Vælg de rigtige fodboldstøvler – sådan gør du

Intet udstyr er vigtige for en fodboldspiller, end fodboldstøvlerne, men det kan være virkeligt svært at finde de rigtige.

Med denne guide vil du kunne:

 • Undgå ømme fødder eller vabler
 • Mindske risikoen for skader
 • Spare penge
 • Blive en bedre fodboldspiller (okay, lidt skarpt sat op, men de rette støvler kan i hvert fald hjælpe dig på vej ;))

Når du har læst guiden, ved du præcist, hvad du skal kigge efter og hvad du skal tjekke, når du køber nye fodboldstøvler. Du bliver klædt på, til at tage det helt rigtige valg, så du både kan spare tid, penge og ondt i fødderne.

Det gælder uanset, om du foretrækker at købe dine støvler hos din lokale fodboldstøvle pusher, eller om du køber dine støvler på nettet.

Indhold på denne side

1. Den rigtige størrelse er vigtig

Hvem har ikke prøvet et par sko, og været i tvivl om det nu er den rigtige størrelse, og nærmest blindt lyttet til den flinke ekspedient i butikken?

I stedet for blindt, at stole på ekspedienten, kan du stille de rigtige spørgsmål, eller klare det selv derhjemme, alt efter smag.

Er dine fødder lige lange?

Hvor irriterende vil det ikke være, hvis din venstre fod klemte i støvlen, mens din højre føles helt fint? Mål dine fødder, og gerne hver eneste gang, du køber nye støvler. Få evt ekspedienten til at hjælpe dig. Handler du på nettet, så spørg om hjælp i dit netværk.

Hvis det er sådan, at din ene fod er længere end den anden, kan du bede butikken om at få en støvle i hver størrelse. Og det samme er naturligvis tilfældet, hvis bredden er forskellig på dine fødder.

GrowingFeet.dk, har i øvrigt lavet en nem måde at måle dine fødder på. Find guiden her.

På stående fod

Mærk efter, om der er plads nok i støvlesnuden, når du står op. Der skal være 0,5 – 1 cm. fra din længste tå til spidsen af støvlen.

Gå en tur med støvlen

Støvlerne skal helst afprøves på det underlag de er beregnet til. I butikken er det nok svært, men måske de har et alternativ. Spørg i al fald efter det, så du får muligheden for at mærke, om de er behagelige at have på. Ellers gælder det om, at mærke så godt efter som muligt.

Handler du på nettet, kan du jo benytte din have, eller måske den lokale bane om muligt. Gå rundt med dem på og mærk godt efter om de føles behagelige at have på.

Tjek for ting, så som om dine fødder har plads nok og om hælen sidder korrekt (de skal ikke klemme, men heller ikke falde af når du går).

Det der med, at støvler skal “gås til” er noget vrøvl. Passer de ikke når du prøver dem, er det ikke de rigtige støvler til din fod.

DISCLAIMER: Handler du på nettet, skal du lade være med, at spille med dem. Nøjes med at gå rundt i dem og mærk dem efter. Du står ret godt stillet som forbruger, i forhold til den webshop du handler i, men lad være med at udnytte det og misbrug muligheden.

Test dem om eftermiddagen

Dine fødder skal kunne være i støvlerne, når de er størst, og det er de sidst på eftermiddagen. Fødderne udvider sig i løbet af dagen, og vil generelt udvide sig som følge af varme.

Derfor er det optimale, at prøve dem om eftermiddagen, så du ikke ender med at købe for små støvler, der klemmer.

Spiller du i sokker?

Nej vel? Så tag dine fodboldstrømper på, uanset om du tester derhjemme eller i en butik. Så får du den mest realistiske følelse af støvlen, som den skal være, når du skal bruge den i kamp eller til træning.

Tjek i øvrigt min størrelsesguide til fodboldstøvler, hvor du ud fra din fodstørrelse, kan se hvilken størrelse du skal vælge, alt efter mærke.

