Fodboldtrøjer når det går galt – del 1

Nu kan man jo sige, at der ind i mellem skal prøves nye ting og noget så traditionspræget som fodboldtrøjer har da også under tiden været udsat for utallige forsøg på at rykke ved traditionerne. Trøjen er, måske kun slået af klubbens logo og navn, på mange måde enhver fodboldklubs identitet og vi ser netop i denne sæson, hvor vigtig trøjen er i Cardiff hvor man har skiftet farven på trøjen ud. Og kigger vi længere tilbage, har designet på fodboldtrøjer også fået skyld for nederlag og dårligt spil, bl.a. da Manchester United i en kamp på The Dell mod Southampton i 1996, skiftede trøjer i pausen fordi man var bagud 0-3 og Alex Ferguson mente trøjen var årsagen.

Derfor er det også sjovt at tage et kig på, hvor det er gået galt når designere og andre beslutningstagere har forsøgt at udfordre traditionen. Små ændringer er som regel nemmere at slippe afsted med end store, men nogle gange må man jo gøre et forsøg for at finde grænsen. Jeg har samlet 32 trøjer der på hver sin måde skiller sig ud. Nogle har et interessant farvevalg, andre har et besynderligt design. Det er helt op til dig om du kan lide de fodboldtrøjer jeg har fundet plads til på listen, men ingen kan vidst være i tvivl om, at de alle bryder med traditionerne.

Prøvebillede på fodboldtrøje

Nu er tyskerne jo ikke kendt for at være flamboyante, heller ikke når det angår design af fodboldtrøjer, men derimod driftsikre og stabile. Og man forbinder heller ikke ligefrem Ruhr-distriktet hvor Bochum kommer fra, med mange farver, men derimod med sort kulminedrift. Man må da også sige, at Bochums valg af udebanetrøje i 1997-98 i den grad trådte ud af stereotypen og valgte et design der trækker paralleller til den prøveskærm vi i dag kun ser på fjernsynet, når der går noget galt.

Jorge Campos tager den til sit yderste

Grimme fodboldtrøjer - Mexico målmandstrøje VM 1994
Jorge Campos i hans trøje ved VM 1994

Det er lige før øjnene gør ondt og man overvejer, om man ville kunne se hr. Campos selv i mørke så længe han bare har denne “kreation” på. Er der en skala for hvor meget en fodboldtrøje kan indeholde af forskellige “pangfarver”, må den mexicanske keepers trøje fra VM 1994 være topkandidat. Ikke før og ikke siden, er en fodboldtrøje blevet sat sammen af så mange forskellige lyse farver og måske ser vi aldrig noget lignende. At den samtidig ser ud til at være mindst et par numre for stor, gør det kun endnu sjovere. Campos designede den selv, og man gad godt have været med til hans møde med Umbro, da han præsenterede designet.

Fodboldtrøjer som Hawaiiskjorte

Den australske version af en Hawaiiskjorte

Om det skyldes ønsket om mere opmærksomhed i et land, hvor fodbold kan slå Australsk Fodbold eller Rugby i popularitet, eller om designeren havde været på en lidt for lang ferie på Hawaii skal være usagt. Det kan dog stå udenfor enhver tvivl, at en fodboldtrøje sjældent har fået et hold til at ligne en flok turister mere, end det var tilfældet i mellem 1990 og 1993 da det australske landshold iklædte sig denne flotte trøje. Der var ikke meget ved australierne fodboldmæssigt i de år, hvor man ikke kvalificerede sig til store mesterskaber, som det er tilfældet i dag. Så er det da ikke så dumt at tiltrække opmærksomhed på denne måde – eller hvad?

En målmandstrøje der ikke hjalp

Grimme fodboldtrøjer - England målmandstrøje EM 1996
David Seaman i den trøje han spillede i, i semifinalen ved EM 1996.

