Ægte fodboldfan? Kan du ikke få fodbold nok?
Her får du en komplet liste med danske fodbold podcasts, så du kan få mere fodbold lige ind i ørerne.
Der findes efterhånden rigtig mange podcasts om fodbold. Både dem med eksperter, journalister og gamle spillere og dem med fans.
Du kan få podcasts både om Superligaen, Premier League, Bundesligaen, Brasiliansk fodbold, fodboldbøger, deciderede klubpodcasts – ja you name it.
Herunder får du en liste med de podcasts jeg kender til.
Mediano PL
Mediano PL er en udløber af PLBold Podcast. Eller måske rettere, en forsættelse i et andet navn og regi.
Det er samme vært som da det hed PLBold Podcast, nemlig Daniel Sichlau, der tager dig gennem hver enkelt runde, sammen med skiftende gæster og eksperter.
Mange forskellige gæster, giver fede og forskellige meninger og vinkler på Premier League sæsonen.
Det fede ved denne podcast er også, at man ikke kun har eksperter og journalister i studiet, der har Premier League som favoritliga, men også gæster der har en kritisk indgangsvinkel til den engelske liga.
Ud over gennemgang af runderne i Premier League, byder podcasten også på specials når man f.eks. snakker engelsk fankultur med Thomas Gravgaard, fokuserer på udvalgte storopgør eller tager fat i legender.
En virkeligt anbefalelsesværdig podcast, hvor du i den grad kan få stillet din Premier League tørst hver uge.
Jeg har været så heldig, at overtale vært Daniel Sichlau til at fortælle lidt om podcasten:
Hvad var baggrunden for at starte podcasten i sin tid?
Som så mange andre havde jeg forelsket mig i Guardians Football Weekly og savnede en dansk pendant. En podcast hvor man kunne veksle mellem fodboldfaglig dybde og god underholdning.
Derfor henvendte jeg mig til mine venner på PLBOLD.DK, Jeppe Augustsen og Mikkel Lund Køhler for at høre om de ville lægge ‘hus’ til sådan en udsendelse.
Herefter gik det stærkt. Fra at sidde i min egen stue med halvdårlig lyd til et professionelt setup på få måneder.
Tipsbladet og Thomas Lue Lytzen (daværende COO for Tipsbladet) var så venlige at stille lokaler til rådighed, og herfra fik jeg etableret en kerne af eksperter fra Tipsbladet og Discovery Networks (nu Eurosport).
Peter Brüchmann kunne se potentialet og inviterede mig over på Mediano, hvor PLBOLD Podcast så blev en del af Mediano-familien, ligesom jeg gjorde det.
Hvad vil du med podcasten?
Jeg vil først og fremmest give danske Premier League-fans et fast format, hvor man både får dybe taktiske analyser, debatter om tendenser i inden- og udenfor stregerne, og så selvfølgelig et godt grin i ny og næ. Hvis jeg med Mediano PL og PLBOLD Podcast har reddet bare en enkelt regnvejrsdag eller gjort pendlerturen lidt kortere eller for en lytter, så er jeg i mål med hvad jeg vil.
Hvor ser du podcasten bevæge sig hen, hvis der er større ambitioner med det?
Jeg synes at Mediano PL har fundet et fint leje nu, hvor man efterhånden ved hvad man får når man trykker ‘Play’.
Bare det at du synes der skal være plads til mit format på din liste er en sejr i sig selv. I et fodboldland som Danmark, hvor man hurtigt bliver stemplet som ‘TV-fan’ fordi at kærligheden til engelsk fodbold er højere end den danske suppe, så er det fornemt at blive inkluderet i det fine selskab.
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
Special: Engelsk fodboldkultur – Tom Carstensen & Thomas Gravgaard
Thomas Gravgaard og Tom Carstensen giver et indblik i den engelske fankultur.
Gravgaard er forfatter til bogen “Hjem til fodbold”, om den britiske fankultur og sjæl,
Tom Carstensen kan ikke prale med, at have skrevet bøger om britisk fodbold, men har var 6’erens mand i England gennem 1,5 år, og kan derudover prale med, omend kortvarigt, at have spillet i den 7. bedste engelsk række for 2 forskellige klubber.
De to Englands eksperter, tager rundt om alt lige fra billetpriser, hooligans og katastroferne på Heysel og Hillsborough.
-
Hvad blev der af angriberduoen? Angriber Special – Peter Foldgast & Rasmus Monnerup
Engang spillede alle engelske hold 4-4-2 med to angribere, gerne en lille og hurtig og en stor og hovedstødsstærk.
I dag ser vi langt de fleste hold, spille med én angriber, hvor legendariske angrebsduoer som Shearer/Sutton, Yorke/Cole og Phillips/Quinn, er afløst af ensomme ulve som Drogba, van Nistelrooy og Diego Costa.
Rasmus Monnerup og Peter Foldgast tager et kig på udviklingen blandt angriberne, gennemgår de nuværende stjerneangriber og giver deres bud på fordele og ulemper ved 1 og 2 angribere.
Mediano Bulibold
På samme måde som Mediano PL er en forsættelse af PLBold Podcast, er Mediano Bulibold en forsættelse af de hedengangne Bulibold Podcast, hvor folkene bag startede i 2014 og måtte slippe (heldigvis midlertidigt) i 2016, efter små 2 års virke.
Bundesligaen har i mange år, været sådan en “skyggeliga” i Danmark. Mange danske spillere har haft succes, men især den engelske Premier League, har en langt større tilslutning i Danmark og med La Ligas indtog på de danske TV skærme og streamingtjenester, har den bedste tyske række, haft svært ved at fange danse fodboldfans’ interesse.
Det gør dog på ingen måde Mediano Bulibold til en kedelig og uinteressant podcast – måske snarere tværtimod. Specielt for os der gerne vil udvide vores horisont en smule, og på trods af en nærmest anglofil kærlighed, godt kan se, at Bundesligaen på mange områder er mindst lige så interessant som Premier League, er podcasten uundværlig.