2. Hvilken fodtype har du?

Den rigtige pasform giver ikke bare bedre præstationer på banen men også færre skader. Derfor skal du sørge for, at dine nye fodboldstøvler matcher din fodtype, så støvlen kan støtte din fod, hvor den har mest behov for det.

Kig bl.a. på, om dine fødder er smalle eller brede og overvej hvilken type din fod er, da forskellige typer af fødder har brug for forskellige typer af støvler der kan støtte rigtigt.

Grundlæggende findes der 3 typer af fødder: Høj svang (hulfod), normal svang og lav svang (platfod).

 • Høj svang (hulfod) – har dine fødder høj svang, er de som regel meget lidt fleksible og er oftest også stive i det. Derfor skal støvlen støtte på hæl og tå, hvorfor du skal vælge en støvle der absorberer stød rigtig godt.
  Sørg samtidig for at finde en støvle der har god plads i den yderste del, fordi din forfod oftest er lidt bredere. Denne fodtype kaldes også hulfod.
 • Normal svang – ofte har personer med denne type fødder lidt bredere fødder, hvorfor spidse støvler er en dårlig idé. Til gengæld er presset ligeligt fordel over hele foden.
 • Lav svang (platfod) – her kan et indlæg i støvlen gøre underværker. På den måde aftages noget af det ekstra pres der er på fodsålen. Denne fodtype kaldes også platfod.

Derudover skal du have fokus på støvlens hælkappe. Langt de fleste mennesker har en fod, som hælder indad. Derfor er det vigtigt at du finde en støvle, med en stærk hælkappe der kan give støtte til din fod.

Det kan føles ubehageligt til at starte med, men med den rette tilvænning af støvlerne, vil du på sigt få en støvle der er både behagelig at putte foden i og som på sigt hjælper dig med at undgå skader samt er med til at undgå unødigt slid på din fod.

Handler du i en butik, kan ekspedienten hjælpe dig med at vurdere dine fødder. Handler du på nettet, må du prøve selv at vurdere det.

Har du brede fødder kan det være svært at finde de rette fodboldstøvler. Derfor har vi samlet en guide til dig, om fodboldstøvler til brede fødder, hvor vi også giver forslag til støvler der passer dig med brede fødder.

Du kan læse mere om fodtyper og hvordan du laver en hurtig test her.

3. Hvilket underlag skal du spille på?

De fleste tænker nok, at støvlerne skal bruges til at spille på græs. Derfor er underlag typisk ikke noget man overvejer, når man er ude for at købe nye fodboldstøvler. Men dels findes der jo mange flere underlag, dels hjælper producenterne dig lidt på vej når du skal vælge fodboldstøvle.

De angiver simpelthen hvilket underlag fodboldstøvlerne er velegnet til, med en lille forkortelse sammen med selve støvlens navn.

BetegnelseForklaring
FG (Firm ground)Velegnet til fast underlag, f.eks. græs.
SG (Soft ground)Velegnet til bløde og meget bløde underlag, f.eks. vådt græs.
HG (Hard ground)Velegnet til hårde overflader, f.eks. jord- og grusbaner.
AG (Artificial ground)Som navnet antyder, er støvler med denne betegnelse, beregnet til kunststofbaner.
TF (Turf)Præcis som betegnelsen AG, er disse støvler velegnet til kunststofbaner og grusbaner.
MG (Multiground)Endnu en betegnelse for støvler der er beregnet til kunststofbaner.
IN (Indoor)Fodboldsko til indendørs brug.
VT (Versatract)I princippet er dette en multianvendelig støvle - dvs. den kan bruges på alle overflader. Reelt set bør du dog lægge den i samme kategori som FG.
ST (Street Turf)Det mange af os nok ville kalde almindelige fritidssko. Anvendelige på asfalt og lignende overflader.

