Målmandshandsker – målmandens hellige gral

Indholdsfortegnelse

Vigtige egenskaber

Som sagt er målmandshandsker i dag, blevet et lige så udviklet et værktøj for målmænd, som fodboldstøvlerne er det for de bedste spillere. Men uanset mærke, model og farve, er der nogle helt grundlæggende egenskaber, som går igen og som ikke må undervurderes.

Gribeeffekten er naturligvis den klart vigtigste.

Derfor er det vigtigt, hvilket materiale der er brugt på handsken, for den er alt afgørende for, hvor godt du kan gribe bolden – ligesom der er forskel på, om du spiller på en hård eller blød bane, eller i tørt vejr eller regnvejr.

Støtten, som handsken giver, skal du også tage i betragtning. Det handler både om den støtte, der ydes på håndleddet, så du har bedre kontrol og mindre belastning på håndleddet, når du skal parere hårde skud, og om støtten til fingrene for at undgå, at de knækker bagover på hårde skud.

Målmandshandsker størrelsesguide

Dernæst skal du naturligvis sørge for, at handskerne er komfortable at have på. Hvad det nøjagtigt betyder for dig, er naturligvis helt individuelt, men fokus skal være på pasform, og så den støtte som handsken giver.

Handsken skal sidde tæt til hånden, hvilket bl.a. vil sige, at du skal sørge for, at der er luft fra dine fingerspidser og ud til spidsen af handsken. Og som du måske kender det fra dine vinterhandsker, så skal du også have handsken til at sidde helt tæt ned mellem fingrene.

Der kan godt være forskel på størrelsen af de enkelte handsker, præcis som med sko og tøj, men generelt kan der være op til en hel størrelse i forskel.

Prisen på en handske er ikke uoverkommelig, derfor kan det være en god idé at købe et par stykker, og prøve dem af derhjemme og derefter sende den retur, du ikke har brug for.

Som tommelfingerregel, kan man gruppere mærkerne som følger:

Uhlsport, HO Soccer, Adidas og Puma er generelt de største handsker.

Nike, Umbro, Reusch og Sells er typisk et halvt nummer mindre, og så er der Select, som typisk er en halv størrelse mindre igen.

Så sammeligner man en handske fra Uhlsport i størrelse 7,5, vil en handske fra Reusch have størrelse 8, og en målmandshandske fra Select være en størrelse 8,5.

Når du bruger dem

Det kan være en god idé at købe to sæt handsker: Et sæt til træning og et til kamp. Der skal ikke være to forskellige typer, men samme handske. Formålet er dels, at handsken, du bruger i kamp, holder længere, og dels at du får samme følelse både til træning og kamp.

Dernæst skal du overveje om det er værd at købe forskellige handsker til brug i forskellige vejrtyper og på forskellige baneforhold.

F.eks. kan det være fornuftigt at overveje at have handsker med hårdere gummi (og måske knapt så dyre) til brug på stenmelsbaner eller grusbaner for at undgå unødigt slid.

Der findes masser af handsker, med et fint greb i alle slags vejr, men du kan også sagtens finde handsker, der er bedst egnet til tørvejr eller regnvejr. Det handler om temperament – altså hvor meget du vil ofre prismæssigt, og hvor seriøs du er omkring dit spil.

Uanset hvilken handske du så har valgt, skal du dog altid huske at fugte handskerne inde brug. Om du vil dyppe dem i en spand vand, eller blot dryppe dem lidt er helt op til dig. Igen er det et spørgsmål om smag, formålet er blot at få bedre greb om bolden.

Pleje af målmandshandsker

Modsat fodboldstøvler, i hvert fald dem af læder, er det helt tilladt at gøre dine handsker helt gennemvædede, når du skal gøre dem rene.

Og rengøring er meget vigtigt på et par målmandshandsker. Det nemmeste kan være at tage dem med i bad efter træning og kamp, men er de meget snavsede, kan det være en rigtig god idé at anvende såkaldt handskevask.

Når målmandshandsker skal tørre, gælder samme regler som med støvler: De skal luftørre og må ikke ligge direkte på en varmekilde som f.eks. et fyr eller en radiator – eller i direkte sollys for den sags skyld.

Bruger du en handsketaske til at opbevare handskerne i, skal du sørge for at lukke velcrolukningerne helt tæt, så de ikke beskadiger latexen på handsken. Og sidst men ikke mindst skal du undlade at lægge latexfladerne mod hinanden.

