Guide: 3 byer hvor du skal opleve fodbold

I fodboldens verden er der et utal af byer og legendariske stadions, som er et m​ust see​for enhver fodboldfan. Sammen med ​VisitFootball.dk​ giver vi dig en guides til tre klassiske fodboldbyer ­ som du skal opleve.

1. London -­ the home of football

Oplev North London Derby

London er og bliver fodboldby nummer 1 i verden. Byen huser ikke mindre end 10 fodboldklubber i de tre bedste ligaer tilsammen, heriblandt nogle af de største klubber i verden som Chelsea, Arsenal og Tottenham. Derudover selveste Wembley Stadium, som også har hjemme i London.

London er geografisk en vaskeægte storby og strækker sig over et kæmpe område. Fodboldmæssigt er byen delt i fire områder efter de fire verdenshjørner. Nordlondon er hjemsted for to af byens absolutte topklubber, nemlig Arsenal og Tottenham. Netop kampen mellem disse to klubber, er dét mest berømte af de mange London­-derbyer og går meget sigende under navnet “North London Derby”. I Østlondon har West Ham sat sig på fodboldtronen, mens der også yderligere er et par klubber i de lavere rækker. I Sydlondon finder man berygtede Millwall, sammen med Charlton Athletic og Crystal Palace. Endeligt er Vestlondon området med flest topklubber, nemlig Chelsea, Fulham, Brentford og Queens Park Rangers.

Det er muligt for selv den mest inkarnerede fodboldfans at få stillet sin fodboldlyst i London. Planlægger du en weekend i London, kan du være heldig at nå 2­3 kampe. Ofte ligger kampene nemlig spred ud fra lørdag formiddag til søndag aften pga. TV. Er du i London skylder du også sig selv at tage forbi Wembley ­ det måske mest berømte fodboldstadion i verden. Du kan tage på rundvisning hver dag på Wembley, som ligger i det nordøstlige London.

London­-rejsetips

London er en af de allerbilligste storbyer at flyve til fra Danmark. Er du i god tid, kan du ofte få en retur flybillet for 500-­1.000 kr. Er du heldig måske endnu billigere. Dog er hotelpriserne i London høje sammenlignet med resten af Europa og du får ikke meget kvalitet for pengene hvis du vælger hoteller i den billige ende af skalaen. Privat udlejning via Airbnb kan derfor også være en mulighed, hvis du vil bo billigt.

2. Madrid ­- Kongeklubben og de “vanvittige” bysbørn

El Derbi Madrileno

Madrid er endnu en legendarisk by i fodboldsammenhæng og hjemsted for verdens (måske) største og mest hypede fodboldklub; kongeklubben Real Madrid. Som om det ikke var nok, tilhører byen også endnu en berømt klub, nemlig Atletico Madrid med hjemmebane på det legendarisk stadion Estadio Vicente Calderón. Et stadion, som er kendt for Spaniens mest medlevende og “vanvittige” hjemmepublikum.

Real Madrid spiller sine hjemmekampe på Santiago Bernabéu med plads til 81.000 tilskuere, placeret i det nordlige Madrid. De hvidklædte fra Real Madrid har traditionelt tilhørt overklassen i Madrid, mens Atletico var arbejdernes klub. Efterhånden som de klasseskel ændrer sig, er denne opdeling knap så virkelig som tidligere. Derbyet mellem de to klubber kaldes “El Derbi madrileño” og sætter byen på den anden ende. For Atletico er det en chance for at hævde sig overfor Real, som altid har været mest succesfuld. Omvendt hader Real at tabe til Atletico, som i deres opfattelse en en mindre klub.

Billetter til kampene mellem de to klubber er nogle af de mest efterspurgte i Spanien, kun overgået af El Clasico (kampen mellem Real Madrid og FC Barcelona). Får du chancen for at opleve et Madrid-­derby, bør du gribe muligheden. Med Real Madrid internationale succes og fodboldspillets generelle internationalisering hævder Atletico-­fans at Santiago Bernabéu fyldes af turister, frem for ægte Real­-fans (fra Madrid), mens de selv mener at have patent på den “ægte” fodboldstemning. Uanset tilhørsforhold er fodbold i Madrid et m​ust​for alle fodboldfans og du bør opleve begge klubber i aktion.

