Benskinner – find det perfekte match

Når alle øjne er på bolden, og adrenalinen er på sit højeste, kan det godt gå voldsomt for sig. I en kontaktsport, som eksempelvis fodbold, får man ofte modstanderens kraftige benarbejde at føle. Smertefulde spark på skinnebenet er ikke ualmindeligt.

Udvalgte benskinner

Derfor er valget af en beskyttende og behagelig benskinne afgørende. En benskinne skal dække størstedelen af området mellem knæ og ankler og beskytte mod alvorlige skader.

Med andre ord er dine benskinner din bedste ven på banen, så vælg dem med omhu!

Vælg de rigtige benskinner

Der skal tages højde for forskellige faktorer, når man vælger benskinner. Hvad er dit behov? Hvilken position spiller du? Hvad er mest behagelig og samtidig giver bedst beskyttelse? Hvilket materiale passer bedst til dig? Hvordan finder du den rigtige størrelse? Er der nogle specielle mærker, man skal gå efter?

Der er mange spørgsmål, og denne guide giver dig svarene, så du er klædt på til at vælge de helt rigtige benskinner. Vi gennemgår:

  • Benskinnetyper
  • Hvad er benskinner lavet af?
  • Benskinner til din position på banen
  • Find den rigtige størrelse
  • Hvilket mærke skal man vælge?
  • Værd at vide om benskinner

Benskinnetyper

Der findes to typer benskinner: Benskinner med velcrolukning og benskinner med tube.

Benskinner med velcrolukning

Benskinner med ankelbeskyttelse har en blød polstring på begge sider af foden, som beskytter mod spark mod anklen, skader på akillessenen eller forstuvninger. Derudover er de forsynet med en elastikstrop under hælen, som er med til at sikre en god pasform.

Udvalgte benskinner med velcrolukning

Typisk anbefaler man ankelbeskyttelse til yngre spillere og midtbanespillere. Modeller uden ankelbeskytter er lettere og fylder mindre, hvilket kan give mere bevægelsesfrihed.

Benskinner med tube

Benskinner med tube er en mere moderne udgave. Her er selve skinnen designet til at skulle sidde i eller holdes på plads af en tætsiddende sok uden fod, altså en tube.

Populære benskinner med tube

Denne type er meget let, fylder minimalt på benet og giver stor bevægelsesfrihed. Typisk har tuben en lomme til selve skinnen, hvilket giver en bedre pasform og sikrer, at den ikke flytter sig under kamp og træning.

Tuben er som regel fremstillet i et let og svedtransporterende materiale. Der bruges også tape for at undgå, at skinnen flytter sig.

Hvad er benskinner lavet af?

Typisk består benskinner af følgende syntetiske materialer:

  • Fiberglas, som er let, stift og hårdt.
  • Skumgummi, som er let, men ikke så solidt som eksempelvis fiberglas.
  • Polyuretan, som er meget tungt, men holdbart og giver næsten total beskyttelse.
  • Plastik, som er billigt, men giver den dårligste beskyttelse.
  • EVA skummateriale bruges indvendig, for at benskinnen føles behaglig.

Benskinner til din position på banen

Det anbefales, at dit valg af benskinner tilpasses din position på banen. Selvom det kan være individuelle behov, der træder forrest, kan det være en virkelig god rettesnor at tage udgangspunkt i den position, du spiller på banen.

  • En målmand bør vælge en let benskinne med minimal beskyttelse og dermed større bevægelsesfrihed.
  • Forsvarsspillere har brug for høj beskyttelse. Typisk bør de vælge den kraftigste benskinne med ankelbeskyttelse.
  • Midtbanespillere har brug for beskyttelse, men skal også kunne bevæge sig frit.
  • Angribere bør vælge en lettere men hård benskinne med ankelstøtte. Der gør det muligt både at bevæge sig og være beskyttet.

Hvordan finder du den rigtige størrelse?

En tommelfingerregel er, at der skal være ca. 5 cm mellem din fod og benskinnen og mellem dit knæ og benskinnen. Der skal være nok plads ved bunden af benskinnen til, at du uden problem kan bøje din fod opad.

Benskinnestørrelser er baseret på højde. Og findes i størrelser fra xs til xl. Man kan dog ikke gå ud fra, at ens tøjstørrelse matcher ens benskinnestørrelse.

For bedre at kunne vurdere, hvordan benskinnen passer og føles, kan du tage dine fodboldsko og strømper med i butikken. På den måde kan du prøve det hele sammen og bevæge dig rundt for at sikre, at benskinnerne er behagligt at have på og ikke forhindrer dine bevægelser.

Se størrelsesguides fra Nike og Adidas.

Hvilket mærke skal man vælge?

De store sportsmærker som Nike, Adidas og Puma kommer løbende med nye benskinner, som sidder bedre til skinnebenet end tidligere. Både Nike og Puma lancerede i efteråret 2014 nye benskinner, der er mere bøjelige og fleksible, men samtidig giver en god beskyttelse.

Kig for eksempel efter Pumas Ultra Flex benskinne eller Nikes Mercurial Lite Recharge, som kan foldes helt sammen og kommer i en venstre og højre skinne, så de sidder helt optimalt på skinnebenet.

