Sportstaske – vælg den rigtige til fodbold

Denne artikel indeholder reklamelinks til samarbejdspartnere.

En god sportstaske til fodbold, som kan indeholde dit fodboldudstyr, er en helt uundværlig del af din træning. Den kan nemlig hurtigt blive en byrde, når udstyr skal transporteres frem og tilbage, og den gamle sportstaske er slidt og holder ikke til så meget mere. Derfor skal du have en ny!

Et udvalgt af forskellige sportstasker

Den gode sportstaske har det hele; både plads, bekvemmelighed og er egnet til både lange og korte ture. Desuden er de fleste fodboldtasker ergonomisk designet og belaster din ryg og dine skuldre mindst muligt, så du ikke får skader når du bruger tasken.

Du får her en guide til, hvad du skal kigge efter, når du er på jagt efter en ny sportstaske, en beskrivelse af de forskellige materialer du kan vælge imellem og viden om, hvordan du vedligeholder din fodboldtaske, så den holder i længere tid og er pæn og ren når du skal bruge den.

Den gode taske er en motiverende faktor

Om du dagligt træner i fitnesscentret eller har alle dine træningstimer på banen, er det vigtigt, at sportstasken udsender positive sugnaler til dig selv, som giver dig lyst til at tage til træning. Den motiverende faktor i sportstasken er altså meget vigtig. Fodboldtasken skal udsende motivation og være med til at holde din sunde livstil kørende.

Tasken skal give gode associationer, og hvis den ikke gør det allerede, så er det sted at starte. Hvordan du får de gode associationer og lyst til din træning, det er noget, som kun du ved. Nogle vil gerne have en farverig taske, andre vil gerne se stilede ud, mens de har den på, hvor andre vil have en taske med deres yndlingsholds logo på siden af den.

Fællesnævneren for den gode fodboldtaske er, at den ofte har et stort rum i midten og et eller flere små rum i siderne på tasken. På den måde kan du organisere dit træningsudstyr, så dine nøgler, mobil eller andet ikke bliver væk – og ikke kommer i kontakt med det våde håndklæde og træningstøj.

Hvilke krav skal jeg stille til min sportstaske?

Der kan være mange ting at skulle tage højde for, når du skal ud og investere i en ny sports/fodboldtaske. Nogle af de ting du skal tænke på er blandt andet, om du cykler eller tager bilen til fodbold. Pakker du let, er du træner og skal taskes bruges til andre formål end blot fodbold? Det kan være en god ide, at tænke over om du vil have mulighed for at bruge tasken til en weekendtur eller en anden rejse.

Skal tasken have den mulighed, kan det være relevant at vælge en taske, der er lidt større end de fleste eller én på hjul. Begge dele bliver beskrevet i nedenstående afsnit, så du er godt klædt på til, at træffe det rigtige valg.

Du skal også overveje, om det skal være nemt at rengøre og vedligeholde din taske. Emnet bliver uddybet længere nede i guiden, og vi vil derfor ikke uddybe det her.

Den klassiske sportstaske

Den helt klassiske sportstaske, som mange sikkert kender, er god til mange forskellige former for sport, blandt andet fodbold.

Tasken har typisk et stort rum i midten og et lille rum i siden (hvor du blandt andet kan lægge dine nøgler, dankort eller lignende så tingene ikke forsvinder i det store rum).

En klassiske sportstaske fås i flere størrelser og farver, så du kan få præcis den plads du har brug for til din træning og den kan nemt bruges af børn også.

Øverst på tasken finder du hanke, så du kan tage din taske i hånden og gå med den. Desuden følger der en rem med, så du nemt og hurtigt kan svinge tasken over skulderen når du er færdig med din træning eller kamp.

Sportstaske på hjul

Har du mange ting med til din træning, er du træner eller vil du have muligheden for, at bruge din taske til en weekendtur? Så er det måske en taske på hjul, en trolley, du skal ud og købe.

Sportstasker med hjul

Nogle modeller, som vi viser her på FodboldFessor har desuden hank, så du kan tage tasken i hånden hvis du enten ikke gider køre med den, eller græsset er ujævnt.

En trolley er ofte lidt større end en almindelig fodboldtaske, og der kan derfor være flere ting i den – hvilket også er derfor den egner sig godt, hvis du er træner og ofte har enten bolde, trøjer eller andet fodboldudstyr med i din taske.

