Målmandshandsker – målmandens hellige gral

Indholdsfortegnelse

Vigtige egenskaber

Som sagt er målmandshandsker i dag, blevet lige så udviklet et værktøj for målmænd, som fodboldstøvlerne er det for de bedste spillere. Men uanset mærke, model og farve, er der nogle helt grundlæggende egenskaber, som går igen og ikke må undervurderes. Disse ting vil vi nu gennemgå her.

Gribeeffekten er naturligvis den klart vigtigste. Derfor er det vigtigt, hvilket materiale der er brugt på handsken. Den er nemlig altafgørende for, hvor godt du kan gribe bolden – nøjagtig ligesom der er forskel på, om du spiller på en hård eller blød bane, eller i tørt vejr eller regnvejr.

Støtten, som handsken giver, skal du også tage i betragtning. Det handler både om den støtte, der ydes på håndleddet, så du har bedre kontrol og mindre belastning på det, når du skal parere hårde skud. Det handler også om støtten til fingrene for at undgå, at de knækker bagover, når du griber bolden efter et hårdt skud.

Målmandshandsker størrelsesguide

Dernæst skal du naturligvis sørge for, at handskerne er komfortable at have på. Hvad det nøjagtigt betyder for dig, er naturligvis helt individuelt, men fokus skal være på pasform, og så den støtte som handsken giver.

Handsken skal sidde tæt til hånden, dog så der er luft det dine fingre. Det vil sige, at du skal sørge for, at der er luft fra dine fingerspidser og ud til spidsen af handsken. Handsken skal desuden sidde helt tæt nem imellem dine fingre – ligesom du måske kender det fra dine vinterhandsker og deres pasform.

Der kan godt være forskel på størrelsen af de enkelte handsker, ligesom der kan være det med sko og tøj. Generelt kan der være op til en hel størrelse i forskel, når det kommer til målmandshandsker.

Prisen på en handske er overkommelig,  og det kan derfor være en god idé at købe et par stykker, og prøve dem af derhjemme. Først når du har prøvet dem, kan du sende de(m) retur, som du ikke har brug for.

Som tommelfingerregel, kan man gruppere mærkerne som følger:

Uhlsport, HO Soccer, Adidas og Puma er generelt de største handsker.

Nike, Umbro, Reusch og Sells er typisk et halvt nummer mindre.

Select er typisk en halv størrelse mindre igen end Nike, Umbro, Reusch og Sells handsker.

Derfor: sammenligner du en handske fra Uhlsport i størrelse 7,5, vil en handske fra Reusch have størrelse 7, og en målmandshandske fra Select være en størrelse 6,5.

Når du bruger dine målmandshandsker

Det kan være en god idé at købe to sæt handsker: Ét sæt til træning og ét til kamp. Det skal ikke være to forskellige typer, men samme handske. Formålet med de to handsker er, at handsken, du bruger i kamp, holder længere, og at du får den samme følelse af din handske, til både træning og kamp.

Dernæst skal du overveje om det er værd at købe forskellige handsker til brug i forskellige vejrtyper og på forskellige baneforhold.

Det kan være fornuftigt at overveje at have handsker med hårdere gummi (og måske knapt så dyre) til brug på stenmelsbaner eller grusbaner for at undgå unødigt slid. Spiller du mest på græs, kan du anskaffe dig handsker i et blødere gummimateriale.

Det handler om temperament – altså hvor meget du vil ofre prismæssigt, og hvor seriøs du er omkring dit spil. Vil du ikke ud og købe flere sæt handsker, kan du i stedet købe ét sæt, som egner sig til al slags vejr. Vigtigt er det at du gennemvæder dine handsker før brug. På den måde får du et bedre greb om bolden.

Pleje af målmandshandsker

Modsat fodboldstøvler, i hvert fald dem af læder, er det helt tilladt at gøre dine handsker helt gennemvædede, når du skal gøre dem rene. Selvom mange handsker er af læder, tager de ikke skade af, at blive gennemvædet. Tværtimod, får du et bedre greb om bolden, hvis du gør det.