Panelet er altid fyldt med gæster, med en uvurderlig viden om ligaen, hvor man får både optakter til storopgør mellem f.eks. Dortmund og Bayern München, gennemgang af runder og status på ligaen generelt, så får man altså timevis af fed lyd om en liga der er super spændende.
Specielt er jeg glad for at høre afsnittene hvor Arnela Muminovic, Henrik Hvillum, Oscar Rothstein og Nicolai Lisberg deltager, for her får man altså en ordentlig omgang nørderi om en liga, der ikke dækkes vildt godt af danske medier i øvrigt.
Hvilket er en skam, især taget antallet af danskere i ligaen i betragtning.
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
bulibold Unterwegs – interview med Thomas Delaney
Interviews med de største danske profiler, er altid spændende.
Og når så det drejer sig om Thomas Delaney, der på trods af et par skader, fik en fantomstart i Werder Bremen, hvor det var lige ved at ende med adgang til Europa League i stedet for nedrykning, bliver det ikke mindre spændende.
I “Bulibold Unterwegs”, hvor man tager på tur og snakker med danskere i Bundesligaen, hører vi den tidligere FCK’er fortælle om livet og starten i Bremen.
Snakken går selvfølgelig både på hattricket i 5-2 sejren ude over Freiburg, om fans der er ligeglad med hvor mange mål man lukker ind bare holdet selv scorer flere (modsat hvad mange af os danskere nok tror om tyskerne), træningsmentalitet, taktisk opdragelse og alt det andet.
Et super fedt afsnit, hvor vært Christian Lund Ewald kommer godt rundt om det tyske fodboldliv sammen med Delaney.
-
Mediano bulibold: Oscar Rothstein og Frederik Hvillum
Snakker man tysk fodbold, skal man naturligvis også snakke fankultur – og det gør Bulibold i dette afsnit af podcasten, hvor Frederik Hvillum og Oscar Rothstein deler ud af deres viden om den tyske fankultur.
Ud over en klassisk gennemgang af den netop overståede runde i Bundesligaen, forsøger gæsterne også at svare på spørgsmål som
- Hvad er forklaringen på de høje tilskuertal?
- Hvilke klubber er præget af hvilke politiske fraktioner?
- Hvorfor hader “alle” RB Leipzig?
- Hvad er HoGeSa?
En fed og spændende snak om både Bundesligaens fans som helhed, og ikke mindst et dyk ned i mange virkeligt interessante perspektiver og detaljer om en fankultur, som er langt fra så kedelig, som man kunne have en masse fordomme om, som dansker.
Mediano Special
Mediano Special er Medianos “Godt og Blandet” slikpose. En masse forskellige formater, i en stor pærevælling, oven i købet med et par afsnit om cykling og løb, hvor der gås i dybden med alt fra gennemgang af seneste runde i Superligaen, til landshold til ledelse.
For at illustrere mangfoldigheden i slikposen, er her en liste over de formater der dækkes ind under Mediano Special:
- Mediano Superliga
- Mediano CL
- Mediano “Viva La Liga”
- Mediano U
- Mediano Fan
- Players Lounge
- Træner Special
- 1. division
- Landshold
- Press Box
Så uanset om man er meget interesseret i talentudvikling, fodboldudvikling i Kina, fankultur, spansk fodbold, Champions League, trænerarbejdet eller noget 7. eller 8., er der en god chance for, at du finder det her.
Da jeg skulle vælge to afsnit ud, som anbefalinger til dig, var det derfor sindssygt svært. At valget faldt på afsnittet med Bo Henriksen og afsnittet med Joakim Mattson, er lige så meget ud fra min interesse, hvor jeg godt kan lide at høre trænere snakke om deres arbejde.
For du kan jo også vælge at høre Mads Davidsen fortælle om den hurtige udvikling i Kina, om Chapecoense der blev ramt af en tragedie i et flystyr i en speciel lavet af gutterne fra Brasserbold eller gå mere i dybden med klubber i 1. division som f.eks. Vejle.
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
AC Horsens Special – Bo Henriksen møder sin hårdeste kritiker
De er blevet skældt ud for at spille kedelig fodbold. Alt for meget tid bliver brugt på dødbolde, især lange indkast.
Men hvorfor ikke spille på sine styrker, frem for hvad folk mener er æstetisk rigtigt? Det synes at være Bo Henriksens indgang til fodbold.
En spændende snak, om en interessant personlighed i dansk fodbold, der på ingen måde lader andre folk bestemme hvordan hans hold skal spille og som har som ambition, at bliver verdens bedste træner, når det kommer til at sætte en defensiv.
Det fede ved Bo Henriksen er, at han faktisk er hudløst ærlig, for nu at bruge en kliché. Derfor er han heller ikke bange for at erkende, at Horsens overpræsterede i efteråret, eller hvad han synes om det billede de fleste medier og fans tegner af ham, som en motivator mere end en taktiker.
En fascinerende snak, med en spændende personlig vi sagtens kunne bruge flere af i dansk fodbold.
Vidste du i øvrigt, at Bo Henriksen spillede et halvt år på Maldiverne, fra vinteren 2005 til foråret 2006? Her vandt han den såkaldte Presidents Cup med Victory SC.
-
1. division: Joakim Mattsson om fyringen, fremtiden og 1. division
Svenske Joakim Mattsson fortæller om sin fyring fra Vendsyssel FF, da klubben blev købt og Erik Rasmussen fyrede Mattsson og ansatte sig selv.
Mattsson fortæller både om efterårssæsonen hvor han synes, at han og holdet præsterede bedre og bedre, om overtagelsen af klubben og om fyringen, men også om sin egen fremtid.
Bl.a. fortæller Joakim Mattsson om hvordan han fik en fyreseddel på en rasteplads, hvad var det egentlig der skete, da klubben blev overtaget og Erik Rasmussen i første omgang erstattede Jacob Krüger som sportchef, derefter blev assistent for Mattsson for til sidst at overtage chefstolen helt.
En sag der blev vendt og skrevet rigtig meget om, både i medier og blandt fans bl.a. på de sociale medier. Derfor virkeligt interessant at høre om hele forløbet fra hestens egen mund.