4. Skind, læder, microfiber eller syntetisk?

Om du skal vælge en fodboldstøvle i det ene eller andet materiale er som udgangspunkt ikke vanvittigt vigtigt. Dog er det værd at vide lidt om fordele og ulemper ved de enkelte materialer. Og materialet HAR betydning for dit valg af støvle, for materialet er en del af hvilken type spiller du er.

Er du en teknisk spiller, hvor faktorer som komfort og førstegangsberøringen er vigtige, er skind- og læderstøvler som regel at foretrække. Er du modsat en spiller med masser af fart, hvor retningsskift er en vigtig del af dit spil, er microfiber et rigtig godt valg, fordi de typisk er lettere i det.

5. Hvilken position spiller du?

Selvom det primære aspekt du skal have fokus på, er om støvlen passer din fod og føles komfortabel at have på, så er det alligevel ikke uvæsentligt at kigge på, hvilken position på banen du spiller.

Oversigten herunder, giver et overblik over, hvad der er vigtig for en spiller på en bestemt position. Husk det kun er vejledende, du skal altid overveje dine individuelle behov.

Du skal dog ikke være i tvivl om, at producenterne gør der ypperste for, at støvlerne passer bedst til en given funktion/position på banen – for på den måde, at give spilleren de optimale betingelser, for at yde deres bedste.

PositionForklaring
MålmandDet er jo ikke fordi målmænd dækker lange distancer under en kamp. Derimod er det mange små hurtige bevægelser og så er der en masse spark.

Typisk af de lidt hårdere i forbindelse med enten målspark, udspark eller spark på tilbagelægninger.

Derfor vil en støvle der både beskytter foden og som er let, som udgangspunkt være god for målmænd.
ForsvarsspillereStøvler til forsvarsspillere, skal som udgangspunkt være en god kombination af beskyttelse af foden og et knopsystem der muliggør at spilleren kan deltage sikkert i det opbyggende pasningsspil.

En forsvarsspiller er involveret i både tacklinge og blokeringer af bolden, og derfor er vægten heller ikke noget der er specielt meget fokus på, når man skal vælge støvle til en forsvarsspiller.
BacksStøvler til backs vil minde en hel del om dem man ville vælge til forsvarsspillere.

Der kan dog være tilfælde, for hurtige og offensivt orienterede backs, hvor en lettere støvle, på bekostning af beskyttelse af foden, vil være at foretrække.
MidtbanespillereUden tvivl den position på banen, hvor støvlen skal være mest allround. Som udgangspunkt.

Er du offensivt orienteret kan du vælge lethed fremfor beskyttelse (kig evt. beskrivelsen for wings/angribere) og vice versa for den mere defensivt orienterede midtbanespillere (kig evt. i beskrivelsen for forsvarsspillere).
Wings/AngribereFor angribere og andre offensive spillere, er faktorer som vægt, greb i banen og boldføling de vigtigste når der skal vælges støvler.

Bolden skal helst klistre til støvlerne, man skal kunne foretage vendinger - og mange af dem - og det hele skal helst foregå i så højt et tempo som muligt.

Jo mere du har brug for hastighed i dit spil, jo mere skal du prioritere en let støvle, hvilket vil være hvad en wing typisk vil gøre. På den anden side, vil en angriber der er mere stationær i sit spil, prioritere præcision og sparkeegenskaber højere.

6. Tjek dem med hænderne

I sidste ende, er det dine fødder der bestemmer, om det er de rigtige støvler, men med dine hænder, kan du udføre et ekstra tjek, som kan redde dig fra stor irritation.

Stik hånden ned i skoen og mærk efter. Er der syninger eller andet der kan genere? Du risikerer både vabler og generelt dårlig komfort, hvis støvlerne ikke er syet ordenligt, eller hvis der sidder mærker i støvlen og slider på foden.

7. Få en god start

Det er altid en god idé, at få en god start. Det gælder også, med dine nye fodboldstøvler. Gør du det rigtigt, give du både dine fødder og støvlerne, den helt rigtige start uden vabler og skader.

