Nike Phantom fodboldstøvler

Phantom er Nikes nye silo, der afløser Phantom Vision og Phantom Venom og kombinerer egenskaberne fra de to støvler.

Siloen kommer i fire varianter, som adskiller sig fra hinanden på ikke bare pris, men selvfølgelig også på kvalitet i materialer og teknologi: Elite, Pro, Academy, Club.

Værd at vide: De første to udgaver af Nike Phantom, har haft det lille “efternavn” GT. Nike har dog valgt, at efterfølgeren til Nike Phantom GT 2, skal hedde Nike Phantom GX.

Så hvad er Phantom?

Nike Phantom er støvlen til den kreative offensive spiller, der spiller i små rum og har behov for at lave retningsskift, med optimal boldkontrol.

Som med alle sine støvler, har Nike indsamlet data gennem mange år, specifikt i dette tilfælde, vedr. hvordan trykket mellem støvle og bold fordeler sig, når spillerne modtager og afleverer bolden, eller dribler sig vej mellem modstanderne.

Og på samme måde har man lyttet til spillerne, for at finde ud af, hvad der er en del optimale støvle for netop de spillere, der skal være kreative og skabe spillet på den sidste tredjedel af banen, hvor der ofte er mindst plads.

Og det er der altså kommet en helt ny silo ud af, som kombinerer de bedste egenskaber fra de to siloer den afløser: Nike VSN (Vision) og Nike VNM (Venom).

Som med alle andre Nike siloer, kommer Phantom altså i fire prisklasse: Elite, Pro, Academy og Club.

Nike Phantom Elite

Nike Phantom Elite er topmodellen, som er udviklet til topspillere. Derfor er den proppet med den nyeste og bedste teknologi og de højest udviklede materialer.

Og så er den naturligvis og den dyreste i Phantom siloen.

Udvalgte Nike Phantom Elite fodboldstøvler

Se alle Nike Phantom støvler

Phantom Elite overflade

Generative Texture. Det er det navn Nike har givet det materiale de har udviklet til denne silo – og som altså er derfor den hedder Phantom.

Generative Texture kan oversættes til “genererende struktur” og det er, på trods af den lidt kluntede oversættelse, en meget beskrivende betegnelse.

For Generative texture er en 3D struktur, der giver mere friktion og mere greb i bolden, og dermed en tættere følelse mellem bold og støvle. Præcis som spillerne har efterspurgt.

Derudover er overfladen behandlet med Nikes All Conditions Control belægning, der yderligere forbedrer grebet i bolden, i både tørt og vådt vejr.

Asymmetriske snørebånd

For at give spillerne en så stor flade som muligt, til at kontrollere bolden, både når man afleverer eller modtaget bolden, er snørebåndene placeret asymmetrisk, altså længere mod ydersiden af foden, end man ser på en standard støvle.

Du finder de asymmetriske snørebånd på alle udgaver af Phantom.

Pasformen

Yderdelen af Phantom Elite, er lavet i Nikes Flyknit materiale, som er et vævet materiale, der er skabt med det formål, både at yde støtte de steder hvor det er vigtigt, mens foden også skal kunne ånde.

Det giver en pasform, der minder om at have en sok på fødderne og dermed giver dig som spiller, den bedste mulighed for at kontrollere bolden.

På Phantom Elite, kan du vælge mellem Nikes Dynamic Fit Collar og en normal “low cut” model.

Med eller uden sok, kunne man også sige.

Dynamic Fit Collar er Nikes bud på en sok indbygget i støvlen. Formålet er, at give et tættere fit, og dermed yderligere forstærke følelsen af sammenhæng mellem støvle og fod.

Ydersål – Hyperquick System

Som kreativ offensiv spiller, befinder man sig ofte i små rum på banen, hvor man ikke har voldsomt meget plads eller tid. Det kræver muligheden for, at kunne lave pludselige retningsskift.

Derfor har det også været vigtigt for Nike, at man i modsætning til f.eks. Nikes Mercurial silo som er optimeret til hurtige løb i en lige linje, har lavet en sål og et knopsystem, der giver optimale betingelser for hurtige sidelæns bevægelser.

Derfor har Nike udviklet et nyt system de kalder Hyperquick System, hvor sålpladen er lavet med et blandingsmateriale, der giver ekstra fleksibilitet og styrke.

Derudover er sålpladen lavet som en såkaldt “Open Arch System”, eller “Åben svang system” på dansk, om man vil.

Dvs. at sålpladen ikke dækker svangen på indersiden af foden, og dermed efterlader endnu mere overflade på støvlen, så foden og bolden, har en større og renere berøringsflade.

Knopper til stærkt greb i banen

Knopperne kalder Nike for “Dynamic Traction Studs” og er formet til at give optimale betingelser for hurtige sidelæns bevægelser, og stærk acceleration.

Dynamic Traction Studs er kun tilgængeligt på Elite-modellen.

Nike Phantom Pro

Pro er et skridt ned i både pris og kvalitet, for Nike Phantom. Så Nike har pillet visse ting ud af støvlen, for at kunne give dig en lavere pris.

