Fodboldkort – Alt du har brug for at vide!

Denne artikel indeholder reklamelinks til samarbejdspartnere.

De nye samlekort til VM 2018 i Rusland er ude!

De kan bl.a. fås hos:

Nogle samler på fodboldtrøjer. Andre på autografer. Og så er der alle os, der samler på fodboldkort.

Uanset om du er fodboldinteresseret og mangler du en ny dille at gå i gang med, eller du allerede er en flittig samler, men mangler lidt råd og informationer om, hvor du finder din næste ’limited edition star’, så læs med her

Vi på FodboldFessor.dk guider dig igennem alt hvad der er værd at vide om fodboldkort!

Fodboldkort er en dille der nægter at forsvinde! Ligegyldigt om du er barn eller voksen, så kan fundet af idolet fra yndlingsklubben eller en ’limited edition star’ gøre langt de fleste fodboldtosser lykkelige. Fodboldkort er nemlig noget som både sønnike og farmand kan samles om. Dillen som har eksisteret i en menneskealder er i dag stadig aktuel og er langt fra færdig med at udvikle sig.

Modric, Lewandowski, Ramos fodboldkort

De ovenstående tre kort viser hhv. Luka Modric, Robert Lewandowski og Sergio Ramos. Alle tre fra den nye fodboldkortserie Adrenalyn-XL ’Road to Russia’ fra Panini.

Indhold på denne side

Hvad er et fodboldkort?

Ligesom de populære Pokémon- eller Magic-Cards er fodboldkort eftertragtede samlerobjekter hos mange unge i dag, hvor specielt os fodboldinteresserede er målgruppen. Fodboldkortene indeholder typisk et billede af spilleren, navn, klub og eventuelt ekstra informationer såsom position og nation.

Hvilke kort findes der på markedet? PL, VM etc.

Der findes flere forskellige fodboldkort på markedet lige nu, og det kan være værd at gøre sig nogle overvejelser om, hvilken form for kort man gerne vil samle på, inden man går i gang.

En af de mest populære kortsamlinger på markedet er Adrenalyn XL, som bliver lavet af det italienske virksomhed Panini. I Danmark bliver de distribueret af distributøren Bergsala Enigma. Panini har lavet fodboldkort i en menneskealder og er klart den største spiller på markedet lige nu. Panini udgiver hvert år nye fodboldkortserier, som ofte hæfter sig til en hvis sæson, slutrunde eller turnering.

Lige i øjeblikket udkommer Adrenalyn XL i tre forskellige udgaver i Danmark, henholdsvis:

 • En VM-udgave som man kalder for ’Road to Russia’. Her findes alle landene fra VM-kvalifikationen til næste sommers slutrunde i Rusland. Serien indeholder i alt 477 kort, inklusiv adskillige specialkort, som man kan samle på. Fås f.eks. hos Toys ‘R Us.
 • En FIFA 365-udgave, hvor man kan finde de bedste spillere fra overalt i verden, inklusiv nogle af Skandinaviens bedste spillere. Kan f.eks. fås hos BR.
 • En kvindelandsholdsudgave, som er det nyeste skud på stammen i Panini-serien. Denne serie indeholder 334 kort i alt, hvor blandt andet de danske sølvvindere fra sommerens slutrunde er med for første gang.

Panini producerer også kort til henholdsvis den franske Ligue 1 og den italienske Serie A, men lige umiddelbart kan disse ikke købes i Danmark. Det er dog muligt at få fingrene i disse kort på diverse hjemmesider på nettet. Dette kan du læse mere om i nedenstående afsnit.

En anden stor aktør indenfor fodboldkort-branchen er amerikanske Topps (tidligere kendt som ’Merlin’), som nu om dage producerer kort under navnet, ’Match Attax’. Match-serien udkommer i Danmark i to forskellige serier, henholdsvis:

 • En Premier League-udgave, hvor både nordiske stjernespiller-kort, massere af ’Limited Edition’-kort og 100 klubkort kan findes til at samle på.
 • En Champions League-udgave, hvor du kan samle på kort fra alle de deltagende Champions League hold.

Topps står også for distributionen af fodboldkort til den tyske Bundesliga, men disse er umiddelbart ikke til salg i danske butikker lige i øjeblikket. Igen kan disse dog erhverves på forskellige hjemmesider.

Hvis man er mere i det nostalgiske hjørne og hellere vil samle på lidt ældre kort, er der også mange muligheder. Da specielt Panini har været på markedet i så lang tid, er der massere af ældre kort, som kan være interessante hvis man vil have et tilbageblik til datidens store fodboldspillere. Typisk kan mange af disse kort også findes på diverse salgs- og bytte-hjemmesider. Vær dog opmærksom på, at ældre kort ofte er sjældne og derfor kan være en del dyrere, end kort der stadig bliver produceret i dag.

