Fodboldstøvler: Den ultimative guide til at vælge nye

Fodboldstøvler Q&A

Der er mange ting du skal tage højde for, når du skal have nye fodboldstøvler: Hvilken størrelse skal du bruge. Hvordan skal støvlen sidde? Hvilken position på banen har du? Hvilket materiale skal støvlerne være i?
For at gøre det nemmere for dig har vi samlet 8 tips så du får den ultimative guide til nye fodboldstøvler.

Den rigtige størrelse

Det er vigtigt at dine støvler har den rigtige størrelse. Har de det, klemmer skoene ikke og du kan langt hen af vejen undgå vabler. Fordi pasformen på din støvle er vigtig, så anbefaler vi at du prøver skoene hos en sportsforretning, før du køber dem. Så er du sikker på at de sidder godt.

Generelt kan du følge disse råd, når du skal prøve nye fodboldsko:

 • Skoen skal sidde tæt til din fod, men uden at klemme eller gnave
 • Hav altid en fodboldsok på, når du prøver sko. Så er du sikker på de passer dig
 • Prøv helst skoen om eftermiddagen. Her er dine fødder størst og du er sikker på dine nye sko ikke klemmer, når du spiller i dem sidst på dagen
 • Gå rundt i skoene når du prøver dem – meget gerne på det underlag, eller lignende, som du skal spille med dem på, på. Prøver du skoene i en butik, så spørg ekspedienten om de har et underlag, som minder om det du spiller på

Skoen skal passe til din fodtype

Den rigtige pasform giver ikke bare bedre præstationer på banen, men også færre skader. Derfor skal du sørge for at dine nye fodboldstøvler matcher din fodtype, så støvlen kan støtte din fod, hvor den har mest behov for det.

Kig bl.a. på, om dine fødder er smalle eller brede og overvej, hvilken type din fod er, da forskellige typer af fødder har brug for forskellige typer af støvler der kan give den rigtig støtte.

Grundlæggende findes der 3 typer af fødder: Høj svang (hulfod), normal svang og lav svang (platfod).

 • Høj svang (hulfod) – har dine fødder høj svang, er de som regel meget lidt fleksible og er oftest også stive i det. Derfor skal støvlen støtte på hæl og tå, hvorfor du skal vælge en støvle der absorberer stød rigtig godt.
  Sørg samtidig for at finde en støvle der har god plads i den yderste del, fordi din forfod oftest er lidt bredere. Denne fodtype kaldes også hulfod.
 • Normal svang – ofte har personer med denne type fødder lidt bredere fødder, hvorfor spidse støvler er en dårlig idé. Til gengæld er presset ligeligt fordel over hele foden.
 • Lav svang (platfod) – her kan et indlæg i støvlen gøre underværker. På den måde aftages noget af det ekstra pres der er på fodsålen. Denne fodtype kaldes også platfod.

Du skal også have fokus på støvlens hælkappe. Langt de fleste mennesker har en fod, som hælder indad. Derfor er det vigtigt at du finder en støvle, med en stærk hælkappe så din fod får støtte.

Handler du i en butik, kan ekspedienten hjælpe dig med at vurdere dine fødder. Handler du på nettet, må du prøve selv at vurdere det.

Har du brede fødder kan det være svært at finde de rette fodboldstøvler. Derfor har vi samlet en guide til dig, om fodboldstøvler til brede fødder, hvor vi også giver forslag til støvler der passer dig med brede fødder.

Du kan læse mere om fodtyper og hvordan du laver en hurtig test her.

Adidas Camouflage Pack WhiteHvilket underlag skal du spille på?

De fleste tænker nok, at støvlerne skal bruges til at spille på græs. Men dels findes der jo mange flere underlag, dels hjælper producenterne dig lidt på vej når du skal vælge fodboldstøvle.

De angiver simpelthen hvilket underlag fodboldstøvlerne er velegnet til, med en lille forkortelse sammen med selve støvlens navn.

BetegnelseForklaring
FG (Firm ground)God til fast underlag, f.eks. græs.
SG (Soft ground)God til bløde og meget bløde underlag, f.eks. vådt græs.
HG (Hard ground)God til hårde overflader, f.eks. jord- og grusbaner.
AG (Artificial ground)Beregnet til kunststofbaner.
TF (Turf)Præcis som betegnelsen AG, er disse støvler gode til kunststofbaner og grusbaner.
MG (Multiground)Endnu en betegnelse for støvler, der er gode til kunststofbaner.
IN (Indoor)Fodboldsko til indendørs brug.
VT (Versatract)I princippet er dette en multianvendelig støvle og den kan bruges på alle overflader. Reelt set bør du dog lægge den i samme kategori som FG.
ST (Street Turf)Det mange nok vil kalde almindelige fritidssko. Kan bruges på asfalt og lignende overflader.

Materialet på din sko

Om du skal vælge en fodboldstøvle i det ene eller andet materiale er som udgangspunkt ikke vanvittigt vigtigt. Dog er det værd at vide lidt om fordele og ulemper ved de enkelte materialer. Og materialet HAR betydning for dit valg af støvle, for materialet er en del af hvilken type spiller du er:

 • Er du en teknisk spiller, hvor komfort og førstegangsberøringen er vigtige, er skind- og læderstøvler, som regel det bedste materiale til din støvle. Fordelen ved skind- og læderstøvler er, at materialet tilpasser sig din fod, da det kan udvide sig.
 • Er du en spiller med masser af fart, hvor retningsskift er en vigtig del af dit spil, er microfiber et rigtig godt valg, fordi de vejer mindre.