Du får dog stadig en rigtig, rigtig god støvle, hvor Nike dog lige har pillet toppen af kvaliteten.

Udvalgte Nike Phantom Pro fodboldstøvler

Se alle Nike Phantom støvler

Overflade

På Nike Phantom Pro, får du stadig den lækre Generative Texture, men Nike har valgt ikke at behandle overfladen med deres All Conditions Control.

I stedet har Nike valgt at benytte deres Nikeskin overlay på overfladen, for stadig at give et stærkt greb i bolden.

Pasform

Præcis som på Elite-modellen, får du også Nikes Flyknit så du også på denne model, får en pasform, der minder mest muligt om en sok.

Og dermed så tæt en kontaktflade mellem din fod, støvlen og bolden.

På Nike Phantom Pro udgaven, kan du ikke vælge andet end “low cut” udgaven.

Hvad en præcise forklaring på, at du ikke kan vælge en udgave med Dynamic Fit Collar, men du må i hvert fald nøjes med en normal hælåbning.

Ydersål

Desværre er det kun Elite-modellen, der kommer med Nikes Hyperquick System.

På Pro udgaven, får du en sål bygget i TPU-materiale, som er lige en tand mindre fleksibel, men som stadig giver en stærk ydersål.

Du får stadig det såkaldte “Open Arch System”, hvor selve sålen er formet således, at du har en så står fri berøringsflade med bolden, på indersiden af din fod.

Knopper

Mens du kan nyde godt af Nikes Dynamic Traction Studs system på Elite-modellen, kommer Phantom Pro, med det man nok bedst kan kalde en nedgradering.

De kalder det selv for Agility Stud Layout, som grundlæggende er det samme som Dynamic Traction Studs, men i en lavere kvalitet.

Men bygget med samme mål: At du skal kunne vende hurtigt og snævert, i de små rum.

Nike Phantom Academy

Academy er trin 3 i prisklasserne for Phantom. Dermed træner vi et trin ned af rangstigen.

Du får dog stadig en stærk støvle, som for langt de fleste, vil være et godt valg.

Udvalgte Nike Phantom Academy fodboldstøvler

Se alle Nike Phantom støvler

Overflade

Du får stadig den lækre Generative Texture med Academy-modellen, men det bliver også ved det.

Dvs., hverken All Conditions Control eller Nikeskin overlay, er at finde på støvlen.

Pasform

Nike Phantom Club kommer ikke med en Flyknit overdel, men er derimod et syntetisk lædermateriale, der giver et knapt så lækkert “feel” og dermed også er et skridt ned, i forhold til pasformen.

Til gengæld har du på Phantom Academy modellen, mulighed for vælge mellem Dynamic Fit Collar eller den normale “low cut” hælåbning.

Dynamic Fit Collar giver en følelse af, at foden er låst bedre fast i støvlen og dermed yderligere stabilitet.

Mens “low cut” er den klassisk hælåbning.

Ydersål

Ydersålen på Phantom Academy, er præcis den samme som på Pro-modellen.

Så får du heller ikke noget Hyperquick System på denne model, men i stedet en sål bygget i TPU-materiale.

Og så får du altså også det såkaldte “Open Arch System”.

Knopper

Ej heller på Phantom Academy modellen, får du gavn af Dynamic Traction Studs.

Som på Pro modellen, får du i stedet Agility Stud Layout, og må altså nøjes med en lidt lavere kvalitet knopsystem.

Nike Phantom Club

Club er Nikes prisvenlige “takedown” model. Altså den billigste model, som slet ikke kan sammenlignes med Elite-modellen, men som stadig er bygget ud fra samme tankegang.

Altså er det en støvle, der er bygget med det formål, at du kan vende og dreje i små rum, samtidig med, at du har de bedst mulige betingelser for at have bolden klinet til fødderne.

Udvalgte Nike Phantom Club fodboldstøvler

Se alle Nike Phantom støvler

Overflade

På Phantom Club, får du stadig Generative Texture, men Nike har dog valgt at lave det i en form for “letvægts” udgave. Altså en udgave, hvor kvaliteten ikke er helt på højde med den du finder på de tre andre modeller.

Samtidig får du hverken All Conditions Control, Nikeskin eller nogen anden ekstra overfladebehandling.

Pasform

Som det er tilfældet med Academy-modellen, så får du heller ikke her, en støvle med Nikes Flyknit materiale, men i stedet et syntetisk lædermateriale.

Til gengæld kommer Nike Phantom Club også med valget mellem Dynamic Fit Collar eller almindelig “low cut” hælåbning.

Ydersål

På Phantom Club får du en copy/paste ydersål af både Pro- og Acdemy-modellerne.

Ingen Hyperquick System, men en sål i TPU-materiale, samt en ydersål formet som et såkaldt “Open Arch System”.

Knopper

Nike Phantom Club kommer med Agility Stud Layout knopsystemet, som på de to andre “takedown” modeller.