Det bliver ikke en lang tudetur fra svenskerens side, tværtimod er Mattsson meget afklaret omkring situationen. Derfor er det også til at holde ud at høre om forløbet, da der heller ikke bliver kastet med mudder, men blot nøgternt fortalt om forløbet.
Fodboldministeriet
En journalist og tidligere Media- og Pressechef hos hhv. FC Nordsjælland og FC København og en tidligere landsholdspiller, udgør makkerparret i Fodboldministeriet. Christian Wolny og Lars Jacobsen udgør kernen i podcasten, men flankeres virkeligt dygtigt af Sture Sandøe og tilsammen udgør de tre en fed og anderledes fodboldpodcast.
Kernen er de erfaringer Lars Jacobsen har gjort sig i sit lange fodboldliv. En erfaring han bruger til at svare på spørgsmål fra lytterne, men især de ugentlige emner, som har omhandlet både homofobi, racisme, loyalitet og de mange millioner de dygtigste spillere tjener i løbet af en karriere.
Christian Wolny supplerer med sin viden og erfaring, som bestemt heller ikke er at kimse af, med mange år i stillinger hos FCN og FCK og som journalist hos bl.a. TV2, hvilket giver et fedt mix.
Det bliver krydret med god humor, som regel med udgangspunkt i en omgang dårligt humør fra de to værter, en quiz hvor der står Faxe Kondi på højkant, hvor Lars Jacobsen skal vise hvor meget han egentlig ved og husker fra sin egen karriere.
Der bliver som sagt også tid til spørgsmål fra lytterne, ligesom de hver uge udlodder en præmie til et værdigt projekt.
Sidst men ikke mindst, er der”Legende news”. Hvad der startede som en undskyldning for at fortælle sjove anekdoter fra Lars’ karriere suppleret med gode historier fortalt af andre, er over tiden blevet til et fast tema med forskellige personligheder fra Lars liv som fodboldspiller, med først Søren Andersen, derefter Per Pedersen og i skrivende stund vodbinderen fra Esbjerg i form af Michael Schjønberg.
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
Anekdotespecial
Noget af det fede som fan er, når gamle spillere fortæller anekdoter fra karrieren, og det gør Lars Jacobsen med lind hånd i hver eneste afsnit.
Her har de samlet alle anekdoter fra første sæson af Fodboldministeriet, så man får godt en time fyldt med anekdoter.
Man kan høre om både mere end et bremsespor i Janne Saarinens shorts, hvad gjorde Tommy Troelsen da hans bil blev stjålet og hvem har spist mere end en halv salat, inden han opdagede den var fyldt med orme?
Og så fortæller Sture såmænd også om den smerterfulde oplevelse der gjorde, at han stoppede med at spille fodbold.
-
Mødet med Per P
Det startede med Søren Andersen i “Legende news”, hvilket siden blev til Per Pedersen.
Efter mange gode historier, hvad var så mere oplagt, end at tage forbi legenden Per P og dedikere et helt program til legenden, der kan fortælle virkeligt mange historier.
Et liv som fodboldspiller, der har bragt ham forbi både England, Frankrig og Tyskland, ud over naturligvis den danske Superliga, hvor både Lyngby og OB havde fornøjelsen af det gyldne venstreben.
Per P validerer de historier der er er blevet fortalt gennem programmerne og så kommer der da lige et par stykker mere – bl.a. fortæller han om hvilken klub han kunne være skiftet til, før skiftet til Blackburn faldt på plads.
-
Homoseksuelle i fodbold, omklædningsrummets hemmeligheder og da broen var oppe for Søren A
Noget af det mest ømtålelige og tabubelagte i fodbold, er homoseksualitet. Meget få spillere er sprunget ud som homoseksuelle og i dag er endnu færre helt åbne om det.
Derfor er det interessant at høre fra en tidligere spillere, hvad hans erfaringer er på netop det emne og mange af de andre ting der snakkes om i et omklædningsrum, og som ikke ser dagens lys.
Hvordan tager spillerne gas på hinanden i omklædningsrummet og hvad gør man, i forhold til religion?
Og så kommer der da lige en sjov historie om Søren Andersen og noget med en bro.
De Falske 9’ere
De Falske 9’ere er måske den fodbold podcast, som jeg holder allermest af. Vi snakker ikke store mediehuse, eller betalte værter, men udelukkende passion for spillet og Premier League i særdeleshed.
Tre værter, der deler én passion, med relativt forskellige indgangsvinkler: En Arsenal-fan, en Liverpool-fan og en Manchester United-fan, vender og drejer hver enkelt runde af Premier League, med humor (af både den lav- og højpandede slags), drillerier og taktisk analyse i virkeligt godt mix.
Det ugentlige regnskab med “Lorteper” gøres op og der er lige stor fokus på nedrykningskampen som mesterskabskampen – på trods af, at værternes favoritklubber kun bevæger sig i den øverste halvdel.
Hver uge føres vi gennem ugens runde, med mindre en landsholdspause gør modstand, eller FA Cup’en tager kampkalenderen – hvilket i øvrigt ikke altid holder de tre gutter tilbage.
Derudover får vi en omgang “A la carte” hvor løst som fast tages op, vendes og drejes efter behov. Her viser drengene bl.a. hvor meget de egentlig ved om engelsk fodbold, med andet en resultater og målscorere – og at de faktisk også ved noget om andet end Premier League og engelsk fodbold.
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
Episode 61: “Sean Dyche-skalaen”
Optakten til den sæson der er ved at være slut, hvor gutterne tager sig tid til at svare på spørgsmål fra lytterne.
Som altid med god humor, bliver forventninger til den nye sæson vendt, op til en sæson, hvor Premier League kunne præsentere en stjernekvintet af managers.
Lige fra den længst siddende manager i fodbolden pt., Arsené Wenger, til de debuterende Pep Guardiola og hvad der skulle vise sig at være den kommende mestertræner i form af Antonio Conte.
Så du kan lytte til afsnittet og se om gutterne fik ret i deres forudsigelser 😉
-
Episode 66: “Ring snart hjem”
Det sker ikke så tit, men i dette afsnit, tager De Falske 9’ere såmænd en gæst ind i huset, når den danske Stoke-fan Henning Kruse, redaktør på stokecityfc.dk, får taletid om klubben fra Stoke-on-Trent.
