Når dit barn skal starte til fodbold

Skal dit barn starte til fodbold, er udstyret vigtigt. Der er enkelte ting, som er anderledes til børn end til voksne indenfor fodboldens verden – og de ting er rigtig gode at vide. Derfor har vi lavet en forældreguide til, hvordan du og dit barn kan blive godt klædt på til, at starte fodboldtræningen.

Guiden er især henvendt til dig med børn på 3-7 år.

Fodboldstøvler til børn

ForældreguideNoget af det vigtigste udstyr en fodboldspiller har, er skoene. Der er mange forskellige modeller på markedet, og de kan alle noget særligt: nogle har komforten, som førsteprioritet, andre går op i følingen med bolden mens et tredje mærke går op i materialet og designet.

Når du vælger fodboldstøvler til dit barn, er noget af det vigtigste størrelsen. Derfor skal dit barn altid prøve en mulig kommende fodboldstøvle på. Køber du støvlen brugt, så prøv skoen i en forretning eller kontakt sælger og hør, om I kan mødes før du køber skoen.

Skoen må ikke klemme, men skal stadig sidde så tæt, at den ikke rutsjer omkring foden. Som hovedregel, hvis barnet er under 12, så skal der ikke være plads til mere end en lillefinger mellem hælen og skoens bagside. Er der plads til mere, er skoen for stort.

Er dit barn hel nybegynder indenfor fodbold, er det en fordel at købe den første sko i en butik. Husk også, at barnet skal have fodboldstrømper og benskinner på, så al udstyret skal tages med i butikken og prøves på, samtidig med skoen. I butikken er der uddannet personale, som kan hjælpe dit barn med størrelse, pasform og lignende. Så er du sikker på, at I kommer hjem med et produkt, som dit barn bliver glad for.

Hvad med komforten i støvlen?

Komforten i dit barns støvle er en vigtig størrelse: Den sikrer, at støvlen sidder godt og behageligt på foden og med en god komfort kan dit barn undgå ømme fødder, vabler og lignende.

Dog er der ikke nogen støvler, som er bedre end andre indenfor det felt. Der vil dog altid være støvler, som mener de er bedre end andre, men som udgangspunkt er der ikke forskel på komforten i dit barns kommende støvler. Det står dig altså frit for, hvilken sko dit barn skal have på, på banen.

Hvad med størrelsen?

Dit barn vokser, og en støvle kan hurtigt blive for lille. Derfor er det fristende, at købe en størrelse større, end den barnet egentlig skal bruge. Men lad være med det!

Bliver støvlen for stor til dit barn, kan det give ømhed i fødderne og dit barn kan ikke yde optimalt på banen. Køb derfor altid den rigtig størrelse!

Et alternativ kan være, at købe fodboldstøvler af læder. Materialet giver sig nemlig ved brug, og der er derfor plads til at foden vokser lidt.

Vokser dit barn ud af sine støvler midt i sæsonen, kan det måske i stedet betale sig at købe brugte fodboldstøvler. Se mere om det nedenfor.

Brugte fodboldstøvler

De dyreste fodboldstøvler koster 600-700 kr. – også til børn. Da de ofte kun holder én sæson, pga. slid og fordi dit barn vokser, kan det hurtigt løbe op i mange penge for støvler. Vælger du at købe sidste års model, kan du hurtigt spare 300-400 kr.

Et andet sparetrick er, at købe støvlen brugt. Dog skal du være sikker på, at det er den rigtige størrelse og at formen er den rette til dit barns, før du køber den, da du ikke kan få skoen retur.

Du kan blandt andet købe brugte støvler på DBA.dk, Guloggratis.dk, Trendsales og swapsport.dk.  Ofte kan du også finde andet udstyr, så som benskinner, handsker eller tøj på de nævnte sider.

Tøj til dit barn

Når dit barn starter til fodbold, skal han/hun selvfølgelig også have tøjet i orden. De fleste ved, at barnet skal være iført en trøje, et par bukser (enten lange eller korte) og fodboldsokker. Træner dit barn udendørs i vinterhalvåret skal du også købe baselayer (se vores guide til det her) og lange bukser.

Baselayer tøj, kan også være godt, når efteråret melder sig og den første regn og halvkolde træninger bliver aktuelle.