Hvis du køber en trolley til dit fodboldudstyr, anbefaler vi, at du så vidt muligt bærer den over græs eller vådt grus. Hjulene har ikke godt af det våde terræn og de kan derfor hurtigere gå i stykker, hvis du bruger tasken på en af disse overflader.

En sportstaske til ryggen

Er du ikke til de helt klassiske fodboldtasker med hank og rem, kan du i stedet vælge en rygsæk. Denne model gør det også nemmere for dig, at cykle med den, da du ikke skal sikre den til din bagagebærer og bekymre dig om, om den ryger af.

Sportstasker til rygge – også kaldet rygsække

Denne model er desuden bedre for din ryg, da du ikke belaster den på samme måde, som du vil gøre det ved en taske med hank.

Du kan få dem med en inderlomme, som fx kan bruges til det våde håndklæde, ligesom du kan få dem med rem foran, så den sidder bedre fast.

Nogle har sågar en hank og rem med, så du stadig har mulighed for at smide din taske over skulderen. Modellen kan desuden blive mindre og dermed nemmere, at have med at gøre og at transportere rundt.

Pakker du ikke ligeså mange ting, som ovenstående taske kan rumme, kan du også få en mindre rygsæk, som til forveksling ligner en skoletaske. Rygsækken kan rumme 25 liter og er altså væsentlig mindre, end den ovenstående. På siden af tasken finder du en separat lomme til din vandflaske, så denne ikke fylde inde i tasken og så den er nem, at få fat i, mens du er på farten.

En sådan rygsæk starter ved 400 kr. og bliver dyrere, alt efter størrelsen på tasken. Den fås i den viste farve, sort og sølv, og i en isblå med sorte remme.

Sporttasker til de modebevidste

Det er selvfølgelig ikke det vigtigste, men det gør jo heller ikke noget, at tingene ser lidt godt ud.

Så går du også lidt op i, at du har en fed taske, har vi også fundet nogle tasker, der er lidt anderledes, end den gængse sportstasker.

Udvalgte tasker til den modebevidste

Det er jo heller ikke uden grund, at mange sportsmærker har en såkaldt “Lifestyle”-kollektion, hvor det ikke bare er funktionalitet, men også det lækre design og nyeste mode, der tæller.

Går du mere op i, hvordan din taske ser ud end, hvor meget plads der er i den, er Hummel Fashion Lugo modellen muligvis noget for dig. De forskellige sportsmærker har efterhånden fundet ud af, at mange fodboldglade- og interesserede begynder at gå efter udseendet på tasken, i stedet for rummeligheden.

Derfor er denne skuldertaske blevet lanceret og kan med fordel købes og bruges af den kræsne forbruger. Looket er enkelt og stilrent og fås med plads til 70 liter. Tasken er derfor stor og kan både bruges til fodbold og til en weekendtur.

Tasken har håndtag øverst og en skulderrem, så du har mulighed for at bære tasken, som det passer dig bedst. Det udvendige af tasken er lavet af shell, mens foret er polyester og vævet stof.

Den er derfor forholdsvis nem at gøre ren, da du blot skal bruge en opvredet klud. Se mere om dette, i nedenstående punkt.

Fashion Lugo fra Hummel fås hos Stylepit.

Sportstaskens materiale

Hvis udseendet på din taske er det, som betyder mest for dig, så se bort fra dette punkt. Tænker du derimod over, hvilket materiale som holder længst eller er nemmest at gøre rent, så læs med her. Vi giver nemlig her en guide til, hvilket materiale, som kan hvad og hvorfor det enkelte materiale er godt.

Sportstaske i læder

Starter vi med en taske af læder, så er det et holdbart og naturligt materiale. En taske i læder får et naturligt look af patina, når du bruger den. Dog kan en taske af ægte læder også være dyrere, end en taske i enten nylon eller kanvas og det er måske også grunden til vi ikke ser så mange lædertasker på landets fodboldbaner.

Læder kan ikke hverken pakkes eller foldes sammen og en taske i dét materiale fylder derfor en del, også når der ikke er tøj i. Har du købt en lædertaske kan du med fordel have den stående fremme når du ikke bruger den, og gøre det til en del af din indretning – det kan sommetider vække begejstring hos en indretningsglad person, at der er en flot og velholdt lædertaske til stede og din sport kan derfor blive mere end blot motion.