Gem de gamle støvler

Det er en rigtig god idé, at købe nye støvler, inden de gamle er helt færdige. Nye fodboldstøvler er ikke sådan lige at tage i brug, så det er vigtigt at have de gamle til at aflaste dine fødder, i indkøringsfasen af de nye støvler.

Start derhjemme

Mange begår den fejl, at de tager støvlerne direkte fra hylden og ud på træningsbanen. Den fejl skal du ikke begå. Du skal i stedet sørge for, at dine fødder og dine nye fodboldstøvler får en chance for at lære hinanden at kende.

Start med bare at gå rundt i dem, i stedet for at bruge dem på banen lige med det samme. Gå rundt i dem i haven eller hvor du nu har mulighed for det (igen helst på det underlag, de er bergenet til), og lad dine fødder vænne sig til støvlerne og det vil føles meget mere behageligt, når du beslutter dig for at tage dem med på banen.

Giv både støvler og fødder den bedste start

Når du synes de er klar til at tage med på banen, så sørg for at starte blødt ud. Vil du undgå vabler og andet skidt, så nøjes med bruge dem 15-20 minutter af gangen i starten og skru så langsomt op til de kan klare en hel træning eller kamp.

Kan du mærke en smerte eller føles de på anden måde ikke rare at have på, så skift til de gamle.

Kom vand på

En god idé kan også være at komme lidt vand på dine nye fodboldstøvler. Vand er med til at gøre støvlerne mere smidige så de former sig bedre efter dine fødder.

Er det skindstøvler skal du dog være påpasselig og kun komme lidt vand på, da de ellers kan tage skade – ligesom vandet heller ikke må være for varmt, da det kan ødelægge limningen i støvlerne.

Er det støvler af mikrofiber, nytter vand ikke noget skal det dog nævnes.

Brug evt en svamp eller en klud. Syntetiske støvler kan godt tåle at komme i en spand vand i op til 24 timer. Er det skindstøvler skal du huske at give dem pleje efterfølgende. Det kan f.eks. være læderfedt, et tyndt lag voks (må ikke indeholde silikone eller fedt med petroleum) eller olie til skindstøvler.

8. Spar tid – vær i god tid

Som med så meget andet, kan det være en god idé, at udvise “rettidig omhu”, som den gode gamle Mærsk sagde i sin tid. Er du i god tid, ender du med at spare tid i sidste ende. Og ikke mindst, så minimerer du risikoen for fejlkøb.

Få dem billigst muligt

Fodboldstøvler er jævnligt på tilbud. Kan du “nøjes”, med sidste års model, eller køber på det rigtige tidspunkt, er der mange penge at spare. Typisk holder de forskellige butikker, både fysiske og på nettet, udsalg i slutningen af foråret, hvor sæsonen går på hæld.

Undersøg markedet

Er du i god tid, har du også tid til, at undgå situationen, hvor du bare må vælge den første og den bedste shop. I stedet kan du bruge lidt tid på, at kigge dig rundt og finde det helt rigtige sted at handle.

GYLDENT EKSTRA TIP

Når du nu er kommet godt i gang med at bruge dine nye fodboldstøvler, er det også vigtigt at du behandler dem ordentligt. I bund og grund skal de behandles som du behandler dit almindelige fodtøj – og så lige lidt til.

Ud over listen herunder, så kan du læse min guide om pleje af fodboldstøvler her.

