Flotte, fede og legendariske mål i fodbold

Zinedine Zidane, Champions League finale 2002

Der var næppe nogen tvivl om, at franskmanden var en stjerne, da han i sommeren 2001 skiftede til den spanske kongeklub og dermed blev en del af den indkøbsstrategi som daværende (og nuværende) præsident Florentino Perez indførte og som blev kaldt Galacticos.

Men denne aften, på Hampden Park i Celtic, understregede Zidane sin status som verdens bedste spiller, da han udviste sublim kontrol og timing, på en ballonbold fra Roberto Carlos og first timede ahn bolden direkte ind på Hans-Jörg Butt i det tyske mål.

At det viste sig at være det afgørende mål, er kun det ekstra krydderi, der gjorde målet til ikke bare sæsonen mest betydningsfulde mål, men også et mål der vi blive husket i mange år.

Champions League finale 2001/02
Real Madrid – Bayer Lverkusen 2-1
Hampden Park, 52.000 tilskuere

Geoff Hurst, VM finale 1996

Forestil dig situationen: Du er linjevogter i en VM finale på Wembley. Det ene hold er hjemmeholdet England. Det andet er Vesttyskland, taberne af 2. verdenskrig kun 21 år tidligere.

Englændernes angriber, har netop sendt et forsøg på overliggeren, der dumper ned omkring målstregen. Din dommer ved ikke om der er mål, men vælger at løbe over til dig, for at høre din mening.

Du står nu og skal beslutte, om hjemmeholdet har scoret og skal foran 3-2, eller om du skal gøre dig upopulær overfor hovedparten af de godt og vel 96.000 tilskuere, på verdens måske mest kendte stadion.

Kunne du stå for presset? Hov, glemte jeg at nævne, at linjevogteren er Tofiq Bahramov fra Sovjetunionen? Altså den anden modstander for Tyskland under 2. verdenskrig. Og at Vesttyskland havde slået Sovjetunionen ud i semifinalen?

Konspirationsteorierne er sikkert mange, og der var bestemt heller ikke alle tyskere der holdt sig for gode, til at antyde problemer med at holde sig neutral for linjevogteren.

Uanset hvad, står målet i dag som et af de mest omtalte og legendariske nogensinde i fodboldens historie.

VM Finale 1966
England – Vesttyskland 4-2 (2-2 i ordinær spilletid)
Wembley Stadium, 96.924 tilskuere

Marco Van Basten, EM finale 1988

To tabte VM finale i 1970’erne, med legenden Johan Cruyff på banen og trænerlegenden Rinus Michels på bænken, var de bedste resultater Holland kunne prale med, før EM i 1998 i  Vesttyskland satte i gang.

Da dommer Michel Vautrot fløjtede af efter 90 minutter, fik Holland endelig brug for et pokalskab, efter en 2-0 sejr over Sovjetunionen.

Sovjet slog hollænderne og havde deres bedste mandskab i generationer, men måtte ikke bare agere tabere, men måtte samtidig se til, mens angrebsstjernen Marco Van Basten, scorede et af de bedste mål nogensinde i en EM finale. Ja måske, i en finale i en kontinental landsholdsturnering.

Et højt indlæg fra venstre, fandt vej på tværs af hele feltet hvor den endte hos Van Basten i højre side af feltet, i en spids vinkel og med en perfekt timet flugter, sendte bolden i bue henover en forbavset Rinat Dasajev, den ellers storspillende sovjetiske keeper.

EM Finale 1988
Holland – Sovjetunionen 2-0
Olympiastadion, 62.770 tilskuere

Diego Maradona, VM kvartfinale 1986

To lande der kun fire år tidligere havde været i krig med hinanden, stod overfor hinanden i kvartfinalen ved VM i 1986 i Mexico. Og hvis man kender englænderne ret, så skulle man ikke lede længe efter en opfattelse blandt deres fans af, at det var engelske gentlemen, mod argentinske fightere på godt og ondt.

Nu var det bare sådan, at verdens bedste spiller i 80’erne, ikke var englænder, men argentiner. Og at han var i gang med at manifestere sig som den bedste spiller på kloden, ved en slutrunde, hvor han blev bedre og bedre kamp for kamp.

