Målmandshandsker – vælg det rigtige cut

Der var en svunden tid, hvor den hvide havehandske med dupper på indersiden var nok, men i dag er det blevet en videnskab at vælge målmandshandsker. Der er mange aspekter at tage højde for, når man skal finde et par gode målmandshandsker, og et af de vigtigste aspekter er at vælge det rigtige cut. Derfor giver FodboldFessor.dk en guide til at vælge den rigtige handske.

Det er nok ikke alle serie 5-keepere, der er klar over hvilket cut deres målmandshandsker har, og vi er også nede og ælte i den nørdede bolledej, når snakken falder på handskens cut. Men det er ikke desto mindre en vigtig ting at tage højde for, hvis man ønsker at optimere sit spil og ikke mindst sit greb.

Syningerne kan sidde forskellige steder på handsken, og det er groft sagt dette, der deler målmandshandsker op i forskellige cut-kategorier. De forskellige cuts giver forskellige pasforme, og derfor kan det sagtens betale sig at vælge netop det cut, der passer til ens hånd.

Handskeproducenterne fremstiller løbende nye modeller, hvor de forsøger at kombinere de forskellige typer i hybridmodeller, men der findes som udgangspunkt tre kategorier af cuts, som hver især har sine fordele og ulemper, og dem vil vi gennemgå her.

Flat Palm Cut

Målmandshandske med Flat Palm CutFlat Palm Cut er den traditionelle måde at lave en målmandshandske på. Derfor bruges denne type handske selvfølgelig også af målmandsfagets grand old man – Gianluigi Buffon fra Juventus. Syningens sømme sidder på ydersiden af handsken, og det gør, at handskens inderside bliver en anelse større, hvilket også gør gribefladen på indersiden større.

Andre typer handsker, der har syningerne på indersiden, runder oftest ved hver finger, hvilket altså gør indersidens gribeflade mindre end på en flat palm-variant. Når du sætter pege- og tommelfinger sammen i det klassiske gribeudgangspunkt, vil man have mere gribeflade med en flat palm-handske frem for de typer handsker, som vi præsenterer nedenfor.

Dette gør også, at der er mere plads i handsken, og derfor er handsken god til målmand med store hænder. Til gengæld giver den løsere pasform en lidt dårligere boldføling sammenlignet med handsker, der sidder tættere. Denne type handske er også kendetegnet ved at være kasseagtig. Både indersiden og ydersiden af handsken ligner store flader/kasser for sig selv.

En målmandshandske med Flat Palm Cut kan gøre grebet en anelse statisk og lidt som en baseballhandske sammenlignet med andre typer handsker. Dermed bliver teknikken nedprioriteret en smule, men det kan være en fordel i vådt vejr, hvor det tekniske greb kan blive sat ud af spil.

Fordele

 • Større gribeflade og hjælp til grebet.
 • Den store flade gør grebet lettere i regnvejr.
 • Mere plads i handsken og dermed god til store hænder.
 • God fingerbeskyttelse.

Ulemper

 • Dårligere boldføling qua løsere pasform.
 • Ofte med en flad ydre håndflade, hvilket giver mindre power, når målmanden skal bokse bolden væk.
 • De mange syninger på ydersiden gør handsken udsat for at blive ødelagt ved at gå op i syningerne.
 • Gribeteknisk mindre udviklende handske for unge spillere.

Rollfinger cut

Latexen til denne handske er ofte syet i ét stykke, hvilket gør, at man ikke har bekymringer om mange syninger, der kan gå op. De er ofte rullet tæt hele vejen rundt om hver finger, og der er derfor ikke lige så meget plads til fingrene som ved en klassisk flat palm-handske. Lider dine fingre af klaustrofobi, er dette ikke handsken for dig.Målmandshandske med Rollfinger Cut

Den tætte pasform gør dog også, at man har en bedre boldføling. Latexen, der er rullet om fingrene, gør faktisk, at den samlede gribeflade er større end hos flat palm-cuttet, men det vil sjældent gøre gavn at have latex mellem fingrene, da man selvfølgelig ikke griber bolden mellem fingrene, men med indersiden af hånden.