De bedste målmandshandsker

Det er naturligvis 100% individuelt, hvilke målmandshandsker man synes er de bedste, og i stedet for at indlede en stor diskussion, har jeg valgt at tage et kig på IFFHS’ seneste kåring af verdens bedste målmand og vil lave en gennemgang af de bedste målmands valg af målmandshandsker.

Listen ser sådan ud:

 1. Manuel Neuer – Adidas Predator Zones
 2. Thibaut Courtois – Nike premier SGT
 3. Keylor Navas – Sells Total Contact Elite
 4. Gianluigi Buffon – Puma evoPower
 5. Claudio Bravo – Adidas Predator Zones
 6. Sergio Romero – Adidas Predator Zones
 7. Guillermo Ochoa – Nike Vapor Grip 3
 8. Petr Cech – Adidas Predator Zones
 9. Hugo Lloris og Vincent Enyeama – Uhlsport Eliminator

1. Manuel Neuer – Adidas Predator Zones

Manuel NeuerDer var dårligt tvivl om, at det endnu en gang ville være Manuel Neuer, der blev kåret til årets målmand 2014.

Året bød på flere pokaler, da Neuer med sin klub Bayern München vandt det tyske mesterskab og den tyske pokalturnering.

Også på landsholdet havde han succes og satte sit store præg på VM, da han spillede en afgørende rolle, da Tyskland vandt turneringen.

Her blev han kåret til turneringens bedste målmand, og året sluttede med, at han blev den tredje bedste spiller i verden.

Manuel Neuer har virkelig slået sit navn fast i international fodbold. Især hans sweeper-agtige spillestil under VM gav Tyskland en ekstra styrke i det den bagerste kæde, og de fleste undrede sig over, at han ikke også blev kåret som VMs bedste spiller.

Målmandshandsken – Adidas Predator Zones

Adidas Predator Zones - NeuerManuel Neuer er sammen med flere andre på denne liste frontfigur for Adidas Predator Zones handsker. Neuer har lanceret sin egen handske, som er specialdesignet til ham.

Predator Zones Pro Manuel Neuer hedder handsken, og den er udstyret med Nova Zone Tech, der giver et sikkert greb og god kontrol.

Handsken er en særudgave af Adidas Predator Zones handskerne, og derfor er teknologien matchende med den. Men på Neuers handske står hans navn naturligvis, ligesom farverne også er anderledes.

2. Thibaut Courtois – Nike premier SGT

courtoisThibaut Courtois har været udlejet til Atlético Madrid i starten af 2014 og sluttede af med at modtage Trofeo Ricardo Zamora, som er en fodboldpris lavet af den spanske avis Marca.

Prisen gives til den spiller, som har lukket de færreste mål ind per kamp.

Courtois spillede altså en afgørende rolle i Atletico Madrids vej til det spanske mesterskab og til Champions League finalen, som klubben dog tabte.

Courtois var også med Belgien til VM. Han har nu slået Petr Cech af pinden som førstemålmand i Chelsea.

Målmandshandsken – Nike premier SGT

Nike premier SGTCourtois spiller med Nikes premier SGT handske, som er kurvet i sin konstruktion, og derfor er klar til at gribe bolden, inden man får handsken på.

Den er belagt med en 4 mm. tyk latex, som har fået tilføjet Nikes Sipe Grip Technology, der er en laserbaseret teknologi. Det giver et forbedret greb.

Den anden side, som du skal bruge til at bokse med, er lavet i et solidt latex materiale, som giver god beskyttelse mod læsioner.

Derudover har handsken fuld lukning og kan strammes til, så den sidder perfekt.

3. Keylor Navas – Sells Total Contact Elite

Keylor-Navas1Keylor Navas slog sit navn fast i international fodbold ved VM i 2014.

Her stod han mellem stængerne for turneringens overraskelse Costa Rica, der for første gang nåede kvartfinalen ved VM.

Med tre clean sheets i fem kampe og nogle store redninger i straffesparkskonkurrencen mod Grækenland fik Real Madrid øjnene op for den 28-årige Navas.

Det er dog ikke lykkedes at overtage førsteholdspladsen fra Iker Casillas, men Real Madrid har i Keylor Navas en værdig reserve.