Hvis man har brug for et nostalgisk trip, og ikke gider at bruge kassen på at købe dine egne kort, kan man søge trøst på de sociale medier. Her har siden ’Old School Panini’ specialiseret sig i at give daglige opdateringer til sine følgere, hvor gamle nostalgiske tilbageblik i form af fodboldspillere fra gamle dage er i centrum. ’Old School Panini’ kan findes både på Twitter, Facebook og under hashtagget #OldSchoolPanini på Instagram.

Guide til hvordan man køber/bytter fodboldkort

De nyeste Adrenalyn XL-kort, samt Match Attax-serien, kan typisk købes i store legetøjsbutikker såsom Fætter BR og ToysRus, som også sælger dem online på deres hjemmesider. Her koster en startpakke typisk omkring de 100 kr., mens at samlermapper går for omkring 50 kr.

Man kan også købe små såkaldte ’boosterpakker’, indeholdende 6 kort, for 15 kr. Andre online butikker som er værd at nævne er blandt andet Coolshop.dk og Trendsales.dk – her er der også rig med mulighed for at finde lige præcis de fodboldkortpakker, som netop du leder efter!

Det er også muligt at købe Adrenalyn XL-kort direkte fra Panini’s onlinebutik på deres danske hjemmeside: Paninidanmark.com. Her er der både mulighed for at købe enkelte kort og komplette kortsæt.

Hvis du er på udkig efter et røverkøb eller måske gerne vil bytte nogle af dine sjældne kort til andre kort, er der også muligheder. På hjemmesider såsom DBA.dk, Guloggratis.dk og QXL.dk kan du nemt købe og sælge brugte fodboldkort.

Der findes desuden forskellige arrangementer, hvor det er muligt at bytte sine fodboldkort. Her mødes fodboldkortsamlere fra hele landet og bytter, køber og sælger alt fra gamle til nye sjældne kort. Måske er det her du finder netop det ’limited edition’-kort, som du lige står og mangler!

Visse butikker, såsom blandt andet Fætter BR, tilbyder desuden diverse bytteservices, hvor det er muligt at troppe op i mange af de lokale butikker og bytte dine kort til andre kort. BR arrangerer desuden løbende ’Fodboldkort-byttedage’, så hold øje med din lokale BR’s Facebook-side, hvis du vil vide mere!

På internettet kan sider som bytsamlekort.dk også være nyttig, hvis du vil bytte nogen af dine fodboldkort. På denne hjemmeside er det muligt at bytte sig til (eller fra) fodboldkort fra en hel række af fodboldkortserier. Det kræver blot at du registrerer dig som bruger på siden. Herefter kan du søge efter specifikke kort, som andre brugere har lagt op, eller selv lægge kort op til bytte.

Hvis ikke det lykkes at finde det ønskede kort indenfor landets rækker, kan man altid søge udenlands: her er hjemmesider såsom Laststicker.com, Stickermanager.com og Swapoint.com nyttige og fulde af fodboldkort, som blot venter på deres nye ejer!

Hvad kan man bruge fodboldkort til?

For langt de fleste, både unge og ældre fodboldinteresserede, er det at samle på fodboldkort og se sine yndlingsfodboldspillere på kort en fuldtidsbeskæftigelse i sig selv. Der findes utallige samlermapper og –bokse, som gør det muligt at holde styr på sine samlinger.

Men selvom mange ’blot’ nyder at samle på sine yndlings fodboldspillere, så er det faktisk også muligt at spille med sine fodboldkort mod vennerne.

Hvis man samler på kort, fra den populære Adrenalyn XL serie, så har man desuden muligheden for at spille med sine kort virtuelt på computeren. Inde på Paninis hjemmeside kan man registrere sig og sætte sit eget hold. Dette gør man ved at indtaste en specifik kode, som der står på hvert et kort man modtager i sine pakker. På denne måde kan man sætte sit helt eget hold på computeren og spille mod vennerne – både i virkeligheden og online!

Historien bag fodboldkort

De to ældste ’spillere’ på fodboldkortmarkedet er italienske Panini og britiske Merlin. Panini har hovedsageligt taget sig af de italienske ligaer og landshold, mens Merlin har fokuseret mere på de britiske ligaer. Merlin er senere hen blevet opkøbt af det amerikanske firma Topps, som har haft stor succes i USA med blandt andet salg af baseball-, basket- og amerikansk fodbold-kort. Topps startede oprindeligt som et tyggegummimærke, hvor man med tiden kunne finde små samlerkort inde i de små tyggegummipakker.

