Dommer – sådan holder du varmen om vinteren

Er du fodbolddommer og har svært ved at holde varmen i vinterperioden, eller ønsker du bare inspiration til udstyr? Så er du kommet til det rette sted. I denne artikel gennemgås det absolut mest nødvendige udstyr til vintertræningen for at du, som dommer, kan holde varmen både før, under og efter kampen.

Når det er sagt, så kender du nok allerede til de tre lag, baselayer, midlayer og shelllayer, men det gennemgås alligevel kort for at understrege vigtigheden af lagene.

De tre lag

  • Baselayer er det inderste lag, som også er det svedtransporterende lag.
  • Midlayer er det midterste lag, og er det lag som skal holde dig varm.
  • Shelllayer er det yderste lag, som har til formål at holde regn og vind ude.

Det er specielt om vinteren, at de tre lag er enormt vigtige. Hvis din sved ikke transporteres væk fra kroppen vil du højst sandsynligt begynde at fryse.

Vintertøj til dommere

Som fodbolddommer ved du nok, at bevægelse og det rigtige tøj har stor betydning for, om du kan holde varmen på banen. Du ved nok også, at der skal forskelligt tøj til forskellige tidspunkter under kampene, hvor du alt efter om det er før, under eller efter kampen bevæger dig mere eller mindre.

Meget bevægelse er lig med mindre udstyr, og mindre bevægelse er lig med mere udstyr. I nedenstående bliver følgende gennemgået: Udstyr før kampstart, udstyr under kampen og udstyr til hoved, hænder og hals.

Før kampstart

Som dommer er det vigtigt at kunne holde varmen under hele kampen. Det betyder at du før kampstart, hvor du ikke nødvendigvis bevæger dig så meget, har brug for lange bukser, en langærmet trøje og have en vinterjakke på som er tilpas for dig. Heldigvis kan man købe ovenstående som sæt. Det vigtige er dog at sættet skal være svedtransporterende og helst i et holdbart og åndbart materiale.

Udstyret har til formål at holde dig varm inden kampstart samtidig med, at det kan bruges under halvleg, og når kampen er færdig, hvor du ikke længere bevæger dig så meget.

Under kampen

Som allerede nævnt er det vigtigt, at have tøj på der kan transportere dit sved væk fra kroppen, og tøj der kan holde dig varm og tør i alt slags vejr. Det gælder altså også under kampen, hvor du bevæger dig betydeligt mere end ellers. Det er derfor vigtigt at have korrekt udstyr på under dit sæt. Det kunne for eksempel være en langærmet dommertrøje og dommershorts, der begge skal være svedtransporterende og have den rigtige pasform til lige præcis dig. Yderligere anbefales det i vintermånederne at have vinter-sportstights på under dommershortsene, som ikke bare holder på varmen men også mindsker gnidninger imellem lårene.

Det skal også understreges, at dommertrøjen ikke nødvendigvis skal være langærmet, men i vinterperioden vil den langærmede udgave være det bedste valg for at holde dig varm.

Hue, handsker og halsedisse

Det er også vigtigt at have den rigtige hue, de rigtige handsker og det anbefales i den grad også at have en halsedisse på. Huen skal være i et åndbart, behageligt og ikke mindst svedabsorberende materiale, så det kan holde dit hoved og dine ører varme. Det ville også være et bonus at vælge en hue med reflekser i, så du kan ses i mørket.

Hænderne skal selvfølgelig ikke snydes. Det er nemlig væsentligt ikke at fryse på hænderne, når du skal dømme en kamp. Handskerne skal være egnet til fodbold, da det betyder meget at kunne holde ordentligt på boldene.

Yderligere anbefales det at have en halsedisse på som kan holde dig tør, og som er komfortabel at have på. For eksempel denne ”Nike Halsedisse Strike Snood Winter Warrior” fra unisport som faktisk også er integreret med mund- og næsestykket, hvilket giver en behagelig åndbarhed i det kolde vejr. Derudover giver denne halsedisse også beskyttelse til både øre, næse, mund og nakken.

Denne type halsedisse kaldes en ”snood” og findes i flere forskellige udgaver.

Vigtigheden af den rigtige støvle

Før valget af fodboldstøvlen skal man vælge den rigtige sok. Ja man skulle ikke tro, at en sok kan betyde det helt store, men som dommer ved i nok allerede, at alt udstyr man vælger har hver sit formål. Specielt her i vinterperioden. Adidas producerer bl.a. strømper lavet specielt til dommere, som er Thermo reguleret for at kunne give optimal temperaturkontrol, samtidig giver sokken den optimale pasform ved hjælp af ribben ved ankler og buer. Derudover er der også indsatser af Mesh i siderne, for at sikre en god ventilation.

Nu til fodboldstøvlen. I vinterperioden spiller man ofte på kunstgræs eller en grusbane. Derfor kan man ikke benytte sine normale fodboldstøvler, da disse vil blive ødelagt.

Fodboldstøvler der er beregnet til kunstgræs betegnes typisk AG (artificial grass), og er opbygget så du undgår skader, og er mere modstandsdygtige overfor slid. Derudover er der oftest også flere og mindre knopper på denne type støvle. Skal du dømme på grusbane betegnes disse som TF (turf), som har mange flere og endnu mindre knopper på støvlen end AG-støvlen, hvilket betyder den er slidstærk overfor gruset.

En grundig guide til valg af den rigtige støvle, om det så er til kunstgræs eller grus, er uddybet i vores artikel Kunstgræsstøvler – sådan vælger du de bedste.

Farvevalg

Fodbold er blevet en sportsgren med utallige farver at vælge imellem til sit fodboldtøj. Det handler om hvordan du gerne vil udtrykke dig på banen, såvel som uden for banen. Specielt som dommer kan farvevalget have en stor betydning, hvor man skal skille sig ud fra de to hold. Der må ikke være den mindste tvivl om hvem der er dommer. Den klassiske farve til dommertrøjen er sort, dog er fodbold blevet et modefænomen, hvor dommertrøjen nu er præget af lyse eller måske endda neonfarver. Dommershortsene er stadig i den klassiske sorte farve, så de passer til resten af outfittet, men ellers er der frit valg på alle hylder, når det gælder om at vælge farver til sokker, dommertrøje, fodboldstøvler og hvad det nu ellers kan være.

Generelt om dommerudstyr

Denne artikel er skrevet med formålet at gøre jer fodbolddommere klogere på vinterudstyr, der både er egnet til at give varme men samtidig virke svedtransporterende, så i ikke fryser under træning eller en kamp. På trods af det rigtige tøj- og skovalg er der andet generelt udstyr, der som dommer er vigtigt at huske. Det drejer sig om nedenstående.

  • Dommerfløjte
  • Dommerkort
  • Linjedommerflag
  • Stopur
  • Evt. dommernoteskort