Fodbolde til alle formål

Som du måske allerede ved, findes der mange forskellige fodbolde på markedet – alle med forskellige muligheder og kvaliteter. Fordi markedet af fodbolde kan være en jungle, har vi samlet de overordnede kategorier i denne guide. Vi kommer også med nogle bud på, hvilke bolder der er de bedste indenfor hver kategori. På den måde har du noget at gå efter, når du skal ud og have en ny fodbold.

Kategorierne er:

 

God kampbold

Gode kampbolde kaldes på engelsk ’premium match balls’ og er, som navnet antyder, de bedste kampbolde på markedet. Som med så mange andre ting, så hænger pris og kvalitet sammen. Det er også tilfældet her, og en god kampbold er derfor dyr at anskaffe. Prisen afhænger blandt andet af, hvilket materiale producenten har valgt til fodbolden.

Det er disse bolde, som bliver brugt i FIFAs turneringer og de skal derfor leve op til en række krav, så de kan blive FIFA Inspected eller FIFA Approved. For at en bold kan få et stempel fra FIFA, skal den igennem en række tests på en fodboldbane i Schweiz. De krav, som en fodbold skal leve op til handler om vægt, ensartethed, rundhed af bolden, boldens bounce, i hvor høj grad den er vandafvisende, tab af luft ved brug og hvor godt bolden holder på formen. Hvis bolden kan leve op til de høje standarder, som FIFA sætter for deres bolde, får bolden stemplet ”FIFA Approved” og kan således bruges til de største ligaer i verden.

En FIFA Inspected bold har gennemgået nogle af de samme tests, som en fold der skal have mærket FIFA Approved. Dog skal den ikke igennem tests om form og størrelse. Er din bold FIFA Inspected bruges den i internationale venskabskampe.

De store sportsmærker har selvfølgelig hver deres bud på en topbold/premium match ball. Vi har her set på den bedste bold fra:

  • Adidas
  • Nike
  • Select

adidas Bundesliga Torfabrikk 2016/2017

adidas har flere forskellige topbolde. Vi ser her på deres Bundesliga Torfabrikk-bold fra 2016/2017. Bolden har et unikt design, som forestille de tre vigtigste ingredienser i Bundesligaen: Fodbolden, fansene og trofæet fra ligaen ‘Die Meisterschale'.

Bortset fra designet, minder bolden meget om Adidas Bracuza-bolden fra 2014: Den har kendetegnet med de seks stykker, som bolden er lavet af, hvilket har vist sig at fungere godt, når bolden er i spil. Derudover har Adidas de sidste par år brugt en metode kaldet thermal-bonding, på engelsk. Her syr de ikke de enkelte stykker sammen for til sidst at ende med en bold. I stedet bliver fodboldens materiale svejset sammen. Med denne metode bliver bolden helt rund, den får en mere forudsigelig bane, du får en bedre berøring med den og den har et lavere vandindtag.

Bolden har været igennem de mange omfattende tests, som en FIFA Approved bold bliver udsat for, og har modtaget stemplet.

Køb den her »

Nike Ordem V

Nike har lavet Ordem V fodbolden, som er det amerikanske sportsmærkes bud på en topbold. Og det er et rigtig godt bud: De mange farver, som folden har gør det nemmere for spillerne på banen, at se bolden. Derudover er den testet af nogle af verdens største fodboldspillere, mens bolden var i udviklingsfasen, for at gøre bolden så god, som overhovedet muligt.

Bolden er, grundet sit Aerotrac-lag på ydersiden af bolden, også nemmere at gribe og ligger godt i målmandens hænder.

Bolden bruges blandt andet i Premier League, Serie A og La Liga. Bolden har først ramt markedet den 5. juni 2017, og er derfor endnu ikke blevet FIFA Approved. Men da mange af deres tidligere bolde i Ordem-serien har været det, er denne bold kandidat til, at få det samme stempel.

Køb den her »

Select Super FIFA Soccer Ball

Designmæssigt minder denne bold meget om én af dens forgængere, nemlig Brilliant Super, som blev lanceret i 2015. Den store forskel i fodboldens ydre er, som du kan se på en af boldens flader, de to FIFA QUALITY-stempler, som fodbolden har fået.

Bolden er lavet af PU-læder, læder med plastik-coating, så bolden er slidstærk, holdbar og har det karakteristiske blanke udseende. Bolden har en dobbeltlukket ventil, som gør at den ikke tager luft og ikke taget vand ind, hvis du spiller med den på en våd bane. Desuden er bolden så godt, som lufttæt og den bevare altså formen ved mange timers spil.

Hvis du er den prisbevidste forbruger, anbefaler vi at du køber denne bold. Du får både en slidstærk og holdbar bold, som er FIFA Approved, men uden du skal slippe en mindre formue for bolden.

Kampbold/træningsbold

Almindelige kampbolde og træningsbolde er skridtet ned fra topboldene. De kan fortsat have en mærkning som FIFA Inspected (skal gennemgå nogle af de samme tests og leve op til nogle af de samme krav, som FIFA Approved), NFHS (er godkendt til brug i de amerikanske high schools og deres tureneringer) eller NCAA Approved (skal leve op til bestemte regler om blandt andet størrelse og materiale) eller IMS-godkendt (et andet ord for FIFA Inspected).

Det er slidstærke bolde, som man kan have råd til at købe flere af til sin træning, og det vil nok være denne type bold, som de fleste spillere har brug for.

De store sportsmærker har naturligvis også hver deres bud på en god bold i denne model:

  • adidas
  • Nike
  • Select

Adidas NFHS MLS Top Training Soccer Ball

Som titlen siger, bærer denne bold certifikatet NFHS og er altså godkendt til, at blive brugt i turneringer indenfor amerikansk high school. Bolden er en del billigere end den anden fra Adidas vi her har beskrevet – men er stadig en rigtig god kamp/trænings bold.

