Guide: Sådan finder du den bedste fodbold

Det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvilken fodbold man skal vælge. De findes i alle afskygninger og prisklasser, men derfor kan du også være sikker på, at du kan finde en, der matcher dit behov.

Vi giver dig her en guide til, hvordan du vælger den bedste fodbold.

Her er, hvad du skal vide for at træffe dit valg, samt et par gode råd så din bold får en lang levetid:

Find fodbolde til alle formål her »

Hvad er en fodbold lavet af?

Fodbolde er ikke længere lavet af rigtig læder, men et syntetisk lædermateriale. Det skyldes, at rigtigt læder absorberer vand, så bolden bliver tung, mens det syntetiske læder kaldet polyurethan (PU) klarer det bedre i regnvejr.

Samtidig giver materialet også et blødere bold, bedre touch på bolden, og man har bedre fornemmelse med dens retning. Alt i alt øger det din kontrol over bolden.

Andre bolde er lavet af PVC, som er et plastik materiale. De er billige og gode til de yngste spillere. Bolden er meget let og holdbar, men den kan være svær at styre.

Under boldens overflade

Der er også forskel på gummiblæren i bolden – altså den del, der rummer luften. De findes i to materialer:

 • Butyl
 • Latex

Butyl holder rigtig godt på luften og gør bolden slidstærk. Den er god, når man spiller på hårde overflader.

Latex er blød og god til fodbolde, som bruges på græs. Den holder ikke så godt på luften som butyl, og derfor skal bolde med latex pumpes oftere.

Den rette størrelse

Fodbolde findes i flere forskellige størrelser, der passer til spillernes alder:

 • Størrelse 5 – fra 12 år og op
 • Størrelse 4 – fra 8-12 år
 • Størrelse 3 – under 8 år
 • Størrelse 1 og 2 er minibolde til at forbedre ens teknik eller bare til at have det sjovt.

Prisen

Prisen på fodbold kan svinge fra 50 kr og op til over 1000 kr. Med som så mange andre ting, så hænger pris og kvalitet sammen.

Men det er ikke nødvendigt at købe den dyreste bold for at kunne spille i fritiden. Generelt vil en dyrere bold være nemmere at håndtere, holder formen og har ikke så stort optag af vand, når det regner.

Kend din godkendelse

Der findes flere forskellige godkendelser af bolde, som garanterer, at bolden er gennemtestet. Dem gennemgår vi her:

 • FIFA Approved/FIFA Inspected
 • NFHS/NCAA Approved
 • International Matchball Standard (IMS)

FIFA Approved/FIFA Inspected

For at opnå den godkendelse skal bolden igennem en række tests. Består bolden de første seks test, er den FIFA Inspected, mens den syvende test afgør, om bolden bliver FIFA Approved.

Ved testene undersøger man:

 • Omkredsen
 • Formen
 • Opspring
 • Vandabsorbering
 • Vægten
 • Tab af luft
 • Holder størrelse og form

Boldens omkreds bliver testet ved at pumpe bolden op og måle diamenten på ti forskellige punkter på bolden. Testen skal sørge for, at bolden bevæger sig forudsigeligt.

Formen bliver testet i samme stil som på den måde, man tester omkredsen. I denne udgave måler man dog på midten af de 16 stykker, der til sammen danner bolden.

Her er det forskellen mellem den højeste og laveste diameter, der sammenholdes for at finde ud af, om bolden er rund.

Opspring, vand og vægt

Boldens opspring skal være forudsigeligt, og det testes på en ståloverflade, hvor man ved hjælp af et kamera måler, hvor højt bolden kan springe.

Bolden må ikke blive for tung, når det regner, og derfor tester man boldens vandabsorberingen under forhold, som minder om fodbold i regn. Efter testen vejer man bolden og ser, hvor tungere den er blevet.

Når vægten skal testes, bliver boldene pumpet, så det matcher med standarden og så vejes boldene. Vægten skal gerne være indenfor et interval på 420-445 gram for en bold i størrelse 5.

Udsættes for 2000 spark

Bolden skulle gerne bevare luften over tid, og FIFA tester derfor, hvor stort et tab af luft, der er. Det sker ved at pumpe den op, og efter tre dage må den maksimalt have mistet 20 procent af luften.

For at blive FIFA Approved og ikke kun FIFA Inspected skal bolden også bestå en test af, hvorvidt bolden holder størrelse og form efter brug.

Bolden bliver sat på prøve ved at blive udsat for 2000 spark. Herefter testes bolden igen, og så skal bolden fortsat gerne holde formen og have nok luft.

Soccerworld.com har lavet en god oversigt over, hvilke krav boldene skal leve op til.

NFHS/NCAA Approved

Siden 1999/2000 har man skulle bruge NFHS Approved eller NCAA Approved bolde, hvis man har spillet skoleturneringer i USA.

Boldene findes også i Danmark, og godkendelsen betyder, at bolden skal leve op til følgende krav:

 • Holde formen
 • Lavet af læder eller et andet passende materiale som er vandtæt
 • Omkredsen må ikke være større end 70 cm eller mindre end 68 cm
 • Den må veje mellem 396-453 gram
 • Bolden skal pumpes, så det matcher producentens anbefalinger

International Matchball Standard (IMS)

Modsat FIFAs mærkninger er IMS-mærkningen gratis, og kravene er mindre end ved FIFAs mærkningerne.

