Indendørs fodboldsko – vælg de rigtige indendørssko, til voksne og børn

Indendørs fodbold, er for mange danske fodboldspillere, indbegrebet af fodbold om vinteren. Efterhånden giver flere og bedre kunstgræsbaner, mulighed for at træne udendørs i længere tid, men alligevel vil de fleste på et eller andet tidspunkt, stifte bekendtskab med den indendørs variant af fodbold.

Gode og populære indendørssko

Færre spillere på banen af gangen, en mindre bane, bander i stedet for side- og mållinjer og ikke mindst mindre mål, giver en masse andre krav til dig som spiller. Og det samme gælder naturligvis dit valg af fodtøj til vinterens fodbold.

Teknik er vigtigere end udholdenhed, så du skal vælge indendørssko, der passer din fod perfekt, så du kan lave hurtige vendinger, samtidig med, at du har perfekt boldkontrol.

Står du fast og kontrollerer bolden bedre end din modstander, vil du hurtigt blive afgørende i vinterens stævner, når dig og dine holdkammerater skal vise jeres evner på halgulvet.

Herunder får du en guide til, hvordan du vælger de bedste indendørs fodboldsko.

Sådan vælger du de rigtige indendørs fodboldsko

Fodtype/komfort

Jo bedre skoen passer til din fodtype, jo mere komfort og dermed også bedre sammenhæng mellem dine fødder og ankler, så din krop får optimale betingelser for at arbejde.

Din bevægelighed med fødderne bliver bedre, og du bliver bedre i stand til at overføre kraft når du sprinter og mindst bedre udholdenhed.

Generelt kan man sige, at komfort er det absolut vigtigste når du vælger fodboldsko – men det betyder ikke, at det er det eneste du skal overveje. Jo mere naturlig skoen føles, jo bedre.

Dine skud og dine afleveringer, bliver oven i købet mere mere præcise, jo mere komfortabel skoene føles, da du får øget kontrol under afvikling – så du bliver faktisk mere effektiv, hvis du vælger en sko, der passer din fodtype.

Størrelse

Du kan forvente, at de fleste sko til indendørssko, matcher størrelser på almindelige sko. Du skal dog være opmærksom på, at det kan være en fordel, at finde sko der sidder tættere til din fod – det giver dig en bedre kontrol over bolden.

Det betyder også, at overdelen skal slutte tættere til foden, og at spidsen af skoen, skal være så tæt på dine tæer som muligt, uden at røre naturligvis.

Vær opmærksom på, at når du køber sko i naturligt læder, så vil de typisk strække sig som tidligere nævnt. Det betyder også, at det er endnu mere vigtigt, at du køber sko der sidder tæt på foden.

Som en lille ekstra info, til børn og unge, så er det ikke anbefalelsesværdigt, at købe sko man kan vokse i. Selvom det virker logisk, fordi de så vil kunne holde længere, så øger man risikoen for skader eller andre uheld.

Materiale

Valg af materiale, har også betydning for både komfort, fit og kontrol over bolden. Som udgangspunkt kan du antage, at jo blødere materiale, jo bedre touch har du på bolden. Omvendt betyder blødere overdel, også ofte minde holdbarhed.

Topmodellerne er ofte udstyret med kængurulæder, der giver en bedre pasform, maksimal komfort og i det hele taget, giver dig en virkelig topklasse fornemmelse, når du tager skoen på. I det hele taget kan nævnes tre klassiske materialer, der bruges til overdelen på en fodboldsko:

 • Kængurulæder – er en blød type læder, der er god til at forme sig efter din fod. Kængurulæder er både let og høj kvalitet, men samtidig også det dyreste materiale.
 • Kalveskind – er ikke helt så blød og smid som kængurulæder, til gengæld får du en del mere holdbarhed for pengene. Tungere og mindre fleksibel, men til gengæld ret hårdfør.

