Bæredygtigt fodboldudstyr – sådan køber du det

Et nyt år er skudt i gang, og den nye fodboldsæson står for døren. Det betyder at der ofte skal noget nyt og lækkert fodboldudsyr til, så man står knivskarpt til den kommende sæson.

Er der noget vi har taget med os fra de sidste år, så er det fænomenet ”bæredygtighed”. I verden bliver man hele tiden dygtigere og mere erfarne inden for bæredygtighed, og fokusset på at passe på klimaet og kloden er i den grad i højt fokus. Dette gælder også når det kommer til fodboldverdenen.
Men hvorfor købe bæredygtigt fodboldudstyr? Mange vil tænke at det er for bøvlet at finde ud af hvorvidt fodboldudstyret er bæredygtigt eller ej – og hvilke muligheder er der overhovedet inden for bæredygtigt fodboldudstyr? Det vil vi komme nærmere ind på i denne artikel.

Hvorfor vælge bæredygtigt fodboldudstyr? – Fremtidens fodboldverden og den forlængede spilletid

En investering i bæredygtigt fodboldudstyr er en investeringen i et sundere klima, og det er vigtigt vi bidrager til kampen om en sundere klode. Vi må som fodboldelskere tænke på sportens fremtid, og derfor støtte op om de bæredygtige alternativer.

Dette går det verdenskendte sportsmærke Adidas meget op i, som skriver på deres hjemmeside:

”Bæredygtig mode giver så meget mening. Så der ikke bare masseproduceres sportstøj, sko og tilbehør i ét væk fra ny af. Fremtiden er alles ansvar. Vi har taget det på os med bæredygtig mode og gør det nemt for dig at gøre en forskel.”

Adidas.dk

Sportsuniverset og især fodbolden er så stort og udbredt overalt i verdenen, så derfor bør der bidrages og tænkes i at beskytte sportens fremtid.

Især nu hvor VM i 2022 blev afholdt i Qatar, som er et af verdens højeste CO2-udledende lande, er der blevet sat stort fokus på manglen på klimahensyn i fodboldverdenen i forbindelse med de kæmpe stadions der blev bygget, og hvor det bare skal handle om at være så stort og luksuriøst som muligt, uden at tænke på klimaet eller kloden. Dette har været med til at give fodbolduniverset et negativt aftryk, hvorfor der nu er ekstra brug for, at vi som fodboldentusiaster gør en indsats for at handle bæredygtigt. På denne måde kan vi sikre fodboldverden mange år fremover og skabe en bedre forlænget spilletid.

Bæredygtigt eller ej?

Det er blevet så populært at tænke i bæredygtighed, hvorfor det i dag er blevet nemt at aflæse på virksomheden hjemmeside, hvorvidt de agerer bæredygtigt eller ej. Man kan ofte læse det under deres ”om os” afsnit, og ellers står det ofte i beskrivelse af produkterne på hjemmesiderne. Her finder du information omkring materialevalget som fodboldtrøjen, shortsene eller støvlerne er lavet i.

Hvis man ser på det verdenskendte mærke Adidas, som er et af de førende mærker indenfor fodbold, så har de en hel sektion på deres hjemmeside som hedder ”Alt bæredygtigt fodboldtøj”, du kan komme direkte derind gennem dette link.

Bæredygtigt materialevalg til sportstøj

Når du trykker ind på det bæredygtige produkt du har fundet og skal læse om materialevalget, vil der ofte stå 100% genanvendt polyester. Polyester bliver ofte brugt, da det kan genanvendes 100% og materialet har en god styrke og fleksibilitet. Polyesteret udvindes af plastik og affaldsprodukter, og tager man vandflasker som eksempel, så giver 5 vandflasker nok fibre til en helt ny fodbold t-shirt.[1]

Derudover kan man også kigge efter udstyr som er lavet af økologisk bomuld. Traditionel bomuld fremstilles ved enorme mængder af vand og kemikalier, og denne mængde reduceres betydeligt ved fremstillingen af økologisk bomuld – derfor kan dette også være et bæredygtigt alternativ til fodboldtøjet.

