Fodboldmål til haven – sådan vælger du det bedste

Træt af at bruge t-shirts, spande eller andre skøre ting som målstolper, når du eller dine børn spiller fodbold i haven? Så læs med her, hvor vi guider dig til det bedste fodboldmål til haven, så du er klar, når foråret kommer.

Udvalgte fodboldmål til din have

Der er overordnet set fire ting, du skal tage stilling til, når du vælger et fodboldmål til haven:

 • Materiale – træ, stål eller plast?
 • Størrelse – hvor stort skal målet være?
 • Pris – du skal selvfølgelig også tage stilling til, hvor meget du er villig til at betale.
 • Opbevaring – skal det kunne stå ude hele året eller skal det kunne pakkes væk?

Vi gennemgår herunder de forskellige punkter og giver til sidst et bud på, hvilket mål, der passer lige netop til dig og dit behov.

Det rigtige materiale

Om du skal vælge det ene eller andet materiale, når du skal finde de(t) helt rigtige fodboldmål til lige præcis din have, hænger sammen med hvad du vægter højest.

Grundlæggende er der tre materialetyper at vælge mellem:

 • Træ
 • Plast og glasfiber
 • Aluminium, stål og andre metaller

Herunder tager vi dig gennem de forskellige materialer, med deres fordele og ulemper, så du bedst muligt kan vælge hvilket materiale de(t) fodboldmål du køber, skal være lavet af.

Indenfor alle materialer finder du forskellige størrelser og du kan derfor altid finde et mål, som passer til netop din have.

Som en lille bonus, tager vi et ekstra kig på foldbare mål,

Træ

Mål lavet i træ er et godt valg, hvis du vil have et stabilt fodboldmål til haven, da det står fast uden brug af pløkker eller lignende. Så det holder til bøde større børn og større bolde.

Med et fodboldmål af træ skal du afgøre med dig selv, om du har plads til at tage det ind om vinteren, eller om målet skal stå udenfor hele året rundt.

Skal det stå udenfor hele året, skal du sørge for at finde et mål lavet af træ der er behandlet med træbeskyttelse.

Eller at du selv vedligeholder det en gang om året.

Det giver dig jo samtidig mulighed for at tilføje målet en farve, der passer bedre ind i haven eller som du synes er fed.

Læs mere om fodboldmål i træ her.

Plast

Mål i plast findes i udgaver, hvor hele rammen er lavet af ét stykke plast, mens andre mål samles ved hjælp af et kliksystem. Det sidste er naturligvis en fordel, hvis man gerne vil kunne pakke målet væk.

Mål af plast er som oftest vedligeholdelsesfrie, men man skal være opmærksom på, om samlinger også er af plast, eller om det er metalbeslag eller -samlinger.

Er det sidste tilfældet, kan de være mere udsat for at ruste.

Fodboldmål i plast

Ved køb af et mål i plast, skal du være opmærksom på, om målet kan fastgøres til græsset. Målene vejer ikke så meget og står derfor ikke ligeså stabilt på græsset, som et mål af træ eller stål/aluminium gør det og de vælter derfor nemmere.

Tjek derfor altid, om der er pløkker eller lignende med til at fastgøre målet, så det ikke vælter, når det bliver brugt.

Aluminium, stål eller andet metal

Fordelen ved mål i stål, aluminium eller andet metal er, at de er rigtig stabile ved brug. Som de er, står de ret godt fast, men det er også muligt at sætte dem bedre fast med en forankring i jorden, såsom pløkker eller lignende.

Nogle mål, for eksempel dem fra Exit, som er en af de store spillere på markedet, leveres med forankringer, mens du ved andre mål skal købe forankringer eller ekstra vægte, som monteres på selve målet og gør det mere stabilt. Husk derfor altid at spørge efter, om der er pløkker eller lignende med målet når du køber det.

Fodboldmål i aluminium, stål og metal

Målene i stål eller aluminium kræver ingen vedligeholdelse og de kan derfor stå ude hele året.

Er du mere til fodboldmål, hvor rammen er svejset sammen, som dem man kender fra fodboldbaner og sportspladser, så skal du forberede dig på et noget dyrere mål til haven, hvor priserne starter ved ca. 2.000 kr. Til gengæld får du også en mere professionel oplevelse af målet, og du kan lege fodboldstjerne i din egen baghave.