Drengene får spurgt om lidt af hvert, om en klub der er nok er gammel, men aldrig har været noget stort i danske fodboldfans’ bevidsthed.
Et fedt input om engelsk fodbold udenfor “The Great 6”, hvor det handler om andet end mesterskaber.
Brasserbold
Det er ikke meget brasiliansk fodbold fylder i den danske fodboldverden, blandt hverken fans eller medier. Derfor kunne man mene, at hvis man lytter til Brasserbold, må man være en af de der såkaldte “fodboldhipsters”.
Og det er da også temmelig langt væk fra vores hjemlige himmelstrøg, men når man først er blevet lokket ind i det univers, som Andreas og Peter har bygget, hvor de hver uge gennemgår ugen begivenheder i brasiliansk fodbold, er man hooked – måske for livet.
Peter Arnholdt bor i Brasilien og arbejder som scout, mens Andreas Knudsen har en stor passion for fodbold i landet der har flest VM titler på samvittigheden – og mere specifik Flamengo.
Og når man tænker over det, så er det i virkeligheden overraskende, at brasiliansk fodbold ikke fylder mere i Danmark. For hvor mange store spillere er der ikke kommet fra sambaens land, så hvorfor skulle man ikke vide lidt om det store land?
Pélé, Socrates, Garrincha, Ronaldo, Romario, Zico, Ronaldinho og i disse år Neymar – og listen er med garanti endnu længere. Behøver man så mere argumentation for, at fælge med i Serie A, statsmesterskaberne, Copa do Brasil, eller de brasilianske hold i Copa Libertadores og Copa Sudamericana?
Jeg er i hvert fald underholdt hver eneste gang, til op over begge ører. Det er jeg sikker på du også vil være.
De to værter, Peter og Andreas, har været så flinke også at fortælle lidt om Brasserbold med deres egne ord:
Andreas spurgte for godt et års tid siden om vi ikke skulle starte en hjemmeside om brasiliansk fodbold. Han har sin Flamengo-side, og jeg skrev løs på sambafodbold-bloggen. Vi blev dog hurtigt enige om at prøve en ny måde at formidle brasserbolden på, og det blev så podcasten.
Vi har hver vores styrkeområder, og det er nok en af podcastens styrkeområder. Jeg bor i Brasilien og arbejder som scout og journalist, mens Andreas som halvt brasilianer har nogle fantastiske indgange via sine kontakter til gamle spillere, klubber, ledere mv., og derigennem får vi en masse baggrundshistorier.
Målet er at skabe mere ‘hype’ om brasiliansk fodbold. Både Andreas og jeg er jo begge ramt af brasser-bacillen, og en mikrofon er rigtig god til at opfange denne passion. Vi har heldigvis fået rigtigt mange positive tilbagemeldinger, men vi vil gerne blive endnu bedre, så konstruktiv kritik modtages med kyshånd.
Vi vil selvfølgelig gerne endnu bredere ud og få en endnu større dialog med lytterne. Som led i den plan kan du nu finde os på Twitter under navnet ‘brasserpod‘ og på Facebook som ‘brasserbold‘. Derudover har Andreas og jeg vores egne profiler på de to platforme.
Vi arbejder på flere fronter. Andreas er i øjeblikket i gang med en ‘Hvor blev de af’-serie, hvor han graver gamle brasilianske Superliga-spillere op og inviterer dem til en snak. Den tidligere OB’-er og VB’er Bechara Oliveira bliver første offer.
Det med at indbyde gæster bliver i det hele taget en større del af podcasten. Og så er vi i gang med et rejseprojekt i samarbejde med Lasse Højstrup Sørensen, forfatter til bla. ‘Fodboldøje‘ og ‘Liverpool i blodet‘. Vi håber at kunne samle 10 fodboldinteresserede til en tur til Rio de Janeiro/São Paulo i november måned, og det er planen løbende at podcaste fra begivenhederne.
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
Chapecoense Special
Historien byder på flere flystyrt, hvor fodboldhold er blevet mere eller mindre udslettet. Torino i 1949, Manchester United i 1958, Zambia i 1993.
I november sidste år, oplevede vi så endnu en katastrofe, da den mindre brasilianske klub Chapecoense styrtede ned i Columbia forud for den første kamp i finalen i Copa Sudamericana, som klubben til de flestes overraskelse, havde kvalificeret sig til.
19 spillere omkom, sammen med trænere, klubledere og journalister.
Derfor var det så oplagt, at de to gutter tog fat i katastrofen, ved at lave et portræt af klubben, spillerne og hvordan den brasilianske fodboldverden reagerede på katastrofen.
En stor hyldest til en mindre klub, der i løbet af 2016 havde taget de fleste eksperter, fans og journalister med bukserne nede, med deres præstationer i den næstbedste sydamerikanske klubturnering Copa Sudamericana.
-
Pinsespecial med Morten Bruun
Jeg tror ikke man fornærmer Morten Bruun ved at sige, at han ikke er ekspert i brasiliansk klubfodbold. Det fede ved hr. Bruun er dog bare, at han altid er nøgtern i sin formidling af fodbold.
Men da Andreas så Morten Bruun klædt i en Flamengo trøje (Andreas’ favoritklub) tænkte han, at det var oplagt at tage en snak med manden, der bl.a. var med til at kommentere en del kampe under VM 2014.
Der bliver både snakket brasiliansk fodbold generelt, men også det gyldne hold i 1982 ved VM i Spanien og ikke mindst Neymar og Ronaldinho kommer på bordet i løbet af samtalen.
Fodbold FM
Så vidt jeg husker, var Fodbold FM den første podcast, jeg lyttede til.
Formatet med et panel i en ugentlig debat på 2 timer, tiltalte mig virkeligt meget. Man kunne både nå rundt om ugens runde i Superligaen og gå lidt mere i dybden med udvalgte emner.
Det gør de stadig her et par år senere, og formatet og ikke mindst indholdet, tiltalter mig stadig. Selvom konkurrencen kun er blevet større.
