Nike Tiempo – Ramos og Ronaldinho i samme støvle

Det er nok forkert at beskrive Tiempo, som en decideret forsvarsspillere. Specielt når man tager et kig på de spillere, der bærer og har båret støvlen i gennem tiderne.

Med en komfort i topklasse og en støvle i naturligt læder, er det den støvle der bedst yder beskyttelse i nærkampe. Derfor er den forsvarsspillernes foretrukne.

Indhold i artiklen

Men hvad kan man forvente, af Nike Tiempo, når vi ser både forsvarsspillere, playmakere og angribere, benytte den?

En støvle der på den måde, forsøger at være en all-round støvle i topklasse, skal spille på flere heste, og i Tiempos tilfælde, bliver det til:

 • Optimalt touch på bolden, for bedst mulige boldkontrol.
 • Topklasse komfort, så støvlen både føles så naturlig som muligt, og yder beskyttelse i nærkampe.

Hvordan gør man så det? Det gør men ved at lave en støvle, der bygger på:

 • Nikes bedste teknologier til greb i bolden i al slags vejr.
 • En blød og beskyttende overdel.
 • En sål af ypperste kvalitet.

Nike Tiempo Legend

Nike Tiempo Legacy Blå Orange HvidNike Tiempo Legend Neon Rød SortNike Tiempo Legend Sort Neon Hvid

Det er egentlig lidt pudsigt. Med de tre andre siloer, fremstår Nike som nytænkene, innovativ og modig. Man viser med virkeligt tydelige tegn, at man forstår at videreudvikle fodboldstøvler, så vi altid ser nye og bedre støvle komme til verden.

Med Tiempo siloen, er det dog som om, at Nike stædigt holder fast i, at der skal være én silo, der hos de fleste spillere, vil være forbundet med “sådan har fodboldstøvler altid været”.

Nike Tiempo er naturligvis ikke en gammel og sløv vare. Vi er nu så langt som i version 5 af Nike Tiempo Legend, der udkom så sent som i December 2013, og støvlen gennemgår konstant en udvikling.

Men både af udseende og af følelse når man stikker foden i støvlen, er den uden tvivl den støvle fra Nike, der minder mest om det de fleste af os forbinder med en fodboldstøvle.

Samtidig er Tiempo siloen, den eneste silo, der ikke er lavet med en specifik position på banen for øje. Heller ikke selvom det er den foretrukne støvle blandt de defensive spillere.

Er du i tvivl om, hvordan du tager det rigtige valg, og køber de helt rigtige støvler? Læs min store guide, så du køber de rigtige fodboldstøvler næste gang.

Overdel

Overdelen består af tre lag:

 • Kængurulæder øverst, med en belægning af All Condition Control, der er med til at gøre støvlen blød og samtidig giver optimalt greb i bolden og holder indersiden tør.
 • Et lag af et fintmasket net (Mesh).
 • Et nederste lag, lavet i Nikes Tricot Weave materiale, der føles som ruskind på undersiden.

Som en tilføjelse til den lækre overdel, har Nike Hypershield teknologi, der er med til at mindske indtaget af mindre fugt i støvlen.

Pløsen er meget blød, og har samtidig indbygget det såkaldte Memory Foam materiale, der tilpasser sig din fodform, mens du spiller, og slides langsommere. Altså sammen en del af af Nikes forsøg på, at give dig en støvle med komfort i højsædet.

Som det sidste lille touch til overdelen, kan man på siden se små perforeringer (huller) i materialet. Dermed øges åndbarheden i kængurulæderet således, at det naturlige materiale kan tørre hurtigere. En klassisk udfordring for naturlige materialer.

Støvlens indre

Støvlen er bygget på samme læst som Nike Hypervenom, altså X1.1 læsten. Det giver en god pasform til de fleste fødder, men med en lidt smallere forfod.

Tager vi et kig ind i støvlen, vil vi første og fremmest lægge mærke til sålen.

Sålen kan tages ud af Nike Tiempo Legend V, og når man gør det ser man en sål der igen underbygger komforten i støvlen. Det er en såkaldt EVA sål af blødt skum, hvilket vil sige, at sålen er stærk, holdbar, vandtæt og ikke mindst fleksibel og blød.

Yderligere består sålen af et såkaldt Mesh lag, og har gennemgående perforeringer over hele fladen, for maksimal ventilation til foden.

Og så har Nike krydret sålen med Poron dele på både hæl og forfod, så du får den bedste beskyttelse, med et meget stødabsorberende materiale.

Sål

Ydersålen består af det såkaldte TPU materiale, som er slidstærkt og fleksibelt, og dermed giver dig en sål du kan stole på og bevæge dig frit i.