Det italienske firma Panini, som står bag de populære Adrenalyn XL-kort, har lavet fodboldkort siden 1961. Panini blev grundlagt af de italienske brødre Giuseppe og Benito Panini, som sammen ejede en aviskiosk i Modena i Norditalien. Brødrene startede med at sælge italienske fodboldkort ved et tilfælde, da de fik overrakt en samling kort, som et andet firma fra den nærliggende norditalienske by Milano, ikke kunne sælge.

På ovenstående billede ses tidligere Leicester-træner,
Claudio Ranieri, i 1981-82 sæsonen, hvor han som
forsvarspiller spillede for den lille italienske klub Catanzaro.

Selv din bedstefar kan måske huske fodboldkortene fra sin tid, da fodboldkort faktisk har eksisteret i over 100 år. I gamle dage kom fodboldkort ofte sammen med andre produkter.

En af de ældst kendte fodboldkort er af amerikaneren Henry W. Beecher fra Yale, som er et kendt amerikansk college. Kortet kunne findes i gamle cigaretpakker omkring år 1887. Senere hen omkring starten af 1900-tallet blev det langt mere almindeligt at finde fodboldkort i produkter, såsom tyggegummi-, is- og doughnut-pakker. Her var det ikke unormalt at man blev nødt til at skære kortet ud fra selve pakken. Altså en del mere besværligt end i dag!

Ikke desto mindre var det i mange tilfælde det værd: Eksperter mener nemlig, at et andet kort fra 1890’erne, som forestillede fodboldspilleren John Dunlop, i dag er mere end 100.000 kr (!) værd. Så det kan altså betale sig i længden, at gemme på de gamle fodboldkort!

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 0.0/5 (0 stemmer afgivet)

24 Kommentarer

 1. Lennart Kragh
  21. april 2020 at 10:07- Svar

  Har du gamle fodboldkort til salg? Tænker på 1984, 1986 eller 1992.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  • Martin Hjort
   21. april 2020 at 12:36- Svar

   Hej Lennart

   Desværre ikke 🙂

   Mvh Martin

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

 2. Torben Wallmner
  9. januar 2020 at 11:59- Svar

  Hejsa,

  Har fundet en gammel stak fodbold kort – er der mulighed for at sende dig et billede af dem? Har ingen ide om de er noget værd – er overhovedet ikke fodbold kyndig.

  Mvh.
  Torben

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  • Martin Hjort
   10. januar 2020 at 8:50- Svar

   Hej Torben

   Tak for billedet 🙂

   Mit bedste råd til dig vil være, at gå på sites som eBay og lignende, og prøve at se om du kan finde samme kort. På den måde kan du forhåbentlig finde ud af hvad de er værd.

   Et alternativ kan være, at tage billeder af dem hver for sig, og lave en billedsøgning på Google for at se, om de skulle være lignende til salg rundt omkring på nettet 🙂

   Hvis du går herind https://www.google.dk/imghp og trækker et billede ind i søgefeltet, kan du være heldig, at der dukker noget op 🙂

   Mvh Martin

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

 3. Helene
  6. januar 2020 at 18:07- Svar

  Jeg har et kort som jer har set på ebay, Champions League 2011/12 Adrenalyn XL. Limited Edition Alexis SANCHEZ. kan du sige mig om det er det hver og hvordan jeg evt. kan sælge det bedst for min søn?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  • Martin Hjort
   7. januar 2020 at 11:33- Svar

   Hej Helene

   Jeg har svært ved at fortælle dig, om kortet er det værd.

   Jeg har aldrig handlet med kort på den måde, men jeg vil da foreslå dig, at give det et skud 🙂

   Som jeg lige kan se det, står det til omkring 500 kr. på eBay lige nu, så jeg ville måske holde øje med, om det bliver solgt og hvor hurtigt.

   Så har du en idé om, om det er den pris I kan håbe på. Hvis I kan se, at prisen falder, så må I så forvente en lavere pris.

   Men der sker jo ikke noget ved, at forsøge at sælge det for højt. Så har man i det mindste prøvet 🙂

   Mvh Martin

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

 4. Anne
  31. december 2018 at 12:49- Svar

  Hej Martin
  Vi har fundet nogle gamle fodboldkort. Det “klubkort” med en beskrivelse af forskellige klubber. Eks. på tekst:
  “Dinamo Kiev”. Stiftet 1927.
  Klubben har fire mesterskaber og det bør bemærkes at de alle er vundet i 60’erne. Her har man også været pokalvinder plus én gang i 1954.19 spillere til Sovjets landshold, Deriblandt Rudakov, Jashins afløser i mål.