Skiftende værter, har taget et panel der skifter hver uge og over tiden, har bestået af virkeligt mange kompetente mennesker, der ikke nødvendigvis er store taktiske eksperter, men så har en ekspertise indenfor en anden gren af fodbolden.
En af mine yndlingseksperter er netop Dan Hammer. Han har måske ikke meget mere fodboldtaktisk forstand end ud og jeg, men hans enorme erfaring fra ledelsesgangene hos FCK som direktør for Parken Sport & Entertainment, giver nogle fede og nøgterne betragtninger både om ledelse i klubberne, men f.eks. også i
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
Richard Møller Nielsen Special
Jeg hører til den generation, der aldrig glemmer den 26. juni 1992. 2-0 over Tyskland i EM finalen i 1992, vil næppe nogensinde bliver overgået i dansk fodbold.
Og hvad er så mere oplagt, end at dedikere et afsnit til manden bag den store triumf – Richard Møller Nielsen.
Ikke alene er han den mest succesfulde træner i dansk landsholdshistorie, han er også den gode historie der kan spejles næsten 1-til-1 i HC Andersens “Den Grimme Ælling”.
Fra udskældt og uønsket landstræner, til elsket og æret den dag i dag.
Viggo Jensen, Lars Berendt og Martin Davidsen, fortæller om “Det Fynske Bøgetræ”, med hver deres vinkel og fra hver deres generation.
Bl.a. kan Lars Berendt fortælle om hvorfor Richard Møller Nielsen af mange blev opfattet som meget formel og holdt en distance til især medierne.
-
Europas fedeste stadions
Toplister er fede. Du ved lister som “Verdens 10 bedste spillere” osv.
Og når det så handler om de fedeste stadions, tilknyttet fede historier fra gæsterne i form af Keld Bordinggaard, Asker Hedegaard Boye og Niels Idskov, så bliver det lige den tand sjovere.
Asker Hedegaard Boye har bl.a. skrevet bogen “Europas Arenaer” og er sammen med de to andre, med til at fortælle gode historier om bl.a De Kuip, San Siro og Stadio Olimpico i Rom og bliver suppleret af en generel snak om stadions fremtid.
Fjelles Fodboldfjol
Så er det tid til min yndling fodbold fjolle podcast – og navnet passer i den grad til denne podcast.
Komikeren Anders Fjeldsted er selv stor fodboldfan og han syntes, der skulle et podcast på markedet, som ikke var ren nørderi, analyse og snak om taktik.
Og Fjelles Fodboldfjol er et forfriskende frikvarter, hvor fodbold ikke sættes på en piedestal, men hvor Anders og hans gæster, bare snakker om fodbold på en let forståeligt niveau, blandet med masser af humor.
F.eks. når Anders tager et kig på den bedste række i Chile, Den Dominikanske Republik eller et tredje obskurt sted i verden.
Eller når gæsterne får det ene obligatoriske spørgsmål der afgør, om de ved noget om fodbold eller ej.
Jeg er super underholdt hver eneste uge, når gæster med mange forskellige baggrunde – dog naturligvis flest komikere – snakker fodbold på en uhøjtideligt plan.
Anders har været så flink at fortælle lidt om Fjelles Fodboldfjol:
Jeg startede med at lave Fjelles Fodboldfjol, fordi jeg syntes, der manglede en fodboldpodcast, hvor man kunne grine ad og hygge sig med fodbold, uden nødvendigvis at være totalt ekspert.
Jeg hører selv ofte Fodbold FM, men deres diskussioner bliver ofte lidt langhårede. Desuden tænkte jeg, at det måske kunne være interessant at høre om andre personers forhold til fodbold.
Podcasten har ikke noget højere mål, end at underholde lytteren, lige give en hurtig, let opdatering, til alle der, ligesom mig selv, ikke har tid til at se alle kampene hele tiden. I en ideel verden, fik jeg lov at lave det som et rigtigt lille talkshow. Men det er lidt svært, i forhold til at få rettigheder til at vise klip fra kampe osv.
Nu håber jeg bare, at podcasten får rigtig mange lyttere, så vi en dag kan gå på stadion sammen til en tilfældig kamp og synge slagsange, der slet ikke har noget med de spillende hold at gøre 😀
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
Fjelles Fodboldfjol #31: Uge 43 – Mick Øgendahl & Mads Holm
Det skal ikke være en nogen hemmelighed, at Mick Øgendahl er en af mine favoritkomikere, men derfor bliver det også bare så meget sjovere at høre om hans forhold til fodbold.
At han har lidt af et temperament f.eks., kan man snildt se for sig – når man altså for det at vide af Mick selv.
Og så er det lidt sjovt at høre om hvor involveret han egentlig er i Nykøbing FC, hvor han sammen med andre lokale kendte og dygtige mennesker.
Der kommer også sjove historier om Micks egen fodboldkarriere og evner (eller mangel på samme?) med venlig selvironisk og humoristisk vis.
-
Fjelles Fodboldfjol #52: Uge 17 – Tina Müller og Mikkel Klint Thorius
Han kæmpede hårdt og længe, den kære Anders, men til sidst lykkedes det ham altså at få Tina Müller i studiet.
Er ikke sikker på, at det var lige så hård en kamp, at få Mikkel Klint Thorius i studiet, men det er nok meget godt, for så ville Fjeldsted nok være træt af at skulle finde gæster hver gang.
Vi får ikke at vide hvem Tina Müller holder med, der forsøger hun at holde på neutraliteten i og med hun har det job hun har.
Til gengæld kan hun fortælle om sit vanvittige arbejdsliv som journalist, reporter og studievært til alverdens sportsbegivenheder, f.eks. en vanvittig sommer i 2016 med først EM i Frankrig og siden OL i Brasilien.
De to fodbold journalister Martin Davidsen og Sebastian Stanbury, har en fælles interesse: Fodboldbøger.
I denne podcast, starter de ud med to afsnit, af de meget lange af slagsen, hvor de gennemgår en fælles Top 20 over de bedste fodboldbøger de har læst.
En skide god idé og ikke mindst inspiration til at fordrive tiden man måtte have til overs, med fede fodboldbøger. Og guderne må vide, at der findes virkeligt mange fodboldbøger, men også virkeligt mange virkeligt dårlige bøger.