Sammensætningen af knopper, minder om en blanding af knopperne på Nike Magista og Nike Mercurial.

En blanding af fire knopper på hælen, der er bladede og 8 blandede (bladede + runde) knopper på forfoden og så tre bladede knopper midt på forfoden, for optimalt greb under acceleration og opbremsning.

Legend V er også begavet med Split-Toe teknologien på sålen, der er med til at fordelen trykket på hhv. inder- og yderside af foden optimalt.

Sidst men ikke mindst, har Nike tilføjet yderligere et “split”, denne gang på tværs af støvlen, midt på forfoden. Formålet er endnu mere fleksibilitet, og kombineret med Split-Toe der går på langs af støvlen, kan man næsten sige, at Nike Tiempo Legend V, er fleksibel i alle fire verdenshjørner.

Hæl

For ligesom at understrege målet om maksimal komfort i støvlen, og som beskyttelse til både defensive og offensive spillere i nærkampene, har Nike bygget hælen i samme TPU materiale som sålen.

Det giver en stærk og solid hælkappe, der beskytter spillerne rigtig godt mod hård tacklinger og nærkampe.

Vælg Nike Tiempo Legend hvis…

… hvis du enten er forsvarsspiller, eller godt kan lidt det lidt gammeldags fit som en Nike Tiempo støvle giver dig. For nogle kan støvler som specielt Nike Magista og Nike Mercurial, være for meget af det gode, og med Nike Hypervenom som en støvle meget dedikeret til angribere, kan Tiempo siloen, være den bedste løsning.

Er du top seriøs og mener det alvorligt med din fodbold, og matcher nogle af kriterierne nævnt ovenfor, så er Tiempo Legend V et virkeligt godt valg.

Vælg IKKE Nike Tiempo Legend hvis…

… hvis hygger dig med din fodbold, sammen med kammeraterne, men ikke har ambitioner om at drive det til mere, er en støvle til næsten det dobbelte af det næstbedste, måske over grænsen.

Du vil formentlig heller ikke kunne udnytte alle de små spidsfindigheder, som er en del af støvlen. Eller mærke forskel på, om den ene eller anden teknologi er anvendt.

Hvem benytter Nike Tiempo?

Det hele startede i 1994, hvor bl.a. både Paolo Maldini og Romario bar den første udgave af Nike Tiempo støvlen, under VM finalen i USA.

I 2006, var Ronaldinho så den første spiller, hvor man havde bygget en støvle specielt til én given spiller, og haft den spiller med undervejs i udviklingen af støvlen.

I dag ser vi så, et væld af topspillere anvende Nike Tiempo, lige fra den klassiske hårde forsvarer, henover backs, til playmakere og angribere:

 • Sergio Ramos
 • Gerard Piqué
 • Carlos Tévez
 • Ronaldinho
 • Ashley Cole
 • Andrea Pirlo
 • Laurent Koscielny
 • Branislav Ivanovic
 • Francesco Totti
 • Calum Chambers

Nike Tiempo Legacy

Nike Tiempo Legacy Blå Orange HvidNike Tiempo Legacy Neon Rød SortNike Tiempo Legacy Sort Neon Hvid

Kigger vi på forskellen mellem Tiempo Legend V, og den første nedgradering i form af Tiempo Legacy, finder vi ikke virkeligt mange forskelle.

Kigger vi på prisforskellen, mellem de to modeller, vil forskellene måske virke mindre, for der er ikke op til 50% forskel i kvaliteten mellem de to modeller, som der er på prisen.

Overdel

Præcis som med Legend V, består overdelen på Legacy modellen af tre lag:

 • Kalveskindslæder øverst. Ikke helt det samme som kængurulæder, men stadig en rigtig god læder, med masser af kvalitet.
 • Et lag af et fintmasket net (Mesh).
 • Et nederste lag, lavet i Nikes Tricot Weave materiale, der føles som ruskind på undersiden.

Overdelen er dog ikke belagt med Nikes All Conditions Control, hvilket giver et lidt dårligere greb i bolden, specielt i vådt vejr.

Ellers ser vi også Hypershield teknologien på Legacy og stadig en virkelig blød støvle, der yder virkelig god komfort til foden.

Støvlens indre

Også Legacy er bygget på X1.1 læsten, så du skal altså også være opmærksom på den lidt smallere spids her.

Nike har flottet sig, og udstyret Legacy modellen, med deres Dri-Fit teknologi for, at optimere transporten af sved væk fra foden og ud af støvlen. Noget vi ikke ser på Legend V modellen.

