Adidas fodboldstøvler

Tysk grundighed. Det lyder jo ikke så dumt gør det? Altså at et produkt er arbejdet grundigt igennem og giver brugeren af produktet, en oplevelse af at have købt et produkt der opfylder alle forventinger. Om det lige præcis er sådan Adi Dassler tænkte da han i sin tid startede sin skofabrik, aner jeg faktisk ikke.

Men når man i dag ser på markedet så er der ingen tvivl om, at Adidas fodboldstøvler har noget få andre har – hvordan kan man ellers opnå den position som et af de mest populære brands indenfor sportsbeklædning, blandt andet når det kommer til fodboldstøvler.

I dag er der, bortset fra regionale udsving som f.eks. Joma i Spanien, primært tre mærker der konkurrerer om verdensherredømmet: Nike, Puma og altså Adidas. Og rigtig mange af os, startede vores fodboldkarrierer med et par Adidas Copa Mundial fodboldstøvler – og derfor har den brændt sig ind i bevidstheden sammen med de tre striber, hos rigtig mange fodboldspillere over hele verden.

Og sammenligner man med Nike, der første for alvor gik på markedet for fodboldstøvler i slutningen af 1990'erne, så har Adidas en fornem og lang tradition for at lave gode fodboldstøvler.

I den hårde kamp med specielt Nike, har man også været nødt til at steppe up på markedsføringsfronten. Derfor ser man også Adidas fodboldstøvler i mange forskellige farvekollektioner, for lige præcis på designfeltet er Nike måske den førende – i hvert fald er amerikanerne enormt dygtige til hele tiden at bringe nyt på banen.

Derfor har man naturligvis også været nødt til signe så stor en spiller som mulig og det har man gjort med Lionel Messi – verdens bedste spiller fire år i træk, så der er for alvor stor kamp mellem giganterne med verdens to bedste fodboldspillere i front på kamppladsen. Messi har, som Ronaldo, sin helt egen kollektion i form af F50 Messi.

Senest har Adidas i maj 2013, for første gang i knapt 10 år, lanceret en helt ny silo, nemlig Adidas Nitrocharge der er lavet til det man typisk ville kalde en boks-til-boks spiller. Altså ham der er med hvor det sker i begge ender af banen – derfor kan det heller ikke overraske at bl.a. Steven Gerrard har valgt at benytte NitroCharge.

Derudover valgte Adidas i starten af 2012, at lancere en ændring af deres ellers meget populære Predator-serie, hvor man forsøgte at give Predator-støvlen en bredere appel og ændret den i retning af Nikes CTR360 silo, altså en støvle med bedre boldkontrol og -føling.

Adidas fodboldstøvler – sådan kan du få dem

I dag arbejder alle de store leverandører med såkaldte siloer, eller kollektioner, når det kommer til fodboldstøvler. Adidas er ingen undtagelse. Man skulle næsten tro, at de store producenter havde aftalt hvordan deres sortimenter skulle bygges op, for ligesom både Nike og Puma, har Adidas 4 siloer man arbejder med:

Derudover har Adias noget man kunne kalde en “legacy” silo – eller kollektion om man vil – nemlig Adidas Mundial, hvor man finder den de legendariske Copa Mundial og World Cup støvler. Her vil vi dog kun beskæftige os med de fire “moderne” siloer.

Adidas adiPure 11Pro – Comfort

Adidas adiPure 11Pro Sort/Hvid/BlåAdidas adiPure 11Pro Blå/Hvid/Sort

Adidas adiPure som den er kendt i Danmark, eller 11Pro som Adidas kalder dem, er det man bedst kan kalde en allround-støvle – selvom den ikke kan sammenlignes med NitroCharge støvlen. Den kan i designet godt minde lidt om deres Mundial serie, blot i en moderne udgave. AdiPure er lavet med fokus på komfort og boldkontrol, ligesom man har udstyret støvlen med Traxion knopsystemet, så spilleren opnår optimalt greb ved vendinger og acceleration.

Støvlen kommer i 3 varianter – 11Pro, 11Nova og 11Questra. Præcis som vi så det med Nikes fodboldstøvler deler Adidas deres kollektioner yderligere op i tre varianter, hvor pris og kvalitet + teknologi går hånd i hånd – og det er også tilfældet her. Både 11Pro og 11Nova er lavet i læder, dog i hver sin udgave (Taurus vs. Torque), mens 11Questra leveres i med syntetisk læder som overflade.

