At holde sig i form som fodboldspiller kan nogle gange være en udfordring. F.eks. når efteråret har meldt sin ankomst med kulde, regn og blæst. Så er din udendørs træning måske ikke altid den mest motiverende. I stedet kan du prøve en af disse 5 alternative træningsmetoder, der kan styrke dig som fodboldspiller.
Holder du pause i din fodboldtræning? Eller vil du bare gerne supplere din ugentlige træning med endnu mere træning? Ja, hvad kan du så finde på?
For der kan hurtigt gå ”sofa” i motivationen, når regnen pisker på ruden, og det er mørkt udenfor. Men med disse 5 alternative træningsmetoder, der kan øge din styrke, kondition og smidighed, kan du undgå at det sker
Det er træning, du nemt kan foretage dig alene eller sammen med dine venner eller familie. Alle metoderne kan både dyrkes enkeltvis, eller du kan vælge en kombination af flere af dem sammen, for at give dig de bedste fodboldben i klubben.
De 5 alternative træningsmetoder:
- Svømning
- Roning
- Cykling
- Sjipning
- Crossfit
Svømning
Svømning er godt for hele din krop. En dukkert i vandet er forfriskende. Når vejret tillader det, kan du tage en dukkert f.eks. ved stranden. Derudover er der jo svømmehaller rigtig mange steder, du kan tage til. De fleste svømmehaller har offentlig svømning hver dag. Du kommer og går bare, som det nu passer ind i dine planer. Vil du gerne have det sociale med, tilbyder mange svømmehaller forskellige motionshold, du kan melde dig til.
Når du svømmer, overbelaster du ikke så let dine led. Vandets modstand skåner din krop. Derfor bruger du dine muskler på en helt anden måde. Træningen forbedrer din kondition, og du træner både din overkrop og underkrop.
Har du en skade, er det også godt at svømme som genoptræning. Du får ikke de hårde stød op gennem ben og ryg osv., som når du f.eks. løber.
Roning
Roning er i løbet af de sidste årtier blevet en meget populær sport og træningsmetode. Her er der tale om en sport, som giver dig en god konditionstræning. Når du ror, kommer du til at bruge alle muskler i kroppen.
Hele din krop er på arbejde, og du vil få effektive resultater. Denne alternative træningsmetode er utrolig god for kredsløbet, fordi du forbrænder rigtig meget energi.
Inden du går i gang med roning, skal du dog sørge for at få instruktion i, hvordan du gør. Ellers kan du få ondt i ryggen o.l. under træningen, hvis du ikke har lært den rette teknik fra start. Ligesom ved svømningen, så skåner denne træningsmetode også dine knæ for hårde stød.
På de lune dage kan du ro i både kajak og kano på vandet ude i naturen. Til de kolde dage og aftener kan du tage i de fleste fitness- og træningscentre og ro der. Her er romaskinen efterhånden blevet fast inventar. Du kan også sagtens anskaffe dig en romaskine til derhjemme. Nogle af dem kan endda foldes sammen, så de ikke fylder ret meget.
I vintersæsonen, når vandet bliver for koldt udendørs, bruger bl.a. mange professionelle kaproere roning i romaskinen som alternativ træningsmetode.
Har du lyst til at læse mere om romaskiner, og hvilken, der er det bedste køb for pengene, så kan du se nærmere her i denne test, der udnævner Abilica Winrow 2.0 som vinder af testen.
Cykling
Størstedelen af alle danskere ejer som minimum en cykel. Det er derfor ikke uden grund, at vi danskere har 2. pladsen i at være det mest cyklende land næst efter Holland.
Som alternativ træningsmetode er cykling nem at starte på. Grib din cykel ude i cykelskuret. Sving dig i sadlen og så bare træd til i pedalerne. Samtidig gør du igen noget godt for din krop og din kondition. Når du cykler, træner du underkroppen. Især dine lårmuskler. Samtidig kan det også være en skånsom træningsmetode.
Indenfor cykling kan du vælge mellem forskellige variationer i de to kategorier: Landevejscykling og mountainbike (MTB).
Landevejscykling giver kilometer på kontoen
I landevejscykling kan du vælge at cykle afsted alene og bare få nogle kilometer på kontoen. Selvom Danmark er meget flad, så er det muligt at krydre din rute med nogle bakker, alt efter hvor du bor selvfølgelig.
Du kan oftest også finde en cykelklub i nærheden af, hvor du bor, og cykle sammen med nogle andre. Hastigheden kan du så skrue både op og ned – alt efter dit humør og dine ambitioner.
Mountainbike holder dig på dupperne
Udbuddet af MTB ruter rundt om i skove og natur er i de sidste år eksploderet. Næsten uanset hvilken kommune du bor i, findes der adskillige ruter med forskellige sværhedsgrader. Ruterne er meget afvekslende. Derfor er du hele tiden nødt til at være på dupperne for at holde øje med hvilken udfordring, der venter bag det næste sving eller den næste bakketop. Går det op eller ned?
MTB er jo logisk nok ikke så skånsom som en rolig cykeltur ud af landevejen. Husk derfor altid dit beskyttelsesudstyr; cykelhjelm, knæ- og albuebeskyttere mv.
Sjipning
Har du prøvet at sjippe i skolen? Eller set de professionelle boksere sjippe så stærkt, at du næsten ikke kan nå at ænse rebet? Sjipning er en effektiv energiforbrænder. Du får pulsen op lige på stedet. Musklerne, du får fat i med sjipningen, er dine biceps og triceps plus mavemusklerne.
Det vigtigste er at få en god rytme i dit sving og passe det sammen med dine hop på stedet. Start langsomt op som opvarmning, inden du giver fuld gas. Du kan blive lidt øm i håndleddene af at sjippe.
Sjipning er en ret billig og alternativ træningsmetode: Du behøver kun et sjippetov. Et almindeligt reb kan også bruges. Du kan sjippe derhjemme, ude; – ja, overalt.
Inden du går i gang, er det en god idé at sikre dig, at du har god plads omkring dig og over dig. Svinger du først sjippetovet, kan du nemt komme til at rive ting ned fra vægge og hylder. Er der for lavt til loftet, kan du have svært ved at holde rytmen i svinget af dit sjippetov.
Crossfit
Crossfit er en af de nyeste former for fitness-træning. Det er en spændende og meget effektiv træningsmetode. Den går primært ind og tager fat i kroppens store muskler. Du vil helt sikkert få forbedret både din smidighed og styrke. Det er en noget mere krævende træningsmetode end de andre, som jeg har nævnt her ovenfor. Dog kan alle sagtens være med uanset niveau.
Du skifter løbende mellem mange små øvelser, som kun udføres i korte intervaller ad gangen. I Crossfitbruges der sjældent maskiner. For det meste er det håndvægte, traktordæk, sandsække mm., der tages i brug til træningen. Du vil ikke kunne undgå at få pulsen helt op og masser af sved på panden.
Rundt om i Danmark bliver der oprettet flere og flere crossfitcentre. Flere af centrene har hold for alle aldre. Familieholdene bliver mere og mere populære. Derved kan hele din familie tage afsted og træne samtidig på det samme sted og på hver sit niveau.
Så der er masser af alternativer til en tur ud i mørket, kulden og regnen, når du vil træne til din næste fodboldkamp.