Benskinner – find det perfekte match

Når alle øjne er på bolden, og adrenalinen er på sit højeste, kan det godt gå voldsomt for sig. I en kontaktsport, som eksempelvis fodbold, får man ofte modstanderens kraftige benarbejde at føle. Smertefulde spark på skinnebenet er ikke ualmindeligt.

Derfor er valget af en beskyttende og behagelig benskinne afgørende. En benskinne skal dække størstedelen af området mellem knæ og ankler og beskytte mod alvorlige skader. Med andre ord er dine benskinner din bedste ven på banen, så vælg dem med omhu!

Vælg de rigtige benskinner

Der skal tages højde for forskellige faktorer, når man vælger benskinner. Hvad er dit behov? Hvilken position spiller du? Hvad er mest behagelig og samtidig giver bedst beskyttelse? Hvilket materiale passer bedst til dig? Hvordan finder du den rigtige størrelse? Er der nogle specielle mærker, man skal gå efter?

Der er mange spørgsmål, og denne guide giver dig svarene, så du er klædt på til at vælge de helt rigtige benskinner. Vi gennemgår:

 • Benskinnetyper
 • Hvad er benskinner lavet af?
 • Benskinner til din position på banen
 • Find den rigtige størrelse
 • Hvilket mærke skal man vælge?
 • Værd at vide om benskinner

Benskinnetyper

Der findes to typer benskinner: Benskinner med velcrolukning og benskinner med tube.

Benskinner med velcrolukning

Nike Park Shield benskinne med velcro og ankelbeskytter.

Nike Park Shield benskinne med velcro og ankelbeskytter.

Denne type betragtes som den klassiske benskinne. Den har en hård formstøbt skal, som holdes fast på benet med velcro. Og er foret med det komfotable EVA skummateriale.

Benskinner med ankelbeskyttelse har en blød polstring på begge sider af foden, som beskytter mod spark mod anklen, skader på akillessenen eller forstuvninger. Derudover er de forsynet med en elastikstrop under hælen, som er med til at sikre en god pasform.

Typisk anbefaler man ankelbeskyttelse til yngre spillere og midtbanespillere. Modeller uden ankelbeskyttere er lettere og fylder mindre, hvilket kan give mere bevægelsesfrihed.

Benskinner med tube

Adidas F50 Graphic tube benskinne.

Adidas F50 Graphic tube benskinne.

Benskinner med tube er en mere moderne udgave. Her er selve skinnen designet til at skulle sidde i eller holdes på plads af en tætsiddende sok uden fod, altså en tube.

Denne type er meget let, fylder minimalt på benet og giver stor bevægelsesfrihed. Typisk har tuben en lomme til selve skinnen, hvilket giver en bedre pasform og sikrer, at den ikke flytter sig under kamp og træning.

Tuben er som regel fremstillet i et let og svedtransporterende materiale. Der bruges også tape for at undgå, at skinnen flytter sig.

Hvad er benskinner lavet af?

Typisk består benskinner af følgende syntetiske materialer:

 • Fiberglas, som er let, stift og hårdt.
 • Skumgummi, som er let, men ikke så solidt som eksempelvis fiberglas.
 • Polyuretan, som er meget tungt, men holdbart og giver næsten total beskyttelse.
 • Plastik, som er billigt, men giver den dårligste beskyttelse.
 • EVA skummateriale bruges indvendig, for at benskinnen føles behaglig.

Benskinner til din position på banen

Det anbefales, at dit valg af benskinner tilpasses din position på banen. Selvom det kan være individuelle behov, der træder forrest, kan det være en virkelig god rettesnor at tage udgangspunkt i den position, du spiller på banen.

 • En målmand bør vælge en let benskinne med minimal beskyttelse og dermed større bevægelsesfrihed.
 • Forsvarsspillere har brug for høj beskyttelse. Typisk bør de vælge den kraftigste benskinne med ankelbeskyttelse.
 • Midtbanespillere har brug for beskyttelse, men skal også kunne bevæge sig frit.
 • Angribere bør vælge en lettere men hård benskinne med ankelstøtte. Der gør det muligt både at bevæge sig og være beskyttet.

Hvordan finder du den rigtige størrelse?

En tommelfingerregel er, at der skal være ca. 5 cm mellem din fod og benskinnen og mellem dit knæ og benskinnen. Der skal være nok plads ved bunden af benskinnen til, at du uden problem kan bøje din fod opad.

