Fodboldkort – Alt du har brug for at vide!

Denne artikel indeholder reklamelinks til samarbejdspartnere.

Samlekort til VM 2022 ude nu!

Få dem hos:

Nogle samler på fodboldtrøjer. Andre på autografer. Og så er der alle os, der samler på fodboldkort.

Uanset om du er fodboldinteresseret og mangler du en ny dille at gå i gang med, eller du allerede er en flittig samler, men mangler lidt råd og informationer om, hvor du finder din næste ’limited edition star’, så læs med her

Vi på FodboldFessor.dk guider dig igennem alt hvad der er værd at vide om fodboldkort!

Fodboldkort er en dille der nægter at forsvinde! Ligegyldigt om du er barn eller voksen, så kan fundet af idolet fra yndlingsklubben eller en ’limited edition star’ gøre langt de fleste fodboldtosser lykkelige. Fodboldkort er nemlig noget som både sønnike og farmand kan samles om. Dillen som har eksisteret i en menneskealder er i dag stadig aktuel og er langt fra færdig med at udvikle sig.

Modric, Lewandowski, Ramos fodboldkort
De ovenstående tre kort viser hhv. Luka Modric, Robert Lewandowski og Sergio Ramos. Alle tre fra den nye fodboldkortserie Adrenalyn-XL ’Road to Russia’ fra Panini.
Indhold på denne side

Hvad er et fodboldkort?

Ligesom de populære Pokémon- eller Magic-Cards er fodboldkort eftertragtede samlerobjekter hos mange unge i dag, hvor specielt os fodboldinteresserede er målgruppen. Fodboldkortene indeholder typisk et billede af spilleren, navn, klub og eventuelt ekstra informationer såsom position og nation.

Hvilke kort findes der på markedet? PL, VM etc.

Der findes flere forskellige fodboldkort på markedet lige nu, og det kan være værd at gøre sig nogle overvejelser om, hvilken form for kort man gerne vil samle på, inden man går i gang.

En af de mest populære kortsamlinger på markedet er Adrenalyn XL, som bliver lavet af det italienske virksomhed Panini. I Danmark bliver de distribueret af distributøren Bergsala Enigma. Panini har lavet fodboldkort i en menneskealder og er klart den største spiller på markedet lige nu. Panini udgiver hvert år nye fodboldkortserier, som ofte hæfter sig til en hvis sæson, slutrunde eller turnering.

Lige i øjeblikket udkommer Panini bl.a. med disse tre udgaver i Danmark, henholdsvis:

  • En VM-udgave til VM i Qatar. Her findes alle landene fra VM-kvalifikationen til denne vinters VM slutrunde i Qatar. Serien indeholder i alt 442 kort, inklusiv adskillige specialkort, som man kan samle på.
  • En Premier League 2022/23-udgave, spillerne fra verdens største liga. Haaland, De Bruyne, Salah, Ronaldo og alle de andre kæmpe stjerne.
  • En FIFA 365-udgave, hvor man kan finde de bedste spillere fra overalt i verden, inklusiv nogle af Skandinaviens bedste spillere.

Panini producerer også kort til henholdsvis den franske Ligue 1 og den italienske Serie A, eller den spanske La Liga. Det er dog muligt at få fingrene i disse kort på diverse hjemmesider på nettet. Dette kan du læse mere om i nedenstående afsnit.

En anden stor aktør indenfor fodboldkort-branchen er amerikanske Topps (tidligere kendt som ’Merlin’), som nu om dage producerer kort under navnet, ’Match Attax’. Match-serien udkommer i Danmark i to forskellige serier, henholdsvis:

  • En Premier League-udgave, hvor både nordiske stjernespiller-kort, massere af ’Limited Edition’-kort og 100 klubkort kan findes til at samle på.
  • En Champions League-udgave, hvor du kan samle på kort fra alle de deltagende Champions League hold.

Topps står også for distributionen af fodboldkort til den tyske Bundesliga, men disse er umiddelbart ikke til salg i danske butikker lige i øjeblikket. Igen kan disse dog erhverves på forskellige hjemmesider.

Hvis man er mere i det nostalgiske hjørne og hellere vil samle på lidt ældre kort, er der også mange muligheder. Da specielt Panini har været på markedet i så lang tid, er der massere af ældre kort, som kan være interessante hvis man vil have et tilbageblik til datidens store fodboldspillere. Typisk kan mange af disse kort også findes på diverse salgs- og bytte-hjemmesider. Vær dog opmærksom på, at ældre kort ofte er sjældne og derfor kan være en del dyrere, end kort der stadig bliver produceret i dag.

Hvis man har brug for et nostalgisk trip, og ikke gider at bruge kassen på at købe dine egne kort, kan man søge trøst på de sociale medier. Her har siden ’Old School Panini’ specialiseret sig i at give daglige opdateringer til sine følgere, hvor gamle nostalgiske tilbageblik i form af fodboldspillere fra gamle dage er i centrum. ’Old School Panini’ kan findes både på Twitter, Facebook og under hashtagget #OldSchoolPanini på Instagram.

Guide til hvordan man køber/bytter fodboldkort

De nyeste Adrenalyn XL-kort, samt Match Attax-serien, kan typisk købes i store legetøjsbutikker såsom Fætter BR og ToysRus, som også sælger dem online på deres hjemmesider. Her koster en startpakke typisk omkring de 100 kr., mens at samlermapper går for omkring 50 kr.