På den måde er det fedt at få foræret en masse idéer til bøger, om fodbolden på kryds og tværs.
Der er ikke en fast frekvens på afsnittene – de kommer når Martin og Sebastian finder tid og mening med det. Derfor må man også væbne sig med tålmodighed selvom det kan være svært, når indholdet er så godt.
Martin Davidsen har været så flinke at bidrage med et par ord om podcasten også:
Da Sebastian og jeg begyndte at lave ‘Bold og bøger’ i foråret 2016, var det for at tale om vores fælles passion, fodboldbøger. På Twitter er vi ofte blevet spurgt til vores top tre over fodboldbøger, og
derfor fik vi ideen om at lave en fælles Top 20.
Siden har vi lavet forskellige specialudsendelser, hvor vi har dyrket vores passion for fodboldbøger og blandt andet talt med andre, der deler samme store interesse.
Vi har ikke noget højere mål – andet end at dyrke vores kærlighed til fodboldbøger. Hvis vi skulle udvikle os yderligere, ville vi gerne have en mere strømlinet sendeplan med en udsendelse om
måneden. Det kræver imidlertid tid, og vi er begge travle herrer.
Vi tjener ingen penge på podcasten, og det kunne også være en udvikling, at vi fremover kan tjene en skilling på projektet.
Hør bl.a. disse afsnit
-
Bold Og Bøger – Del 1
I allerførste afsnit, tager de to gutter os gennem de første 10 bøger fra deres Top 20. En rigtig spændende gennemgang, som også bliver suppleret med lidt små historier.
De bøger de vender i afsnittet er:
- #20: Spielfeld Europa – Hans van der Meer
- #19: Football against the enemy – Simon Kuper
- #18: Behind the curtain – Jonathan Wilson
- #17: Stillness and speed – David Winner
- #16: De gode og de onde – Lars Hestbech & Andreas Kraul
- #15: Another way of winning – Guillem Balague
- #14: A season with Verona – Tim Parks
- #13: The Damned United – David Peace
- #12: Brilliant orange – David Winner
- #11: Tor! – Uli Hesse
Andre bøger der nævnes:
- “Hvordan fodbold forklarer verden”
- “Inverting the pyramid”
- “Den våbenløse hær”
- “Giganternes skuldre”
- “Pep confidential”
- “Provided you don’t kiss me”
- “Nobody ever says thank you”
- “De stribede fra Fyn – bogen om Odense Boldklub”
- “Dansk klubfodbolds historie”
- “100 år med landsholdet”
- #20: Spielfeld Europa – Hans van der Meer
-
Bold Og Bøger – Del 2
I det andet afsnit af podcasten, er det så de 10 bedste bøger i deres Top 20, som bliver vendt.
- #10: The Miracle of Castel di Sangro – Joe McGinniss
- #9: Græsset er altid grønnere i Brasilien – Henrik Brandao Jönsson
- #8: Jeg er Zlatan – David Lagercrantz
- #7: Drengene fra Wembley – Hans Krabbe & Dan Sørensen
- #6: 32 programs – Dave Roberts
- #5: Ambassadøren – Jakob Kvist
- #4: Frankieboy – Jens Andersen
- #3: Tynd luft – Joakim Jakobsen
- #2: Et alt for kort liv – Ronald Reng
- #1: Fever Pitch – Nick Hornby
Andre bøger der nævnes:
- The glory game (Kong fodbold)
- Det bedste de gav os
- Fodbold er ikke for de stumme
- The ball is round
- All played out
- Fear and lothing in La Liga
- Fodboldengle, Hans Jørgen Nielsen
- No Regrets
- Mister VB
- De sidste amatører
- Drømmeland
- 1000 Football Shirts
Der findes en del danske fodbold podcasts efterhånden. De fleste har et fokus område, men få har et snævert regionalt fokus (bortset fra de helt snævre klub podcasts kan man sige) som podcasten fra Nordjyske Medier.
Ripodsten sætter fokus på fodbolden i Nordjylland, med Superliga og 1. division som det primære fokus, men 2. division er også med på vognen. Derfor har man også skiftende gæster fra de klubber der bliver vendt og drejet, lige fra AaB legenden Lynge Jakobsen, til Thistedtræner Bo Zinck.
Suppleret med journalister fra Nordjyske selv, tager værten Jens Otto Barsøe os sikkert gennem en times snak om status på klubbernes præstationer, transfers og rygter, kombineret med historier fra gæsternes karrierer.
Jeg har haft held med at få værten Jens Otto Barsøe til at give et par ord med på vejen, om Ripodsten:
Ripodsten er en podcast, som jeg tog initiativ til og idéudviklede på. Ideen kom efter at have set tv og hørt andre podcasts, hvor dækningen af især AaB, set med mine nordjyske briller, ofte blev lidt for overfladisk.
Jeg blev ganske enkelt irriteret over for mange faktuelle fejl og letkøbte analyser, der bar præg af manglende nærkontakt med kildematerialet. Det kan nok forklares med, at jeg tidligere har været på sportsredaktionen på NORDJYSKE, og dækket bla. AaB i mere end 10 år. (Jeg er stadig på NORDJYSKE men ikke på sporten).
Mht. podcasten syntes jeg dog ikke det skulle være ren AaB, da de øvrige nordjyske divisionsklubber også fortjener opmærksomhed og dertil hørende mulighed og tid til at fortælle og deres op- og nedture.
Selve udsendelsen er skruet sammen ud fra et mål om at underholde, samt give baggrund og indsigt. Bla. derfor er der altid en NORDJYSKE-journalist med i programmet, da de ikke har noget i klemme rent karriere- eller klubmæssigt og derfor kan sætte tingene på spidsen ud fra det indgående kendskab, de har til klubberne ved at være i daglig kontakt med dem.
Derudover vil der ofte være en personlig vinkel lagt ind i programmet i form af en profil fra en af de klubber vi behandler. Eks. Jakob Ahlmann, Erik Rasmussen osv.