Før du køber tøj til dit barn, så forhør dig i barnets klub, om der er nogle regler for, hvad for noget tøj dit barn må gå i. Det kan være der er regler mht. farve eller andet. Når du har sikret dig, om der er regler i klubben er det bare med at gå amok med indkøbene.

Benskinner til børn

Benskinner til børn

Disse benskinner sidder fast under barnets hæl. Dog skal barnets strømpe stadig sidde ude over skinnen så den bliver siddende

Benskinner kan bruges til både træning og kamp og beskytter dit barns ben mod de hårde slag, som kan komme fra bolden. Der er et par retningslinjer du med fordel kan følge, når dit barn skal starte til fodbold:

De lange benskinner kan være en god begynderskinne til nybegyndere eller helt små børn (3-7 år) indenfor fodbold. De dækker mere af benet og beskytter derfor også bedre.

Disse skinner fra Nike har ankel- og skinnebensbeskyttelse, så disse dele bliver dækket. Skinnen er lavet af K-resin, et materiale som giver god beskyttelse. Skinnen er også lavet af EVA, som øger komforten på bagsiden af skinnen.
Du kan tage den nederste del af skinnen af, så den bliver tilpasset dit barns niveau og beskyttelsesbehov.

Er dit barn vant til fodbold eller ældre end 7 år, kan de sagtens have en benskinne, som kun dækker noget af benet. Denne skinne kan sættes fast i sokkerne og på den måde blive, hvor den skal.

BenskinneEt eksempel på en kort benskinne er denne fra Nike. Den er lavet af et materiale kaldet K-resin, som er behageligt og stærkt. Skinnen er ergonomisk lavet, så den sidder tæt og godt omkring dit barns ben.

Med i købet får du benvarmere, som kan holde skinnen på plads.

Fodboldstrømper til børn

Forældreguide

Strømper, som Barcelona-spillerne bruger. Her er der deres hjemmebanefarver, som er vist

Det er ikke nok, bare at købe en fodboldstøvle og så have en almindelig sok indenunder. Nej, det bedste er en fodboldstrømpe. Dem kan du få i et utal af farver, så de både kan matche din egen klubs farver, eller du kan spille i dit favoritholds farver. Det er næsten kun fantasien, som sætter grænser.

Strømperne skal købes i barnets skostørrelse. Forskellen på almindelige sokker og fodboldstrømper er, at sidstnævnte er lidt tykkere end de almindelige sokker. De beskytter altså bedre mod de skrammer, som en fodboldstøvle og træning kan give.

Du kan få strømper med og uden kompression, alt efter behov og ønske.

Målmandshandsker til børn

Vil dit barn være målmand, skal han/hun selvfølgelig have nogle målmandshandsker. Fordi hænderne er en målmands bedste og vigtigste redskab, så skal de beskyttes mod hårde spark fra bolden, som kommer når målmanden griber den. Derfor skal handsken være stiv på indersiden af hånden.

Sørg for, at handsken har et tæt fit så dit barn ikke hele tiden skal justere handskerne, men i stedet kan koncentrere sig om, at stå på mål. Ofte er en velcrobåndslukning optimalt til dette. Er du i tvivl om noget, så spørg i den butik, hvor du handler. Shopper du på nettet er der ofte en chatfunktion, som du kan bruge til at stille spørgsmål.

Forældreguide, målmandshandske til børnEt eksempel på en målmandshandske til børn er denne fra Reusch. Materialet og fittet på handsken giver en rigtig god boldkontrol, samtidig med at dit barns hånd får optimal beskyttelse.
Ved hjælp af Thumbflex-teknologien er der en god bevægelighed i handsken. Derudover har handsken et AirVentSystem, som giver hånden mulighed for at ånde i handsken.

Unisport.dk har samlet alle deres målmandshandker til børn under én side – så er det nemmere at navigere rundt i junglen af handsker. Du finder siden her.

Tjekliste til forældreguiden

Da det kan være rart med en tjekliste (og en opsummering af den ovenstående tekst) har vi samlet den her:

  •  Mål barnets/børnenes fødder og find den rigtige størrelse
  •  Tag kvalitet og pris i betragtning
  • Prøv støvlerne på barnet og derefter tjek fødderne for mærker efter ubehag
  • Tjek fodboldstøvlerne for dårlige syninger og andre irritations elementer
  • Giv støvlerne en overfladebehandling med en spray, eller læderbalsam til skindstøvle
  • Find benskinner, som passer til barnets spillerniveau