Foldbare mål

Ønsker du et fodboldmål til haven, som er let at tage ind og opbevare og fylder lidt, så er det et foldbart mål en virkeligt god mulighed.

Du kan endda nemt pakke det sammen og tage med i sommerhuset eller på ferie, så fodboldtræningen kan holdes ved lige. Ofte vejer de foldbare mål heller ikke ligeså meget, som et af de andre mål vi tidligere har præsenteret og dit barn kan derfor selv hente det ud af skuret, når han eller hun vil spille.

Den største fordel ved de fleste foldbare mål er, at de er lette at transportere og dit barn kan selv få det ud af skuret, hvis han eller hun vil spille bold i haven. Det skal her bemærkes, at fordi målene er så lette, som de er kan det være nødvendigt at montere det med pløkker, hvis spillerne skyder hårdt til måls eller hvis det er blæsevejr.

Foldbare fodboldmål

Tjek derfor, ved køb af et pop-up mål, om der medfølger pløkker eller om du selv skal ud og købe disse.

Et foldbart mål kan også fås i aluminium, hvorfor det er sværere at pakke sammen og det vejer mere end et foldbart mål af plast eller lignende. Til gengæld skal du ikke sikre målet med pløkker før brug, da målet står fast på jorden.

Disse mål kender nogle måske fra fodboldklubben og det giver en mere professionelt følelse at anvende dette mål. Dog er prisen høj for et sådan mål. Til gengæld får du mange timer og års glæde af det.

Pris

Pris og kvalitet hænger som regel sammen – det gælder også ved fodboldmål til haven. Materialet og størrelsen spiller ind på prisen, som starter ved 500 kr. for et godt fodboldmål til haven.

Stål og aluminium er dyrere end et mål i plast og træ, og generelt kan du forvente at bruge mellem 500-1500 kr., for at få et godt mål, du kan have glæde af i mange år.

For at få et vedligeholdelsesfrit mål skal du ofte betale mere for det, end hvis målet skal pakkes væk når det bliver vinter. Til gengæld får du også et mål i god kvalitet, og som holder flere år frem.

Størrelse

Målets størrelse afhænger primært af to ting:

 • Hvem skal bruge målet?
 • Hvor meget plads er der til målet?

Det giver sig selv, at pladsen i haven eller hvor målet nu skal stå, kan sætte naturlige begrænsninger for hvor stort et mål I kan have stående.

Omvendt er der jo ingen der siger, at blot fordi man har en stor have og masser af plads, skal man også have et kæmpe mål.

Et lille mål er nemmere at flytte rundt på, hvilket kan give mulighed for lidt anderledes fodboldlege, hvor man kan være kreativ.

Ligesom muligheden for at flytte målet, kan mindske slid på græsplænen der hvor målet står.

Alder vs. størrelse

Der er stor forskel på, om det er små børn eller voksne der skal bruge målet. Eller både og.

Følger man reglerne for organiseret fodbold i Danmark, er der følgende målstørrelser:

 • 3 mands mål (op til 6 år): 1,0 x 1,5 meter.
 • 5 mands mål (7-9 år): 3 x 1,5 meter.
 • 7- og 8-mands mål (10 – 12 år): 5 x 2 meter.
 • 11 mands mål (fra 13 år): 7,32 x 2,44 meter.

Man kan selvfølgelig sagtens vælge både større eller mindre mål, end det er lige passer ind i DBUs regler. Et mindre mål vil give en større udfordring i forhold til træning af din teknik, mens større mål er gode til at øve placering af skud for alle aldre.

Er det derimod pladsen i haven der er det afgørende for målet, skal målets størrelse passe til det græsareal, som du har. Har du en lille have, er et lille fodboldmål at foretrække.

Her kan du eventuelt vælge de foldbare mål, da de er lette at transportere og flytte rundt med. Har du derimod en stor have med et stort græsareal kan du med fordel vælge et af de store mål.

Et såkaldt mini-fodbold-mål egner sig godt til de mindste børn. Som det tidligere er nævnt kan ældre børn, og voksne for den sags skyld, også med fordel anvende målet, da det egner til godt til at øve præcise scoringer.