Målmandshandsken – Sells Total Contact

Keylor Nevas spiller i Sells Total Contact Elite, der findes i flere udgaver:

 • Exosphere
 • Aqua
 • Sub-zero
 • Breeze
 • Terrain

Sells Total Contact Elite Exosphere er en god all-round handske, som kan bruges hele året. Håndfladen er lavet i Sells Adhesion Ultra Absolut, som giver et godt greb uanset vejret.

Sells Total Contact Elite Aqua er, som navnet antyder, den bedste handske, når det regner. Den er udviklet med teknologier, der absorberer en minimal mængde vand, så hænderne holdes tørre, og handsken ikke bliver tung.

Sells Total Contact Elite Sub-zero er til brug på de meste kolde og våde dage. Handsken regulerer varmen og giver det bedste greb i et ret prøvende vejr.

Sells Total Contact Elite Breeze er skabt til målmandsspil i varmt vejr. Den kombinerer et godt greb med en god regulering af varmen, så det ikke bliver for varmt at have handsken på.

Sells Total Contact Elite Terrain er speciellavet til fodbold på grusbaner og kunstgræsbaner. Den giver en maksimal performance og udholdenhed på den type af baner.

Sells målmandshandskeAlle handsker er lavet  i Sells Adhesion Ultra Supreme, som er udviklet i Tyskland.

Den er foret med en 3 mm tyk Adhesion Ultra latex, som er lagt ovenpå en 4 mm tyk Memory foam, som former sig efter hånden.

Handskerne er desuden lavet med Sells Expanse cut, som kombinere de tre klassiske cuts: Rollfinger, negative og flat cut.

Det betyder, at latexen omgiver fingrene, hvor du har mest brug for grebet, og samtidig får du god komfort og fleksibilitet.

Omkring tommefingeren er der double surround cut, så latexen er viklet rundt om fingeren. Den samme teknik er brugt på selve handsken, så surround cuttet fortsætter fra håndfladen om på håndryggen. Det giver et bedre latex-til-bold kontakt, da mængden af latex øges.

Baghånden på handsken er lavet i Outlast materiale, som blandt andet bruges af NASA til at temperaturregulere deres astronauter. Det betyder, at hånden bliver perfekt tempereret.

Sells Total Contact Elite handsker er lavet med fuld lukning, som kan spændes til med latexstroppen, som er lavet i 3 mm. tyk latex, så du kan få et sikkert og tæt fit omkring håndledet.

4. Gianluigi Buffon – Puma evoPower

buffonItalienske Gianluigi Buffon har rundet 37 år, men er stadig med i toppen af international fodbold. Til dagligt passer han målet i Juventus, som i 2014 sluttede med 102 points, som var en ny rekord i Serie A.

33 sejre blev det til for Juventus i 2013/2014, og Buffon holdt målet rent i 18 ud af 33 kampe i Serie A.

Han var med til at kvalificere Italien til VM, men måtte dog se til fra bænken i den første kamp, fordi han havde fået en skade.

Han spillede resten af kampene i gruppespillet, hvor han havde nogle gode redninger mod Uruguay, men hans præstationer kunne ikke hjælpe Italien, der sluttede som nummer tre i gruppen, og dermed var ude.

Målmandshandske – Puma evoPower

Puma evoPowerGianluigi Buffon bruger en handske fra Pumas evoPower kollektion, som også tæller fodboldstøvler, tasker, benskinner og bolde.

Handsken er lavet med Pumas Absorb Grip latex, som er 4 mm tyk og giver et uovertruffen greb i bolden og i al slags vejr.

Indersiden af fingerspidserne er belagt med et tyndt silikonemateriale, som sikrer, at fingrene ikke rykker rundt i handsker, så man altid har den bedst mulige boldkontrol.

Omkring tommelfingeren er der twin wrap, som betyder, at der er en øget mængde latex, der giver et bedre greb til lige netop den finger, som er mest i kontakt med bolden.

Håndfladen er lavet med specielle riller, der følger håndens naturlige anatomi, så der er maksimal komfort i handsken.

Handsken er lavet med det klassiske Flat Palm cut, som giver god komfort. Det betyder, at syningerne er lagt på ydersiden af handsken, så du får den størst mulige kontakflade.

Handsken lukkes med en elastisk meshbandage med en latex strop. Derudover er der Wraptec håndledsstrop, som giver øget support og beskyttelse til håndleddet.