Der er som sådan ikke noget større mål med Ripodsten. Jeg startede som sagt projektet, og laver det, fordi jeg har lyst. Når jeg ikke har det længere, så stopper programmet nok. Det vigtigste er derfor lige nu, at jeg/vi har det sjovt og laver udsendelser, som jeg/vi selv ville bruge en time på at høre.
Det skal til sidst nævnes, at det har været fantastisk med den respons og opbakning, som programmet har fået både fra lytterne og kilderne. Det har blot bekræftet, at mange nordjyder, har savnet, at deres klub/klubber kom øverst på dagsordenen.
Lyt bl.a. til disse afsnit
Genpres Podcast
Genpres er NordicBets podcast, hvor journalisten Tom Carstensen, sammen med sine gæster, snakker om et bred udvalg af emner indenfor fodboldens verden.
Formatet er klassisk med en vært og forskelligt indbudte gæster, men hvor nogle podcasts holder et stramt emne, f.eks. Premier League, Bundesligaen og lignende, har man valgt at brede sig ud over hele fodboldpaletten.
Det betyder, at man vender mange emner, bl.a.
- Engelsk fodboldkultur
- Fankultur
- Pengenes magt og indflydelse på fodbolden
- Landsholdet
- Superligaen
Derudover har man spændende og anderledes gæster på besøg – og selv tager på besøg hos interessante personligheder bl.a. i udlandet.
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
BOLDKLUBBEN FREM
Boldklubben Frem er et af de mest interessante hold og klubber i dansk fodbold.
Arbejderklub, seksdobbelte danmarksmestre mellem 1920’erne og 1940’erne og dobbelt op på konkurs de sidste 25 år, er nogle af de prædikater man kan smide på Valby-klubben.
I dette afsnit hører vi den nuværende formand Jens Andersen, fortælle om fremtiden for klubben, samtidig med at klublegenden Ole Mørch, fortæller om sit liv i og med Frem.
Der er spændende perspektiver fra formanden og der er gode historier fra klublegenden.
-
MILLWALL: I HOOLIGANISMENS VUGGE
Med den tidligere Millwall spiller Poul Hübertz, tager Genpres og Tom Carstensen en tur rundt om en af de meste frygtede klubber i England.
En klub der er berygtet for sine fans, men som I år også har modtaget prisen EFL Family Excellence Award.
Prisen gives til en klub, der tilbyder en helt speciel oplevelse for unge og familier, samt en god oplevelse på kampdage.
En helt specielt klub fra det sydlige London, også kaldet “det ægte London”.
Jeg skal være ærlig at indrømme, at jeg ikke har fået lyttet meget til Suppedasen endnu. Derfor spurgte jeg Mathias fra podcasten, om han ville give et par ord med vejen. Det sagde han heldigvis ja til:
Suppedasen er en ugentlig podcast af nogle gutter fra Danmarks Medie- & Journalisthøjskole. Det er faktisk også et liveprogram, og vi sender direkte på www.genlud.dk hver onsdag aften fra 20-21. I Det nuværende program er der en del forskellige personer fra DMJX, der har deltaget, men Henning Andersen og Mathias Hansen har været de to, der har været mest med.
Selve programmet er ikke skabt af os, men er skabt af tidligere studerende på skolen, hvor vi har valgt at føre det videre. Allerede efter 3. semester skal man nemlig i praktik, og så kan man ikke deltage mere. Det er derfor også vigtigt for os, at selve programmet får lov at blive ført videre, når vi engang skal i praktik.
Når folk lytter til Suppedasen, skal de forvente, at vi går et spadestik dybere ned i Danmarks bedste fodboldrække og krydrer det med noget lækkert musik, nogle gange har der også været specialudsendelser, og vi har heldigvis rigtigt mange dygtige herrer, som ved en masse om den danske liga.
Man kan forvente en debat og overraskende synspunkter på en række ting, for der er ingen tvivl om, at vi alle sammen stræber efter at komme med ting, som de andre medier ikke har nævnt, og det gør vi godt. Der er også en del analyser, hvor det bliver rigtigt nørdet.
Vi har ikke et højere mål med podcasten, men vi vil rigtigt gerne have så mange lyttere som overhovedet muligt. Det er svært at få lyttere i livetransmissionen, da den ligger i den muligvis værste sendetid overhovedet, men vi håber på at kunne gøre det til en lyttet podcast. Vores force er, at vi KUN har Superligaen at følge, og det gør også, at man tit kommer lidt længere ned i materien.
Udover det skal du måske prøve at kontakte programmet Totaalvoetbal, der sender på vores radiostation hver torsdag. Det er også et fodboldprogram.
Fodboldpartiet tager dig rundt i hele fodboldverden – bogstaveligt talt. Formatet er klassisk, med 3 værter der ugentlig vender nyheder, resultater og alt det andet i fodboldens verden.
Fodboldsnakken blandes godt med satire, skæve vinkler og sjove historier, hvilket giver en times solid og underholdende podcast.
Ingen af de tre værter praler af at være eksperter, så du får det man kunne kalde en podcast bygget af fodboldfans.
Det betyder bestemt ikke, at de ikke ved noget om fodbold, men tværtimod udgør et godt alternativ til den efterhånden store mængde podcasts, hvor eksperter og journalister boltrer sig.
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
#45 – 7 målmænd/18 kampe, Et Glemt Pas, Og Historiens Værste Landsholdsspillere
De tre gutter vender spændende og sjove emner som Jamie Redknapp, en død mand der ikke er død og ikke mindst, bliver det også til en snak om de tre dårligste landsholdsspillere nogensinde – i hele verden.
Top-lister er altid sjove – og der bliver nævnt nogle sjove navne i den forbindelse.
-
#50 – Sepp-Quiz, Dagens Mord. Og Contes kage.
Jubilæumsafsnit hvor Mads, Peter og Morten snakker om så forskellige ting, som hvor godt Antonio Conte kan lide kage og hvordan man kan sørge for, at alle lande kan komme med til VM.
Og så er der simpelthen en Sepp quiz, fordi Mads har læst Sepp Pionteks biografi. Så skal Peter og Mortens viden naturligvis testes.
Stemmer fra Ådalen
Stemmer fra Ådalen er en uofficiel podcast for fans af Odense Boldklub – klubben fra Ådalen i Odense.
