Hadekampagner – Red Bull Leipzig case

Red Bull Leipzig - RasenBallspiel

I går aftes brugte jeg noget tid på at diskutere RB Leipzig, med et par mennesker på Twitter.

Her dagen efter, vil jeg prøve at sætte et par ord på hvorfor jeg synes, at det hele har taget overhånd.

Hadekampagner

Det jeg reagerer mest på, er fans af andre klubber der fører deciderede hadekampagner mod klubben. Og jeg reagerer endnu mere, når det ikke er tyske fans, men danske, hollandske, engelske osv.

Man kan have en holdning, men at stå så langt væk fra orkanens centrum og stadig have så voldsomme følelser om noget, men kun kan læse og høre om, men ikke decideret opleve, forstår jeg ikke.

Og hvem er det lige, at de hadekampagner hjælper? Jeg tillader mig at tvivle voldsomt på, at koncernen Red Bull i sidste ende, ender med at stoppe deres engagement. Det er de simpelthen for store og stærke til.

Og hvem ville det også gavne, hvis de gjorde?

Mig bekendt, har klubben fået en ret stor fansbase i løbet af sin levetid. Så det vil gå ud over fans og spillere, der vil være tvunget til at finde andre klubber. Noget de dog formentlig vil have det nemt ved – altså de bedste.

Men tilbage til fansene. Som jeg har forstået det, har man altså fået bygget en solid fanbase op siden 2009, hvor man startede det hele.

Man har givet et område af Tyskland, der stadig halser efter det vestlige Tyskland, noget at glædes over og uden at jeg skal kaste mig ud i større politiske og samfundsmæssige konklusioner, så er mit indtryk netop, at det er noget meget positivt.

Indtil denne sæson, havde man kun ét østtysk hold i Bundesligaen. Ellers har det været elevatorhold der har været i Bundesligaen siden genforeningen i 1990.

Dvs. en kæmpe del af Tyskland, der i mange år ikke blev udviklet synderligt økonomisk eller politisk, og som økonomisk stadig halter efter det vestlige Tyskland, nu kan føle sig lidt mere ligeværdig, med det vestlige Tyskland.

Ingen historie er ikke et argument

Under mine diskussioner i aftes, kom der også argumentet om, at klubben ikke har en historie op.

Vi kan hurtigt blive enige om, at det er et såkaldt non-argument ikke?

Det er noget nær meget simpelt matematik.

Hvis man synes, at man ikke kan holde med en klub uden historie, hvordan fik nogle klubber så fans på nogen måde? For vi kan da godt blive enige om, at alle klubber er startet fra scratch ikke?

Man kunne endda kalde det et luksus-argument, fordi de fleste klubber i dag har en lang historie. Men det havde Sheffield FC, Notts County eller de mange andre klubber der blev stiftet i 1800-tallet altså ikke.

Og hvor mange har helt reelt valgt at holde med en klub, fordi den havde en fed historie? Der er nogle naturligvis, men min påstand vil også være, at mindst 90% af alle fodboldfans har startet deres tilhørsforhold af helt andre årsager.

Penge er heller ikke et argument

At Red Bull vil tjene penge på sit engagement i en fodboldklub, synes jeg ikke er så forfærdeligt endda. Det hele handler om måden man gør det på – og for mig også om hvordan man har tjent sine penge.

Red Bull har brugt mange penge. Men de har ikke skudt dem efter en etableret Bundesligaklub og 20 verdensstjerner.

Ja, de er på grænsen til at ramme loftet under Financial Fair Play, men pengene er, mig bekendt, brugt på at bygge klubben op, træningsanlæg og unge spillere som Emil Forsberg og Yusssuf Poulsen.

Og hvis vi endelig skal snakke penge, hvor blev hadekampagnerne så for alvor af, da sheiker købte Manchester City, Paris St. Germain osv?

Eller da Abramovis købte Chelsea?

Mig bekendt har INGEN af de nævnte tjent deres penge på helt “stilfærdig” måder.

Slaveri og lignende udnyttelse af arbejdere er hverdagskost i Qatar, Dubai og det område, hvor ikke bare få, men MEGET få, sidder på 99% af alle penge i landende – og de i øvrigt er en omgang nepotisme der ikke levner almindelige mennesker ret mange chancer, for at få dele i de rigdomme.

Og med Abramovich er vi ude i det samme. Korruption, nepotisme og et forhold til Putin der af nogle beskrives som far og søn, er bare nogle af de ting den kære russer kan skrive på sit CV.

Billetpriserne er meget hørere, 10 gange så vidt jeg kan forstå, end hos de andre klubber. Det er ikke specielt fedt, men hvis der er nogle der vil betale det, er det bare rigtig svært at argumentere imod det.

Som fan af Manchester United, og engelsk fodbold generelt, ved jeg godt hvad høje billetpriser kan gøre ved stemningen på stadions.

Man kan også bare sige, at indtil videre har RB, så vidt jeg ved, ikke ligefrem haft overskud på at drive klubben, så hvis det skal gå i nul på et eller andet tidspunkt, er billetpriser noget der kan hjælpe i den retning.

Magtstruktur er reelt det eneste argument

Det eneste argument jeg kan se, som kan være grundlag for et had, eller for noget lidt mindre voldsomt måske, er RB’s udfordring af de regler der er i tysk fodbold omkring magtstrukturen i klubberne.

Uden at være professor i det, så er det som jeg forstår grundlæggende et spørgsmål om, at beholde magtens hos fans.

Og det skal man på ingen måde underkende – det er rigtig godt og bør man til hver en tid tilstræbe.

Nu har Red Bull udfordret modellen og fundet et smuthul, og så er det op til det tyske forbund, at lukke det smuthul så man sørger for, at andre klubber ikke kan gøre det samme. Hvis man vil den vej.

Som altid når regler bliver udfordret, så må man som lovgivere overveje, om det er den rigtige model man har og hvor hårdt man vil stå fast på den. Det er også tilfældet her.

Det er følelser – erkend det dog

Og det leder mig alt sammen frem til det vigtigste: Langt det meste handler om følelser – hvor ville det være rart, hvis det også blev erkendt. Så kunne man måske også se på, hvor gavnligt en decideret hadekampagne er.

Mit bud er også, at det naturligvis dør ud langsomt. I længden gider man sjældent hidse sig op og noget sådan her, men jeg synes det også er vores pligt, at tage de her debatter op på et så objektivt plan som muligt.

Og når der, set fra mit vindue, er lige så mange argumenter for at sætte pris på klubben, som der for ikke at gøre det, så synes jeg vi bør trække vejret og stoppe hadekampagnerne.

Så erkend at der er følelser i spil – så kan vi også have en reel diskussion ud fra nogle argumenter og vi kan grine lidt af hinanden, uden at det bliver personligt.

Kom endelig med dine tanker og argumenter i kommentarsporet. Ingen siger jeg har ret – jeg har bare forsøgt at betragte det hele lidt udefra, ud fra en ærgrelse over, at det er endt i en hadekampagne som jeg ikke ser nogen få noget som helst ud af.

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 0.0/5 (0 stemmer afgivet)

Skriv en kommentar