5. Claudio Bravo – Adidas Predator Zones

Claudio-BravoClaudio Bravo skiftede i sommeren 2014 til Barcelona på en fireårig kontrakt, og han spillede fra start en stor rolle.

Han satte ny rekord i La Liga ved at holde målet rent i 754 minutter.

Han bliver kaldt Condor Chico og var som anfører med til at føre Chile blandt de sidste 16 ved VM 2014.

Claudio Bravo bruger ligesom næste mand på listen Sergio Romero Adidas Predator Zones.

Vi gennemgår handsken lige herunder.

6. Sergio Romero – Adidas Predator Zones

Romero2Ligesom flere af de andre på listen er det især indsatsen under VM, der har haft indflydelse på deres placering.

Det samme må man sige om Sergio Romero, som vogtede målet for Argentina under slutrunden.

Her var han med til at føre Argentina til finalen ved blandt andet at redde to straffespark i straffesparkskonkurrencen i semifinalen mod Holland. Her blev han kåret som man of the match.

Til dagligt spiller han i Sampdoria i Italien.

Målmandshandsken – Adidas Predator Zones

Adidas Predator ZonesBåde Sergio Romero og Claudio Bravo bruger Adidas Predator Zones. Det er de samme handsker, som Manuel Neuer og Petr Cech benytter.


Handsken er udstyret med Nova Zone Tech, der giver et sikkert greb i bolden samt god kontrol.

Håndfladen er lavet i et latex materiale, som giver øget greb.

Predator Zones er, som navnet antyder, lavet med specielle zoner, der øger ydeevnen. Handskens håndflade er lavet med contact maximizer, der giver øget latex-til-bold kontakt. Det giver dig de bedste muligheder for at gribe bolden, og sætte spillet hurtigt igang.

Det er god beskyttelse i handsken, som passer godt på din hånd og fingre. Handskens krop giver god support, når man skal bokse bolden ud af feltet.

Handsken er udstyret med et udskiftelig Fingersave, som giver ekstra beskyttelse mod hårde skud. Det betyder, at når fingrene og hånden bliver presset bagud, vil Fingersave stå imod og beskytte mod skader.

Lukningen giver optimal pasform, fordi den kan justeres og passer derfor til alle håndled.

7. Guillermo Ochoa – Nike Vapor Grip 3

Guillermo-Ochoa-By-Memo-DesignsDe fleste husker nok målmanden med de mange krøller fra VM, og Guillermo Ochoa gjorde sig ikke kun bemærket med sit udseende.

To gange blev han man of the match for Mexico under slutrunden, og det gav ham en kontrakt hos Malaga.

Det er dog ikke meget spilletid, han har fået i Malaga, og derfor begyndte rygterne om et skifte til engelsk fodbold. En plads på denne liste er bestemt et plus, hvis han vil skifte.

Målmandshandske – Nike Vapor Grip 3

Nike Vapor GripGuillermo Ochoa spiller i Nikes Vapor Grip 3 handske, som er den letteste handske, Nike har lavet med deres top latex-materiale. Den vejer kun 99 gram.

Handsken er lavet med 4 mm tyk latex, som giver et godt greb under alle vejrforhold. Samtidig er der god stødabsorbering og beskyttelse mod læsioner.

Din lille-, pege- og tommelfinger er godt beskyttet af et lag latex, som er rullet om fingrene, og det giver også en god latex-til-bold kontakt.

Handsken er ergonomisk syet og har en god og tæt pasform, som gør, at handsken reagerer på håndens bevægelser. Også lukningen er lavet til at give den perfekte pasform, og du kan stramme lukningen helt til, så handsken sidder som den skal.

8. Petr Cech – Adidas Predator Zones

cech1Tidligere var Petr Cech verdens bedste målmand, sidste år blev han nummer tre, og nu må han nøjes med en ottende plads.

Han har heller ikke længere pladsen som førstemand i målet i Chelsea – den er overladt til Thibaut Courtois.

Han har dog fået spilletid i løbet af 2014 og har bevist, at han stadig er en dygtig målmand. I starten af januar 2014 slog han nemlig Chelseas klubrekord, da han havde holdt målet rent i 209 kampe.

Målmandshandske – Adidas Predator Zones

Vi har allerede gennemgået Adidas’ Predator Zones handske under listens nummer 6. Her kan du se en af Adidas’ udviklere fortælle om en særudgave af handsken, der fik navnet Adidas Predator Zones Beast.