Hvis du gerne vil være helt sikker på om virksomheden eller brandet er bæredygtigt, kan du se efter om de har nogle certificeringer som de har fået tildelt som værende bæredygtig. Et af de mest populære er GOTS – Global Organic Textile Standard, som er en garanti for at produkterne er bæredygtigt produceret.

Du kan finde en guide til GOTS og andre certificeringer her

Forslag til hvor du kan handle bæredygtigt fodboldudstyr

Er du blevet overbevist om at handle bæredygtigt fodboldudstyr? Så kommer vi her med nogle forslag til virksomheder og brands der er gået ind i kampen om bæredygtigt fodboldudstyr, som tilbyder fremragende kollektioner til dette og til fornuftige priser!

Adidas

Adidas tilbyder en hel sektion på deres hjemmeside hvor du nemt kan afkrydse ”bæredygtigt” som et krav, og de tilbyder alt fra træningstøj, benskinner, tasker, sokker og andet fodboldudstyr hvor bæredygtigheden er sat i fokus. Tøjet er lavet af genanvendte materialer, som er med til at reducere plastikaffaldet i verdenen. Derudover er produkterne fugtabsorberende, som bidrager til at holde dig tør, og komfortniveauet bibeholdes mens du træner.

“Vi ser muligheden for at gøre, hvad der er bedst for atleten, bedre for planeten. Så vi fremstiller med genanvendte materialer, udvikler produkter med naturens ressourcer og laver tøj, der kan genanvendes i nye produkter. Vi vil have, at verden ser mulighederne for at hjælpe med at reducere plastikaffald, så vi har et sted, vi kan lege, spille og træne i fremtiden.”

Adidas.dk

Adidas arbejder på et redesign af deres processer, som skal give deres produkter længere levetid. Sammen skal der sættes fokus på at fjerne spild, og deres produkter skal fremover skabes til at kunne blive genskabt og ikke smidt væk. Det er altså fremtidens sportsverden der skal sikres!

Forslag til bæredygtigt fodboldudstyr hos Adidas

Nike forward

Nike er endnu et eksempel på et brand der sætter fokus på bæredygtigt fodboldudstyr, da de i dag er i gang med at skabe det nye brand ”Nike Forward” i deres vej mod bæredygtighed som de kalder ”Move to Zero”. De kalder det for Forward fordi det er der vi skal hen.

”Ved at genbruge plastik, garn og tekstiler kan vi reducere udledningen betydeligt. Vores mål er at bruge så mange genanvendte materialer som muligt uden at gå på kompromis med ydeevne, slidstyrke og stil.” [3]

Nike.com

Nike Forward produceres med et gennemsnit på 75% mindre CO2 sammenlignet med normale kollektioner. Produkterne bliver fremstillet ved en ultrafuturisk og kortere nålestikningsproces som består af ultratynde lag. Produkterne er designet til hver deres specifikke funktion, det kan fx være at holde på varmen, eller at der opleves god komfort. Kollektionen indebærer fodboldtøj, fodboldsko og fodboldudstyr. Du kan læse mere om kollektionen her.

Forslag til bæredygtige valg hos NIKE

Sportmaster

Et sidste forslag til et oplagt sted at købe bæredygtigt fodboldudstyr, er den landskendte kæde Sportmaster. Sportmaster er måske et sted mange handler sit fodboldudstyr i forvejen, men det er ikke sikkert man lige ved, at de også har bæredygtige produkter. Inde på hjemmesiden kan man under fodbold afkrydse kriteriet ”recyled” hvorefter du kun vises for bæredygtige forslag. Du kan komme direkte til siden via dette link.

Sportmaster sælger både produkter fra Nikes nye kollektion som tidligere nævnt Move to Zero, derudover også en masse andre produktmuligheder. Og er man typen der elsker at støtte sin yndlingsklub og vil spille og træne i deres klubtøj, så findes de også i bæredygtige udgaver.

Sportmaster er også et glimrende sted at finde alt muligt andet udstyr til fodboldspilleren såsom tasker, halsedisse, støvletaske mv.

Forslag til bæredygtige køb hos Sportmaster