Fodboldstøvler ordbog

Man støder på rigtig mange begreber og udtryk, når man kigger på fodboldstøvler. Derfor har vi samlet en masse af de udtryk, og forklaret dem så kort og præcist som muligt, så du ved hvad det handler om.

Mangler du forklaring på et udtryk, så send os en besked her, så hjælper vi dig.

Pløs:
Pløsen er den flap på skoen eller støvlen, som dækker åbningen mellem sammensnøringen af overlæderet på snøresko. Altså ”siderne” hvor snørebåndene løber.

FlyKnit:
FlyKnit er en teknologi, som anvender fibre med høj styrke. Det gør skoen/støvlen ultralet, men giver stadig den rigtige støtte omkring foden, elasticitet som giver god pasform, og åndbarhed.

NikeSkin:
NikeSkin er konstrueret i et åndbart indre maskelag med en tynd film af PUR-plastic, som er behandlet med All Conditions Control, som sørger for en ensartet kontakt med bolden i alle situationer – våd som tør. Teknologien lover en boldkontrol, som hvis man spiller med bare fødder og er konstrueret i ét stykke, som tilpasser sig foden uden unødvendigt materiale i skoen kommer i vejen.

Dynamic Fit Collar:
Denne teknologi er skabt for at ”låse” foden fast i støvlen og få fod og ankel til at føles som en enhed, hvis ekstra støtte giver nedsat risiko for at vride om i anklen.

Brio Cables:
Brio Cables er strikket direkte ind i den øverste del af støvlen og er ”låst” ind i ydersålen. Ved at forbinde denne støtte til hælen, som minder om en sene, fungerer støvlen som en slangebøsse, der hjælper til at maksimere spillerens acceleration.

Læst:
Læsten er et skomagerværktøj, som bruges til at forarbejde fodtøj på.

All Conditions Control:
All Conditions Control er en behandling af støvlen, som sørger for en ensartet kontakt med bolden i alle situatiner – uanset om man spiller i tørt eller vådt vejr.

Pebax (Såle typisk):
Pebax er en bestemt type af såle, som øger stabiliteten i støvlen/skoen og dermed også øger stabiliteten i afviklingen og øger adrætheden. Det gør, at al kræften i afsættet udnyttes optimalt.

Koniske knopper:
Koniske knopper er en type af knopper, hvis formål er bedre greb i banen, hurtigere vendinger og optimering af acceleration.

“Bladede” knopper:
Bladede knopper er en type af knopper, hvis formål er at sikre det bedste greb i banen samt stabilitet – især på støttebenet.

“Mechanical flex”:
Fodboldstøvler er designet med forskellige former for fleksibilitet, og mechanical flex er et område, hvor støvlen altid ’flexer’ på det samme punkt.

KangaLite:
Kanga-Lite er et vandafvisende og syntetisk materiale, der efterligner den optimale boldfølelse af kængurulæder, mens den på samme tid bibeholder dets ydeevne i alle situationer.

“Mesh” lag:
Mesh-lag er et maskelag i den indre del af støvlens materiale, der er med til at sikre en god åndbarhed.

TPU (Såle typisk):
TPU står for thermoplastisk polyurethan og er et letvægtsmateriale, som er yderst holdbar og resistent overfor slid, olie og kemikalier.

EVA indlægssål:
EVA står for Ethylen Vinylacetat og er et bedste stødabsorberende materialer til fodboldstøvler og er på samme tid ultralet. Materialet er vandtæt, resistent over for oliger, fedtstoffer, kemikalier og er antibakteriel og ikke-forurenende.

Nike Trophy Touch material:
Nike Trophy er designet i et super letvægtsmateriale, som sikrer dig den bedste ydeevne. Materialet er yderligere det såkaldte ”Dri-Fit performance fabric”, som er svedtransporterende, og som dermed holder dig tør og komfortabel under træningen eller kampen.

Nikes Vapor Traction Pattern knopteknologi:
Vapor Traction er et knopmønster designet i et mønster, hvor knopperne vender i flere forskellige retninger, som sikrer hurtig acceleration og skarpe, hurtige vendinger i alle retninger.

Teijin OLM mikrofiber:
Teijin OLM er et syntetisk materiale med en overflade, der udseendemæssigt minder om en golfbold, men føles som læder. Materialet er til de spillere, der hele tiden søger at forbedre deres hurtighed.

Micro SpeedControl:
Micro SpeedControl er en behandling af støvlen, der sikrer, at spilleren selv I høj fart har 200 procent control med bolden.

Vapor Traction Pattern knopsystem:
Vapor Traction er et knopmønster designet i et mønster, hvor knopperne vender i flere forskellige retninger, som sikrer hurtig acceleration og skarpe, hurtige vendinger i alle retninger.