Og rengøring er meget vigtigt på et par målmandshandsker. Det nemmeste kan være at tage dem med i bad efter træning og kamp, men er de meget snavsede, kan det være en rigtig god idé at anvende såkaldt handskevask.

Når målmandshandsker skal tørre, gælder samme regler som med støvler: De skal luftørre og må ikke ligge direkte på en varmekilde som f.eks. et fyr eller en radiator – eller i direkte sollys for den sags skyld.

Bruger du en handsketaske til at opbevare handskerne i, skal du sørge for at lukke velcrolukningerne helt tæt, så de ikke beskadiger latexen på handsken. Og sidst men ikke mindst skal du undlade at lægge latexfladerne mod hinanden, da det kan skade handskerne.

De bedste målmandshandsker

Det er naturligvis 100% individuelt, hvilke målmandshandsker man synes er de bedste. Her hos Fodboldfessor har vi valgt at tage et kig på IFFHS’ seneste kåring af verdens bedste målmand og vi vil lave en gennemgang af de bedste de handsker ud fra ovenstående liste. Som bonus, vil vi fortælle, hvilken målmand, som bruger den pågældende handske.

adidas Ace Trans Pro

Disse handsker bliver blandt andet brugt af Manuel Nuer, Claudia Bravo. David De Gea og danske Frederik Rønnow.

Handsken har et såkaldt ‘negative cut’, som betyder at syningerne er inde i selve handsken og ikke udenpå, som ved mange andre handsker. Det giver en bedre pasform til handsken og den sidder derfor tættere til din hånd. Derudover får du en bedre grebskontrol med disse syninger og dermed også bedre kontrol med bolden. Handsken er lavet i ét stykke neopren, som også er med til at give handsken en tæt og god pasform. Det betyder også, at du ikke hele tiden skal justere din handske under kamp og træning. Lukningen er inspireret af sportstape, da mange målmænd taper deres håndled for at undgå skader. Handsken er derfor opgraderet og beskytter dine håndled, ligesom sportstape vil gøre det.

Er du ikke til gule handsker, kan du i stedet få orange, grøn, blå eller rød, der hvor der på det viste billede er gult. Du kan også få versioner af handsken, som er hvide, sorte og guld.

PUMA evoPOWER

Puma evoPowerGianluigi Buffon og Petr Cech bruger en handske fra PUMAs evoPower kollektion, som også tæller fodboldstøvler, tasker, benskinner og bolde. Du kan altså gå et helt gennemført PUMA-look, hvis du er ude efter dette.

Handsken er lavet med PUMAs Absorb Grip latex, som er 4 mm tyk og giver et uovertruffen greb i bolden og i al slags vejr. Indersiden af fingerspidserne er belagt med et tyndt silikonemateriale, som
sikrer, at fingrene ikke ryger rundt i handsker- På den måde har du altid den bedst mulige boldkontrol.
Omkring tommelfingeren er der twin wrap, som betyder, at der er en øget mængde latex, der giver et bedre greb til lige netop den finger, som er mest i kontakt med bolden. Håndfladen er lavet med specielle riller, der følger håndens naturlige anatomi, så der er maksimal komfort i handsken.

Handsken er lavet med det klassiske Flat Palm cut, som giver god komfort. Det betyder, at syningerne er lagt på ydersiden af handsken, så du får den størst mulige kontaktflade.

Handsken lukkes med en elastisk latex strop, som giver en god sikkerhed for, at handsken ikke går op i løbet af din træning eller kamp. Derudover er der Wraptec håndledsstrop, som giver øget support og beskyttelse til håndleddet.

PUMA har her samarbejdet med professionelle målmænd, for at skabe en handske, som er ideal til både træning og kamp. Det har resulteret i denne handske evoPOWER, med latex på baghånden, som giver god beskyttelse, og mesh på resten af handsken. Sidstnævnte gør, at det huden let kan ånde i handsken.
Lukningen er lavet af en latex-strip og giver både god beskyttelse og en god og fast lukning på hånleddet.

PUMA One Grip

Målmanden Rui Patricio er én af dem, som bruger denne handske.