I det 55. minut, leverede han da også beviset på sine evner, med en solotur fra egen banehalvdel, før han sendte bolden forbi Peter Shilton. Et fremragende mål, som dog ikke kunne skjule hvad der var sket 4. minutter tidligere.

En dårlig clearing af det engelske forsvar, endte i luften på ved ind mod det engelske mål og Peter Shilton. Maradona opfattede boldens retning, men kunne se at hans ringe højde ikke kunne nå bolden før Peter Shilton. Derfor blev det til en hævet arm da Maradona steg til vejrs, og med venstre hånd, kunne han skubbe bolden i mål for næsen af Shilton. Guds hånd kaldte Maradona det.

VM kvartfinale 1986
Argentina – England 2-1
Estadio Azteca, 114.580 tilskuere

Sibusiso Zuma, Superliga 2000/01

Få, hvis nogen, spillere har været så stor en profil i Superligaens historie, som sydafrikanske Sibusiso Zuma. Og den 10. juni 2001, udødeliggjorde Zuma sig selv i historien for den bedste danske række.

Dagen hvor det danske mesterskab kunne afgøres, hvis FCK kunne besejre ærkerivalerne fra Brøndby, var dagen hvor den sydafrikanske troldmand understregede sin status. Og det er jo det en ægte topspiller gør: Træder til når presset er størst.

Og det gjorde Zuma altså i det 11 minutter inde i 2. halvleg, da et indlæg fra Thorninger lå i en højde hvor de fleste af os nok ville komme i problemer. Zuma opfattede dog tingene hurtigt, tæmmede bolden op i luften med brystet og med hvad der formentlig er ren og skær instinkt, sende Zuma et saksespark over i det lange hjørne, langt udenfor Mogens Kroghs rækkevidde.

Per Nielsen reducerede til 1-2 10 minutter senere, mens Pascal Simpson endegyldigt sikrede sejren og mesterskabet 10 minutter før tid, med sit mål til 3-1, men de to mål og Christian Poulsens 1-0 mål i 1. halvleg, vil for altid stå i skyggen for den opvisning i fodboldinstinkt, akrobatik og flair som Sibusiso Zuma viste i et øjebliks genialitet.

Superligaens 32. runde 2000/01
FC København – Brøndby 3-1
Parken, 40.281 tilskuere

Ronaldo, La Liga 1996/97

Selvom Ronaldo kun spillede 1 enkelt sæson for Barcelona i den spanske LA Liga, så gjorde han sig i den grad positivt bemærket. Ronaldo spillede 37 kampe for Barcelona, og scorede hele 34 mål.

Trods de mange mål, så er der et mål der har brændt sig fast i nethinden på os fodboldelskere.

I 1996 spillede Barcelona på udebane mod Compostela, hvilket viste sig at blive en målrig affære. Kampen endte 1-5, men trods de 5 mål fra Barcelona, så husker vi bedst dette mål fra Ronaldo.

Ronaldo kæmper sig gennem at blive hevet i trøjen, adskillige forsøg på at få taget bolden fra ham, samt nogle brillante driblinger, får han lagt bolden ind i nederste venstre hjørne af målet.

La Liga
Compostella – Barcelona 1-5
San Lázaro, 14.000 tilskuere

Ryan Giggs, FA Cup 1999

14 april 1999 spilledes omkampen af FA Cuppens semifinale, da det første opgør endte uafgjort.

De fleste fodboldfans kender til Ryan Giggs og hans imponerende karriere ved Manchester United. De fleste ser nok også dette mål som et dejligt gensyn, da det ofte er det mål der bliver vist, når man skal fortælle om Ryan Giggs storhedstid.

Der var 11 minutter tilbage af forlænget spilletid, da Ryan Giggs valgte at tage sagen i egen hånd.

Han bød hele Arsenal holdet op til dans, da han med fart i benene og bolden i fødderne, nærmest dansede rundt om alle Arsenal spillerne. Han vælger at afslutte sin fantastiske solo tur, ved at hamre bolden hårdt og præcist forbi Arsenals målmand David Seaman.

