Adidas fodboldstøvler

Tysk grundighed. Det lyder jo ikke så dumt, gør det? Altså, at et produkt er arbejdet grundigt igennem og giver brugeren af produktet en oplevelse af at have købt et produkt, der opfylder alle forventinger.

Og det er lige præcis det du får med en fodboldstøvler fra Adidas.

I dag arbejder alle de store leverandører med såkaldte siloer, eller kollektioner, når det kommer til fodboldstøvler. Adidas er ingen undtagelse, men hvor man førhen næsten skulle tro, at de store producenter havde aftalt hvordan deres sortimenter skulle bygges op, da de alle havde samme antal siloer, finder du i dag “kun” 3 siloer hos Adidas:

Predator og X er de “moderne” siloer, selvom Predator kom til allerede i 1990’erne, mens Copa-siloen, er en modernisering af den gode gamle Copa Mundial støvle, som har fået en genopfriskning.

Når du kigger på fodboldstøvler fra Adidas, vil du finde fem prisklasser: +, .1, .2, .3 og .4.

Hvor + er den dyreste model, der har alle de nyeste og bedste teknologier bygget ind, i form af bedre materialer og konstruktioner, er .4 den billigste udgave, hvor du stadig får en fornuftig støvle, som dog ikke kan måle sig med den dyreste model.

Adidas Predator

Puma havde King. Nike havde Premier. Og Adidas havde Copa Mundial.

De klassiske modeller, for de store fodboldstøvle-producenter. Indtil 1900’erne.

For i 1994 kom Adidas som de første, med deres bud på fremtidens støvle. Som var andet et spørgsmål om komfort. Og det var Adidas Predator.

Derfor er der heller ikke nogle i dag, uanset om man er til et andet mærke end Adidas, der ikke kender Predator.

Predator er støvlen til dig der vil have boldkontrol, både i driblinger, pasninger og afslutninger.

Alt sammen med det ene formål, at få kontrol over kampen.

Derfor er det helt passende, at spillere som Pedri, Jude Bellingham og Paul Pogba, foretrækker netop Adidas Predator.

Adidas X

Vil du skabe kaos hos modstanderen, er Adidas X et stærkt valg. Lækkert touch på bolden, stabilitet og pasform til din fod og en ydersål der gør det muligt, at vende skarpt og hurtigt i de små rum.

Det er hvad du kan forvente af Lionel Messis foretrukne fodboldstøvle.

Adidas X er de tyske giganters nyeste model, og kommer pt. i tre udgaver: Speedflow, Speedportal og Ghosted.

Egenskaberne er de samme, men materialer og design varierer på de tre udgaver.

Vælger du en Adidas X fodboldstøvler, kommer du i selskab med de største spillere, som Lionel Messi, Karim Benzema og Rafael Leão.

Adidas Copa

En klassiker i nye klæder. Den originale Adidas støvle, udsat for nyudvikling.

Med en Copa fodboldstøvle, får du stadig det der kendetegnede Cop Mundial: Fantastisk pasform, i ægte læder.

Adidas Copa kommer i flere versioner, men de to primære der er designet og udviklet ud fra samme tilgang, er Adidas Copa Pure og Adidas Copa Sense.

Hvis man sammenligner de nye modeller, med den gode gamle Copa Mundial, vil de fleste hurtigt bemærke, at den velkendte store pløs, er væk.

Ud over den gode pasform, har man nemlig valgt at gå med såkaldt “laceless” system, på nogle af modellerne, så støvlen fremstår simplere og du får en renere overflade, til forbedret boldkontrol.

Adidas’ plads i markedet

Når man i dag ser på markedet, er der ingen tvivl om, at Adidas fodboldstøvler har noget, få andre har. Hvordan kan man ellers opnå den position som et af de mest populære brands indenfor sportsbeklædning, blandt andet når det kommer til fodboldstøvler.

Heller ikke, selvom økonomisk styrke og markedsføring selvfølgelig også har betydning.

I dag er der, bortset fra regionale udsving som f.eks. Joma i Spanien, primært tre mærker, der konkurrerer om verdensherredømmet: Nike, Puma og altså Adidas.

Og rigtig mange af os over 40, startede vores fodboldkarrierer med et par Adidas Copa Mundial fodboldstøvler – og derfor har den brændt sig ind i bevidstheden sammen med de tre striber hos rigtig mange fodboldspillere over hele verden.

Og sammenligner man med Nike, der først for alvor gik på markedet for fodboldstøvler i slutningen af 1990’erne, så har Adidas en fornem og lang tradition for at lave gode fodboldstøvler.

I den hårde kamp med specielt Nike har man været nødt til at steppe up på markedsføringsfronten. Derfor ser man også Adidas fodboldstøvler i mange forskellige farvekollektioner, for lige præcis på designfeltet er Nike måske den førende – i hvert fald er amerikanerne enormt dygtige til hele tiden at bringe nyt på banen.

Derfor har man naturligvis også været nødt til at lave kontrakt med så stor en spiller som muligt, og det har man gjort med Lionel Messi. Så der er for alvor stor kamp mellem giganterne med verdens to bedste fodboldspillere i front på kamppladsen. Messi har, som Ronaldo har det hos Nike, sin helt egen kollektion i form af Adidas X .1 Messi.

Historien

Præcis som Nike startede Adidas som leverandør af løbesko, men allerede tidligt startede man også produktionen af fodboldstøvler. Adidas var således leverandør af fodboldstøvler til det vesttyske landshold, der i 1954 vandt VM – i støvler med skrueknopper – på daværende tidspunkt noget helt nyt.

Årene gik, og Adidas leverede udstyr til mange af verdens allerstørste sportsfolk op gennem 1950’erne, 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne. Adi Dassler, den oprindelige stifter af virksomheden, døde i 1978 og efterlod firmaet i hænderne på sin søn Horst og konen Käthe. Desværre døde Horst tidligt i 1987, og da moren var død to år tidligere, blev Adidas pludseligt bragt i en situation, hvor familien Dassler ikke længere havde kontrollen. Det resulterede i uheldige beslutninger på ledelsesgangene, hvor skiftende ledelser ikke havde det store held.

Det betød, at man i starten af 1990’erne var tæt på konkurs, men i 1993 kom en ny stærk mand til i form af Robert Louis-Dreyfus. Med fornuftige beslutninger uden radikale ændringer fik han bragt selskabet på rette kurs igen. I 1994 kom så den første Adidas Predator-fodboldstøvle – og i dag er det den måske mest populære fodboldstøvle i verden.

Efter krisen i starten af 1990’erne er tyskerne kommet stærkt igen og står som ét af verdens førende brands indenfor sportsbeklædning sammen med Nike. Store stjerne som David Beckham, Steven Gerrard, Iker Casillas, Xavi og ikke mindst Lionel Messi samt vores egen Daniel Agger er alle brugere af Adidas fodboldstøvler i dag.