Nike X-Ray overflade:
X-ray overfladen har et mønster som bikuber, og den kraftige tekstur sikrer ekstra friktion mod bolden, som giver en øget kontrol. Overfladen giver også mulighed for at give bolden ekstra skru ved skud eller afleveringer.

Nike Dynamic Support skelet:
Denne støvle kommer et Dynamic Support-skelet, som sørger for, at foden sidder stabilt i støvlen, uanset hvordan du bevæger foden, og hvad den udsættes for. Altså, et dynamisk støtte-skelet.

Nike Split-Toe teknologi:
Split-toe er en teknologi på sålen, der er med til at fordele trykket på både indersiden og ydersiden af foden optimalt. Det sikrer en god fleksibilitet i spillet.

Tauruslæder: 
Tauruslæder er et blødt lædermateriale, der giver god pasform til foden og en god kontakt til bolden.

K-skin (adidas vidst):
K-skin er kængurulæder. Den unikke struktur af læderet tillader det at blive skåret ned til en meget tynd tykkelse, som bibeholder sin styrke.

Hybridtouch: 
Hybridtouch er et letvægtsmateriale, der er 40 procent lettere end naturligt læder, der er mere resistent overfor slid og stresssituationer, der bibeholder sin form længere, der yder optimalt under både våde og tørre forhold, og som er fire gange så lang tid om at absorbere den samme mængde vand som traditionelt læder.

Speedfoil:
Speedfoil er en hybrid af syntetisk læder. Det er et blødt letvægtsmateriale, som er yderst holdbart og funktionelt. Materialet er blødt som læder, men fremstillet til at en længere levetid på banen.

Dribbletex:
Dribbletex er en tredimensionel ”grebstekstur” som sidder på nøgleområder på overdelen af Adidas F50 Adizero-modellen. Teksturen er designet til hurtighed og præcision.

Sprintframe 2.0:
SprintFrame 2.0 er en sål, som har en høj grad af fleksibilitet og stabilitet. Nogle steder er ydersålen kun omkring 1 mm tyk og dermed ekstremt responsiv. Det betyder, at fodboldstøvlen tilpasser sig foden og dens bevægelse.

Speedtraxion:
SpeedTraxion er et knopmønster, som har en ekstra knop ved forfoden og sidder i et mønster designet til hurtighed. Mønsteret skaber mere dynamik og lader spilleren slippe og gribe græsset ekstremt hurtigt. Det giver en mere korrekt og effektiv retningsændring.

MiCoach:
MiCoach er en ’smart ball’, der taler sammen med en app på din telefon, og som kan fortælle dig noget om, hvordan foden rammer bolden, hastighed og mange andre brugbare tips til din teknik.

SL Gummielementer på Adidas støvler:
De speciallavede SL-gummielementer er varmet fast på overdelen, og både geometri og opbygning af elementer er ændret på en facon, der samlet set giver en mere optimal boldkontrol.

EnergySling:
EnergySling er en elastisk forstærkningsdel på adidas Nitrocharge 1.0 TRX FG, som sikrer stabilitet, samt at spilleren får den energi tilbage i foden og støvlen, som bruges på at sparke.

ControlFrame:
En ControlFrame sikrer den ultimative kontakt med bolden gennem forfoden samt et forbedret greb i alle vejrforhold.

Puma speedCell:
Puma Speedcell er ultralet og fleksibel, er designet til tempospillere og kommer med et enkeltlags mikrofibermateriale til den øvre del af støvlen og en Pebax-ydersål med bladede og koniske knopper, som sikrer et godt greb i banen samt hurtige, effektive og korrekte vendinger.

Puma EverFit:
Puma EverFit er en teknologi, der sikrer stabilitet og støtte til tempospilleren. Teknologien har et dynamisk snøresystem, som låser den øvre del af støvlen og ydersålen til foden gennem et net af kevlarkabler, som løber fra toppen af sålen til ydersålen og skaber et dynamisk støtteskelet til foden. På samme tid giver teknologien exceptionel komfort og beskyttelse.

Puma evoAptoLast:
Puma evoAptoLast er en videreudvikling af Puma AptoLast. Den er mindre spids og giver mere plads i forfodens område. Skoen følger fodens naturlige form og sikrer en handskelignende pasform.

Puma Grip-Tex print:
GripTex-print er et materiale, som sikrer et højt niveau af boldgreb og kontrol.

Puma Dual-Flex:
Dual-flex teknologien giver masser af fleksibilitet i forfoden af støvlen. Materialet er lavet af High-performance thermoplastisk elastometer i sålepladen med konisk knopmønster. Hælen og midterfodsstykket har en ”Pebax-kerne”, som sørger for at holde hælen stiv og dermed holde hele pladen fast og stærk i hele dens levetid.