FA Cup semifinale omkamp
Manchester United – Arsenal 2-1
Villa Park, 30.223 tilskuere

Sergio Agüero, Premier League 2012/13

De fleste fodboldfans husker nok Premier League sæsonen i 2012 for den dramatiske afslutning. Manchester United vandt deres sidste kamp mod Sunderland, og den eneste måde at Manchester City kunne vinde mesterskabet var ved at vinde deres kamp mod QPR.

Med blot ca. 5 minutter tilbage af ordinær spilletid, er City bagud med 1-2. City får dog udlignet kort før den ordinære spilletid udløber og det er først inde i det 3 tillægsminut ud af 5, at Sergio Agüero snyder en modspiller inde i QPR’s felt, hvorefter han hamrer den ind bag ved en chanceløs QPR Keeper.

Trods der ikke er noget synderligt spektakulært ved det sene vindermål, så sikrer det alligevel Sergio Agüero en plads i de fleste fodboldsfans’ hukommelser.

Premier League, sidste runde
Manchester City – Queens Park Rangers 3-2
Etihad Stadium, 47.435

Ole Gunnar Solskjaer, Champions League finale 1999

Champions League finalen i 1999 bliver især husket for adskillige chancer til Bayern München, hvor mange af skudene rammer træværket. Dog ender det alligevel med at Manchester United trækker det længste strå, da de får presset sig ind på Bayern Munich og får scoret to mål i overtiden, som gør at United vinder finalen 2-1.

Manchester United viste her det fantastiske ved fodbold, nemlig at kampen aldrig er slut før slutfløjtet har lydt. Ole Gunnar Solskjaer står helt perfekt placeret på et hjørne, da en United spiller får headet bolden videre ind foran målet, hvor Solskjaer viser sine hurtige reflekser og får sat foden på bolden, så den stryger til tops i målnettet, hvorefter Manchester United og størstedelen af tilskuerne på stadion bryder ud i glædestårer og jubel.

Kampen bliver samtidig husket som en af de mest spændende Champions League finaler, som vi har været vidne til.

Champions League finale
Manchester United – Bayern München 2-1
Camp Nou, 90.045 tilskuere

David Beckham, VM kvalifikation 2002

England stod i en svær situation i 2001, da de skulle bruge minimum 1 point for at kvalificere sig videre i VM 2002, men var bagud 1-2 mod Grækenland.

England får dog et frispark 10-15 meter uden for feltet midtfor, og hvem andre end den fantastiske David Beckham skal sparke det frispark. Beckham er kendt for rigtig mange lækre mål og detaljer, men frisparksmålet står klart som det bedste mål af Beckham for det Engelske landshold.

Beckham tager tilløb til bolden, og man kan se han har kun en ting for øjet, og det var at losse bolden hårdt ind mod den græske keeper. Beckham rammer bolden perfekt, hvorefter bolden svæver i en nærmest lige linje, ind i det øverste venstre hjørne i målet bag den græske keeper.

England fik derfor kvalificeret sig videre i VM, men røg dog desværre ud i kvartfinalen.

VM Kvalifikation
England – Grækenland 2-2
Old Trafford, 66.000 tilskuere

Andres Iniesta, CHL semifinale returopgør 2009

5/6-2009 bliver returopgøret i Champions League spillet, og holdene er Chelsea og Barcelona. På Stadion sidder der 38.286 tilskuere og følger spændt med i det medrivende opgør mellem Barcelona og Chelsea. Barcelona var bagud 1-0 og skulle bruge 1 enkelt mål for at kvalificere sig videre til finalen i Champions League. Finalen er især kendt på baggrund af de mange gule kort, samt det røde kort til Abidal (Barcelona), samt det sene mål af Andres Iniesta.

3 minutter inde i overtiden, spiller Barcelona bolden rundt inde i Chelsea’s målfelt, hvor der kommer en aflevering til Iniesta, som står umarkeret midt i feltet. Iniesta tøver ikke, men løber hen mod bolden og sparker til den med alt hvad der er tilbage i de trætte ben, hvorefter bolden flyver op i målnettet bag Chelsea Keeperen. Barcelona formår derfor at kvalificere sig videre til Champions League finalen, som de formår at vinde 2-0 over Manchester United.