  Teksterne står på dansk, engelsk og tysk. Og på hvert kort står at man kan få et album til serien mod indsendelse af kr. 3,50 i frimærker til DANDY, 7100 Vejle.
  Har du nogen idé om hvad det kan være for en samling, hvad den kan være værd og hvor man kan sætte den til salg?
  Der er ca. 100 kort
  mvh Anne

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  • Martin Hjort
   5. januar 2019 at 12:26- Svar

   Hej Anne

   Har du mon et billede, du kan sende?

   Umiddelbart siger det mig nemlig ikke så meget 🙂

   Mvh Martin

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

 5. Elias
  16. september 2018 at 8:59- Svar

  Hvad betyder symbolerne på panini fodboldkort?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  • Martin Hjort
   16. september 2018 at 14:01- Svar

   Hej Elias

   Hvilke kort tænker du specifikt på?

   Er det dem i toppen af artiklen?

   Mvh Martin

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

   • Anne
    6. januar 2019 at 13:34

    Hej Martin
    Har sendt mail med to billeder. Et eksempel på en bagside og et med eksempler på forsider/billedsider.
    Mvh Anne

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  • Elias
   16. september 2018 at 17:16- Svar

   Jeg fandt nogle fodbold kort i en genbrugsbutik. Det er rimelig nye Panini family kort med danske spillere. Ude i siden er der 5 symboler efterfulgt af et tal. En med en mand der står med en bold, en der dribler med bold, en fodbold, et holdfoto og en der løber med bold.. Vi prøver på at finde ud af hvad disse tal/symboler betyder..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

   • Martin Hjort
    17. september 2018 at 12:17

    Har du mulighed for at sende et billede af dem?

    Evt. til kontakt@fodboldfessor.dk

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

 6. Kastbjerg
  31. maj 2018 at 13:19- Svar

  Hej 🙂
  Ved du hvornår de nye Match Attax Champions League-kort kommer – altså dem, der hedder 2018/19.
  Venlige hilsner

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  • Martin Hjort
   31. maj 2018 at 15:49- Svar

   Hej

   Nej det gør jeg ikke, men arbejder på at finde ud af det 🙂

   Mvh Martin

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

 7. Gitte
  26. maj 2018 at 14:06- Svar

  Vi har en masse kort – som skal sælges – hvor vil det være et godt sted, at gøre det ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  • Martin Hjort
   27. maj 2018 at 20:33- Svar

   HejGitte

   Jeg vil umiddelbart foreslå dig DBA.dk eller Guloggratis.dk.

   Der findes også bytsamlekort.dk, men kender ikke nøjere til den side. Det ligner dog, at de er rimeligt opdateret, hvad angår forskellige kort-serier 🙂

   Mvh Martin

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

 8. MD
  17. april 2018 at 14:22- Svar

  Håber der snart kommer samlekort for VM 2018 slutrunden.. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  • Martin Hjort
   17. april 2018 at 15:26- Svar

   Hej

   Samlekortene til VM 2018 er allerede udgivet – vi er bare lidt sløve i optrækket 😉

   Du finder dem bl.a. hos Coolshop og Gucca.

   Mvh Martin

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

 9. Jørn Grimsby
  8. marts 2018 at 18:07- Svar

  Ønsker byttevenner for fotballserien Road to Russian 2018. Har over 500 fotballkort jeg kan bytte bort. Send Mail til j.grimsby@live.no og fortell hva du mangler og hva du har. Mange spesialkort og Limited Editionkort.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

 10. Jørn Grimsby
  8. marts 2018 at 11:40- Svar

  Hvordan kommer man inn slik at man kan få nye byttevenner i serien Road to Russia 2018 i danmark.??? Mvh Jørn i Norge

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  • Martin Hjort
   8. marts 2018 at 12:04- Svar

   Hej Jørn

   Som vi skriver i vores guide, så findes der både hjemmesider og butikker, der tilbyder byttemuligheder.

   Fætter BR har ind i mellem mulighed for at man kan bytte i deres butikker, eller afholder byttedage.

   Sider som http://www.bytsamlekort.dk/ eller dba.dk, qxl.dk og guloggratis.dk

   Håber det kan hjælpe dig lidt 🙂

   Mvh Martin

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

 11. Lis jensen
  28. december 2017 at 16:15- Svar

  Kommer der mappe og kort til VM 2018 eller kun den der hedder Road to russia man allerede kan købe?? (Til mit barnebarn)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  • Martin Hjort
   29. december 2017 at 11:41- Svar

   Hej Lis

   Jeg ved det faktisk ikke pt., men vil prøve at undersøge det 🙂

   Mvh Martin

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

Skriv en kommentar