9. Hugo Lloris og Vincent Enyeama – Uhlsport Eliminator

lloris

Hugo Lloris har været medvirkende til Tottenhams succes, siden han kom til klubben i 2012.

Han har slået sig fast som holdets førstevalg i målet og det samme har han på det franske landshold, hvor han er anfører.

Han førte sit landshold til kvartfinalen ved VM, hvor Frankrig tabte til de senere mestre fra Tyskland.

 

Vincent Enyeama

Vincent Enyeama spiller til dagligt i Lille i Frankrig, men det er på landsholdet, han gjorde sig bemærket i 2014.

Han holdt målet rent for Nigeria ved de første to kampe ved VM, og det sendte Nigeria videre fra gruppespillet for første gang siden 1998.

Målmandshandske – Uhlsport Eliminator

Både Hugo Lloris og Vincent Enyeama spiller i Uhlsports Eliminator handsker. Eliminator findes i flere forskellige udgaver, hvor det er selve håndfladen, der er forskellen:

 • Absolutgrip
 • Supersoft
 • Soft
 • Aquasoft

Uhlsport Eliminator Absolutgrib er lavet med Uhlsports klassiske Absolutgrip håndflade. Den bløde latex giver et sublimt greb, både når det er regner, og når solen skinner.

Samtidig får du en god stødabsorbering, så du er beskyttet mod slag og hårde skud. Derudover er der flexriller i håndfladen, som giver øget fleksibiltet.

Baghånden er lavet med en 3D latex struktur, som giver øget beskyttelse. Handsken er lavet med Uhlsports Schockzone teknologi, som giver perfekt beskyttelse, når bolden skal bokses ud af feltet.

Handsken er lavet med et klassisk cut, som er det første, der blev brugt på målmandshandsker og stadig det mest brugte i dag. Det giver et traditionelt fit og optimal latex-til-bold kontakt.

UhlsportUhlsport Eliminator Supersoft er lavet med Uhlsports Supersoft latex. Det er 3 mm tyk og giver dig god beskyttelse uden at gå på kompromis med boldfølingen.

Baghånden er lavet med en 3D latex struktur, som giver beskyttelse og derudover har den også Uhlsports Schockzone teknologi, som giver beskyttelse, når bolden skal bokses væk.

Handsken er lavet i åndbare materialer, som giver god ventilation, og gør den behagelig at have på uanset vejret.

Uhlsport Eliminator Soft er lavet med Uhlsports Soft latex og giver et godt greb i bolden samt en god stødabsorberingen. Baghånden er lavet i blødt latex materiale, som giver dig beskyttelse og support når du skal bokse bolden ud af feltet.

Uhlsport Eliminator Aquasoft er den perfekte handske, når det er vådt. Den er lavet i Uhlsports Aquasoft skum, som giver et optimalt og sikkert greb, når det regner.

Den er generelt udstyret med ekstra teknologi, som giver et godt greb i regnvejr. Derudover er handskens krop lavet af et vandafvisende materiale, så handsken ikke optager vand.

Lukningen er i alle handsker lavet med en latex strop, der kan strammes til, så du får et tæt og personligt fit.

Målmandshandskers historie

Målmandshandsker. I dag en videnskab på linje med fodboldstøvler, en spillers ultimative værktøj.

Men vidste du, at den første gang der er registreret brug af handsker af en målmand, først er argentineren Amadeo Carrizo, der spillede for River Plate i 1940’erne og 50’erne?

Og at selvom flere og flere målmænd tog målmandshandsker i brug gennem 60’erne og 70’erne, så var det primært udbredt, når det var regnvejr.

Ja, det var endda sådan, at selv nogle af de største keepere på den tid brugte havehandsker, simpelthen fordi der ikke var producenter af målmandshandsker, der havde specialiseret sig og udviklingen på området, dermed var stærkt begrænset.

I 70’erne så man for første gang, specialiserede producenter skyde op på området. Og da man nåede 80’erne, var det, præcist som man kender det i dag, en helt uundværlig del af en moderne målmands udstyr.

Målmandshandsker er på mange måder blevet lige så teknologisk et udviklet område, som fodboldstøvler er det.

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 4.1/5 (17 stemmer afgivet)
Målmandshandsker - målmandens hellige gral, 4.1 ud af 5 baseret på 17 stemmer

Skriv en kommentar

CAPTCHA Image

Reload Image