Fede, grimme og legendariske fodboldtrøjer

Fodboldtrøjer.

Et stykke beklædning der på samme tid kan forene og adskille mennesker og bringe minder frem hos den nostalgiske fan.

Vi har alle minder om fodboldtrøjer gennem vores liv som fodboldfan. Om det er favoritklubbens grimme 3. trøje fra dengang i 80’erne og 90’erne, eller det er den legendarisk trøje fra første gang Danmark deltog ved VM i 1986 er ligegyldigt.

Fælles for os alle er, at synes af en given trøje kan vække minder, gode som dårlige og bringe os i en sindstilstand af lykke eller aldrig glemte frustrationer fra den der finale dit hold tabte.

Herunder har vi samlet en liste af nogle af de mest mindeværdige trøjer gennem tiderne. De kan være med på listen, fordi de er blevet båret under en historisk kamp, fordi de er grimme eller fordi er hamrende flotte.

Holland EM 1988

Hollands trøje ved EM 1988I 1970’erne brød Holland for alvor igennem på fodboldens landkort, med totalfodbold, Rinus Michels og ikke mindst Johan Cruyff. To tabte VM finaler i 1974 og 1978 var højdepunkterne for en gylden generation af hollandske spillere.

Det var dog først i 1988, at man gik hele vejen ved en slutrunde, da man med endnu en gylden generation (Van Basten, Gullit, Rijkaard m.fl.) strøg til tops ved EM i Vesttyskland, efter finalesejr over Sovjetunionen.

Det gjorde man i denne fantastiske kreation, som nogle nok vil kalde gyselig, mens andre vil kalde den kreativ eller måske ligefrem flot.

I hollandsk fodboldhistorie vil den for altid stå som den eneste trøje man har vundet et trofæ i.

Cameroun VM 1990

Camerouns trøje ved VM 1990 i ItalienEndnu en landsholdstrøje – endnu en ikonisk trøje der markerer et lands indtræden på det globale fodboldkort. Ikke en trøje der står ud som hverken speciel grim eller smuk, men en trøje der med sit simple design til trods, står for en af de mest markante præstationer for et afrikansk land i VM sammenhæng.

Selvom Marokko fire år tidligere, blev det første afrikanske land der kom videre fra gruppespillet, var det Cameroun i 1990 der for alvor satte et afrikansk fodtryk i fodboldverden.

Det hele startede, da François Omam-Biyik, med god hjælp fra den argentinske keeper, sendte Cameroun i himlen med sit sejrsmål i åbningskampen over de forsvarende verdensmestre.

Derpå fulgte et eventyr der første sluttede i kvartfinalen med et 2-3 nederlag efter forlænget spilletid. Inden da havde man slået Rumænien 2-1 og tabt til Sovjetunionen 0-4 i den indledende gruppe, mens man slog Columbia i 1/8 finalen med 2-1 på mål af nationalhelten Roger Milla.

Atletico Madrid udebanetrøje 2004/05

Atletico Madrid 2004/05 udebanetrøjeI starten var der intet. Altså ingen trøje sponsorer. I dag ser man kun fodboldtrøjer uden sponsornavne på maven, hvis en klub ikke har kunnet finde en virksomhed der kunne se en profitabel forretning i et sponsorat, eller ved specielle lejligheder.

Nogle gange er det bare som om det går lidt over gevind. Det sker gerne på enten udebanetrøjen eller på 3. trøjen, for hjemmebanetrøjen skal der jo helst ikke pilles ved.

Til sæsonen 2004/05 tog man i den spanske hovedstads klub Atlético Madrid, den lige et skridt videre. Sponsoren Columbia Pictures havde brug for eksponering af deres storfilm Superman 2, så hvad er mere nærliggende end at spørge klubben man betaler en høj sum, om de kunne spille med reklame på udebanetrøjen?

Den var klubben med på, så i 2004/05 kunne man se en Atletico Madrid trøje med et kæmpe spindelvæv og edderkop på maven med teksten “Spider-man 2” i La Liga.

Gad vide om nogle fans så filmen, efter at have set Atletico på udebane?

Vesttyskland VM 1990

Vesttysklands VM trøje 1990

Efter fiaskoen ved EM slutrunden to år tidligere på hjemmebane, skulle Vesttyskland forsøge at tage revanche ved VM i Italien, som samtidig var den første slutrunde efter Berlinmurens fald og genforeningen mellem Vest- og Østtyskland.

Endnu var det ikke et fælles Tyskland der stillede op, ej heller så man østtyske spillere på det vesttyske mandskab, men for en spiller som Thomas Häßler der blev født i Vestberlin, må det under alle omstændigheder have været en speciel oplevelse.