Bredde

Som allerede nævnt, skal skoen sidde tæt på foden. Den skal naturligvis ikke sidde for tæt, men en tætsiddende sko give dig den optimale støtte til foden, så den ikke glider rundt inde i skoen. På den måde får du den stabilitet du har brug for, i det hurtige spil.

Rigtig mange sko til indendørs fodbold, findes kun i en bredde, så du skal være forberedt på, at skulle afprøve flere forskellige sko og mærker, for at finde lige præcis den der passer dig.

Folk med brede fødder, kan med fordel gå efter sko lavet i kængurulæder, da det har det med at strække sig og tilpasse sig din fods form.

Indendørs fodboldsko til børn

Gælder der andre kriterier, når man køber indendørs fodboldstøvler til børn?

Grundlæggende ikke.

Populære indendørs fodboldsko til børn

Men der er et par ting der er gode at være ekstra opmærksomme på:

 • Skoen skal stadig sidde godt til foden, så der er nok støtte. Lad være med at købe en størrelse “han/hun kan vokse i”. Det er et gammeldags råd, som mere handler om økonomi end barnets glæde af skoene.
 • Køb gerne støvler, der ikke er for tynde i materialet. Nogle fodboldstøvler, også dem til indendørs fodbold, er meget tynde i materialet, fordi de skal være så lette som det lader sig gøre. Undgå de støvler, så længe som muligt, specielt når de er helt små (under 7-8 års alderen).

Indendørssko egenskaber

Du tænker måske: “Behøver du virkeligt forklare mig forskellen mellem indendørssko og udendørs fodboldstøvler? Det ved jeg da godt.” – og ja, naturligvis ved vi alle, at indendørs fodboldsko, ikke har knopper, men ved du egentlig, hvad du skal stille af krav til dine indendørssko?

De primære forskelle ligger i ting som vægten, fleksibilitet og designet. Typisk er en indendørs fodboldsko, lettere end støvler til udendørs brug. Støvlerne behøver f.eks. ikke yde samme beskyttelse til foden, hvorved materialerne ikke behøver være så tykke.

Der er åbenlyse forskellen mellem fodbold udenfor og indenfor. Derfor stilles der også andre krav til de sko du skal bruge til indendørs fodbold. De primære forskelle er:

 • Der er flere sprints i indendørssko, og derfor skal skoene være mere bevægelige.
 • Der er flere vendinger i små rum, og med større frekvens. Derfor skal skoene have maksimalt greb i banen.
 • Ofte spillere man i omgivelser, haller og lignende, der giver mere fugt i støvlerne. Derfor skal skoene yde bedre ventilation og afkøling.

Indendørs fodboldsko vs. løbesko

Der er nok en del der vil mene, at man godt kan bruge løbesko til at spille indendørs. Og det kan man også – til nøds, hvis uheldet er ude, og man ikke har muligheden for andet. De primære forskelle er:

 • Indendørs fodboldsko er langt mere holdbare.
 • De har ofte en overdel af ægte eller syntetisk læder.
 • De har langt stærkere syninger.
 • Er bygget til at modstå boldkontakt, slag og andre kraftpåvirkninger.
 • De bedste modeller, har ofte samme teknologier indbygget, som tilsvarende modeller til udendørs brug.

Ofte stillede spørgsmål


Hvad er indendørssko?

Indendørssko (eller indendørs fodboldsko om man vil), er en type af fodboldstøvle, der er lavet til at benytte i en idrætshal.

Kendetegnene er, at der ikke er nogle knopper under foden, men i stedet en flad gummisål, så du kan stå fast på halvgulvet.

Er man i tvivl, er det nemmeste at tage et kig på Adidas Spezial, som er den helt klassiske og ikoniske model.

Kan indendørs fodboldsko bruges udendørs?

Teknisk set, er svaret ja.

Men ikke til fodbold på græs. Fodbold på en streetbane, sådan en som du finder i en park, kan det måske gå.

Men uanset hvad, så skal man vide, at skoen bliver hurtigt slidt, da den ikke er lavet til udendørs brug.

F.eks. er de typisk ikke vandtætte.