Det er stadig en EVA sål af blødt skum, og kan naturligvis også tages ud. Til gengæld er der hverken perforeringer i sålen, ej heller det såkaldte Poron materiale på hæl eller forfod.

Sål

Forskellen på sålen ligger i en lidt dårligere finish og derudover er det tværgående split som vi så på Legend V, tykket lidt længere mod midten. Split-Toe teknologien finder vi dog stadig på Legacy modellen.

Det er stadig en sål bygget i TPU materialet, med samme opsætning af knopper, med fire på hælen og 11 på forfoden, heraf 3 bladede for bedst mulige greb, under acceleration og nedbremsning.

Hæl

Det er stadig en stærk og solid hæl, som vi finder på Legacy modellen. Det er dog ikke TPU materiale den er bygget af, og man har valgt at bruge et syntetisk stof i hælen, modsat på Legend.

Vælg Nike Tiempo Legacy hvis…

… du både er prisbevidst, men også vil have kvalitet. Du kan spare næsten 50% i pris, ved at gå ned fra Tiempo Legend V, til Tiempo Legacy modellen, uden at gå noget der ligner 50% ned i kvalitet.

Legacy er det man kunne kalde en klassisk “god til prisen” støvle, hvor man godt ved, at man giver lidt ekstra prismæssigt, men samtidig er garanteret en super støvle.

Du kan sagtens bruge Tiempo Legacy, selvom du er seriøs omkring din fodbold, det er ikke kun Legend V der er anvendelig på det niveau.

Vælg IKKE Nike Tiempo Legacy hvis…

Det er faktisk lidt svært at finde argumenter for, ikke at købe Tiempo Legacy. Det er som om, Nike har formået at lave en støvle, der bare passer de fleste prismæssigt, samtidig med at det ikke er en klassisk “take-down” (nedgradering) model, hvor man kan mærke tydelig forskel i kvalitet.

Så det primære argument for IKKE at vælge Tiempo Legacy er, hvis du er angriber, playmaker eller Cristiano Ronaldo klon, og ønsker at gå All-in på kvalitet og teknologier, skal man ikke vælge hverken Tiempo siloen i sig selv, eller Legacy specifikt.

Nike Tiempo Genio

Nike Tiempo Genio Blå Orange HvidNike Tiempo Genio Neon Rød SortNike Tiempo Genio Sort Neon Hvid

En støvle i “3. lag”, er naturligvis altid et niveau under topmodellen i siloen, men med Tiempo Genio kommer vi heller ikke længere ned – sådan som vi ser det i andre siloer.

Du kan naturligvis ikke forvente, at alle de fede teknologier fra Legend, og til dels Legacy, er taget med over til det man kan kalde den “billige” version i Tiempo siloen. Men det gør ikke, at man får en discountstøvle, der nærmest falder fra hinanden, så snart du tager den på.

Overdel

Overdelen er hverken kænguru- eller kalveskindslæder, men derimod det man kalder “fuldnarvet” læder, eller “Full Grain leather” på engelsk. Det betyder, den er mindre blød og behagelig end de to andre støvler, men det er stadig en rigtig lækker overdel.

Heller ikke på Genio, er All Conditions Control teknologien anvendt, ligesom pløsen er mindre fleksibel, hvilket alt i alt giver samme touch som på Legacy, men lidt mindre komfort.

Der er stadig perforeringer på siden af støvlen, hvilket også må siges at være essentielt for en støvle i naturligt læder, så man kan bevare åndbarheden og dermed ikke ødelægger støvlen pga. fugtproblemer.

Støvlens indre

Støvlens indre, minder en del om Legacy modellen, men er dog lavet i et andet materiale.

Sålen kan i modsætningen til de to andre modeller, ikke tages ud, og har ikke perforeringer, hvilket naturligvis ikke hjælper på muligheden for, at give luft til fødderne.

Det heller ikke en EVA sål, men en lidt mere standard sål, der dog stadig er i en god kvalitet.

Sål

Det er stadig en ydersål produceret i TPU materialet, og med både Split-Toe teknologien og det samme tværgående split på forfoden. I øvrigt placeret på samme måde som på Legacy, altså lidt tættere på svangen på foden.

Knopsystemet er præcist det samme som ellers, men den sidste finish er ikke helt på højde – ganske naturligt.

Hælen

Også hælen er lidt anderledes. I stedet for et glat materiale på indersiden, er hælen på Genio modellen lavet i et mønstre materiale, der gør det en anelse mindre behageligt.

Hælen er dog stadig solid, på samme mod som Legacy og Legend, netop for at beskytte foden i tacklinger.