Man kan også købe små såkaldte ’boosterpakker’, indeholdende 6 kort, for 15 kr. Andre online butikker som er værd at nævne er blandt andet Coolshop.dk og Trendsales.dk – her er der også rig med mulighed for at finde lige præcis de fodboldkortpakker, som netop du leder efter!

Det er også muligt at købe Adrenalyn XL-kort direkte fra Panini’s onlinebutik på deres danske hjemmeside: Paninidanmark.com. Her er der både mulighed for at købe enkelte kort og komplette kortsæt.

Hvis du er på udkig efter et røverkøb eller måske gerne vil bytte nogle af dine sjældne kort til andre kort, er der også muligheder. På hjemmesider såsom DBA.dk, Guloggratis.dk og QXL.dk kan du nemt købe og sælge brugte fodboldkort.

Der findes desuden forskellige arrangementer, hvor det er muligt at bytte sine fodboldkort. Her mødes fodboldkortsamlere fra hele landet og bytter, køber og sælger alt fra gamle til nye sjældne kort. Måske er det her du finder netop det ’limited edition’-kort, som du lige står og mangler!

Visse butikker, såsom blandt andet Fætter BR, tilbyder desuden diverse bytteservices, hvor det er muligt at troppe op i mange af de lokale butikker og bytte dine kort til andre kort. BR arrangerer desuden løbende ’Fodboldkort-byttedage’, så hold øje med din lokale BR’s Facebook-side, hvis du vil vide mere!

På internettet kan sider som bytsamlekort.dk også være nyttig, hvis du vil bytte nogen af dine fodboldkort. På denne hjemmeside er det muligt at bytte sig til (eller fra) fodboldkort fra en hel række af fodboldkortserier. Det kræver blot at du registrerer dig som bruger på siden. Herefter kan du søge efter specifikke kort, som andre brugere har lagt op, eller selv lægge kort op til bytte.

Hvis ikke det lykkes at finde det ønskede kort indenfor landets rækker, kan man altid søge udenlands: her er hjemmesider såsom Laststicker.com, Stickermanager.com og Swapoint.com nyttige og fulde af fodboldkort, som blot venter på deres nye ejer!

Hvad kan man bruge fodboldkort til?

For langt de fleste, både unge og ældre fodboldinteresserede, er det at samle på fodboldkort og se sine yndlingsfodboldspillere på kort en fuldtidsbeskæftigelse i sig selv. Der findes utallige samlermapper og –bokse, som gør det muligt at holde styr på sine samlinger.

Men selvom mange ’blot’ nyder at samle på sine yndlings fodboldspillere, så er det faktisk også muligt at spille med sine fodboldkort mod vennerne.

Hvis man samler på kort, fra den populære Adrenalyn XL serie, så har man desuden muligheden for at spille med sine kort virtuelt på computeren. Inde på Paninis hjemmeside kan man registrere sig og sætte sit eget hold. Dette gør man ved at indtaste en specifik kode, som der står på hvert et kort man modtager i sine pakker. På denne måde kan man sætte sit helt eget hold på computeren og spille mod vennerne – både i virkeligheden og online!

Historien bag fodboldkort

De to ældste ’spillere’ på fodboldkortmarkedet er italienske Panini og britiske Merlin. Panini har hovedsageligt taget sig af de italienske ligaer og landshold, mens Merlin har fokuseret mere på de britiske ligaer. Merlin er senere hen blevet opkøbt af det amerikanske firma Topps, som har haft stor succes i USA med blandt andet salg af baseball-, basket- og amerikansk fodbold-kort. Topps startede oprindeligt som et tyggegummimærke, hvor man med tiden kunne finde små samlerkort inde i de små tyggegummipakker.

Det italienske firma Panini, som står bag de populære Adrenalyn XL-kort, har lavet fodboldkort siden 1961. Panini blev grundlagt af de italienske brødre Giuseppe og Benito Panini, som sammen ejede en aviskiosk i Modena i Norditalien. Brødrene startede med at sælge italienske fodboldkort ved et tilfælde, da de fik overrakt en samling kort, som et andet firma fra den nærliggende norditalienske by Milano, ikke kunne sælge.

På ovenstående billede ses tidligere Leicester-træner,
Claudio Ranieri, i 1981-82 sæsonen, hvor han som
forsvarspiller spillede for den lille italienske klub Catanzaro.

Selv din bedstefar kan måske huske fodboldkortene fra sin tid, da fodboldkort faktisk har eksisteret i over 100 år. I gamle dage kom fodboldkort ofte sammen med andre produkter.

En af de ældst kendte fodboldkort er af amerikaneren Henry W. Beecher fra Yale, som er et kendt amerikansk college. Kortet kunne findes i gamle cigaretpakker omkring år 1887. Senere hen omkring starten af 1900-tallet blev det langt mere almindeligt at finde fodboldkort i produkter, såsom tyggegummi-, is- og doughnut-pakker. Her var det ikke unormalt at man blev nødt til at skære kortet ud fra selve pakken. Altså en del mere besværligt end i dag!

Ikke desto mindre var det i mange tilfælde det værd: Eksperter mener nemlig, at et andet kort fra 1890’erne, som forestillede fodboldspilleren John Dunlop, i dag er mere end 100.000 kr (!) værd. Så det kan altså betale sig i længden, at gemme på de gamle fodboldkort!