8 fodboldlege til en sjov sommer i haven

Når man tænker på sommer, så tænker man ligeledes på hygge i haven og masser af sol og udendørsaktiviteter. En oplagt idé er derfor at kombinere dette, med sin interesse med fodbolden.

Havefodbold er, og har altid været, en integreret del af opvæksten hos børn i Danmark. Men mens mange børn måske udelukkende spiller den klassiske ‘kamp’ med to hold, to mål og én fodbold, så er der mange andre fodboldvarianter man også kan afprøve.

Vi giver dig her række idéer, du kan tage med hjem i haven, og bruge til at gøre sommeren ekstra sjov og fyldt med bold og det grønne græs.

Mur – Kampen mod væggen

Antal spillere: 2+ (Der er i realiteten ikke et maksimum antal spillere)
Udstyr: En mur og en fodbold.

Beskrivelse:

  1. Det mest simple spil i denne guide. Man starter med at vælge ud hvem der skal begynde med at skyde. Det har ofte ikke stor betydning, og man vælger det forholdsvist hurtigt.
  2. Når man har etableret en rækkefølge, så sparker den første spiller bolden mod muren.
  3. Rammer spilleren muren, så fortsætter denne til næste runde.
  4. Misser man derimod muren, så ryger man ud af runden, og ens tur i rækkefølgen forsvinder.
  5. Sådan fortsætter man indtil alle undtagen én har misset muren
  6. Den sidste spiller har dermed vundet, og starter næste runde, hvor rækkefølgen afgøres af, hvornår man røg ud i forrige spil. Vinderen starter og den første der røg ud er sidst.

Brazil – Kan du spille ’Joga Bonito’ som Neymar?

Antal spillere: 3-6
Udstyr: Et mål og en fodbold

Beskrivelse:

  1. Der udvælges en målmand. Hvis man ikke kan blive enige om hvem der starter på mål kan man skyde om det, trække lod eller lignende. Den klassiske måde at afgøre det, er at skyde om det. Den der skyder dårligst starter på kassen. Jo bedre placeret i målet dit skud sidder, jo bedre er du stillet.
  2. Spillet sættes i gang og spillerne skal jonglere bolden mellem hinanden før de må afslutte. Man må ikke selv lægge bolden op i luften og afslutte, det skal en medspiller gøre. Hvis bolden rammer jorden, så skal den igen op og jongleres af minimum to spillere før der må afsluttes.
  3. Det gælder nu om at opnå 15 point. Ved en scoring med foden får man ét point. Ved en scoring med hovedet får man to point, og ved en scoring ved saksespark, skorpionspark eller andet spektakulært får man 5 point.
  4. Hver gang man opnår 5 point får man et liv.
  5. Målmandens opgave er at holde målet frit og prøve at gribe bolden i luften. Griber målmanden bolden, eller sparker en af spillerne bolden forbi mål, mister spillerne et liv. Har spillerne ikke et liv, så er det den der rørte bolden sidst der nu skal på mål.
  6. Hvis man derimod opnår 15 point så skal målmanden have sparket røv. Her vender målmanden sig rundt og stiller sig midt i målet. Hver spiller får nu ét skud, hvor målet er at ramme målmanden i røven.

Røv – den ultimative jonglør

Antal spillere: 2+ (Der er i realiteten ikke et maksimum antal spillere)
Udstyr: En fodbold

Beskrivelse:

  1. Man placerer sig i en cirkel. Jo flere spillere man er, jo større skal cirklen være.
  2. En spiller har bolden og begynder at jonglere.
  3. Bolden skal nu holdes i luften og spilles rundt blandt alle de deltagende spillere.
  4. Hver gang bolden rammer jorden, skal der udpeges en synder, der var skyld i boldtabet. Som regel er det nemt at se hvem der har tabt bolden og denne ryger så ud af runden. Hvis der opstår tvivl, kan man løse det på to måder. Enten kan de resterende spillere stemme om hvem der skal ud, ved håndsoprækning. Den anden mulighed er at man tager en én-mod-én kamp om overlevelse.
  5. Når en spiller er røget ud, så fortsætter de resterende. Sådan fortsætter man indtil der kun er én spiller tilbage.
  6. Når der kun er en spille tilbage, skal de resterende spillere alle stille sig på én række, skulder ved skulder. Her får vinderen så ét skud, hvor man må skyde efter de andre spilleres bagdele.

Fodboldtennis – Teknikerens drøm

Antal spillere: 2 eller 4
Udstyr: En fodbold, 4 kegler og en form for net.

Beskrivelse:

  1. Du starter med at lave banen. Det vil være optimalt hvis du har 4 kegler til hjørnerne, samt et reelt net til midten, men man kan også bruge andre ting. Kun fantasien sætter grænser.
  2. Så deler man hold op. Hvis man kun er to spillere, så giver det sig selv. Er man 4 så deler man sig ud med to på hvert hold.
  3. Reglerne til spillet er meget lig dem man ser i tennis, forskellen er blot at du bruger fødderne og har flere berøringer. Ved lodtrækning bliver det besluttet hvem der starter med bolden.
  4. Man server fra bag sin egen baglinje og skal med en berøring få bolden over nettet og lande på modstanderholdets bane. Her må bolden ramme jorden en enkelt gang, hvorefter holdet har op til 3 berøringer, til at få bolden tilbage på det startende holds bane.
  5. Vinder man pointet, så vinder man også serven, og spillet fortsættes derfra.
  6. Man spiller tre sæt, hvor vinderen er den første til at vinde to sæt. Hvert sæt bliver vundet ved at nå til 21 point først. Man skal vinde med minimum 2 point, ellers fortsætter man sættet indtil et hold har to point mere end sin modstander.

Overligger – Præcision skaber resultater

Antal spillere: 2+
Udstyr: Et mål og en fodbold

Beskrivelse:

  1. I realiteten kan dette spil også spilles alene, som en præcisionsleg, hvor man konkurrerer med sig selv.
  2. Man starter med at finde ud af hvilken rækkefølge de deltagende spillere skal skyde.
  3. Så beslutter man hvor langt væk fra målet skuddene skal foretages.
  4. Målet er således at ramme overliggeren. Gør man dette, så går man videre til næste runde. Er man den eneste der ved første skud rammer, så har man vundet og kan begynde på ny.
  5. Som det er tilfældet med alle de foreslåede lege, spil etc. så kan man krydre spillet med gevinster.

Kongefodbold

Kongefodbold er ligesom det populære kongespil til haven, bare med fodbold.

Normalt foregår kongespil med træklodser og træpinde. Men vil du spille kongefodbold, skal du skifte træklodserne ud med kegler og træpindene skiftes ud med en fodbold.

Keglen i midten forestiller en konge, som ikke må væltes, før spillet er slut. De øvrige kegler danner baglinjerne, hvorfra to hold på skift skyder en fodbold forbi kongen, i håb om at vælte modstandernes baglinje. Når først baglinjen er væltet, er det kongens tur. Og her gælder det bare om at komme først. Det hold, der vælter kongen til sidst, har vundet.

En oplagt fodboldleg til familiefesten, hvor flere generationer leger med.

Hvem vinder VM?

Hvem siger, at verdensmesterskabet ikke kan afgøres i din baghave eller på græsplænen i den lokale fritidsklub?

Start med at vælge en målmand. Resten af spillerne vælger hver sit land, som de vil repræsentere.

Spillerne fordeler sig ud på banen og målmanden skyder bolden ud. Nu er det alle mod alle. Når et land har scoret, sætter spilleren sig om bag ved målet og venter.

Den sidste spiller tilbage på banen får et straffespark. Er der mål, går spilleren videre til næste runde, sammen med alle de andre lande, der scorede mål. Misser man et straffespark, er man ude af VM.

Spillet fortsætter med så mange runder, der skal til, før der kun er en enkelt spiller tilbage, nemlig vinderen af VM!

Tunnelstafet

Tunnelstafet kan alle være med til. Det er en god pauseaktivitet til familiefesten, for man skal nemlig være nok spillere, til at lave to hold. 12 deltagere vil være ideelt, men lidt færre kan også gøre det, så længe antallet er lige. Der må også gerne være nogen, som hepper.

Hvert hold stiller sig op på en række bagved hinanden, som om de står i kø. De står med spredte ben, så de danner en tunnel. Alle på holdet er med i tunnelen på nær én, som starter med at skyde.

Bolden skal skydes igennem tunnelen og den skal nå hele vejen igennem. Når bolden kommer ud af tunnelen, samler den bagerste spiller i rækken bolden op og løber om foran for at gøre klar til at skyde.

Når man har skudt bolden igennem tunnelen, indtager man den forreste plads i tunnelen, så tunnelen altid er lige lang for dem, der skal skyde. 

Og så gælder det bare om, at blive først færdig. Når alle spillere har skudt bolden igennem tunnelen, er det slut. Det hold, der afslutter først, har vundet.

Hvis holdene er små, kan man fx aftale at tage to runder, før stafetten er slut.

Idéer til gevinster

Til børnefødselsdagen er det tit gevinst nok at råbe: “Så er der kage til alle”. Andre gange kan man leve længe på selve vindertitlen. Eller håneretten.

Står du for de lidt mere officielle fodboldlege til den årlige vejfest eller i din lokale fritidsklub, kan du overveje at købe medaljer til vinderne – eller til alle, der har været med, hvis børnene er små. Hos LetUsPrint kan du købe medaljer med indgravering i både guld, sølv og bronze.