Hvilken position på banen spiller du?

Selvom det primære du skal have fokus på er, om støvlen passer din fod og føles komfortabel at have på, så er det alligevel ikke uvæsentligt at kigge på, hvilken position på banen du spiller.

Oversigten herunder, giver et overblik over, hvad der er vigtig for en spiller på en bestemt position. Husk det kun er vejledende og du skal altid overveje dine individuelle behov.

PositionForklaring
MålmandMålmænd dækker ikke lange distancer under en kamp. Derimod er der mange små hurtige bevægelser og så er der en masse spark.
Typisk af de lidt hårdere i forbindelse med enten målspark, udspark eller spark på tilbagelægninger.Derfor vil en støvle der både beskytter foden og som er let, som udgangspunkt være god for målmænd.
ForsvarsspillereStøvler til forsvarsspillere skal, som udgangspunkt, være en kombination af beskyttelse af foden og et knopsystem, der sikre at spilleren kan deltage i det opbyggende pasningsspil og stå fast.
BacksStøvler til backs vil minde en hel del om dem man ville vælge til forsvarsspillere.
Der kan dog være tilfælde, for hurtige og offensivt orienterede backs, hvor en lettere støvle, på bekostning af beskyttelse af foden, vil være at foretrække.
MidtbanespillereUden tvivl den position på banen, hvor støvlen, som udgangspunkt, skal være mest allround.

 

Er du offensivt orienteret kan du vælge lethed fremfor beskyttelse (kig evt. beskrivelsen for wings/angribere) og ligeså for den mere defensivt orienterede midtbanespiller (kig evt. i beskrivelsen for forsvarsspillere).

Wings/AngribereFor angribere og andre offensive spillere er faktorer, som vægt, greb i banen og boldføling de vigtigste, når der skal vælges støvler.

 

Jo mere du har brug for hastighed i dit spil, jo lettere skal din støvle være. På den anden side, vil en angriber der er mere stationær i sit spil, prioritere præcision og sparkeegenskaber højere.

Kom godt fra start

Det er altid en god idé, at få en god start. Det gælder også, med dine nye fodboldstøvler. Gør du det rigtigt, give du både dine fødder og støvlerne, den helt rigtige start uden vabler og skader.

 • Gem de gamle støvler: Det er en god idé, at købe nye støvler, inden de gamle er helt færdige. Nye fodboldstøvler er ikke sådan lige at tage i brug, så det er vigtigt at have de gamle til at aflaste dine fødder, i indkøringsfasen af de nye støvler.
 • Start derhjemme: Mange begår den fejl, at de tager støvlerne direkte fra hylden og ud på træningsbanen. Den fejl skal du ikke begå. Du skal i stedet sørge for, at dine fødder og dine nye fodboldstøvler får en chance for at lære hinanden at kende.
  Start derfor med at gå rundt i dem derhjemme og lad dine fødder vænne sig til støvlen.
 • Giv både støvler og fødder den bedste start: Når du synes støvlerne er klar til en tur på banen, så start blidt ud. Hav kun skoene på 15-20 minutter ad gangen, så dine fødder vender sig til at spille i skoene. Begynder de at føles træls, så skift til dine gamle sko.

Vil du spare penge på dine nye fodboldstøvler?

Fodboldstøvler er jævnligt på tilbud og der kan være mange penge at spare, hvis du ser efter dem.
Kan du nøjes, med sidste års model, eller køber du støvlerne på det rigtige tidspunkt, er der mange penge at spare. Typisk holder de forskellige butikker, både fysiske og på nettet, udsalg i slutningen af foråret, hvor sæsonen går på hæld.

Du kan også vente til de store shoppingdage, såsom Singles Day, Black Friday og januarudvalget, hvor du typisk kan spare 10-30 % på støvlerne.

Få dine fodboldstøvler til at holde længere

Passer og plejer du dine fordboldstøvler efter brug, så holder de længere. Vi anbefaler at du:

 • Efter kamp og træning er det vigtigt at du gør dem ren. Vask dem grundigt uden at drukne dem i vand, så de er rene og fri for græs og jord. Du kan godt bruge en børste, men den må ikke være hård. Ved at holde skoene rene efter brug, øger du både fleksibiliteten og holdbarheden.
 • Når du nu har rengjort dine fodboldstøvler, skal de tørre. Fodboldstøvler skal tørre, ligesom almindeligt fodtøj., nemlig ved at lufttørre. Sætter du dem for varmt, risikerer du at ødelægge støvlen og risikerer at den flækker. Stil dem derfor et lunt sted, uden direkte varme, eller brug aviser (dog uden at proppe dem, da du risikerer at ødelægger formen) til, at suge væden.
 • Cirka en gang hver anden uge i højsæsonen, og en gang om måneden udenfor sæsonen, skal du pudse støvlerne. Det er med til at holde støvlerne smidige. Brug ikke en børste, men i stedet en klud, en gammel t-shirt eller lignende.
 • Luft dem. Sæt dine støvler udenfor en gang om ugen. Så bliver dine fødder gladere og du får nogle støvler der ikke lugter – hvilket din mor/far/kone/kæreste/mand sikkert heller ikke vil være ked af.