Vælg Nike Tiempo Genio hvis…

… du lige er startet med fodbold, f.eks. til dine børn, eller bare spiller din fodbold, for sjov, med 3. halvleg som det klart vigtigste element.

Genio giver dig en fin støvle, specielt hvis man sammenligner med andre støvler i samme lag, så på den måde, er det en god begynderstøvle, eller serie-støvle om man vil.

Vælg IKKE Nike Tiempo Genio hvis…

… du mener det seriøst med din fodbold. Selvom kvaliteten er god for en støvle i 3. lag, er der stadig så meget at hente ved at gå et skridt eller to op.

Du vil simpelthen få for lidt ud af dine evner, hvis du ikke bruger det bedste værktøj, der er til din rådighed.

Er du i tvivl om, hvordan du tager det rigtige valg, og køber de helt rigtige støvler? Læs min store guide, så du køber de rigtige fodboldstøvler næste gang.

Historien om Nike Tiempo

1994
Debut ved VM

Tiempo er den ældste af de nuværende fire top siloer fra Nike. Helt tilbage ved VM i USA i 1994, så man for første gang, spillere bære en Tiempo støvle.

Nike fik for alvor sit gennembrud som producent af fodboldstøvler, ved slutrunden i hjemlandet, hvor man bl.a. i finalen mellem Brasilien og Italien, var kraftigt repræsenteret.

At støvlen, godt nok er forsvarsspillernes foretrukne, men samtidig også er den foretrukne, for en del spillere længere fremme på banen, blev allerede dengang bevist, da både Paolo Maldini og Romario bar støvlen under VM finalen.

2006
Enter Ronaldinho

I 2006 præsenterede Nike for første gang, en støvle lavet specielt til bestemt spiller: Ronaldinho.

Som vi kendte det fra Ronaldo med hans Nike Mercurial R9 og siden med Cristiano Ronaldos Mercurial R7, fik Ronaldinhos Tiempo støvle, navnet Tiempo R10.

Ronaldinho var en stor del af udviklingen af støvlen. Det kunne man bl.a. se, med en form for fold over snørebåndende, hvis formål var en større flade uden forhindringer, til afvikling af skud og afleveringer.

Derudover var støvlen produceret i den såkaldte K-Leather, altså naturligt kængurulæder, og så havde den en lidt glattere overflade, samt knopper af gummi.

En sjov lille detalje er, at Ronaldinho bad Nike lave knopper med en form for mønster i. Dermed kunne han få et bedre greb i bolden, når han “stod” på den. Ronaldinho voksede op med at spille en del Futsal, hvor man kontrollerer bolden meget med foden på bolden, og den spillestil tog han med over til rigtig fodbold.

2009
Nike Tiempo Legend III

Efter 3 års pause, så vi i 2009 Nike lancere den tredje version af Nike Tiempo Legend. Med spillere som Cesc Fabregas og Carlos Tevez som profiler og ambassadører for støvlen, viste man ambitioner fra Nikes side – måske og for at signalere, at man stadig mente det seriøst med Tiempo siloen.

Version 3 af Legend støvlen, leverede også for første gang, en sål med Split-Toe teknologien, ligesom man første første gang, så den kombination af knopper man også ser i dag, med koniske og bladede knopper.

I forhold til den version Legend III afløste, så man denne gang et langt mørkere design, men dog med et twist på knopperne, i form af knopper med spidser i neonfarver.

2011
Nike Tiempo Legend IV

Som med Legend III, var Legend IV mere eller mindre en standard silo-update, som ikke bragte noget revolutionerende nyt, men som “blot” var en videreudvikling fra Legend III.

En nye “feature”, er introduktionen af en ny hælkappe i TPU materiale, som giver både god beskyttelse og fleksibilitet til hælen.

Derudover legede Nike på denne udgave, med en pløs der i toppen, havde en udskæring. Formålet her var en bedre fornemmelse og dermed et bedre fit.

Som en lille detalje skal det også nævnes, at Nike for første gang, legede med at yde lige det sidste greb i banen under acceleration og nedbremsning. Det var dog ikke en “Mercurial” knop, men derimod nogle små pigge, der altså skulle give mere greb.

2013
Nike Tiempo Legend V

Tiempo var ikke som sådan en del af deres store offensiv op til VM i Brasilien, hvor specielt Mercurial og ikke mindst Magista, stod i frontlinjen over nye støvler til VM.

Ikke desto mindre, var lanceringen af Tiempo Legend V i december 2013, naturligvis også en del af deres VM strategi, specielt med profiler som Carlos Tevez, Sergio Ramos, Gerard Pique og Ashley Cole som reklameskilte.

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 0.0/5 (0 stemmer afgivet)

Skriv en kommentar