Og hvilken bedre måde at fejre genforeningen på, end at tage revanche for nederlaget i VM finalen 4 år tidligere, med en 1-0 sejr på det olympiske stadion i Rom over Argentina.

Det gjorde man i en trøje der kombinerede ikke bare tysk elegance, nøjsomhed og grundighed, men også markerede en nationalfølelse der formentlig har været meget høj. En helt hvid trøje, med det tyske flag på tværs af overkroppen og overarme.

En virkeligt ikonisk trøje, båret af et ikonisk mandskab, med en ikonisk træner i form af Franz Beckenbauer.

Startopstillingen i finalen bestod af, Illgner, Aughenthaler, Kohler, Buchwald, Berthold, Brehme, Matthäus, Häßler, Littbarski, Völler og Klinsmann. Kun Berthold vil i den brede fodboldforstand gå som “ikke-verdensklasse”, mens resten var på toppen af deres karrierer.

Rosario Central præsenterer: Alberto Olmedo

Nu tilRosario Central trøje med motiv af Alberti Olmedo en af den her slags trøjer, hvor man faktisk ikke rigtig ved hvad man skal mene.

Er der noget sydamerikanere er gode til, er det at hylde deres helte. Følelser er en del af den sydamerikanske kultur, som os nordboere kunne lære en hel del af.

Nogle gange kan man dog også diskutere, om følelserne får lidt for meget magt – f.eks. som når en fodboldklub smider et billede af en af klubbens fan, berømt eller ej, på maven af deres trøje.

Oprindelsen af trøjen, og om den nogensinde er blevet båret i kamp, står lidt hen i det uvisse, men det man ser på trøjen, er et billede af den berømte argentinsk komiker Alberto Olmedo. En stor fan af Rosario Central.

Så måske ser vi en dag en udgave med et billede af Lionel Messi, med hans store hund på skødet og afbleget hår – hvem ved?

 

Bochum 1997/98

Bochum havde i sæsonen 1997/98 denne udebanetrøje.

Trøjen er blevet diskuteret meget, da man ikke helt vidste hvorfor Bochum kom frem til denne trøje.

Nogle mener det er fordi man skulle se hvilke af farverne, der passede bedst til den blå farve der var på trøjen og shortsene.

Andre synes mere det ligner en prøveskærm som man kan støde på i fjernsynet, men uanset hvad meningen med de mange farver var, så har de sikret sig en plads på listen over: Fede, Grimme & Legendariske fodboldtrøjer.

 

Jorge Campos’ målmandstrøje fra VM 1994

Når man ser denne trøje, så tænker man på, hvilken vanvittig designer der har stået bag denne målmandstrøje.

Sandheden er dog den, at det er Jorge Campos selv ( manden på billedet ) som har designet sin målmandstrøje.

Aldrig før i historien har man set en målmandstrøje med så mange iøjefaldende farver, og årsagen er stadig ukendt.

Det kan være Jorge Campos mente, at trøjen var det smukkeste han nogensinde havde set, eller det kunne være mange andre ting.

Dog er en ting sikkert! Dette design sikrer sig en plads som en af de grimmeste målmandstrøjer i historien.

 

Australiens ”Hawaiiskjorter” 1990 – 1993

Australien bar disse Hawaii lignende skjorter i perioden 1990 – 1993.

Trøjerne der mest af alt fik de australske spillere til at ligne folk der var på badeferie.

Trøjerne som ikke umiddelbart lignede fodboldtrøjer, er dog ikke de grimmeste man har set.

På trods af at trøjen ikke er synderligt pæn som den er på det viste billede, så kan man dog næsten forestille sig hvor pæn trøjen ville være i et lækkert solskinsvejr.

 

David Seaman’s trøje under EM 1996

Man kan være i tvivl om det er en kendt kunstner eller om det er børnehavebørn som har lavet designet til denne målmandstrøje.

David Seaman spillede med denne mærkværdige målmandstrøje ved EM semifinalen i 1996 mod Tyskland.

Designeren kan havde håbet på, at kampen ville gå i straffesparkskonkurrence, og derved håbede på at modstanderen ikke kunne koncentrere sig, når de stod overfor denne målmandstrøje.

Dog tabte England alligevel straffesparkskonkurrencen, til et koldblodigt tysk landshold.

 

Recreativo Huelva hjemmebanetrøje 2012/13

Det spanske hold Recreativo Huelva brugte i sæsonen 2012/13 denne hjemmebanetrøje.

