Denne artikel indeholder reklamelinks til samarbejdspartnere.
Hold nu op det lyder kedeligt – pleje af fodboldstøvler. Så bliver det da ikke meget mere usexet gør det? Omvendt så er der jo ikke noget meget federe, end at tage et par nye fodboldstøvler på vel? Den der følelse af et par fodboldstøvler der ikke er trådt du, ikke ligner noget der har været plantet i mudder i 14 dage og ikke mindst et par fodboldstøvler man har lyst til at vise frem for vennerne i klubben.
Gode produkter til pleje af fodboldstøvler
Det sidste kan du nok ikke få hver gang du møder til træning, men hvis du til gengæld sørger for at pleje dine fodboldstøvler rigtigt, kan du med lethed opnå både at have et par lækre og flotte fodboldstøvler i rigtig lang tid – og tilmed spare penge.
Læs min store guide, om at vælge de rigtige fodboldstøvler, så du kan træffe det rigtige valg. Og med denne guide kan du samtidig tænke mindre på prisen.
Når du tager et kig rundt på nettet, selv med Googles hjælpende hånd, kan det dog være svært at finde hoved og hale i, hvad der er den rigtige måde at vedligeholde dine fodboldstøvler på. For man kan sagtens gå galt i byen.
I dag er udbuddet af materialer som man kan få fodboldstøvler i, også markant større end for 10-15 år siden hvor det var læder eller skind for det meste. I dag kan man også få både mikrofiber eller syntetisk læder, og der er forskel på hvordan man behandler de forskellige materialer.
Derfor får du alle de råd du har brug for i forbindelse med pleje af fodboldstøvler – og jeg afliver også et par myter – så du kan:
- Få lækrere fodboldstøvler i længere tid
- Få flottere fodboldstøvler i længere tid
- Få fodboldstøvler der holder pasformen i længere tid
- Spare penge da dine fodboldstøvler vil holde flere sæsoner
- Få mere for dine brugte fodboldstøvler, hvis du alligevel ikke kan vente med at købe nye fodboldstøvler
Pleje af fodboldstøvler – kom godt i gang
Når man skal vedligeholde fodboldstøvler er der nogle helt grundlæggende fifs, tips, tricks – ja kald dem hvad du vil – som virker åbenlyse, men som for rigtig mange fodboldspilleres vedkommende alligevel ikke bliver gjort. Og det kan man jo godt undre sig lidt over, når man tænker på hvor simpelt det egentlig er. Derfor får du til at starte med, de helt simple tips til pleje af fodboldstøvler:
Luft dine støvler ud
Præcis som dit hus, din lejlighed eller kolonihavehus trænger til en udluftning i ny og næ, så har dine fodboldstøvler det altså også – hvilket du med garanti har lagt mærke til, når du har taget dine støvler ud af sportstasken. Fodtøj generelt, og fodboldstøvler især, er udsat for en masse varme og fugt som de skal forsøge at slippe af med, når foden tages ud af støvlen. Men det er nødvendigt at hjælpe den på vej og det gør du bedst ved at lade støvlen stå og “lufte ud” i helt op til 24 timer minimum. Spiller du hver dag og har du ikke to par, så kan du ikke nå op på de 24 timer, men så må de stå længst muligt. Det optimale er at få dem udenfor, men er det for koldt i vejret, så hold dem indendørs.
Bonusinfo: Skulle uheldet være ude, og dine fodboldstøvler allerede er begyndt at lugte og du ikke kan slippe af med lugten ved almindelige udluftning, så kan du gå lidt kraftigere til værks ved enten at bruge Rodalon eller BioSpray. Sidstnævnte kan bl.a. købes hos UniSport og er nok det jeg vil anbefale, men Rodalon er bestemt også effektivt. Dine kone, kæreste eller mor bliver så glad og meget lettere at overtale til at ordne dem for dig hvis du selv er med til at holde dem lugtfri. Og så hjælper det oven i købet på støvlernes evne til at ånde, så det er en selvforstærkende effekt.
Tag støvlerne op af tasken
Det virker så åbenlyst, men hold op hvor er det nemt bare lige at smide tasken fra sig når man kommer hjem. Måske er der bold i fjerneren, man skal lige game en gang FIFA på PS4’eren, og måske er man så heldig, at din mor, kæreste eller kone forkæler dig og klarer det for dig – det der med at gå i gang med pleje af fodboldstøvler gider man i hvert fald ikke.