Bolden bliver testet for:

 • Vægt
 • Omkreds
 • Form
 • Tabt af luft
 • Vandabsorbering
 • Opspring

Testene svarer til FIFA Inspected, men IMS giver altså ikke adgang til at blive brugt i FIFAs turneringer.

Vælg bold efter formål

Der findes mange forskellige fodbolde. Vi har samlet de overordnede kategorier og kommer med et par bud på de bedste bolde indenfor hver kategori, så du har noget at gå efter, når du skal købe din fodbold.

Kategorierne er:

 • God kampbold
 • Kampbold/træningsbold
 • Bold til kunstgræs/grusbane
 • Indendørsbold
 • Strandbold
 • Minibold

Find fodbolde til alle formål her »

God kampbold

Gode kampbolde kaldes på engelsk premium match balls og er, som navnet antyder, de bedste kampbolde på markedet.

De er også de dyreste bolde, fordi de er lavet med de bedste materialer for at leve op til en række krav, så de kan blive FIFA Inspected eller FIFA Approved.

Det betyder nemlig, at de er godkendt til at blive brugt i FIFAs turneringer, Champions League og de største ligaer i Europa.

Kampbold/træningsbold

Almindelige kampbolde og træningsbolde er lige skridtet ned fra topboldene. De kan fortsat have en mærkning som FIFA Inspected, NFHS eller NCAA Approved eller IMS-godkendt.

Det er slidstærke bolde, som man kan have råd til at købe flere af til sine træninger, og det vil nok være denne type bold, som de fleste spillere har brug for.

Bold til kunstgræs/grusbane

Der er lavet bolde, som er udviklet specielt til grusbaner og kunstgræs. De er lavet stærkere end almindelige bolde for at kunne klare underlaget, som slider lidt hårdere på bolden.

Hvis du generelt spiller på fliser eller asfalt, er det også i denne kategori, du skal lede efter din nye bold.

Indendørs

Bolde til indendørsfodbold er lavet, så de har en anelse mindre opspring for at passe til de lidt mere snævre baner. Desuden er de lavet lidt stærkere end almindelige bolde for at klare spillet på bander og vægge.

Strandbold

Der findes også bolde lavet specielt til stranden. De er blødere udenpå, så de er mere behagelige at sparke til med fødderne.

De er som regel også helt vandtætte og lavet mere slidstærke, så de kan klare spillet i sand.

Minibold

Boldene er i størrelse 1 og 2 og bruges til enten børn, for at forbedre teknikken eller bare fordi det er sjovt.

Minibolde kan købes i sportsbutikker, på nettet og i større supermarkeder. Brug den, hvis du vil træne din teknik, men ellers sats på en af de øvrige bolde.

Find fodbolde til alle formål her »

Plej din bold

Jo bedre du tager dig af din bold, jo længere vil den holde. Det gælder især for de lidt dyrere bolde. Det er meget simpelt:

 • Sid og stå ikke på din bold.
 • Spil ikke alt for meget op ad en væg, fordi det kan ødelægge boldens form.
 • Fjern det værste snavs og jord fra bolden, når du har spillet med den. En varm klud vil kunne klare det, men ellers brug mild sæbe eller en rensemiddel til syntetisk læder, men brug aldrig skrappe rengøringsmidler, fordi det kan ødelægge syningerne.
 • Brug heller ikke en hård vandstråle til at rense bolden, da vandet kan trænge ind i bolden. Og hvis bolden er våd, så brug den ikke, når det fryser.
 • Det er en god ide at vaske bolden efter brug, fordi det kan hjælpe den med at holde formen.
 • Ekstrem varme eller kulde er heller ikke godt for bolden, så lad for eksempel være med at efterlade den i en varm bil.

Pump den rigtigt op

Det er naturligvis vigtigt at pumpe sin bold op, og man skal altid følge forhandlerens anvisninger. Som regel betyder det, at bolden skal have et lufttryk mellem 0,6 og 0,8 BAR.

Det anbefales at bruge en måler for at få den helt præcise mængde luft i bolden. Select har lavet en analog og en digitalmåler til dette formål:

Select trykmåler

Selects anologe trykmåler.

Der findes mange forskellige boldpumper, og de fleste har den funktion, at de pumper luft ind, både når man trækker pumpen ind og ud.

Uhlsport og Select har lavet hver deres bud på en pumpe. Denne er fra Uhlsport:

Uhlsport pumpe

Boldpumpe fra Uhlsport.

Uanset hvor god bolden er, så vil den miste luft over tid. Ved nogle bolde tager det ikke mere end et par dage.

Det er en god idé at tjekke lufttrykket i bolden med jævne mellemrum, fordi det kan ødelægge bolden eller spillet, hvis bolden ikke er pumpet nok, eller hvis den er pumpet for meget.

Inden bolden pumpes første gang er det en god idé at komme et par dråber ventilolie ned i ventilen, fordi det forlænger levetiden og gør det nemmere at sætte pumpen ned i ventilen.

Ventilolie

Ventilolie.

Hvis du ikke har ventilolie kan du også bruge silikoneolie, silikonespray eller glycerinolie.

Det er også en god idé altid at gøre pumpens nål fugtig, inden man bruger den. Her kan man også bruge ventilolie.

Derudover anbefaler producenterne, at man lukker lidt luft ud af bolden efter brug for at mindske trykket på sømmene i boldens overflade. Men husk altid at pumpe den op igen inden brug.

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 5.0/5 (1 stemmer afgivet)
Guide: Sådan finder du den bedste fodbold, 5.0 ud af 5 baseret på 1 stemme

Skriv en kommentar

CAPTCHA Image

Reload Image