Denne bold er lavet med en teknologi, som fjerner sømmene fra bolden. Det betyder at bolden er indtager mindre vand og er god at gribe om. Materialet er 100 % PU-læder.

Bolden skal pustet op, når du får den hjem.

Køb den her »

Nike Premier Team NFHS Ball

Denne bold er, ligesom den forrige fra adidas, NFHS-certificeret og bruges på mange af Amerikas high schools ved træning og kamp.

Bolden er lavet således, at grebet om den er godt og den kan flyve hurtigt gennem luften. Nike selv kalder denne teknologi “Geo Balanced Technology”, og bliver blandt andet anvendt til denne kamp/træningsbold.

Fodbolden er lavet af PU-læder, som beskytter mod vandindtag. Desuden er den håndlavet.

Select Diamond Soccer Ball

Select Fodbold DiamondSelect Diamond-serien minder, af udseende, meget om dens forgænger, Select Royale. Bolden er god til både kamp og træning og er desuden væsentlig billigere end mange af deres andre bolde.

Bolden fås også i andre farvevarianter, så det er lidt for enhver smag. Bolden er håndsyet og er desuden IMS-godkendt.

Det inderste af bolden består af latex, der er et naturmateriale. Derfor kan bolden risikere at miste luft og den skal pumpes op et par gange i dens levetid.

Køb den her »

Fodbolde til kunstgræs/grusbane

Der er lavet bolde, som er udviklet specielt til grusbaner og kunstgræs. De er stærkere end almindelige bolde for at kunne klare underlaget, som slider hårdere på bolden end en almindelig græsplæne gør. Boldene er også gode, hvis du spiller på fliser eller lignende.

I det følgende kan du se nogle eksempler på, hvilke fodbolde du kan anskaffe dig, hvis du spiller på kunstgræs, grus, fliser eller lignende.

Select Flash Turf

Flash Turf Select har lavet flere bolde særligt til spil på kunstgræs eller grusbane. En af dem er Select Flash Turf.

Den er lavet i polyurethan-materiale, som er ekstra stærkt for at kunne klare sliddet fra den hårde bane.

Den indeholder Selects særlige Zero-Wing gummiblære, som sørger for en konstant balance og sikre, at vandet ikke trænger ind i bolden og gør den tungere.

Køb den her »

Indendørs

Bolde til indendørsfodbold er lavet, så de har en anelse mindre opspring for at passe til de lidt mere snævre baner. Desuden er de lavet lidt stærkere end almindelige bolde for at kunne klare det hårde spill på bander og vægge.

Mange producenter, blandt andet Nike og Select, vælger at lade ordet “Futsall” eller “Indoor” indgå i navnet. På den måde er du sikker på, at den bold du står med, hvis den indeholder det navn, kan bruges til indendørs brug.

Her er et par bolde fra:

  • Select
  • Adidas

Select Futsal Super Ball

På grund af vejret, bliver der spillet meget indendørsfodbold i Danmark. Derfor har det danske firma Select naturligvis også flere forskellige bolde til det formål.

Et bud på en sådan, kan være denne Futsal Super Ball. Bolden er håndsyet og du har, med dens farverige design, nemmere ved at se den på banen og i luften. Den er lavet af PU-materiale og er derfor slidstærk og holder længe.

Blæren er en butylblære, som sikrer et dæmpet opspring, som gør bolden nem at kontrollere. Den Double-Lock-ventil, som er brugt til bolden sikrer, at luften ikke går tabt i den og vand ikke trænger ind på indersiden af bolden.

Bolden er noget af det ypperste, som Select kan præstere og har opnået den højest mulige rating fra FIFA, når det kommer til vægt, vandoptag, omkreds og ripost.

Umbro Fodbold Futsal Pro

Umbro Fodbold Futsal Pro er velegnet til indendørsfodbold og futsal. Det yderste lag er lavet af PU-materiale, hvorfor den også er meget holdbar og slidstærk i brug.

Den indvendige blære er lavet af en specialudviklet butylblære, som sikre et dæmpet opspring – noget, som også er kendt fra andre indendørs fodbolde.

Bolden har opnået FIFA Quality-Pro-mærket, som er garant for en høj standard. Den lever desuden på til alle de strenge, som FIFA har til deres bolde.

Køb den her »

Strandbold

Der findes også fodbolde lavet specielt til stranden. De er blødere udenpå, så de er mere behagelige at sparke til og gribe. Boldene er som regel også helt vandtætte og mere slidstærke, så de kan klare spillet i sandet.

Da det ikke er alle fodboldproducenter, som laver strandbolde har vi valgt kun, at medtage en enkelt model fra Select i denne guide.

Select Fodbold Strand Gul/Grøn

Denne fodbold fra mærket Select er lavet af blødt materiale, så det ikke gør ondt på de bare fødder, når du skal sparke til bolden i sandet. Materialet er vandafvisende og er specielt udviklet til, at blive brugt på stranden. Bolden er ikke vandtæt, og du bør derfor ikke tage den med i vandet.

 

Mini fodbolde

Boldene er i størrelse 1 og 2 og bruges til enten børn, for at forbedre deres teknik, eller af voksne fordi det er sjovt med den ekstra udfordring, en lille bold giver.

Minibolde kan købes i sportsbutikker, på nettet og i større supermarkeder. Brug den, hvis du vil træne din teknik, men sats ellers på en af de øvrige bolde. De mindre bolde er desuden ofte væsentlig billigere end de store.

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 5.0/5 (1 stemmer afgivet)
Fodbolde til alle formål, 5.0 ud af 5 baseret på 1 stemme

Skriv en kommentar