11Pro er topmodellen i kollektionen, mens 11Nova og 11Questra halter lidt efter, men stadig er støvler med de samme egenskaber som 11Pro. Så er man ikke lige typen der bruger mere end 1.000 kr. på fodboldstøvler, er både 11Nova og 11Questra rigtig god og stærke alternativer.

De spiller i Adidas adiPure: Toni Kroos, Manuel Neuer, Frank Lampard, Santi Cazorla

Her kan du læse meget mere om Adidas adiPure 11Pro og de forskellige varianter.

Se Hernanes unboxe et par adiPure

Adidas adiZero (F50 + Messi) – Speed

Adidas F50 adiZero MessiAdidas F50 adiZero Hvid/Grøn/Blå

Lionel Messis fodboldstøvler. Adidas fodboldstøvler. To sider af samme sag. Det lyder da rigtig fedt at kunne sige, at man spiller i samme støvler som verdens bedste spiller gør det ikke? Og det har man altså mulighed for, hvis man vælge Adidas adiZero F50 serien. Støvlen er til den hurtige spiller, der samtidig har brug for godt greb i banen når man vender og accellererer og ikke mindst optimal kontrol med bolden, når man dribler mens man forsøger at gå forbi modstanderen i højest mulige fart.

Som det er kutyme, fås støvlen i 3 varianter: F50 (Som er Messis foretrukne), F30 og F10. Der er flere forskelle mellem hver variant, og i mellem varianterne er der også forskelle. Du kan få F50 i flere udgaver f.eks. i læder, eller i Adidas' HybridTouch overflade eller som i Messi-udgaven hvor det er et helt tredje materiale nemlig DUALMAX som er et ultratyndt mikrofiber materiale.

Vælger du HybridTouch udgaven, vælger du samtidig at købe verdens letteste støvle (se mere her) som vejer sølle 150g. F50 Messi vejer kun 6 gram mere, så det er detaljer, men er man nørd nok, kan det jo også have betydning.

Præcis som i adiPure siloen, får man stadig solide støvler hvis man vælger alternativerne til F50 – man får ikke helt så meget teknologi, men 1500 kr. kan også være mange penge for hyggespilleren og man sparer hurtigt 50% på bare at tage et enkelt spring ned til F30'eren. Og det kan sagtens betale sig, med mindre man er perfektionist og spiller på et nogenlunde fornuftigt niveau.

De spiller i Adidas adiZero: Bastian Schweinsteiger, Luis Suarez, Edinson Cavani, Lionel Messi

Her kan du læse meget mere om Adidas adiZero F50 og de forskellige varianter.

Se Messi unboxe hans F5

Adidas Nitrocharge – Energy

Adidas Nitrocharge 1.0 Sort/Orange/HvidAdidas Nitrocharge 1.0 Sort/Grøn/SølvAdidas Nitrocharge 1.0 Hunt Hvid/Glow

Den nyeste af siloerne i blandt Adidas fodboldstøvler, lanceret så sent som i maj 2013. NitroCharge er lavet til den spiller, som Adidas kalder “The Engine” – altså den spiller der deltager mere eller mindre over hele banen, både offensivt og defensivt. Herhjemme vil vi nok kalde ham boks-til-boks spilleren, der giver holdet dynamik og drive og som ethvert hold har stor gavn af. Med andre ord, er det til spilleren med den enorme energi, der går forrest og løber den ekstra meter.

Igen er der 3 varianter: 1.0, 2.0 og 3.0. Tallene kan snyde lidt, hvis man tror at 3.0 er en nyere version end 2.0 osv, men her er laveste tal bedst. Alle tre modeller har Adidas' ny-opfundne teknologi som de kalder “Energysling” – et bredt bånd henover vristen, bestående af et gummemateriale og med det formål at give støvlen både fleksibilitet og stabilitet. Forskellen mellem de 3 varianter ligger primært i materialet på overdelen af støvlen, samt det faktum at 3.0'eren, altså den billigste variant, er bygget med primært fokus på komfort og power/energi og altså er knapt så allround. 1.0 er lavet i Adidas' Hybridtouch og har desuden indbygget en ligeledes nyudviklet teknologi nemlig Energypulse, som er en konstruktion i sålen, der skal være med til at optimere energien når man sparker, sprinter eller foretager lignende kraftudladninger.

Adidas beskriver selv støvlen så er den lavet med formålet at: “To retain energy, improve lateral movement, sharpen on field reactions, deliver added sprinting power and increase protection specifically for players who are tirelessly on the move.” En utroligt god beskrivelse af en støvle der er lavet til allround spiller – med andre ord en fodboldstøvle der skal kunne holde til en stor belastning og samtidig være skarp i det offensive og give spilleren maksimal fart.