Madrid-­rejsetips

Fly til Madrid er desværre ikke altid i den billige ende, dog kan du ofte få returbilletter til 2.000­-3.000 kr. (og måske billigere) afhængigt af hvor god tid du bestiller. Antallet af afgange mellem Danmark og Madrid er desværre ikke så højt som mange andre storbyer, hvorfor prisen er lidt højere. Hoteller og overnatning i Madrid er dog relativt billigt og du kommer generelt for sine penge i Madrid. Det kan anbefales at bo helt centralt i Madrid, hvor de fleste seværdigheder er placeret og hvor bylivet findes.

3. Rom -­ Derby della Capitale

Oplev Derby della Capitale

Det specielle ved fodbolden i Rom er klubbernes betydning, deres særlige status og berømmelse. Trods det, at hverken AS Roma eller SS Lazio tilnærmelsesvis når op på niveau med succesfulde klubber som FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United osv, så har begge klubber og måske især lokalderbyet mellem dem, fået en nærmest mytisk status.

Traditionelt har de to Rom­-klubber haltet efter norditalienske klubber som Milan, Inter og Juventus hvad angår titler og store sejre. Dét faktum har gjort Rom­derbyet, eller på italiensk “Derby della Capitale”, til de to største og vigtigste kampe på sæsonen for både Roma og Lazio. En sejr i derbyet kunne redde sæsonen, som alligevel slutter midt i Serie A.

Med til historien om de to klubbers berømmelse hører de to klubbers fans. De gigantiske Stadio Olimpico, som de to klubber deler (endnu), med hver deres imponerende curva (endetribune) er hjemsted for et virvar og inferno hver gang de to klubber spiller og især til derbyet. Selve fodboldkampen ved et “Derby della Capitale” er kun halvdelen af oplevelsen, hvad der foregår udenfor banen er mindst lige så farverigt og dramatisk.

Enhver fodboldfan skylder sig selv at opleve de stolte romerske klubber på hjemmebane og i særdeleshed et romersk lokalderby. Med lige dele italiensk sans for drama og romersk selvforståelse kan forestillingen omkring et derby i den evige stad, nærmest ikke blive storslået og farverigt nok. En oplevelse for livet.

Rom­-rejsetips

Med flere daglige afgang og flere flyselskaber som flyver til Rom, er det muligt at få flyve retur for et sted mellem 1.500­-2.500 kr., alt efter hvor god tid i forvejen du bestiller. Lufthavnen i Rom ligger tæt på byen og kan enten nås med express­tog på ca. 30 min eller taxa, hvor tiden dog afhænger af trafikken. Hotelpriserne i Rom er meget rimelige­ også set i forhold til resten af Europa, ønsker du en rigtig billig overnatning findes der også et utal af private udlejere på f.eks. Airbnb. Roms centrum og de vigtigste seværdigheder ligger inden for gåafstand, hvorfor det kan anbefales at bo tæt på centrum.

Gode råd omkring fodboldbilletter

Billetter til stort set alle fodboldkampe i Europa, kan købes online via hjemmeholdets hjemmeside. Et godt råd er altid at være i god tid. Typisk kommer kampbilletter til salg 1­2 måneder før en bestemt kamp.

Ønsker du billetter til en kamp som enten er udsolgt eller svært at få købt billet til, kan det være et alternativ at købe en fodboldrejse gennem et rejsebureau. Her køber du rejsen som en såkaldt “pakkerejse”, hvor billet, hotel og fly ofte er inkluderet.

Du kan finde vejledning og flere gode råd på V​isitFootball.dk,​som har rejseguides til alle de store klubber i Europa, eller du kan bestille skræddersyede tilbud på din fodboldrejser på billige-fodboldrejser.dk.