Det lange land, på Sydamerikas vestkyst, er ikke det mest profilerede land på de egne. Historisk set, står de meget i skyggen af af storebrødrene Argentina og Brasilien. Samtidig er Chile ikke på nogen måde fast deltager ved VM slutrunderne, og når man deltager er det historisk set heller ikke sprudlende resultater, der er slutproduktet.

De senere år, er der dog kommet en ny generation af chilenske spillere, der har løftet landsholdets niveau og sammen med ansættelsen af Marcello Bielsa, gav det et enormt løft til det chilenske landshold, der begyndte at spille noget meget underholdende fodbold, der samtidig gav resultater. Bielsa er ikke længere manden bag, i stedet er det Jorge Sampaoli der dog forsætter Bielsas linje.

Det har bl.a. medført nye højder for en landstræner i Chile, da Sampaoli nu står med 10 sejre i 16 kampe som landstræner – ganske imponerende, og lovende for VM.

Chiles VM trøje

Chile VM hjemmebanetrøje

Chile VM hjemmebanetrøje – udlånt af UniSport.dk

Modsat f.eks. Columbias VM trøje, er den chilenske VM trøje ikke just et offer for en masse udskiftninger i designet og farver. Fra 1910 – 1941 spillede man i hvide trøjer, men siden da har det været rødt, rødt og atter rødt. I forskellige nuancer og med forskellige måder at inkorporere den blå og hvide fra flaget på, men hele tiden med rød som den dominerende grundfarve.

Trøjen er produceret med Pumas Dry Cell materiale, for at give spillerne maksimal mulighed for at komme af med sveden. Noget vi ser de fleste producenter – at de har udviklet deres eget materiale, med mere eller mindre samme formål: At give spillerne bedre muligheder i den brasilianske varme.

Farver og design

Designet er naturligvis blevet opdateret til VM, hvor producenten Puma har lavet en moderne trøje, med en blå flip i kraven, hvide halvcirkler på ærmerne samt en hvid stribe på hver side af maven og en hvid og blå udskæring i halsen. En meget “klassisk” trøje i moderne forstand – den står ikke rigtig ud, er måske på grænsen til kedelig.

Chile VM udebanetrøje

Chile VM udebanetrøje – udlånt af UniSport.dk

Chiles udebanetrøje har stort set samme design, men med hvis som grundfarven. Til gengæld har halsen en dybere udskæring med en rød kant, og de blå striber på hver side af maven, sidder tættere på hinanden, men ellers er der ikke de store forskelle. Et ret konservativt valg af udebanetrøje, hvor vi ellers tit ser designere gå amok i ren leg.

 

Du kan få alle Chiles VM trøjer, i en “Authentic” udgave til både børn og voksne, hos UniSport.dk →

Chiles VM legender

Det kan godt være, Chile ikke når Brasilien, Tyskland og Italien til sokkeholderne når det kommer til VM resultater, men det er trods alt blevet til 8 slutrunder, og i 1962 lykkedes det endda at hive en bronzemedalje med hjem – da man var vært for slutrunden.

De seneste to gange man har været med (1998 og 2010), er man gået videre fra gruppespillet, hvorefter det så har været slut efter nederlag Brasilien i begge tilfælde. Måske det i år er 3. gang er lykkens gang, og man kan komme endnu længere.

Leonel Sánchez

En del af det legendariske Chile-hold, der på hjemmebane i 1962, endte som nr. 3, efter nederlag i semifinalen til de senere vindere fra Brasilien, og sejr over Yugoslavien i kampen om 3. pladsen. Sanchez blev delt topscorer ved slutrunden med 4 mål, og scorede bl.a. i både kvart- og semifinalen.

Sanchez deltog også ved i 1966, hvor det dog endte knapt så succesfuldt og man røg ud efter gruppespillet, uden at Sanchez var kommet på måltavlen eller på anden måde være dominerende som fire år tidligere. Sanchez er samtidig manden med landskampsrekorden for Chile, ligesom han er nr. 4 på listen over alletiders målscorere for sit land.

Marcelo Salas

Ved VM i 1998 i Frankrig, var Chile ikke levnet mange chancer. En god lodtrækning hvor man endte i gruppe med Cameroun, Østrig og Italien, åbnede dog muligheder for avancement. Den blev sikret på en speciel måde dog, da tre uafgjorte var nok for Chile. Og har var Marcelo Salas nærmest alt afgørende.

3 af de 4 mål Chile scorede i gruppespillet, kom fra Salas’ hoved og fødder. I 1/8 finalerne satte han så trumf på, ved at score Chiles enlige mål mod Brasilien, der god scorede 4 og derfor tog en sikker sejr. Med 4 mål, endte Salas som en del nr. 4 på topscorerlisten, og underbyggede i den grad sin status som en chilensk landsholdslegende.

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 0.0/5 (0 stemmer afgivet)

Skriv en kommentar