Men så er der lige de der dage, hvor de ikke er hjemme og du selv skal klare det – hvad så? Du tager da støvlerne op af tasken med det samme ikke? Hvis ikke, så se at komme i gang. Ud over at det stinker helt forfærdeligt hvis ikke de kommer op med det samme, de ligger jo også sammen med dit brugte og svedte tøj, så risikerer du at snavset tørrer ind og dermed bliver sværere at fjerne – og igen mindsker levetiden for dine ellers helt nye og lækre Adidas Predator – og hvor fedt er det?
Bonusinfo: Igen bliver dine kone, kæreste eller mor så glad og meget lettere at overtale til at ordne dine fodboldstøvler for dig hvis du selv er med til at holde dem lugtfri og tager dem ud af tasken når du kommer hjem, og så lige følger rådet over og sætter dem til udluftning. Og så ødelægger du heller ikke din taske.
Spil på det rigtige underlag
Når du nu er så godt i gang med pleje af dine fodboldstøvler, så er det også vigtigt at huske på, at der finde forskellige fodboldstøvler til forskellige underlag. Det lyder måske lidt overdrevet, og ikke mindst dyrt – specielt hvis man er serie 6 spiller, men noget af det der kan slide mest på fodboldstøvler er at bruge dem på forkerte overflader. Alle støvler kommer med en anmærkning af hvilken overflade de er lavet til – hvilket knopsystem de er bygget med.
Klassikeren er “FG” som står for “Firm ground” og er beregnet til en standard græsbane. Men der findes jo også grusbaner, stenmelsbaner og kunststofbaner, og bruger du støvler der er markeret med “FG” eller “SG” på f.eks. en kunststofbane, risikerer du at ødelægge støvlen lynhurtigt. Ud over at du risikerer ømme fødder og ikke mindst skader, samt også mister din reklamationsret. Så selvom to eller tre par fodboldstøvler kan virke voldsomt, så er det jo også ærgerligt at ødelægge sin støvler og ikke kunne få pengene retur – blot fordi man var lidt nærig. Så hold øje med hvilket underlag den enkelte støvle er lavet til.
Bonusinfo: Det er ok at bruge støvler beregnet til kunststof (AG) på græsplaner, der mister man ikke reklamationsretten. Læs mere om underlag og se de forskellige forkortelser her.
Lav en tjekliste
Et lille fif kan være, at lave en tjekliste som du hænger op på køleskabet, døren, opslagstavlen eller væggen så når du kommer hjem, så har du en lille oversigt over hvad det er nu er du skal huske som det første (udluftning og tage op af tasken, hvis du allerede har glemt det). Sæt sedlen et sted hvor du er sikker på at se den når du kommer hjem, og når du så har gjort det ofte nok, bliver det en rutine som du bare gør når du kommer hjem. Tjeklisten kan du også udvide til at indeholde de mere “avancerede” råd som kommer længere nede – de kan ofte være sværere at huske da de dels er mere omfangsrige og dels ikke udføres så ofte. På den måde blive din pleje af fodboldstøvler langt nemmere og hurtigere overstået.
Tag det et skridt videre
Nu har du fået alle de lette tips, nu er det tid til at give lidt mere los og tage det skridtet videre. Udluftning er godt, at tage dem op af tasken er godt og at lave en tjekliste er godt – men det rykker ikke på samme måde som de tips du får nu. Det er tips for den der gerne vil behandle sine fodboldstøvler godt og være lidt god ved dem, så de også kan hjælpe dig med at score flere mål, vinde flere tacklinger, hoppe høre og løbe hurtigere – alt det som de er designet til, men som du kan forpurre ved ikke at vedligeholde dem. Og taget i betragtning af, at de er det ultimativt vigtigste våben for en fodboldspiller, er det vel ikke for meget forlangt, at du tager dig godt af dem, er det?
