Fodboldstøvler til børn – sådan finder du de bedste

Denne artikel indeholder reklamelinks til samarbejdspartnere.

Er fodboldstøvlerne blevet for små? Eller skal dit barn til fodbold for første gang? Uanset hvad, er det vigtigt at få valgt de rigtige.

I denne artikel får du et overblik over, hvad du skal have styr på, når du køber fodboldstøvler til børn.

Indhold i artiklen:

Pris

Et godt sted at starte med at finde den rette støvle er prisen. Gør det klart, inden du kigger på støvlerne, hvor meget du vil bruge. De dyreste støvler koster 600-700 kr., og hvis barnet skifter hvert år, bliver det hurtigt en dyr fornøjelse.

Som ved de voksne støvler er der ved børnestøvler forskel på den teknologi, der er i støvlen, hvis man går op og ned i pris. Men selvom pris og kvalitet følges ad, så er det langt fra nødvendigt at vælge den dyreste støvle. Der er allerede en del at spare, hvis man vælger sidste års topmodel.

Billigere støvler til 300-400 kr. kan også sagtens være det rigtige valg, hvis de sidder rigtigt på foden. Hvis man har den rette størrelse, kan der også være noget at spare ved at købe fodboldstøvlerne på nettet. Vær dog opmærksom på, hvordan returretten er, hvis man skal have en anden størrelse.

Underlag

Fodboldstøvler laves til flere forskellige underlag, og det angives som en forkortelse i støvlens navn. Så hvis du ser på en Mercurial Vapor 15 FG, så er det FG, der viser, hvilket underlag støvlen er til.

Find derfor ud af, hvilket underlag barnet spiller på, inden du køber støvler, for der er stor forskel på, om det er græs eller kunstgræs, der er det primære underlag.

Fodboldstøvler til forskellige underlag

De fleste støvler har knopper, der er støbt ind i sålen, men der findes også skrueknopper. En barnefod har dog bedst af de støbte knopper, fordi det giver en bedre stabilitet i støvlen, at knopperne er en del af sålen, og så bliver vægten mere ligeligt fordelt på hele støvlens bund.

Desuden er de støbte knopper ikke skarpe, og dermed heller ikke så farlige, som skrueknopperne kan være i en tackling. Derfor anbefales det generelt at vælge de støbte knopper til børn.

Vi giver dig en guide til forkortelserne:

  • FG – Firm Ground
  • SG – Soft Ground
  • HG – Hard Ground
  • IC – Indesko
  • TF – Turf og AG – Artificial Ground

FG – Firm Ground

Velegnet til fast underlag, f.eks. blødt græs.

Støvlerne er ideelle til foråret og sommeren, hvor græsset godt kan være lidt blødt på grund af regn, men ikke mudret.

Knopperne er støbt på støvlen eller lavet i det samme stykke som resten af bunden. Derfor skal man passe på med ikke at gå på asfalt, for det vil slide knopperne unødigt.

Knopperne er sat på i en asymetrisk formation og er designet til at give bedre balance og kontrol og til at stå bedre fast. Spillere som Lionel Messi og Carlos Tevez spiller med denne type støvle.

IC – Indesko

Sko til indendørsfodbold.

Flere mærker er begyndt at lave deres fodboldstøvler om til indesko, så man kan bevare støvle-looket, selvom man spiller indenfor.

Skoene ligner almindelige sneakers, men har den særlige gummibund, som gør, at de må bruges indendørs i alle haller.

Unisport har garanti for, at alle deres indendørssko må bruges i Danmark. Mønstret i bunden ligner på de fleste et sildeben, og det er med til at gøre det nemmere at stå fast på gulvet.

AG – Artificial Ground

AG fodboldstøvler er velegnet til kunststofbaner.

Bunden er lavet af en ekstremt holdbart gummi-materiale, og de har ofte små korte knopper eller et mønster i sålen for at give bedre fodfæste på hårde baner.

De er ideelle på kunstgræs, tørre baner med lidt eller ingen græs eller i sand.

TF – Turf og HG – Hard Ground

Beregnet til hårde overflader, f.eks. jord- og grusbaner.

Det er svært at finde HG støvler til børn. Derfor anbefaler vi TF fodboldstøvler, der i dag er standard for fodboldstøvler til kunstgræs.

Støvlerne er ekstremt holdbare og derfor rigtig gode, hvis man spiller på baner, der er hårde.

Støvlerne er beregnet til grusbaner, men kan også benyttes på kunstgræsbaner. Knopperne er mindre end på FG-støvlerne og er støbt på støvlen. De er med til at give stabilitet, bedre greb i banen og et blødere afsæt på det hårde underlag.

SG – Soft Ground

Velegnet til bløde og meget bløde underlag, f.eks. vådt græs.

Støvlerne er ideelle, når det er efterår og vinter, eller når banen er meget våd og mudret.

Knopperne på støvlerne skrues på og er enten helt traditionelt runde eller har en mere aflang form. Hvis de har en mere aflang form, er de som regel støbt på støvlen. De kan derfor ikke skiftes ud.

Det smarte ved, at knopperne kan skrues af og på, er, at man kan sætte længere knopper på, hvis banen er rigtig mudret. På den måde står man bedre fast.

Skrueknopper er dog ikke det bedste valg til en barnefod, da vægten ikke bliver fordelt på hele støvlen. Det kan derfor blive ukomfortabelt for barnet og give vabler.