Ligesom den ovenstående Ace Trans Pro fra adidas, har denne handske fra PUMA også Negative Cut. Du får altså et bedre greb om bolden med denne handske i tørt, men især i vådt vejr. Den såkaldte Grid-vinyl sikrer, at din hånd passer godt ind i handsken og den glider ikke rundt, når du har handsken i brug.

Handsken er lavet af latex, neopren og mesh på bagsiden af hånden, hvilket giver dig et meget åndbart materiale. Latex-lukningen giver dig beskyttelse på dit håndled og en god og tæt lukning på handsken.

Du kan få PUMA One Grip i de viste farver her og i blå og hvid.

Nike Vapor Grip

Guillermo Ochoa spiller i Nikes Vapor Grip 3 handske, som er den letteste handske, Nike har lavet med deres top latex-materiale. Den vejer kun 99 gram.

Handsken er lavet med 4 mm tyk latex, som giver et godt greb under alle vejrforhold. Samtidig er der god stødabsorbering og beskyttelse mod læsioner.

Din lille-, pege- og tommelfinger er godt beskyttet af et lag latex, som er rullet om fingrene, og det giver også en god latex-til-bold-kontakt.

Handsken er ergonomisk syet og har en god og tæt pasform, som gør, at handsken reagerer på håndens bevægelser. Også lukningen er lavet til at give den perfekte pasform. Du kan stramme lukningen helt til, så handsken sidder som den skal.

Handsken fås i flere farver, blandt andet gul og hvid, grå og sort samt multifarvet.

Uhlsport Elminator Supergrip

Handsken bruges blandt andet af Hugo Lloris, Samir Handanovic og de danske målmænd Jesper Hansen og Jonas Lössl.

Det såkaldte Supergrip-skum, som er anvendt til denne handske, er noget af det bedste skum, som findes på markedet. I handsken sidder skummet på indersiden af hånden og det sikrer at du har en god føling med bolden.

Ydersiden af handsken er lavet af latex, som giver en god åndbarhed til din hånd. Den er udviklet i 3D-SHOCKZONE, som har en høj rebound og sikrer optimal brug af handsken ved både kamp og træning. Den neopren, som er brugt på handskens yderside sikrer en næsten skræddersyet pasform til din hånd. Stroppen, som du lukker din handske med, er lavet af latex og sikrer et godt og tæt fit omkring dit håndled.

Handsken kan bruges i al slags vejr. Du kan desuden få handsken i gul.

RG Bacan

Denne handske bruges blandt andet af målmanden Denis Onyango. Handsken hører til én af de mere sjældne, som det svært at finde yderligere information end den vi har skrevet her. Det er desuden svært at købe handsken fra andre shops, end de spanske.

Mærket selv, kalder denne handsker for stjernen i deres kollektion, som gennem materialet tilbyder en glimrende blodkontakt. Den består af 4 mm naturligt latex på ydersiden af handsken, og har brugt en 3D-teknologi til, at gå gummi i håndfladen for en optimal beskyttelse af hånden.

Målmandshandskers historie

Målmandshandsker – I dag er det en videnskab på linje med fodboldstøvler, en spillers ultimative værktøj.

Men vidste du, at den første gang der er registreret brug af handsker af en målmand, er argentineren Amadeo Carrizo, der spillede for River Plate i 1940’erne og 50’erne?

Selvom flere og flere målmænd tog målmandshandsker i brug gennem 60’erne og 70’erne, så var det primært udbredt, når det var regnvejr, da det gav et bedre greb om bolden.

Det var endda sådan, at selv nogle af de største keepere på den tid brugte havehandsker, simpelthen fordi der ikke var producenter af målmandshandsker, der havde specialiseret sig i udviklingen på området.

I 70’erne så man for første gang, specialiserede producenter skyde op på området. Og da man nåede 80’erne, var det, præcist som man kender det i dag, en helt uundværlig del af en moderne målmands udstyr.

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 4.1/5 (17 stemmer afgivet)
Målmandshandsker - målmandens hellige gral, 4.1 ud af 5 baseret på 17 stemmer

Skriv en kommentar