Har du været snu eller heldig (i rengøringsmæssige sammenhænge i hvert fald) at købe et par støvler i mikrofiber, eller måske endda plastik, så er det eneste rengøring du skal foretage, at tørre støvlerne af med en opvredet klud både på overdelen og på sålen mellem knopperne. Det er al den rengøring et par støvler af den slags behøver – og du kan oven i købet springe alle punkter herunder over. Men nu er det tid til de råd der virkerligt rykker og som gør dine støvler værdige til flere ture i rampelyset. Nedenstående punkter gælder kun fodboldstøvler i læder, syntetisk læder eller skind.
Rengør efter brug
Du har fyret den af til træning, eller måske lavet hattrick i en topkamp, men når du så kommer hjem sker der ikke mere. Jo, du husker måske lige at tage støvlerne op af tasken og stille dem til tørring, men du glemte at gøre dem rene først. Og det er en ret vigtig forglemmelse (ubevidst eller ej – nej du er da ikke doven vel?), for hvor effektivt er det lige at stille dem til tørre, hvis de er fuldt med snavs og i værste fald mudder? Det kan man næppe kalde god pleje af fodboldstøvler?
Hvis det er støvler i mikrofiber eller plastik er det eneste du skal gøre, at tørre dem af med en klud. Fodboldstøvler af læder eller skind derimod, skal have en lidt grundigere omgang. Her skal du både bruge en hårdt opvredet klud, en blød børste og måske en neglebørste, hvis støvlen har et eller flere steder hvor snavset ikke er til at få af med hverken klud eller blød børste. Det kan f.eks. være et mønster eller en syning. Når du bruger en neglebørste er det dog vigtigt, at du stadig er forsigtig og ikke bare maser den ind i støvlen fordi det er det mest effektive. Tænk hele tiden på, at læder og skind jo bare er hud, typisk fra en ko. Så du kan jo forestille dig hvor fedt det vil være at få en hård omgang med børsten på din arm – og så vurdere om det er godt eller skidt for din hud.
Når du så har fået renset støvler, også på undersiden mellem knopperne, så skal støvlerne jo tørre. Men her det du ikke skal falde i en klassisk fælde: At tro at jo varmere jo bedre, for de skal jo tørre hurtigt. Lad være med at stille dem på, eller i nærheden af en varm radiator, et fyr eller en brændeovn. Støvlerne bliver hurtigt tørre, men du øger risikoen for at læderet sprækker eller syninger går op. Ikke så fedt. Stil i stedet dine fodboldstøvler i et rum med stuetemperatur, eller endnu bedre: Udenfor (så længe det ikke er for koldt).
Er støvlerne meget våde efter en kamp i regnvejr eller måske flere timers spil i sommervarmen, så kan du benytte dig af avispapir. Det er vigtigt du ikke maser for meget papir ned i støvlen, så kan du ødelægge pasformen, men omvendt kan den rigtige mængde avispapir også forhindre en ødelagt pasform, fordi støvlen ikke falder sammen. Avispapir kan øge hastigheden på tørringen, så det er en rigtig god mulighed ved meget våde fodboldstøvler.
Bonusinfo: Lad nu være med at tro, at læder- og skindstøvler kan tåle en omgang under vandhanen eller i et kar med vand. Det kan virke som en hurtig læsning, men læderet har bare ikke godt af det. Igen kan du sammenligne det med din egen hud og hvad der sker når du tager et langt bad – lige bortset fra, at læderet på dine fodboldstøvler ikke har mulighed for at “folde sig ud” igen.
Imprægnering
Du kender det måske fra dine almindelige sko. Altså dem af læder (også syntetisk) eller skind. For at gøre fodboldstøvlerne mere afvisende overfor snavs, skal du imprægnere dem. Og det er ikke nok at gøre det når du køber dem, de skal løbende have en omgang imprægnering cirka en gang hver anden uge – alt afhængig af hvor meget de bliver brugt. En tommelfingerregel kan være, at kigge på om støvlerne er blevet lidt matte – så er det tid til en imprægnering. Og lad mig gøre det klart: Fodboldstøvler af mikrofiber eller plastik skal ikke imprægneres.