Som skrevet er det derfor bedst at undgå skrueknopperne og gå efter de støbte. Det udelukker dog ikke soft ground-støvler, fordi de også fås med støbte knopper.

At finde SG fodboldstøvler til børn, kan være svært. Og ofte vil det heller ikke være nødvendigt – i hvert fald ikke får de små børn – da de ikke kan træde knopperne i jorden alligevel, og dermed ikke udnytte det ekstra greb de lange og færre knopper giver.

Materiale

Der er stor forskel på støvlerne, afhængigt af hvilket materiale du vælger dem i. Der findes generelt to typer af materiale:

  • Læder
  • Syntetisk

En støvle i læder kan give barnet det helt rigtige fit. Læderet kan strække sig og forme sig bedre om foden, end det syntetiske materiale. Det er med til at gøre støvlen lækker og blød.

Samtidig kan læderet give støvlen lidt længere levetid, fordi det tillader, at barnets fod kan vokse lidt, uden at det vil kunne mærkes – netop fordi læderet kan give sig.

Fordelen ved det syntetiske materiale er derimod, at du får en let støvle, som ikke absorberer vand. Det er altså lettere at holde støvlen ved lige i dette materiale. Til gengæld skal barnets fod passe som ja, fod i hose, for at få glæde af en støvle i et syntetisk materiale. Materialet kan nemlig ikke give sig ligesom læderet.

Position på banen

Det er ikke kun de voksnes fodboldstøvler, som er designet til at hjælpe på forskellige positioner på banen. Børnestøvlerne er nemlig lavet efter samme principper.

Man kan naturligvis altid diskutere, om barnet har brug for nogle specialiserede støvler, men vi gennemgår her, hvad man har brug for på de forskellige positioner på banen.

  • Forsvarsspiller og målmand – har brug for støvler med et godt greb og en solid struktur for at undgå skader.
  • Midtbanespiller – er du arbejdshesten på midtbanen så gå efter en klassisk støvle, der hjælper dig til at aflevere præcist, sparke på mål og lægge bolden sikkert ind foran mål.
  • Angriber – eller den angrebslystne midtbanespiller har glæde af en let støvle, hvor knopperne giver et godt greb, så man nemt kan vende på banen.

Størrelse og pasform

Det vigtigste ved at købe fodboldstøvler er naturligvis størrelsen, og hvordan støvlen sidder på foden. Den rette størrelse og pasform sikre, at barnet ikke får vabler, eller støvlen på anden måde slider på foden.

Der er tre ting, man skal spørge sig selv:

  • Hvor stor er foden?
  • Skal man købe en størrelse større?
  • Hvordan skal støvlen sidde?

Hvor stor er foden?

Det er en god idé at forberede sig, inden man køber støvler. Ved at måle foden kan man få en idé om, hvilken størrelse der er den rigtige. På http://www.footballboots.co.uk/size.html er der en guide til at måle foden, der også angiver, hvilken størrelse man skal bruge.

Det er vigtigt, at man måler foden om eftermiddagen, fordi fødder udvider sig i løbet af dagen. Husk også at tage fodboldstømper på, så man er sikker på, at den tykke strømpe kan være i støvlen.

Skal man købe en størrelse større?

Barnets fod vokser hele tiden, og derfor kan man være fristet til at købe støvlen en størrelse større, end den egentlig skal være.

Det vigtigste er dog, at støvlen sidder ordentligt på foden, og derfor skal man helst købe støvlen i den rette størrelse og ikke en barnet kan vokse i. I stedet kan man købe støvlen i læder, så den kan udvide sig en smule.

Ellers er det bedste råd at finde et prisleje, hvor man kan have råd til at skifte støvler i takt med, at barnets fod vokser.

Hvordan skal støvlen sidde?

Når størrelsen er fundet, skal støvlen naturligvis prøves. Husk, at barnet skal have fodboldstrømper og benskinner på, så støvlen prøves med alt udstyr, der bruges, når man spiller kamp eller er til træning.

Det er også en god idé at prøve støvlerne om eftermiddagen, fordi foden udvider sig i løbet af dagen.

Er barnet under 12 år, anbefales det, at der maksimalt må være plads til en lillefinger mellem foden og hælen. Hvis der er plads til mere, så er støvlen for stor. Vær opmærksom på, at læderstøvler giver sig lidt, mens støvler af syntetisk materiale holder formen.

Støvlen skal sidde til på foden, men ikke for stramt. Man skal altid gå støvlen til, men den skal gerne sidde ordentlig på foden fra start. Ellers bliver det ikke bedre. Normalt kan du se om en støvle passer på snørebåndet:

  • Hvis snørebåndet sidder langt fra hinanden, er den for lille.
  • Hvis siderne rører hinanden, når støvlen er snøret, er de for store.
  • Sidder snørebåndet lige, passer støvlen.

Hvis barnet har haft en støvle, som har siddet godt, men har brug for nye sko, så har Unisport.dk en smart 3D størrelsesguide.

Guiden finder du inde på den enkelte støvles side. Så hvis du har udset dig en ny støvle, kan du sammenligne den med den støvle, barnet har haft. På den måde kan man se, om støvlen potentielt kan passe foden, samt hvilken størrelse man skal vælge.

Flere guides til børn

Du kan finde flere guides og artikler til fodboldudstyr til børn: