Har du et mål om at være spilleren i den allerbedste form på dit fodboldhold, så kan træning på løbebånd være din nøgle til succes. Når du bruger et løbebånd, kan du nemlig så meget andet end ”bare” at løbe derudad. Med den rette form for løb kan du øge din kondition væsentligt. Du vil dermed forbedre dine chancer for at kunne løbe fra både med- og modspillere i kampens afgørende fase. Se blandt andet, hvordan en tidligere professionel fodboldspiller plejede at træne.
Du kender det sikkert godt: Din teknik fejler ikke noget, dit overblik er lige så godt som den højest flyvende fugl, og du tackler igennem, så det kan høres helt ovre i nabokommunen. Du mangler kun lige én ting for at være den allerbedste udgave af dig selv: formen. Den sidste del af en fodboldkamp trækker tænder ud for langt de fleste, og det er her, at fårene skilles fra bukkene.
Følger du nogle meget simple, men yderst effektive råd om løb på et løbebånd, kan du forbedre din udholdenhed markant. Du vil dermed være i stand til at blive en afgørende spiller i kampens sidste fase.
De åbenlyse fordele ved at træne på løbebånd
Rigtig mange elsker at løbe udenfor i sommerhalvåret, hvor solen skinner, og alverdens herlige dufte florerer i luften. Desværre forholder det sig ikke sådan i vinterhalvåret. Her kan det grå og kedelige vejr få selv den mest topmotiverede fodboldspiller til at bolte sig fast til sofaen. Tanken om sne, regn, sjap, våde fødder og næsten konstant mørke virker bare ikke lige så tillokkende som sommerens behagelige rammer.
Det er her, at løbebåndets måske mest åbenlyse fordele sætter ind:
- Uanset årstid kan du altid løbe i behagelige omgivelser – varmt, tørt og bekvemt
- Du kan holde helt præcist øje med, hvor hurtig og hvor langt du løber
- Selvom du løber indenfor, kan du med et løbebånd simulere, at du løber op og ned ad bakker
Har du dit eget løbebånd derhjemme, vil du desuden være i stand til at begynde din træning fra det ene øjeblik til det andet. Derved undgår du at skulle bruge tid og kræfter på at tage dig hen til motionscenteret. Overvejer du at anskaffe dig dit helt eget løbebånd, bør du med fordel tage et kig på BGH’s løbebånd test. Her får du gode råd og vejledning til, hvad du skal have for øje, når du køber et løbebånd.
Træn som de professionelle
Scott Parker, tidligere professionel fodboldspiller for blandt andre Newcastle, West Ham og Fulham, har afsløret, hvordan han trænede. En træning, der gjorde, at han kunne holde alle 90 minutter af en fodboldkamp. I modsætning til, hvad mange måske kunne foranlediges til at tro, var her ikke tale om utallige, lange løbeture på landevejen eller i skoven.
Den tidligere så uopslidelige midtbanedynamo benyttede sig i stedet af intervalløb – ofte udført på løbebånd. Hans simple, men meget effektive program så således ud:
- 4 minutters løb i langsomt tempo
- 4 minutters løb, hvor du giver dig 90-95 procent
- 4 minutters løb i langsomt tempo
- 4 minutters løb, hvor du giver dig 90-95 procent
- 4 minutters løb i langsomt tempo
- 4 minutters løb, hvor du giver dig 90-95 procent
- 4 minutters løb i langsomt tempo
- 4 minutters løb, hvor du giver dig 90-95 procent
Det bliver til i alt 32 minutters løb. Det vil dog slet ikke føles så længe, fordi du imellem hver spurtsession får en lille ”pause”, hvor du får pulsen lidt ned.
Det gode ved løbebåndet i denne forbindelse er, at du nemmere kan følge dine fremskridt. Efterhånden som du har gennemført programmet flere og flere gange, vil du opleve, at din 90-95-procentskapacitet stiger. Du vil med andre ord erfare, at du kan løbe hurtigere og længere og har mere overskud i dine løb.
Videnskabeligt bevist
Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet i Trondheim har undersøgt et program meget lig ovenstående. Undersøgelsen havde specifik fokus på fodboldspillere og deres løbemæssige formåen. Her fandt man frem til, at fremgangsmåden rent faktisk virker. Dette endda ved blot at gennemføre programmet to gange om ugen. Følger du programmet, får du dermed en bedre kondition og kan holde dampen oppe i længere tid af kampene.
Den eneste forskel fra den norske undersøgelse og Scott Parkers program er, at man i førstenævnte kun havde tre minutters let løb imellem spurterne. Her kan du eventuelt lægge ud med fire minutters let løb og så sætte det ned til tre minutter, når du er kommet i bedre form.
Forbedr din acceleration på løbebånd
Foruden at øge din topfart og udholdenhed kan du også forbedre din acceleration via træning på et løbebånd. En hurtig acceleration er altid yderst fordelagtig, uanset hvor på banen du spiller. Fodbold handler ofte om at nå hen til bolden først. I den sammenhæng giver du dig selv en fordel, hvis du træner din acceleration.
Det kan du blandt andet gøre ved at følge dette effektive program:
- Varm op i fem minutter via let løb
- Begynd herefter at løbe i et mere moderat tempo i to et halvt minut
- Sæt nu farten hurtigt op, indtil du når din topfart
- Når du når din grænse, sænk da farten til dit moderate tempo igen i to et halvt minut
Vekslingen mellem moderat tempo og spurt/topfart gentages, indtil du har spurtet/nået din topfart seks gange.
Løbebånd vs landevejen
Det skal ikke hedde sig, at man ikke kan løbetræne ordentligt på vejen. Slet ikke. Men som pointeret har løbebåndet sine fordele: Foruden at du kan se, hvor mange kalorier du brænder af, kan du nemt styre og holde øje med, hvor hurtig du løber, hvor langt ud løber, og hvor længe du løber. Det gør det meget nemmere at følge diverse programmer, som er skræddersyet til et bestemt formål. Og så var der også lige det med vinterkulden og sneen, som du slipper for.
Hertil kommer også, at løb på asfalt er hårdt for bentøjet. Affjedringen i løbebåndet skåner dine hofter, knæ og skinneben. Det mindsker risikoen for skader.
Alt i alt er et løbebånd et supergodt redskab til at komme i fodboldform. Er du tilmed så heldig, at du har et stående derhjemme, er det ingen sag at få passet træningen.