Futsal – den ultimative guide

Er du stødt på ordet ‘futsal‘ og har du undret dig over, hvad det er? Fortvivl ikke! Her hos FodboldFessor har vi nemlig samlet en guide til, hvad futsal er, hvor det stammer fra, hvad forskellen er i forhold til almindelig fodbold … og meget, meget mere. Læs blot med og bliv klogere på den anderledes fodboldform.

Historien bag futsal

Selvom ordet ‘futsal’ kan lyde tysk, stammer det fra portugisisk. Direkte oversat betyder det indendørs fodbold. Selve spillet er dog markant anderledes end spil udenfor. For det første er banen mindre, da man spiller på en håndboldbane. Derudover er der kun fem spillere på banen af gangen: 1 målmand og 4 markspillere.

Som spiller får du flere boldberøringer og målmanden kommer meget mere i spil. På grund af den mindre bane og de færre spillere har futsal et højt tempo og der er meget teknik med det en kamp. Du skal altså have styr på din teknik for at kunne vinde i futsal.

På grund af det høje tempo er selve bolden mindre og er nemmere at styre end de større fodbolde, da den ikke hopper lige så meget, som en almindelig fodbold går det. Find i øvrigt gode futsal fodbolde her.

Futsal er en selvstændig sport, men er et rigtig godt supplement til fodbold, hvis du vil forbedre din hastighed og din teknik. Fodboldspillere, som Pelé, Zico, Ronaldo, Ronaldinho, Robinho og Ricardinho har alle spillet futsal og deres spillestil stammer direkte fra det hurtige spil.

Du kan se et eksempel på det høje tempo og de mange tricks spillerne udfører på banen, i videoen her:

Futsal er særlig populært i Sydamerika, hvor sporten stammer fra. Her spilles der fodbold på selv de mindste gader og stræder, og spillet er et rigtig godt alternativ, hvis ikke du har en hel bane til rådighed.
Spillet er også meget populært i Holland og Belgien, som har store klubber udelukkende til futsal.

Herhjemme i Danmark er futsal endnu ikke ligeså udbredt, som i de ovenstående lande. DGI og DAI har futsalhold, og der er mulighed for at prøve kræfter med den alternative form for fodbold. Men sporten er endnu ikke ligeså udbredt, som fodbold er det og du skal ofte bo i en større by for, at kunne spille spillet. Alligevel har DBU i 2012 valgt, at genetablere et futsallandshold med Aroldo Strack i spidsen.

Er der forskel på reglerne i futsal og fodbold?

Det helt korte svar er, ja, der er forskel i reglerne.

Hvis du spiller futsal med spillere over 13 år, skal du følge UEFAs regler. Der kan dog være enkelte andre regler klubberne imellem. Dem kan du læse om, på din klubs hjemmeside.

Der er flere forskelle, som vi ikke vil nævne her. I stedet henviser vi til DGIs hjemmeside om futsal. Her kan du downloade og printe reglerne for både børn og voksne, så du kan bruge dem i dit spil og i din klub. Du finder linket her. Dog vil vi komme med de vigtigste regler, som er anderledes fra reglerne i fodbold.

Spiller dit barn (U5-U12)  futsal, anbefaler DGI, at man ændre reglerne lidt. De vigtigste regler for børn, er:

 • Man spiller med én dommer i stedet for to
 • Man dropper reglen om akkumuleret frispark
 • Målmanden må tage bolden op, så ofte han vil
 • Man spiller uden halvleg
 • Man spiller uden timeout
 • Der skal altid spilles med benskinner

De vigtigste regler for voksne, er:

 • Man spiller med to dommere
 • Der spilles med akkumuleret frispark (ligesom i basket)
 • Der er regler for, hvornår målmanden må tage bolden op
 • Man spiller med halvlege
 • Man spiller med timeout
 • Man spiller 2×20 minutters effektiv spilletid
 • Det er påkrævet, at man spiller med benskinner

Udstyr til futsal

Fordi futsal foregår indendørs, skal du selvfølgelig have indendørs sko på. Nogle sko er beregnet til futsal med fleksible såler og er af slidtstærkt materiale. Disse har ofte ordet ‘futsal’ i deres navn og du kan derfor roligt gå efter disse sko, når du skal spille.

Det er et krav, at du har benskinner på når du spiller. Benskinnerne skal dækkes af dine fodboldstrømper. Udover, at benskinnerne skal være beregnet til fodbold, er der ikke nogen særlige regler for, hvilke du skal vælge.

Som det er nævnt tidligere, så er bolden mindre og tungere end en fodbold til fodbold. Ligesom med skoene, hedder disse ofte noget med ‘futsal’ og du kan derfor gå efter det navn, hvis du selv skal an

Hvad er forskellen på futsal og indendørs fodbold?

Der er stor forskel på den indendørs fodbold, som vi her i Danmark er vant til og futsal. For det første er tempoet højere, fordi banen er mindre. Målene er almindelige håndboldmål og en kamp varer to gange tyve minutters effektiv spilletid. Hvert hold har en målmand og fire markspillere på banen på samme tid.

Bolden er mindre, men vejer det samme som en almindelig fodbold i futsal. Boldens indebold er blødere end en almindelig fodbold. Det betyder at bolden ikke hopper lige så meget rundt, som en fodbold til indendørs brug gør. Derfor er den nemmere at kontrollere.

Ved futsal er der ingen bander. Så når bolden er ude af spil skal der foretages et indspark ved igangsætningen.

Målmanden må røre bolden inde i straffesparksfeltet.

Siden 2008 er futsal den version af fodbold, som er blevet spillet ved indendørs fodbold-tuneringer.

Hvor kan man spille futsal?

Desværre er futsal ikke så udbredt i Danmark endnu, og der er derfor ikke særlig mange steder du kan spille spillet. Du kan se en oversigt over, hvor i landet du kan spille via dette link.

Hvis du ikke bor i nærheden af en by med futsal, så snak med din lokale fodboldklub om muligheden for, at starte et hold op. Måske er der andre, ligesom dig, der er interesseret i et mere teknisk og hurtigere spil, end det I får på fodboldbanen?

Prisen er forskellig fra klub til klub.

Turneringer i futsal

Der findes forskellige turneringer, både i ind- og udland, som du kan være med til, hvis du spiller futsal. DGI har samlet en oversigt med de aktuelle turneringer i både Danmark og i udlandet. Her kan du holde med, hvor og hvornår de forskellige turneringer bliver afholdt.

Siden bliver løbende opdateret. Derfor vil der være perioder, hvor der ikke er noget at vise, hvor andre perioder har en masse turneringer.

2 Kommentarer

 1. Janne
  12. oktober 2020 at 15:40- Svar

  Linket til klubber virker ikke. Hvor tættest på Slagelse, kan mam spille hvis man er 14 år?

  • Martin Hjort
   13. oktober 2020 at 14:06- Svar

   Hej Janne

   Årh det har jeg slet ikke opdaget, tak for det 🙂

   Jeg kan faktisk ikke finde en oversigt, så jeg ville give DBU Sjælland (tlf. 46 34 07 36) og/eller DGI Sjælland (79 40 48 00) et kald for at høre 🙂

   Mvh Martin

Skriv en kommentar