De spiller i Adidas NitroCharge: Dani Alves, Joey Barton, Steven Gerrard, Jack Rodwell

Her kan du læse meget mere om Adidas Nitrocharge og de forskellige varianter.

Se Dani Alves unboxe et par NitroCharge

Adidas Predator – Control

Adidas Predator Instinct Sort/Hvid/RødAdidas Predator Instinct Blå/GrønAdidas Predator Instinct Hunt Hvid/Glow

Hvis man nogen taler Adidas fodboldstøvler, taler man også Predator. Adidas Predator, var den første fodboldstøvle der ikke bare var en fodboldstøvle, men en fodboldstøvle hvor producenten havde forsøgt at tilføje noget ekstra – i dette tilfælde tværgående gummilister, eller gummefinner om man vil, på forfoden med det formål, at øge boldens hastighed da man i starten af Predators udvikling lagde vægt på ting som kraft i skuddet, mens det senere hen er blevet til mere og mere fokus på præcision og skru i bolden.

De 3 varianter af Predatorstøvlen er: Predator, Absolion og Absolado. Lidt pudsigt så hedder topmodellen bare Predator, mens de to varianter hedder Predator Absolion og Predator Absolado. Det unikke ved Predator-serien er de fem såkaldte “Lethal Zones” som Adidas markedsfører som noget helt unikt blandt fodboldstøvler. Adidas har i hvert fald fundet på en rigtig god idé som i hvert fald i teorien lyder rigtig spændende, med forskellige zoner til forskellige formål. De fem zoner er Dribble, First Touch, Drive, Sweetspot samt Pass. Alle zoner, med undtagelse af Pass, er bygget med de her “finner” som Adidas kalder dem, som bl.a. giver mere friktion, større kontaktflade og skulle overføre mere energi til skud og afleveringer. Pass-zonen er i stedet udstyret med Memory Foam, for at give bedre komfort og pasform.

Forskellen i de tre varianter ligger primært i overfladen. Den “rigtige” Predator er lavet i Adidas' Hybridtouch mikrofiber, mens både Absolion og Absolado er lavet i syntetisk læder. Derudover er der en lille forskel i sålen, som dog alle er lavet af de såkaldte EVA-såler men altså i forskellige varianter, og så er der naturligvis et spring i vægt mellem de enkelte varianter.

De spiller i Adidas Predator: Xavi, Robin van Persie, David Silva, Aaron Ramsey

Her kan du læse meget mere om Adidas Predator og de forskellige varianter.

Se Xavi unboxe et par Adidas Predator Samba Edition

Historien

Præcis som Nike, startede Adidas som leverandør af løbesko, men allerede tidligt startede man også produktionen af fodboldstøvler. Adidas var således leverandør af fodboldstøvler til det vesttyske landshold, der i 1954 vandt VM – i støvler med skrueknopper, noget helt nyt på daværende tidspunkt.

Årene gik og Adidas leverede udstyr til mange af verdens allerstørste sportsfolk op gennem 50'erne, 60'erne, 70'erne og 80'erne. Adi Dassler, den oprindelige stifter af virksomheden, døde i 1978 og efterlod firmaet i hænderne på sin søn Horst og konen Käthe. Desværre døde Horst tidligt i 1987 og da moren var død to år tidligere, blev Adidas pludseligt bragt i en situation, hvor familien Dassler ikke længere havde kontrollen hvilket resulterede i uheldige beslutninger på ledelsesgangene hvor skiftende ledelser ikke havde det store held.

Det betød at man i starten af 90'erne var tæt på konkurs, men i 1993 kom en ny stærk mand til i form af Robert Louis-Dreyfus og med fornuftige beslutninger, uden radikale ændringer, fik han bragt selvskabet på rette kurs igen. I 1994 kom så den første Adidas Predator fodboldstøvle – og i dag er det den måske mest populære fodboldstøvle i verden.

Efter krisen i starten af 90'erne, er tyskerne kommet stærkt igen og står som en af verdens førende brands indenfor sportsbeklædning sammen med Nike. Store stjerne som David Beckham, Steven Gerrard, Iker Casillas, Xavi og ikke mindst altså Lionel Messi samt vores egen Daniel Agger er alle brugere af Adidas fodboldstøvler i dag.

Adidas fodboldstøvler, 5.0 ud af 5 baseret på 1 stemme
VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 5.0/5 (1 stemmer afgivet)