Champions League semifinales returopgør
Chelsea – Barcelona 1-1
Stamford Bridge, 37.857

Troy Deeney, The Championship play-off returopgør 2013

12/5-2013 blev der spillet et særdeles interessant opgør på Vicarage Road i Watford, hvor der sad 16.142 tilskuere og overså denne spændende kamp. I kampens døende minutter, bliver der fløjtet et meget diskutabelt straffe til udeholdet fra Leicester.

Watfords målmand, Manuel Almunia, redder straffesparket med spidsen af foden og samtidig formår han at redde riposten som bliver sparket 1-2 meter foran ham, hvorefter bolden bliver clearet og Watford sætter gang i en kontra. Watford fører den op af banen i imponerende tempo, hvor bolden efter et indlæg bliver lagt tilbage til en Troy Deeney, der kommer løbende for at hamre bolden ind bag den danske Kasper Schmeichel.

Troy Deeney rammer bolden så rent, at Leicester målmand Kasper Schmeichel ingen chance har for at redde bolden. Watford går derfor videre til The Championship Play-off finale mod Crystal Palace. Watford spillede lige op mod Crystal Palace i finalen, men måtte efter 105 minutter se sig slået, efter et mål af Kevin Phillips.

The Championships play-off returopgør
Watford – Leicester 1-1
Vicarage Road, 16.142 tilskuere

Steven Gerrard, Champions League finale 2005

25/5-2005 blev der spillet en af de mest nervepirrende Champions League finaler, som stadig står skarpt i hjernen på os fodboldfans. Opgøret var en gyser af den helt store slags og samtidig også en kamp der viser, at hvis bare hele ens hold arbejder hårdt nok sammen, så kan man sagtens vinde kampen, også selvom man er bagud med 3 mål i en Champions League finale.

Liverpool kæmpede bragt for at komme tilbage i kampen, og man husker især hvordan Steven Gerrard arbejdede for at give sine medspillere en smule håb tilbage. De fleste der så denne kamp, ville nok have kunne unde AC Milan sejren, da det klart var dem med flest chancer på mål, men en hårdt arbejdende Liverpool keeper holdt Liverpool inde i kampen.

Steven Gerrard scorede et fantastisk hovedstødsmål, som startede Liverpools comeback i kampen. Derefter så man også Liverpool kaptajnen kæmpe sig til et straffespark, som er blevet diskuteret meget, men ikke desto mindre, var dette chancen for det endelige comeback. Liverpool vinder finalen i straffesparkskonkurrencen, men har desværre ikke formået at vinde Champions League siden de vandt finalen i 2005.

Champions League final
AC Milan – Liverpool 3-3 (2-3 i straffesparkskonkurrencen)
Atatürk Olympic Stadium, 72,059 tilskuere

Michael Thomas, Sidste runde af Premier League 1989

Dette mål fra Michael Thomas, sikrede Arsenal titlen som Premier League vinder i 1989.

Michael Thomas bliver spillet i luften midt på Liverpools banehalvdel, hvor han ved hjælp af en Liverpool spiller, får taget bolden ned på jorden og er på dette tidspunkt forbi alle Liverpools forsvarsspillere.

Michael Thomas løber uhindret ned i midten af Liverpools felt, hvor han stille og rolig får bolden sparket forbi Liverpools keeper.  Samtidig bød scoringen på en noget anderledes jubelscene fra Michael Thomas.

Michael Thomas prøver at rulle baglæns op på nakken men grundet adskillige Arsenal spillere kommer spurtende ned for at juble med Michael Thomas, så falder Michael Thomas hurtigt til jorden igen.

Premier League sidste runder
Arsenal – Liverpool
Anfield, 41.783 tilskuere

Andres Iniesta, VM Finale 2010

11/7 – 2010 spillede Spanien mod Holland i VM finalen, hvor 84.490 tilskuere sad og fulgte med i den spændende finale. Finalen bliver nok husket som en af de mest voldsomme VM finaler i nyere tid.

Der blev i alt givet 14 gule kort og John Heitinga fik sågar scoret sig to gule kort, og derfor også et rødt.