Nye mærker

De store mærker har dog også fået konkurrence fra blandt andre G-Form, som har lavet nogle super lækre benskinner. G-Form er et firma, som er lavet af atleter, der ved hjælp af avanceret teknologi ville revolutionere beskyttelse mod vibrationer i forskellige sportsgrene.

G-Form benskinner

Det er der blandt andet kommet benskinner ud af, hvor 90 procent af slagets energi fordeles ud over hele skinner, så man nærmest ikke mærker slag. Skallen er desuden syet ind i en kompressionssok, så skinnen sidder tæt til benet. De er værd at tjekke ud, hvis man er på udkig efter nye benskinner.

Læs anbefalingerne

Ellers findes der masser af eksperter og entusiaster, der deler deres erfaringer om benskinner på blogs og på YouTube. De fortæller om, hvad der er nyt på markedet og giver råd og tips om, hvordan benskinnerne anvendes bedst. Så hvis du vil vide mere om lige netop den benskinne, du har udset dig, er det et godt sted at lede.

Nøglen til den perfekte benskinne er at ramme den magiske balance mellem den nødvendige beskyttelse og optimale bevægelsesfrihed. Benskinner er en nødvendighed, så det gælder om at finde den mest behagelige og fleksible model. Benskinner fås i prisklassen 30 kr. til 800 kr. ifølge Pricerunner.

Værd at vide om benskinner

Benskinnen stammer fra det gamle Grækenland og blev oprindeligt brugt af soldater i kamp. Da vi nåede ind i det 19. århundrede genvandt benskinnen sin popularitet, selvom dens funktion ændredes en smule.

Det gjaldt naturligvis stadig om at beskytte skinnebenet, men i stedet for at være kampbeskyttelse fik den nu status som sportsudstyr. Cricket var den første sport, hvor benskinnerne for alvor slog igennem.

I 1874 fulgte fodbolden trop, introduceret af cricket- og fodboldspiller Sam Weller Widdowson. Han fandt på at forkorte et par cricket benskinner og fæstne dem udenpå strømperne med læderstroppe.

Som alle store tænkere blev han mødt med skepsis, men ideen fik hurtigt vind i sejlene og er nu, som vi alle ved, en obligatorisk del af fodbolden.

Ifølge den danske fodboldlov er benskinner obligatoriske i alle officielle kampe. Det står i fodboldlovens §4 om spillerens udstyr:

Grundlæggende udstyr
– Benskinner, som skal være lavet af passende materiale, så de giver en rimelig beskyttelse.

Og det bliver så yderligere defineret i den internationale fortolkning:

“En benskinne er et udstyr, som er designet til at være en benskinne. Altså ikke en søndagsavis, pølsebakke, sammenrullet strømpe, omvendte grydeskeer e.l.”

Ofte stillede spørgsmål


Hvordan skal benskinner sidde?

En benskinne skal optimale set, dække området fra over anklen til 4-5 centimeter under knæet.

De må ikke sidde løst, så de rutscher op og ned eller til siderne. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige størrelse.

Hvilke benskinner skal jeg vælge?

Du skal vælge de benskinner, der beskytter dig bedst, samtidig med, at du ikke føler dig generet.

Om det er de små benskinner, som er in i disse år, eller om det skal være det store som f.eks. G-Forms benskinner, er noget du skal prøve dig frem ved.

Hvor lange skal benskinner være?

De skal være så lange, at de dækker dit skinneben. Dvs. området fra lidt (ca. 5 cm.) under knæet, til lidt over din ankel.

Så du på den måde både er beskytter dit skinne, og kan bevæge foden frit.

Hvorfor skal man bruge benskinner?

Det korte svar: Fordi det er obligatorisk jf. fodboldlovens §4.

Det lidt længere svar: Så du beskytter dit skinne, mod alvorlige uheld og skader. Skinnebenet er særligt udsat i fodbold, både mod stød, spark og hårde tacklinger.

Hvordan tager man benskinner på?

Har du valgt en benskinne med velcro, så skal elastikstroppen sidder under foden og så skal resten af skinnen sidde således, at din ankel frit kan bevæge sig.

Har du i stedet en benskinne med tube, så skal den sidde under din sok. Som det er skrevet tidligere, så har mange fodboldstrømper en lomme, så benskinnen sidder fast og ikke rykker sig. Igen, så skal din ankel kunne bevæge sig frit og din benskinne skal kunne beskytte forsiden af din læg.

Hvordan vasker man benskinner?

Hvis du har købt benskinner, der er lavet i en form for stof, skal du vælge vaskeanvisningen, hvis du ønsker at smide i vaskemaskinen.

Benskinner lavet helt eller delvist i et hårdt materiale, f.eks. plastik, polyethan eller karbon, bør du vaske i hånden.

Er det en kombi-skinne, f.eks. med ankelbeskytter i elastisk stof, må du sørge for at skylle dem og tørre dem af, efter hvert brug.

Er dine benskinner begyndt at lugte af sved kan du forsøge at lægge med i lige dele vand og lagereddike i en times tid.

Effekten på det hårde materiale, er dog ikke noget vi kan garantere, så det er på eget ansvar.