Baselayer – tøj til vintertræningen

Temperaturerne er ved at ramme frysepunktet, sneen ligger fint på græsset, men det kolde vejr skal ikke afholde dig fra at træne udendørs. Vi giver dig her de bedste tips til træningstøj, når det er vinter.

Selvom man hurtigt får det varmt, når man træner, er det vigtigt med den rigtige påklædning for at holde varmen, når temperaturen daler.

Kolde fødder eller kolde hænder kan gøre selv den bedste træning svær at komme igennem, og man mister hurtigt sin motivation, hvis man skal fryse, hver gang der er træning.

Men med det rette tøj kan du sagtens fortsætte træningen om vinteren. Her er nogle gode huskeregler:

  • Klæd dig på i lag
  • Hold hovedet varmt
  • Fødder og hænder skal pakkes ind

Klæd dig på i lag

Alle, der træner udendørs, når det er koldt, bruger lag-på-lag-teknikken. Løbere, skiløbere og cyklister tager tøjet på i lag – både fordi man holder varmen bedre, men også fordi man kan tage lag af undervejs, hvis det alligevel er lidt varmere, end man troede.

Du skal bruge mellem to og tre lag, afhængigt af hvor koldt det er, når du træner.

Baselayer

Det inderste lag, eller baselayer om man vil, skal transportere sveden væk fra kroppen. En bomuldstrøje duer derfor ikke. Den vil nemlig bare blive våd af sveden for derefter at blive rigtig kold.

Gå i stedet for efter tøj, der er lavet til sport, er svedtransporterende, og som sidder tæt til kroppen. Det gælder både til overkroppen og underkroppen.

Nike har en Hyperwarm-serie, som giver en god isolerende varme og også indeholder Nikes DriFit-teknologi, der sørger for at transportere sveden væk. Et bud på en lang trøje kan være Nike Hyperwarm Dri-Fit Compression Mock.

Nike Pro Hyperwarm Compression Mock 2.0

Nike Pro Hyperwarm Compression Mock 2.0.
Billede fra Unisport

Nike Pro Hyperwarm Lite Compression Tights

Nike Pro Hyperwarm Lite Compression Tights.
Billede fra Unisport

Under Armour laver også godt baselayer tøj. Her skal du gå efter ColdGear-serien, hvor du blandt andet finder Under Armours ColdGear Evo Compression Mock eller ColdGear Evo Compression Tights.

Under Armour ColdGear Evo Compression Mock

Under Armour ColdGear Evo Compression Mock.
Billede fra Unisport

Under Armour ColdGear Evo Compression Mock »

Under Armour ColdGear Evo Compression Tights »

Midlayer

Det mellemste lag eller midlayer skal holde dig varm. Luften mellem dette lag og det inderste lag er med til at isolere, så derfor skal det mellemste lag sidde lidt løsere end det inderste.

Der skal dog stadig være kontakt mellem tøjet, så det mellemste lag også kan transportere sveden væk.

Du skal derfor gå efter lidt mere kraftigt tøj, der også er svedtransporterende. Hvis det ikke er alt for koldt eller regner, kan det også være dit yderste lag, så en lang træningstop eller træningsjakke og et par træningsbukser er det bedste valg.

Nike laver mange forskellige trøjer til dette lag. Et godt køb kunne være denne Competition 13 træningstrøje med lange ærmer. Du kan endda få sat bogstaver og tal på trøjen for at gøre den mere personlig.

Nike træningssæt

Nike træningssæt.
Billede fra Unisport

Competition 13 træningstrøje »

Som sæt inkl. bukser »

Shell layer

Det yderste lag eller shell layer skal holde vind og vand ude. Derfor skal det være vind- og vandtæt eller vind- og vandafvisende og danne en skal, som det engelske navn antyder.

Igen er luften mellem det yderste og mellemste lag med til at isolere, så det yderste lag skal sidde lidt løsere, men stadig have kontakt med det mellemste lag. Samtidig er det vigtigt, at kroppen også kan få lov til at komme af med varmen, så det yderste lag skal også gerne være åndbart.

Det kan være en windbreaker eller en løbejakke, som dog svinger rigtig meget i pris – fra et par hundrede op til et par tusinde. Adidas har en god jakke med deres ClimaProof-teknologi, som er både åndbar og vindtæt, til omkring 450 kr.

Adidas Run Anorak Collegiate »

Hold hovedet varmt

Under Armour Arctic Ridge hue

Under Armour Arctic Ridge hue.
Billede fra Unisport

Du har måske hørt, at 40 % af ens kropsvarme forsvinder fra hovedet. Selvom det er rigtigt, at kropsvarmen forsvinder fra de dele af kroppen, som ikke er tildækket er det en myte at hele 40 % forsvinder fra hovedet. Dog er det sikkert, at det kan blive koldt omkring hovedet, hvis ikke du dækker det til med en hue. Den skal helst være af et svedtransporterende materiale og skal dække øre og pande. Du kan også vælge et pandebånd, hvis du ikke er så meget for en hue.

Under Armour har lavet en Arctic Ridge hue, som er et godt bud på hovedbeklædningen. Find den her »

Fødder og hænder skal pakkes ind

Under Armour ColdGear Storm Strive spillehandske

Under Armour ColdGear Storm Strive spillehandske. Billede fra Unisport

Nike Hyperwarm spillehandske.

Nike Hyperwarm spillehandske. Billede fra Unisport

Adidas Comfort træningssokker

Adidas Comfort træningssokker. Billede fra Unisport

Omkring 30 procent af kropsvarmen forsvinder gennem hænder og fødder, så de skal pakkes godt ind i vinterkulden.

Et par kolde hænder kan gøre det svært at bevare koncentrationen. De kryber hurtigt op i de lange ærmer, men i stedet er et par handsker en god investering til de kolde dage.

Find et par handsker, der er vindafvisende og ikke for tykke – skihandsker eller luffer bliver hurtigt for varme. Et par muligheder kan være Nikes Hyperwarm spillehandsker

Eller Under Armours ColdGear Storm Strive spillehandske, hvor der på baghånden er et specielt mikrofiber område, hvor man kan tørre sin næse.

Fødderne holdes nemmest varme i et par sportssokker, som er svedtransporterende og derfor ikke bliver fugtige og kolde. Dem findes der rigtig mange af. Nike har lavet træningssokken Max Fit, som fåes i mange forskellige farver. Her er de i blå »

Adidas har lavet sokken Comfort, som også er god til træning. Dem finder du her »

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 0.0/5 (0 stemmer afgivet)

Skriv en kommentar