Den reelle gribeflade er altså mindre end på en målmandshandske med Flat Palm Cuty, men boldfølingen er utvivlsomt bedre. Kontakten mellem bold og latex er meget realistisk og fremmer generelt teknikken. Denne type handske bruges eksempelvis også af en teknisk begavet målmand som FC Barcelonas Marc-André ter Stegen.

Disse ting gør dog også, at denne type er mere kompakt end en traditionel handske. Det er ikke nødvendigvis en ulempe, da mange målmænd ønsker, at deres handske skal sidde tæt og være massiv. Andre vil føle, at deres fleksibilitet bliver nedsat. Så derfor er det selvfølgelig et spørgsmål om smag og temperament.

Fordele

 • Færre syninger – mindre chance for en ødelagt handske.
 • Tætrullet latex, der giver en god boldføling.

Ulemper

 • Mindre fleksibilitet for fingrene.
 • Tæt og kompakt handske, der kan virke tung.

Negative Cut

Den helt store forskel på målmandshandsker med Negative Cut og andre handsker er, at syningerne sidder på indersiden af handsken.

Målmandshandske med Negative CutDet giver en endnu tættere pasform end hos den i forvejen tætte Rollfinger Cut. Når man tager denne handske på, kan man næsten ikke rotere fingrene i handsken, og det vil være umuligt at acceptere for visse typer målmænd, der sætter pris på fleksibilitet i fingrene.

Til gengæld gør det, at kontakten mellem latex og finger er perfekt. Derfor er denne type handske det tætteste man kommer på følelsen af at gribe med bare hænder – på trods af en tyk latex. Derfor er følingen med bolden sandsynligvis den bedste, man kan få, når man ifører sig et par negative cut-handsker.

Modsat denne type handske, så kan en klassisk Flat Palm målmandshandske, som tidligere nævnt, være med til at gøre grebet en anelse statisk. Den store flade kan gøre, at grebet minder mere om en stor gribehandske, som den der bruges i baseball.

Negative Cut-handsken giver derimod en stor følelse med bolden og et teknisk bedre greb. Derfor vil mange nok anbefale børn og unge, som vil udvikle deres målmandsspil, at bruge en Negative Cut-handske frem for den klassiske Flat Palm.

Synes man, at denne type handsker sidder for tæt, kan man derfor med fordel vælge den bløde mellemvej – Rollfinger Cut-modellen.

Hybrid Cut

Udover de allerede nævnte cuts, har mange af handskeproducenterne eksperimenteret med at kombinere elementer fra to eller flere typer cut. Den slags målmandshandsker kaldes hybrider og refererer ikke til en bestemt type cut, men kommer i flere eksempler.

Det kunne f.eks. være:

Negative roll

Er en af de typer hybrider, der kombinerer Rollfinger cut og Negative cut. Dette gøres for at skabe endnu større niveau af komfort, pasform og boldfølelse.

Fingrene rulles sammen af latexen på samme måde som Rollfinger cut, men syningerne på indersiden af håndfladen er syet sammen ligesom på Negative cut. Dette giver en følelse af at du spiller uden handsker om håndfladen og giver en lang højere boldkontrol.

Hvis du er holder af god pasform og er fan af Negative cut, kan dette være handsken for dig. Hvis du derimod er vant til en løs handske om håndfladen, kan man overveje at gå en størrelse op og beholde den gode pasform om fingrene.

Shotgun Cut

Er endnu en type hybrid der kombinerer Rollfinger cut og Negative cut. Denne gang for at skabe en unik føling og stil omkring fingrene. 

Ringfinger og langefinger har det typiske negative cut, så de har bedre kontrol om bolden. Hvilket klogt kombineres med Rollfinger cut på pegefinger og lillefinger for at sikre en forstørret gribeflade.

Hvis du er typen der tør eksperimentere med dit valg af handsker, kan det nemt være at du finder netop din favorit iblandt hybriderne. Hybrider forsøger netop at give dig det bedste fra begge verdener.

Og mange flere…

Og der findes flere forskellige hybrid cuts, som vi ikke vil tage et kig på i denne omgang, da sandsynligheden for at du støder på dem, i en dansk butikk og webshop, er meget lille.

Skulle du alligevel støde på nogle, er du mere end velkommen til lige at smide en kommentar herunder, ligesom du altid er velkommen til at stille spørgsmål, hvis du er i tvivl om noget.

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 0.0/5 (0 stemmer afgivet)

Skriv en kommentar