De ca. 85.000 tilskuere skulle vente hele 116 minutter på at der kom mål i kampen, og den ære fik Andres Iniesta. På trods af at Spanien kun var 2 mod 5 i Hollands felt, så blev Andres Iniesta spillet fri, og han sparker derefter hårdt og sikkert bolden ind bag den Hollandske keeper.

VM Finale
Spanien – Holland 1-0
Soccer City Johannesburg, 84.490 tilskuere

Zinedine Zidane, VM finale 2006

Zinedine Zidane har altid været en fodboldspiller med masser af selvtillid og en masse utrolige detaljer i de kampe han spillede. Derfor undrede det ikke nogen, at Zidane havde overskud og troen på sig selv, da han valgte at sparke straffesparket med en panenka.

Kort fortalt, så er panenka et skud, hvor man lader som om man brager til bolden, men i sidste ende prøver på at lave noget der minder om at lobbe bolden ind over stregen.

På trods af at kampen bestod af en masse store chancer, så husker man også finalen som en dramatisk en af slagsen. Kort tid før kampen skulle gå i straffesparkskonkurrence, går Zidane fra Frankrig og Materazzi og diskuterer, og Materazzi får så sagt noget så slemt at bægeret flyder over ved Zidane.

Zidane vender sig om mod Materazzi og går hen og nikker ham en skalle i brystkassen. Trods dramatikken, ender Frankrig med at vinde straffesparkskonkurrencen, og derved også verdensmesterskabet.

VM finale 2006
Italien – Frankrig 1-1 (5-3 i straffesparkskonkurrencen)
Olympiastadion, 69.000

Ronaldinho, La Liga 2004/05

Ronaldinho er kendt for rigtig mange finurlige detaljer i sit fodboldspil og for at tilføre sporten en langt større underholdningsgrad. Ronaldinho kunne trylle med bolden ved sine fødder, og det var uanset om det var mod små klubber, eller mod store klubber som fx Real Madrid.

I kampen mod Real Madrid, kan man se hvordan Ronaldinho snører alle de store stjerner. Da Barcelona får tilkendt et straffespark, er det da selvfølgelig også Ronaldinho der skal sparke, da han altid har haft en stor træfsikkerhed. Ronaldinho sparker den stensikkert op i målmandens højre side af målet.

La Liga
Barcelona – Real Madrid 3-0
Camp Nou, 85.670

Roberto Carlos, Venskabskamp 1997

Robert Carlos er nok en af verdenens bedste backer til dato. Han havde lynende hurtige ben og et utrolig hårdt spark. Dette bevidste han, i denne venskabskamp mod Frankrig i 1997.

Roberto Carlos var kendt for at tage et utrolig langt tilløb til de frispark han skulle sparke, og når man ser dette frispark, så giver det bedre mening med det lange tilløb.

Roberto ligger bolden på plads på plænen, tager de nødvendige skridt bagud og løber derfor hen og sparker til bolden. Han rammer bolden hårdt og præcist, hvorefter bolden ser ud til at flyve forbi målet men til sidst skruer bolden i mod målet igen, rammer stolpen og ligger derefter i målnettet bag den franske keeper.

Venskabskamp
Brasilien – Frankrig 1-1
Stade de Gerland Lyon, 28.193 tilskuere

Giovani Van Bronckhorst, VM semifinale 2010

Holland har altid været et hold man skulle frygte at spille imod, og især da Giovani Van Bronckhorst var på det Hollandske landshold. Giovani Van Bronckhorst viser nemlig i den kamp, at man sagtens kan score mål, selvom man ikke er inde i målfeltet.

5-10 meter fra den venstre sidelinjen og midt på Uruguays banehalvdel, vælger Giovani at hamre til bolden, hvorefter bolden flyver uhindret mod Uruguays mål.

Bolden flyver op i højre hjørne af målet, og de færreste af de hollandske fans tror ikke hvad de lige har været vidne til. Holland vinder semifinalen 3-2 foran 62.479 tilskuere.

VM semifinale
Uruguay – Holland 2-3
Cape Town Stadium, 64.100 tilskuere

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 0.0/5 (0 stemmer afgivet)

Skriv en kommentar