En lædertaske er desværre lavet af et materiale, som ’tiltrækker’ baktier, ifølge en undersøgelse fra Initial Washroom Hygiene. Du skal derfor være opmærksom på, at holde tasken tør og ren så du ikke kommer i kontakt med unødige baktier, før, under og efter din træning. Læder kan som regel ikke tåle at blive smidt i vaskemaskinen, da det kan blive misfarvet. Derfor vil vi kraftigt fraråde dig at gøre dette, hvis du vil beholde din taske i pæn stand. Vil du have din lædertaske helt ren, skal du sende den til rens.

Sportstaske i nylon

Vælger du i stedet, at købe en taske i nylon, får du både en holdbar taske og et stort udvalg, da rigtig mange producenter laver fodboldtasker i nylon. Materialet er slidstærkt og har en lang holdbarhed. Nylon giver sig ikke og din taske vil derfor holde formen uanset, hvordan du behandler den.

I de fleste nylontasker holdes materialet ’oppe’ af stivere i siderne og rundt om hjørnerne på tasken. De kan derfor være svære at pakke væk, og de kan fylde mere når de ikke er i brug, end fx en taske af kanvas gør det.

I den samme test fra Initial Washroom Hygiene, som vi har refereret til tidligere, har man også set på tasker af nylon. De er nemmere at holde rene, tørrer hurtigt og kan ofte lægges direkte i vaskemaskinen, så den kan blive ren og pæn til din næste træning. Vælger du at vaske dem, er det bedst at gøre dette på 30 grader, skåneprogram og uden centrifugering.

Sportstaske af kanvas

Køber du en taske af kanvas kan du forvente at få en taske, som vejer det samme, som det du propper i den. De findes i mange forskellige afskygninger og er lette og håndterlige når du skal bruge dem. Desuden fylder de ikke særlig meget, når du ikke har den i brug og den kan derfor let lægges væk, uden de fylder det store.

Mange kanvastasker har forstærkning i siderne og på remmene af læder, hvilket gør dem ekstra holdbare og slidstærke, når du skal bruge den.

Du kan ofte putte din kanvastaske i vaskemaskinen og vaske det sammen med andre materialer på 30 grader. Vi anbefaler, ligesom ved en taske i nylon, at du bruger et skåneprogram og undgår at give tasken centrifugering. Så passer du bedst på din taske og den vil holde i mange år endnu.

Alle de viste modeller er fra mærket hummel. Du kan dog sagtens få en lignende taske fra et andet mærke, hvis du vil det. Her skal du være opmærksom på, at prisen og størrelsen kan ændre sig, fra mærke til mærke.

Rengøring af din sportstaske

Mange sportstasker, uanset om de bliver brugt til fodbold, fitness eller noget helt tredje, er en ren bakteriebombe og du kan i værste fald blive rigtig syg, hvis ikke du har en god hygiejne i og omkring din taske. Derfor:

  • Tag dit brugte (og våde) tøj op, med det samme du kommer hjem. Hvis det bliver liggende i tasken kan det danne bakterier, så som svamp eller lignende og det kan i værste fald blive til mug og/eller gøre dig syg
  • Kan tasken gå i vaskemaskinen? Kan den det, er du sikker på, at du dræber alle de bakterier, som måtte være i tasken. Kan din taske ikke vaskes, så rengør den jævnligt: Vrid en klud op, tør tasken af både ind- og udvendigt og lad tasken tørre godt, inden du lægger dit træningstøj ned i den
  • Lad tasken stå åben, både efter træning og efter rengøring. På den måde tørrer tasken, hvis den skulle være blevet fugtig. Plejer du kan pakke tasken væk, så husk at lade den tørre grundigt først.
  • Sørg for, at hav god hygiejne når du træner: Husk og vask hænder og sprit det udstyr af, som du bruger. På den måde forhindrer du bakterier i at spredes
  • Opbevar tasken et tørt sted. På den måde får den ikke unødig fugt og tasken risikere ikke at blive et bakteriemekka

Der er altså mange overvejelser du skal gøre dig, forud for dit køb af en ny taske. Hvis du tænker over alle de ovenstående ting, lover vi dig til gengæld, at du bliver rigtig glad for din nye fodboldtaske.