Når de skal have en omgang med flasken med imprægnering så sørg for at støvlerne er rene først og derfor kommer dette råd som efter rådet om rengøring af dine fodboldstøvler. Når du så har gang i flasken, så brug reglen om, at tre omgange med et tyndt lag er meget bedre end én stor omgang med et tykt lag. Kommer du for meget på, kan du opleve at der dannes skjolder på støvlerne, og de kan være svære at få af og er ikke specielt pæne og så er vi jo lige vidt i forhold til at holde dem pæne. Sørg samtidig for, at støvlerne er helt tørre mellem hver imprægnering. Og så husk at gå udenfor. Det er ikke specielt sundt at indånde sådan en gang imprægnering.
Bonusinfo: Ligesom det ikke er smart at pisse mod vinden, så er det altså heller ikke smart at imprægnere et par fodboldstøvler i modvind…
Brug læderbalsam
Nå nu støvlerne er renset og tørret, skal man jo også sørge for at beskytte dem til de næste ture på fodboldbanen. Imprægnering er godt, men med læderbalsam giver du dem ekstra beskyttelse og så hjælper det også gevaldigt på udseendet – altså fodboldstøvlernes. Et alternativ til læderbalsam er læderfedt, men det er noget federe end balsammen, og derfor har støvlerne heller ikke så let ved at ånde efterfølgende. Derfor er mit råd, at du skal bruge læderbalsam om muligt, og er det helt umuligt, så brug læderfedt og få så købt noget læderbalsam.
Når du nu skal pudse fodboldstøvlerne med læderbalsam, så skal du bruge en klud der ikke ridser støvlen. Det kan være karklude, en gammel skjorte eller lignende, og så sørg for helst at bruge læderbalsam i samme farve som fodboldstøvlen, eller som minimum en neutral farve. Og når du så har være begge støvler igennem og givet dem en grundig omgang, så skal de stå og tørre i 24 timer hvorefter du skal tørre det overskydende balsam af støvlen. Hvor tit skal jeg så gøre det spørger du måske? Sådan cirka en gang hver eller hver anden uge, alt afhængig af hvor meget du bruger dine støvler.
Bonusinfo: Lad være med at bruge penge på skosværte. Det skader ikke støvlerne, men hjælper heller ikke, så spar pengene og lad det stå på hylden.
Et par hurtige advarsler
Sammen med alle de gode råd du nu kan bruge til at få fodboldstøvler der holder i længere tid, og er pænere i længere tid, så skal du også lige have et par hurtige advarsler:
- Lad være med at bruge almindelige rengøringsmidler til læderstøvler. Hele tiden sammenlign med din egen hud – hvordan er en omgang ajax på din hud? Nej vel?
- Dine fodboldstøvler skal IKKE i hverken vaskemaskine eller tørretumbler. Du risikerer at smadre både maskine og støvle – så der ønsker du ikke at eksperimentere.
Er du klar – eller skræmt?
Pyha for en smøre, men der er altså dælme også mange gode råd når det gælder lige til at gribe fat i pleje af fodboldstøvler. Og sidder du nu og tænker “Jamen det vil jo tage mig evigheder” så tænker du forkert. Et forsigtig estimat er at du maks skal bruge 5-10 minutter på de lange dage, der hvor du skal i gang med læderbalsam og/eller imprægnering og ellers er det jo bare hverdags huskeregler der er overstået på 5-10 sekunder. Og det er jo det hele værd, når du både kan spare penge og have flottere og behageligere fodboldstøvler i længere tid.
Ofte stillede spørgsmål, om pleje af fodboldstøvler
Uanset om det er sved, fugt eller noget andet, der er årsag til, at dine fodboldstøvler lugter, bør du starte med en god udluftning.
Stil støvlerne ud, gerne i helt op til 24 timer. Er det koldt og vådt, så må du nøjes med at lufte dem ud indendørs, men sørg her for, at de ikke står i vaskerummet eller andre rum, der er varme og/eller fugtige.
Er det helt slemt, og udluftningen ikke hjælper (nok), findes der en spray, som kan fjerne lugten. Den kan bl.a. købes hos Unisport.
Et alternativ til sprayen er Rodalon, der ofte er en effektiv lugtfjerne. F.eks. hvis vi ligefrem taler om jordslåede fodboldstøvler. Pas dog på med at overøse støvlen med Rodalon, uanset hvad.
Man kan sagtens vaske fodboldstøvler.
Afhængigt af, om det er støvler lavet i et syntetisk materiale, eller om de er lavet med ægte læder, er behandlingen forskellig.