Ledet af den tidligere TipsBladet journalist Martin Davidsen, som også er medskaber af podcasten Bold & Bøger (se længere oppe), med spændende gæster, får man et fedt indblik og kritisk blik på OB.
Man fornemmer Martin Davidsens interesse for klubben, som dog ikke overskygges for meget af den ægte interesse for, at det går klubbens bedst muligt – hvilket er udgangspunktet for masser af kritiske spørgsmål og debatter. Som f.eks. i afsnittet med Jesper Hansen.
Som der næsten skal være i det man kunne kalde et fanpodcast, så er der også nostalgiske gæster, f.eks. i form af Michael Schjønberg og Martin Borre, som også fortæller gode anekdoter, ud over at byde ind med deres syn på det nuværende OB.
Lyt bl.a. til disse afsnit
-
Jens Jakob Thomasen Special
Som kæmpe fan af uge talenter, er det altid interessant at høre fra de unge talenter der bryder frem i Superligaen.
Det gælder naturligvis også Jens Jakob Thomasen, i dette afsnit, der fortæller om det at være talent og gennemgå en udvikling.
Man hører også Kent Nielsen fortælle om hans blik på JJT, ligesom lytterne har fået chancen for at stille spørgsmål.
Så er du lige så nysgerrig på talentudvikling som jeg, er det her afsnit meget anbefalelsesværdigt.
-
Paneldebat med Morten Skov og Michael Schjønberg
På samme måde, som jeg elsker talentudvikling, er jeg også lidt en sucker for gode anekdoter. Og Michael Schjønberg er i den grad leveringsdygtig i den slags.
Derudover synes jeg altid det er lidt spændende, når tidligere spillere i en klub, blander sig i debatten.
Schjønberg har jo forsat sit liv indenfor fodbolden, og kan derfor lægge god vægt bag sine meninger – og så er han ikke bange for at smide filteret.
BrøndbyLyd
Da jeg ikke selv har lyttet til BrøndbyLyd endnu, spurgte jeg folkene bag, om de selv ville fortælle om deres podcast. Det ville de heldigvis gerne:
BrøndbyLyd er den første podcast kun om Brøndby IF. Den er produceret i et samarbejde mellem 3point.dk og Brøndby Supporters Trust.
Vi udkommer ca. én gang om måneden i den faste form med et ekspertpanel, men herudover kommer der løbende specialudgaver. Vi kigger dog på muligheden for at udkomme endnu oftere.
I det faste panel har vi både journalistiske og økonomiske baggrunde, hvilket forhåbentlig sikrer et højt niveau på såvel formidling som indhold. Vi er alle Brøndby-fans, og vi lægger ikke skjul på, at indholdet ofte er subjektivt, men vi forsøger at ramme en balancegang, hvor vi på den ene side taler som de fans, vi er, men på den anden side med en tilpas stor distance til, at vi også er i stand til at se tingene oppefra.
Emnerne er kort sagt alt, der relaterer sig til Brøndby IF. Vi er uafhængige og kan derfor sige, hvad vi vil, hvad enten snakken går på taktik, trænerfyringer eller økonomi. Vi forsøger så vidt muligt at supplere med kilder fra f.eks. klubben, når det giver mening. Som oftest i specialudgaverne, der har mere form af klassiske interviews, men vi tilstræber også at få kilder ind i vores paneldebatter. Udfordringen her er dog, at vi i disse er noget mindre fleksible med tid og sted, hvorfor det ikke altid lykkes.
Vi håber, du vil lytte med!
Tæt på Jyllands Rubin
Nu er jeg ikke selv VB fan, men klubben fra trekantsområdet, har en speciel plads i rigtig mange danske fodboldfans’ hjerte – i hvert fald os der husker deres tid i Superligaen i midten af 1990’erne, med profiler som Alex Nørlund, Kasper Dalgas, Peter Graulund og ikke mindst Thomas Gravesen.
Og klubben har en historie der rækker langt ud over en enkelt succesrig periode for 20 år siden. 5 mesterskaber og 6 pokaltitler, taler for sig selv – også selvom det er mange år siden.
Derfor har klubben også stadig en stor tilhængerskare, selvom det efterhånden er nogle år siden, klubben for alvor gjorde sig bemærket.
Med Tæt på Jyllands Rubin, får man et indblik i en klub, der kæmper en hård kamp for at vende tilbage til toppen af dansk fodbold.
Setup’et er klassisk, med besøg fra både journalister, eks-spillere, nuværende spillere og ledende personer i klubben, men det gør ikke podcasten mindre interessant.
Lidt af en personlig favorit. Selvom jeg ikke engang har rundet 40, er det der med at kigge tilbage, absolut ikke en kedelig ting.
Og med Retrobold podcasten, får man en masse fodboldnostalgi serveren lige i hørebøfferne.
Der bliver snakket gamle dage, der bliver åbnet gamle fodboldkort og der bliver stillet spørgsmål i quiz’en om gamle dage.
Fast på programmet:
- Ny Retroaktuel gæst i hver episode
- Åbning af fodboldkortpakker fra VM 1994.
- Optimering og opsætning af “Best 11” (Startopstilling der udvikler sig fra hver episode).
- Gæsten bliver udfordret i en Retro Quiz baseret på favorithold.
Clark James fra LFC Denmark fortæller:
Ideen med #KopCast er, at holde Liverpool-fans i Danmark opdateret på alt relevant og aktuelt stof vedrørende verdens smukkeste fodboldklub, Liverpool FC. Vi forsøger at dække så bredt som muligt ved både at invitere eksperter og fagfolk ind, mens vi kombinerer det med at invitere ganske almindelige fans ind og holde det jordnært.
#KopCast er for Liverpool-fans i alle aldre og har fokus på alt fra de sociale arrangementer på dansk grund til de store transfers ind/ud af klubben og de allerstørste opgør – med Liverpool involveret – i verdens største turneringer.
Lytter du også til fodboldpodcasts og synes du der mangler en eller flere, så smid en kommentar eller en mail, så kan vi få udvidet listen og få endnu mere bold i ørerne.