 • Efter kamp og træning er det vigtigt at du gør dem rene. Vask dem grundigt uden at drukne dem i vand, så de er rene og fri for græs og jord.Du kan godt bruge en børste, men den må ikke være hård. Ved at holde dem rene efter brug, øger du både fleksibiliteten og holdbarheden.
 • Når du nu har rengjort dine fodboldstøvler, skal de naturligvis tørre. Det er fristende at smide dem op på radiatoren, fyret eller brændeovnen for den sags skyld.Men det er så her du skal stoppe dig selv. For de skal egentlig bare have lov til at tørre som almindeligt fodtøj. Sætter du dem for varmt, risikerer du at ødelægge støvlen og risikerer den flækker.Stil dem et lunt sted, uden direkte varm, eller brug aviser (dog uden at proppe dem, da du risikerer at ødelægger formen).
 • Cirka en gang hver anden uge i højsæsonen, og en gang om måneden udenfor sæsonen, skal du pudse støvlerne. Det er med til at holde støvlerne smidige.Brug ikke en børste, men i stedet for f.eks. en klud eller en gammel t-shirt eller lignende.
 • Luft dem. Sæt dine støvler udenfor en gang om ugen, så bliver dine fødder gladere og du får nogle støvler der ikke lugter – hvilket din mor/far/kone/kæreste/mand sikkert heller ikke vil være ked af.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder MG fodboldstøvler?

MG er Nikes betegnelse for fodboldstøvler, der er lavet til at kunne spille på både almindelig græs og kunstgræs.

Det er dog værd at bemærke, at de primært er beregnet til kunstgræs og tørre og hårde overflader. Så som de naturlige græsbaner vi kender i Danmark, efter en god lang og tør sommer.

Da knopperne er kortere, skal en naturlig græsbane ikke være særligt blød, før man mister greb i banen.

Hvad betyder AG fodboldstøvler?

AG er den generelle betegnelse for fodboldstøvler, der er beregnet til kunstgræsbane (Artificial Grass).

Hvor MG er specifik for Nike, er betegnelsen AG fælles for alle mærker.

Når du spiller på kunstgræs, har du brug for flere og korte knopper, der fordeler den øgedebelastning på fodsålen og i dine lede, mere jævnt.

Spiller du med almindelige fodboldstøvler (FG) på kunstgræs, vil dine fødder opleve mindre stødabsorbering og dermed øget risiko for skader.

Hvad betyder FG fodboldstøvler?

FG er den betegnelse den klassiske fodboldstøvler bærer. Altså støvlen du ville købe, hvis du ikke overvejede hvilket underlag du skulle spille på.

Den er beregnet til den helt almindelige græsbane, hvor underlaget er blødere end f.eks. en kunstgræsbane, uden at være gennemblødt af vand.

Hvornår må man spille med jernknopper?

Der er ikke nogen regel for, hvornår man må spille med jernknopper, også kaldet skrueknopper.

Generelt bør de dog kun bruges på våde underlag, hvor knopperne kan få bid.

Dvs. det er absolut no-go på kunstgræs og tørre græsbaner. De fleste steder, hvis ikke alle er jernknopper/skrueknopper, forbudt på kunstgræs.

Hvis du benytter jernknopper på en for hård bane, risikerer du at give dine fødder alvorlige tæv, da du kommer til at løbe mere på selve knopperne, end på sålen og banen.

Hvordan skal fodboldstøvler sidde?

En fodboldstøvle skal sidde tæt til foden, uden at stramme.

Der skal være 0,5-1 cm. fra længste tå til spidsen af støvlen. Og så skal hælen sidde fast og ikke glide op og ned.

Sørg for at teste størrelsen stående og gerne om eftermiddagen/sidst på dagen, hvor fødderne oftest er størst. De har det nemlig med at udvide sig i løbet af dagen.

104 Kommentarer

 1. Anders
  18. august 2020 at 9:13- Svar

  Hej,
  Jeg er en gut i 30’erne som spiller fodbold 1-2 gange om ugen og skal have nogle nye støvler. Prisen er i princippet underordnet, men jeg vil gerne holde mig under 800 kr., hvis muligt. Det som er vigtigt for mig, er at komforten er god i støvler, da jeg godt kan have tendens til meget trætte og ømme fødder efter kamp, ligesom jeg af og til, mærker lidt tegn på ydre skinnebensbetændelse. Jeg har et gammel brud indvendigt i højre fod, som gør at foden efter kamp godt kan gøre lidt ondt. Det er derfor vigtigt, at mine fødder har så god komfort i støvlen som muligt.