AccuFoam:
AccuFoam er et materiale på Pumas evoPower-model fra 2017, som sikrer exceptionel komfort og fremragende præcision, når man sparker til bolden med fuld kraft.

AdapLite:
AdapLite er et japansk syntetisk materiale, som strækker sig vertikalt fra tæerne og tillader et stræk i begge retninger med sålepladen, men ikke lateralt. Strækket i vertikal retning er nyttigt i et spark, når man har brug for at bøje foden og dermed også sålen. Materialet er ganske blødt og har en glat tekstur.

De fire siloer:
Nike arbejder overordnet med fire teknologier i deres fodboldstøvler. Unstoppable Playmaking, Explosive Speed, Deadly Strike og Dominating Touch. Hver af de fire teknologier har bestemte styrker, som understøtter specifikke positioner på banen. Adidas har et lignende koncept og arbejder med komfort, hurtighed, energi og control. Puma arbejder med hurtighed, power og fleksibilitet.

Poron mellemlægssål:
Poron er en mikrocellet urethanskum, som sikrer stabilitet og stødabsorbering i støvlen.

Duroflex-riller:
Duroflex-riller er en struktur i forfoden på Pumas evoPower Vigor, der øger fleksibiliteten i forfoden.

“A-frame” skelet:
A-frame skelettet sidder i Umbros  Geometra-serie og giver ekstra støtte omkring foden.

Memory skum:
Memoryfoam eller memoryskum er et særligt design af skum, som husker fodens form i støvlen og dermed giver bedre pasform og god komfort.

FG:
Firm Ground – velegnet til fast underlag, for eksempel græs.

SG:
Soft Ground – velegnet til bløde og meget bløde underlag, for eksempel vådt græs.

HG:
Hard Ground – velegnet til hårde overflader, for eksempel jord- og grusbaner.

AG:
Artificial Ground – velegnet til for eksempel kunststofbaner.

TF:
Turf – velegnet til kunststofbaner og grusbaner.

MG:
Multiground – velegnet til kunststofbaner.

IN:
Indoor – velegnet til indendørsfodbold.

ST:
Street Turf – velegnet til asfalt og ru og hårde udendørsflader.

Rodalon:
Rodalon er et effektivt desinfektionsmiddel, som fjerner bakterier og dårlig lugt og renser jordslåede ting og svamp.

Biospray:
Biospray er en lugtfjerner, som neutraliserer og fjerner lugt. Sprayen er biologisk nedbrydelig og ufarlig for mennesker og dyr.

Læderbalsam:
Læderbalsam sørger for, at læderet ikke udtørrer og dermed revner og sprækker. Desuden tilfører det det fedtstof, der forsvinder fra læderet ved daglig rengøring og almindelig udtørring og hjælper også til at trække læderets dybereliggende farve frem.

Læderfedt:
Læderfedt sørger for, at læderet ikke udtørrer og dermed revner og sprækker. Desuden tilfører det det fedtstof, der forsvinder fra læderet ved daglig rengøring og almindelig udtørring.

PVC:
PVC er en plastictype, også kendt som polyvinylchlorid, og er et af de mest anvendte plastmaterialer i verden. PVC anvendes også som det yderste lag i visse fodboldmodeller, men holder ikke formen ret godt og egner sig ikke i koldt vejr.

Butyl:
Butyl er et syntetisk gummimateriale og bruges blandt andet til blæren i en fodbold, der sørger for, at bolden holder godt på luften. Butyl gør bolden slidstærk. Den er god, når man spiller på hårde overflader, såsom fliser eller grus.

Latex:
Latex er yderst holdbart gummimateriale og bruges ofte til det yderste lag på en fodbold. Det giver en smidig overflade, der kan holde til en del, og som er nem at vedligeholde. Materialet findes både i naturen, men kan også fremstilles syntetisk. Latex er et blødt materiale og god til fodbolde, som bruges på græs. Den holder ikke så godt på luften som butyl, og derfor skal bolde med latex pumpes oftere end fodbolde af butyl skal.

Kinesiotape:
En fysioterapeutisk vidundertape, der, hvis den bruges korrekt, kan være medvirkende til at komme hurtigere over lette skader og gør, at du stadig kan træne let i stedet for helt at stoppe.

SuprellPro3L:
SuprellPro3L er et specielt designet mikrofibermateriale til fodboldstøvler, der gør støvlen ultralet og derfor sikrer, at spilleren kan løbe hurtigst muligt.

 

Er der er et udtryk eller begreb, du mangler forklaring på, så kan du sende os en besked her, så hjælper vi dig.