Trøjen er ikke just grim, men man kan undre sig lidt over designet til denne trøje.

Om designeren også designende den prikkede bjergtrøje i Tour De France, og derefter gik tør for inspiration, så det nemmeste var at bytte om på farverne på et tidligere design, vides stadig ikke.

Trøjen formåede dog ikke at udføre mirakler, så Recreativo holdet endte som nr. 13 i den anden bedste spanske række og røg samtidig tidligt ud af den spanske pokalturnering.

 

Hull hjemmebanetrøje 1993-94

Hull bar i 1993 den

ne trøje som hjemmebanetrøje.

Trøjen der er mange blandede meninger omkring hvad ligner.

Trøjen blev kaldet for P.I.M.P trøjen, som er den engelske udtalelse for en alfons, altså en der sælger kvindelige ydelser.

Er man Hull tilhænger, så kan man undre sig over, at folk ikke kan se hvad trøjen skulle forestille.

Tilhængere af klubben mener nok, at designet kommer fra klubbens logo, hvorpå der er en tiger.

Hull gik dog kort efter tilbage til de mere almindelige trøjer, med striberne op og ned af trøjen i stedet. Helt frem til dagen i dag, har Hull stadig den orange-sort stribede trøje.

 

Cork City’s 3. Trøje i 1990

Guinness var i mange år stolt sponsor for det irske Cork City hold.

Designet på trøjen er dog noget mærkværdigt, og kunne ligne, at man var kommet til at tabe noget syre ned over den røde/lyserøde trøje.

Ikke desto mindre, så formåede klubben og vinde et mesterskab i trøjen.

Dog har fodboldholds 3.trøjer ry for at være lidt mere kreative, og det må man sige at designeren af denne trøje har udnyttet.

 

Ajax udebanetrøje 1989/90

Man kan undre sig over hvilken kunstner der har været inde over denne trøje, men det kunne minde om Van Gogh.

Ikke desto mindre, så var der en smule magi i denne udebanetrøje, da Ajax vandt mesterskabet den pågældende sæson.

Samtidig med den flotte titel, så nåede Bergkamp, De Boer brødrene og Aron Winter at spille i denne kreativt designede trøje.

 

Manchester United udebanetrøje 1996

Hvis man kan snakke om at have en dårlig statistik i en bestemt farve trøje, så er det i den grad værd at hive fat i Manchester United’s udebanetrøje fra 1996.

United nåede og spille 5 kampe i trøjen, hvor 4 af dem blev til nederlag og 1 enkelt kamp endte uafgjort. Derefter skiftede United udebanetrøjer, vandt resten af deres kampe i ligaen og vandt titlen.

Man kan derfor sige, at trøjen var produceret med 80% bomuld og 20% uheld.

Når det så er sagt, og man skal snakke lidt om designet på trøjen, så kommer man da næsten lidt i tvivl om man gider.

Udebanetrøjen er utrolig kedelig med de grå farver, og at man så har valgt at kombinere en grå farve, men en anden nuance grå + røde og sorte farver, så er det dømt til katastrofe.

 

Patrick Thistle FC udebanetrøje 2009/10

Det var et modigt valg af den skotske klub, Patrick Thistle, da de valgte at benytte et camouflage design. Nogle vil sige at det er et lækkert design til trøjerne, hvor man til dels kan være enig.

Men der er noget som er lidt svært at forstå. For siden hvornår har den feminine lyserøde farve passet ind i camouflage tøj?

Camouflage farverne plejer og være nærmere de sorte og hvide nuancer, hvis de da ikke er de grønne farver man ser på traditionelt camouflagetøj.

Trøjerne var et modigt valg og på visse punkter også et godt valg, men kunne man ikke have fundet en mere passende farve end lyserød?

 

 

Chelsea udebanetrøje 1990-1992

Chelsea udebanetrøje 1990-92Chelsea var i sæsonerne 1990/91 og 1991/92 sponsoreret af Commodore, og derfor spillede de i denne udebanetrøje.

Er man derimod lidt bekendt med Chelsea og deres farver, så ved man også, at disse røde/hvide farver, ikke er i nærheden af at referere til Chelsea.

Hvordan Commodore har fået overtalt Chelsea til dette, er endnu uvist, og hvordan holdet formåede at spille hele 2 sæsoner i farver som ikke er deres egne, vides heller ikke.

Når det så er sagt, og man tager et nærmere kig på designet af trøjen, så virker det som om, at designeren tænkte, at almindelige tern var for kedelige, så man drejede dem lige lidt og voila.

Chelsea fans må havde ærgret sig lidt, da denne trøje blev offentliggjort.