Er støvlerne lavet mikrofiber eller et andet syntetisk materiale, kan du nøjes med at tage en fugtig klud, og tørre støvlerne af.
Jo hurtigere du er til at tørre dem af, jo mindre våd skal kluden være.
Har vi at gøre med støvler i ægte læder, kan du godt starte med en klud, for at tage det værste, men vil du helt i dybden, skal du bruge en blød børste.
Det kan være både en neglebørste, en tandbørste eller en decideret skobørste, men uanset hvilken du bruger, er det vigtigt, at den ikke er for hård.
Test den af på din arm. Føles den ubehagelig, skal du finde en blødere.
Og vær forsigtig. Undlad af ase og mase for hårdt med børsten.
Og så skal du naturligvis huske at rense støvlerne på sålen også.
Her kan du banke dem af først, mod fliserne, muren eller noget andet hårdt, og derefter bruge en børste, til at fjerne resten.
Og tør gerne efter med en klud også.
Børsten til sålen, må gerne være hårdere, end den du bruger til overdelen, men vær opmærksom på, at mange fodboldstøvler i dag, ikke har en ydersål, der dækker hele undersiden.
En hård børste, må kun bruges på selve sålpladen.
I teorien, ja, men det er på eget ansvar.
Der findes vaskeposer, som nogle anbefaler at bruge til sneakers, men uanset hvad, så slider en tur i vaskemaskinen, meget mere på støvlerne, end hvis du vasker dem i hånden.
Et sæt fodboldstøvler, er også stivere end sneakers helt generelt, hvorfor de også vil slide mere på selve maskinen.
Så min anbefaling er, altid at holde sig til den manuelle rengøring.
Imprægnering af dine fodboldstøvler, skal foretages før første brug.
Derefter er det en god idé, at imprægnere dem en gang hver 14. dag sådan cirka.
Her skal du naturligvis sørge for, at de bliver rengjort først.
Der er naturligvis forskel på støvler af læder, mikrofiber, skind eller noget helt fjerne, men uanset materialet, så er det en god idé, at beskytte støvlerne inden og mellem brug.
Her kan denne spray, være et godt bud.
Når du pudser fodboldstøvler, skal du først og fremmest sørge for, at de er rene før du begynder.
Når det er på plads, starter du med læderbalsam, skocreme eller skovoks, ved at benytte en børste og lange seje strøg.
Når du skal vælge mellem balsam, voks eller creme, skal du lægge mærke til hvor fed midlet er. Balsam er altid godt, da det stadig giver støvlen mulighed for at ånde, men voks og creme kan også give mening.
Herefter afslutter du med en klud, i små cirkler med én finger, f.eks. pegefinger eller langmand.
Har du erfaring med skotørre apparaterne til fodboldstøvler?
Mange hilsner Heidi
Hej Heidi
Nej det har faktisk ikke 🙂
Normalt ville jeg ikke anbefale at tørre dine fodboldstøvler med direkte varme, men jeg ved ikke hvordan de fungerer. Så jeg ville være meget forsigtig.
Er du udfordret med at kunne nå at tørre støvlerne?
/Martin
Hej
Jeg har et bare støvle der lugt af jordslået en god mod for det væk på
Vh henrik
Hej Henrik
Start med en god omgang udluftning – gerne udendørs.
Derefter kan du prøve med såkaldt “shoe deo” https://www.unisport.dk/fodboldstoevler/2go-shoe-deo-150-ml/221816/#/ 🙂
Et lidt mere “husmorsagtigt” tip, er at bruge natron.
Brug en halv til en hel spiseske pr. sko, hvor det spredes ud i skoene. Så kan de stå en dag eller natten over evt., og så kan de rengøres med en støvsuger. Tør dem evt. efter med en klud 🙂
Mvh Martin
Min søns fodboldstøvler STINKER efter en træning i regnvejr. De blev luftet udenfor med det samme. Har prøvet en skospray. De har været i fryseren…. De stinker stadig…..???
Hej Anne
Enhver fodboldforælders mareridt 😉
Det kan være svært, specielt hvis ikke de er blevet pakket ud med det samme.
Det der har hjulpet os, er rigtig meget tid i den fri luft for støvlerne, og så har vi brugt de her med held 🙂
Mvh Martin