  Jeg har har altid spillet i Adidas, men er åben for nye bud. Min nuværende støvle er en Adidas Predator som er 2-3 år gamle. De er dog en smule plastikagtige og kan også føles lidt smalle til min fod. Jeg har kigget på den klassiske Adidas Copa Mundial, som virker som en god all-round støvle i læder og som måske er lidt bredere end min nuværende. Dog ser Copa Mundial på billeder dog ud til, at være meget flad i sålen og jeg har nok det man betegner som “høj svang”. Derfor er jeg bange for at denne støvle måske ikke passer til min fod (jeg ønsker ikke sål i mine støvler).

  Så hvilken støvle skal jeg gå efter, hvis jeg ønsker god komfort og har mellem-høj svang? Igen, jeg er åben for muligheder, men jeg er nok mest til en klassisk støvle, fremfor alle de “nye” sokkestøvler og ultratyndt stof osv… En klassisk Copa Mundial eller Nike Premier er nok mere mig, end de moderne. Men igen, jeg er åben for bud 🙂

  På forhånd tak!

  • Martin Hjort
   18. august 2020 at 16:28- Svar

   Hej Anders

   En mulighed kunne bestemt være både Copa Mundial og Nike Premier 🙂

   I forhold til sålen, så er der ikke støvler, der har en tykke sål end andre. Det er meget lidt forskelligt i så fald.

   Så jeg ville som sagt afprøve de to nævnte, som du også selv har overvejet og se, om ikke de kan fungere 🙂

   Mvh Martin

   • Anders
    18. august 2020 at 21:09

    Tak for svar. Men ved du om visse mærker/modeller evt har højere svang, så man får støtte op mit i foden. På engelsk hedder det “supination” og på dansk “hulfod” eller høj svang.
    Man kan selvfølgelig få såler som giver denne støtte, men min erfaring er, at såler og indlæg rykker sig eller krøller i spidsen. Så derfor vil jeg helst have en støvle som allerede hjælper min fodform som standard.

    På forhånd tak

   • Martin Hjort
    19. august 2020 at 11:48

    Hej Anders

    Du kan prøve en Puma Future, som er god til fødder med høj svang 🙂

    Mvh Martin

 2. Henrik
  17. august 2020 at 17:04- Svar

  Hej Martin. Jeg er blevet træner på min søns fodboldhold og spiller nogle gange lidt med. Jeg har problemer med lændesmerter fra en gammel prolaps. Kan ikke bruge almindelige støvler, da det skal være mere absorbering i. Tænkte på nogle multiknopper, men har du nogle forslag? Pt spiller jeg bare i nogle sneakers hvilket går fint, når græsset ikke er vådt. Vh Henrik

  • Martin Hjort
   18. august 2020 at 16:26- Svar

   Hej Henrik

   Det er svært for mig at rådgive 100% vedr. lændesmerter og hvordan støvler evt. kan afhjælpe det problem, men det lyder som om, du bør overveje indlæg.

   Hvis du med multiknopper tænker de støvler, der egentlig er lavet til kunstgræs, specielt de ældre generationer af kunstgræs, så er det nok ikke noget der hjælper ret meget på grebet når det er vådt 🙂

   Jeg ville nok opsøge en specialist, der kan hjælpe med indlæg og med at finde ud af, hvordan du kan sørge for, at fodboldstøvler kan fungere for dig.