Benskinnestørrelser er baseret på højde. Og findes i størrelser fra xs til xl. Man kan dog ikke gå ud fra, at ens tøjstørrelse matcher ens benskinnestørrelse.

Du kan se en oversigt over størrelser fra de forskellige mærker her.

For bedre at kunne vurdere, hvordan benskinnen passer og føles, kan du tage dine fodboldsko og strømper med i butikken. På den måde kan du prøve det hele sammen og bevæge dig rundt for at sikre, at benskinnerne er behagligt at have på og ikke forhindrer dine bevægelser.

Hvilket mærke skal man vælge?

De store sportsmærker som Nike, Adidas og Puma kommer løbende med nye benskinner, som sidder bedre til skinnebenet end tidligere. Både Nike og Puma lancerede i efteråret 2014 nye benskinner, der er mere bøjelige og fleksible, men samtidig giver en god beskyttelse.

Puma evoPower benskinne

Puma evoPower 1 benskinne.

Kig for eksempel efter Pumas evoPower benskinne eller Nikes Mercurial Blade Hinge, som kan foldes helt sammen og kommer i en venstre og højre skinne, så de sidder helt optimalt på skinnebenet.

Nike Mercurial Blade Hinge benskinne

Nike Mercurial Blade Hinge benskinne.

Nye mærker

De store mærker har dog også fået konkurrence fra blandt andre G-Form, som har lavet nogle super lækre benskinner. G-Form er et firma, som er lavet af atleter, der ved hjælp af avanceret teknologi ville revolutionere beskyttelse mod vibrationer i forskellige sportsgrene.

Skallen er syet på sokken på G-Forms benskinner.

Skallen er syet på sokken på G-Forms benskinner.

G-Form - Benskinne Pro-S Elite

G-Form – Benskinne Pro-S Elite

Det er der blandt andet kommet benskinner ud af, hvor 90 procent af slagets energi fordeles ud over hele skinner, så man nærmest ikke mærker slag. Skallen er desuden syet ind i en kompressionssok, så skinnen sidder tæt til benet. De er værd at tjekke ud, hvis man er på udkig efter nye benskinner.

Læs anbefalingerne

Ellers findes der masser af eksperter og entusiaster, der deler deres erfaringer om benskinner på blogs og på YouTube. De fortæller om, hvad der er nyt på markedet og giver råd og tips om, hvordan benskinnerne anvendes bedst. Så hvis du vil vide mere om lige netop den benskinne, du har udset dig, er det et godt sted at lede.

Nøglen til den perfekte benskinne er at ramme den magiske balance mellem den nødvendige beskyttelse og optimale bevægelsesfrihed. Benskinner er en nødvendighed, så det gælder om at finde den mest behagelige og fleksible model. Benskinner fås i prisklassen 30 kr. til 800 kr. ifølge Pricerunner.

Værd at vide om benskinner

Benskinnen stammer fra det gamle Grækenland og blev oprindeligt brugt af soldater i kamp. Da vi nåede ind i det 19. århundrede genvandt benskinnen sin popularitet, selvom dens funktion ændredes en smule.

Det gjaldt naturligvis stadig om at beskytte skinnebenet, men i stedet for at være kampbeskyttelse fik den nu status som sportsudstyr. Cricket var den første sport, hvor benskinnerne for alvor slog igennem.

I 1874 fulgte fodbolden trop, introduceret af cricket- og fodboldspiller Sam Weller Widdowson. Han fandt på at forkorte et par cricket benskinner og fæstne dem udenpå strømperne med læderstroppe.

Som alle store tænkere blev han mødt med skepsis, men ideen fik hurtigt vind i sejlene og er nu, som vi alle ved, en obligatorisk del af fodbolden.

Ifølge den danske fodboldlov er benskinner obligatoriske i alle officielle kampe. Det står i fodboldlovens § 3 om spillerens udstyr. Ud over at man skal have benskinner på, står der også, at benskinnerne skal være “dækket af strømperne”, være lavet af et “passende materiale” og “yde rimelig grad af beskyttelse”.

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 4.0/5 (6 stemmer afgivet)
Benskinner - find det perfekte match, 4.0 ud af 5 baseret på 6 stemmer

Skriv en kommentar