Straffesparkskonkurrencer og England er bare ikke en kombination der spiller. Specielt ikke når Tyskland (Vesttyskland)  har været modstanderen. Og da David Seaman troppede op i en ny udgave af den engelske målmandstrøje, var der heller ingen hjælp at hente. Og køn var den vel heller ikke just – tydeligt at der har været en eller anden kunstner inde over. Der er måske nogle kunstkritikere der vil være uenige og ret skal da også være ret: Det ligner ikke noget man tidligere har set – heller ikke selvom målmandstrøjer pr. definition skiller sig ud fra resten af holdet. Det ligner mere noget der skulle have været udstillet på et galleri, end sidde på en målmand i fodbold.

Fodboldtrøje af Ole Lukøje

Grimme fodboldtrøjer - Recreativo Huelva Hjemmetrøje 2012-13
Recreativo Huelva Hjemmetrøje 2012-13

Jeg ved ikke om spanierne kender Ole Lukøje, men man må da sige, at designeren bag Recreativo Huelvas godt kunne mistænkes for at have haft besøg af ham. Måske var formålet at lulle modstanderne i søvn, men det kunne tyde på at have haft den modsatte effekt – i hvert fald røg Huelva tidligt ud af pokalturneringen og endte som en lidt flatterende nr. 13 i den næstbedste række. En meget speciel trøje, ikke pga. farverne, men pga. designet. Der sidder måske også en Tour de France fan og tænker om der måske kan være søgt inspiration i den prikkede bjergtrøje, og Huelva ligger da også i et bjergrigt område så hvem ved.

Fodboldtrøje P.I.M.P

Hull i deres P.I.M.P. hjemmetrøje 1993-94

Der skal virkeligt mod til at præsentere den hjemmebanetrøje Hull City fremviste i sæsonen 1993-94. Om der ligefrem har været spillere der har forsøgt at undgå at spille i trøjen er svært at sige, men man kan da godt forestille sig scenariet. Umiddelbart virker det jo logisk nok. Hulls kælenavn er “The Tigers”, så en trøje i tiger-striber virker da bare meget logisk. Nu er det bare ikke alt der er lige logisk når tanker og idéer overføres til reel handling og det kan man vidst godt sige er tilfældet her. Det er i stedet endt ud i en fodboldtrøje, man mere havde forventet at se på mere flamboyante personer fra mere luskede kvarterer i Hull.

Lidt for meget Guinness

Cork City 1990 3. trøje – gik der Guinness i designprocessen?

Guinness var i mange år en trofast sponsor for irske Cork City og i lige netop i perioden omkring de tidlige 90’ere, var Cork City ganske succesfulde bl.a. med et mesterskab i sæsonen 1992-93. Op til sæsonen 1990-91 begik man så denne fodboldtrøje, som må siges at høre til den gruppe af trøjer hvor man overvejer om der er gået lidt syre i den. Og med Guinness som sponsor kan den mistanke da godt blive større. Nu er det kun 3. trøjen så man kan sige, at lige netop på den vil man typisk tillade større kunstnerisk frihed, og det må man da sige er blevet benyttet. Både farvevalg og design har været en god tur gennem den kreative mølle. Måske også en tur for meget.

Var Van Gogh forbi?

Ajax udebanetrøje 1989-90
Bergkamp, De Boer brødrene og Aron Winter prøvede alle at spille i den her kreation.

Nu er det nok for meget at beskylde designeren af Ajax’ udebanetrøje i sæsonen 1989-90 for at være sindssyg. Men at dømme ud fra designet på trøjen og valget af farver, kunne manden eller kvinden bag, måske godt påstå “sindssyg i gerningsøjeblikket”. Jeg må i hvert fald sige, at det giver mere mindelser om noget halv-psykedelisk kunsterfrihed, der måske tog lidt overhånd. Grim fodboldtrøje eller ej, så vandt Ajax mesterskabet i den sæson, med spillere som De Boer brødrene, Aron Winter og ikke mindst Dennis Bergkamp i talent-udgaver.