På grund af målets størrelse fylder det ikke særlig meget, hverken i haven eller når det er pakket væk. Det kan desuden nemt stilles væk, når først du har afmonteret de pløkker, som er nødvendige for at holde det på plads.

Se vores guide til fodboldmål til børn, med forslag til mål til alle behov

Målet må ikke stå udendørs hele året, da det ruster eller får andre skader.

Til de større børn gælder det om, at vælge et større fodboldmål til haven end det viste mini-fodbold-mål. Derudover handler det om, at vælge en ordentlig kvalitet, hvor målet tåler hårde og utallige spark, uden det går i stykker.

Du kan med fordel vælge et mål i træ (som er behandlet) eller et mål i stål eller aluminium. Selvom disse mål ofte er dyrere, end dem af plast holder de også længere og kan klare de mange timers leg og spil, som dine børn uden tvivl vil få ved en anskaffelse af et fodboldmål til haven.

Opbevaring

Hvis du har plads nok i haven og gerne vil have fodboldmålet til at stå ude hele året, kan du springe dette punkt over. Det er dog en god idé at tage nettet ind over vinteren, hvis du lader målet stå ude.

Vil du derimod gerne kunne pakke målet væk, så læs videre, så du ved, hvilke tanker du skal gøre dig, når du skal købe et mål.

Er haven så lille, at det er nødvendigt at pakke målet sammen hver gang det er brugt, så kan du overveje om, du i stedet for de store mål skal købe et pop-up mål. De kan nemt pakkes sammen, fylder ikke meget og kan tages med på ferie.

Hvis du har plads til et rigtigt fodboldmål, men stadig gerne vil kunne pakke det væk, uden det fylder meget, så gå efter mål, der samles ved at blive klikket sammen. De fås både i plast og aluminium, og de er lige så lette at skille ad, som de er at samle. Dog skal en voksen samle dem, da det er nemt for børn at få fingrene i klemme.

Nogle mål kan derimod ikke skilles ad med samme lethed, som de sammen-klikkelige og kræver derfor god opbevaringsplads. Det gælder en del mål i stål eller aluminium, hvor målrammen er svejset sammen. Ved de fleste af den type mål kan man klappe bunden sammen, men målet vil stadig fylde i højden og bredden.
Det samme er tilfældet ved mål i træ – de kan ikke klappes sammen, og vil du derfor have et mål i træ og samtidig kunne stille det væk, så kræver det god opbevaringsplads.

Det rigtige fodboldmål til haven – ud fra pris, materiale og fodboldspilleren

Når du skal vælge et fodboldmål til haven, er det vigtigste at spørge dig selv, hvor meget du vil betale, og i hvilket materiale du vil have målet – og hvem, der skal bruge målet. En teenager sparker meget hårdere til bolden, end et barn vil gøre. Er målet til førstnævnte er det en god ide, at vælge et mål i en kraftigere kvalitet. Om denne kvalitet er af plast, træ eller aluminium er underordnet, da du kan finde en kvalitet, som svarer til den pris du vil give for målet.

Vil du have et mål, der minder mest om de fodboldmål, man kender fra sportspladser og fodboldklubben, skal du vælge et i aluminium, men er du ikke villig til at betale mere end 1.000 kr. for det, så vælg et mål i træ. Begge typer er solide og holdbare fodboldmål til haven, som kan klare skud på overliggeren og stolpen, uden de er ved at vælte.

Målet i plast er derimod et godt bud, hvis du vil have et alsidigt mål. Udseendemæssigt ligner det ikke et klassisk fodboldmål, og det har ikke den samme stabilitet som mål i træ eller stål. Her er det vigtigt at sætte målet fast med pløkker, så man er sikker på, det ikke vælter. Til gengæld får man et mål, der er let at samle og skille ad, og man kan derfor pakke det ned og tage med i sommerhuset. Plast er desuden et super holdbart materiale, der giver målet en rigtig lang levetid.

De foldbare mål er gode til den familie, som vil have muligheden for at tage målet med til stranden eller på ferie. Ligesom målet af plast ligner disse mål ikke dem, man ser i fodboldklubber og de skal ofte sættes fast med pløkker. Til gengæld er de fleste foldbare mål lette at have med og dit barn kan selv sætte det op.