   Fodboldstøvler er jo ikke specielt gode ved ens fødder i udgangspunktet, og selvom det naturligvis hjælper, hvis man finder nogle med den perfekte pasform og komfort, så er det bare aldrig skide godt i bund og grund 🙂

   Mvh Martin

 3. Ole
  10. august 2020 at 19:25- Svar

  Hej
  Jeg er en dreng på 18 som søger efter nye fodboldstøvler. Jeg spiller i forskellige positioner og skifter meget mellem kunstgræs og alm græs så ved ikke lige hvad jeg skal gå efter. Lige nu har jeg et par nike støvler som har været behagelige men også forårsaget mange skader. Første 2-3 træning med støvlerne fik jeg indre skinnebensbetændelse og efter corona fik jeg forstuvning og nu Kæmper jeg mod ydre skinnebensbetændelse. Det har virkelig været slidt og har været en kæmpe årsag til jeg ikke kunne deltage til de fleste træninger. Hvad tænker i problemet er eller hvilke støvler ville passe bedst imod disse forskellige skader. Det skal være nogen der helst beskytter anklen for har forstuvet begge ankler flere gange nu

  • Martin Hjort
   11. august 2020 at 11:02- Svar

   Hej Ole

   Jeg vil helst ikke ud i at diagnosticere årsagen til dine skader. Det er jeg ikke kvalificeret til 🙂

   Når det så er sagt, så kan støvler naturligvis godt være støvlerne der i hvert fald er en del af problemer.

   Dels er det vigtigt, at når du skifter så meget mellem alm. græs og kunstgræs, at du bruger forskellige støvler.

   Her i sommervarmen, kan du dog nok godt bruge det samme støvler, da alm. græs også vil være ret hårdt, men under normale omstændigheder, med en grøn græsplane der ikke er hård, vil to forskellige sæt støvler være en god idé, hvis man skifter meget.

   Der findes ikke umiddelbart støvler, der er specielt velegnet til at undgå forstuvninger. Der tror jeg du skal finde en læge, fysioterapeut eller lignende, der kan hjælpe dig med at finde ud af hvorfor problemerne opstår og hvad du kan gøre ved det.

   Det samme gælder de andre problemer du har oplevet, med skinnebensbetændelse. Det kan være specielle indlæg hjælper, men det er fagspecialister der skal hjælpe dig i den rigtige retning.

   Jeg mener dog, at spiller man meget og skifter meget mellem forskellige underlag, kan det give problemer, men igen er det ikke noget jeg kan sige er årsagen her 🙂

   Mvh Martin

 4. Raul
  8. juni 2020 at 8:48- Svar

  Hej, vi har en søn på 5 år, som gerne vil gå til fodbold. Han har hypermobile led, så vi vil høre hvilke fodboldstøvler der vil være gode til ham?

  • Martin Hjort
   8. juni 2020 at 12:45- Svar

   Hej Raul

   Årh det er svært at anbefale et konkret mærke, til hypermobile børn, og jeg vil også anbefale, at I går ned i en fysisk butik som Sportmaster eller Intersport, og får prøvet forskellige modeller.

   Men det er i hvert fald vigtigt, at I finder nogle med en stærk hælkap, og hvor materiale på selve foden, støtter rigtig godt op om foden.

   Derudover kan det være en rigtigt god idé med et støttebind om foden, hvis det er muligt i den meget unge alder 🙂

   Mvh Martin

 5. Martin
  7. juni 2020 at 22:34- Svar

  Hej Martin,

  Har altid haft svært ved at finde fodboldstøvler, har en utrolig bred og “lille” fod, 39-41 afhængigt af model.
  Har spillet i mange år i en Nike Tiempo læderstøve på græs, en gammel model.

  Nu skal jeg have nye og har læst dine guides og prøvet Puma King, hvilket må sige at være det perfekte match til min fod og græs.
  Men spørgsmålet er så – hvad gør jeg på kunststofbaner? Hvilken model skal jeg kigge efter, ønsker ikke at ødelægge mine Puma King ved det.

  Foretrækker det er læder, men hvad skal jeg kigge efter ellers – en god bred model? Må gerne være til en fornuftig pris omkring 500,- da jeg ikke tænker de overlever så lang tid på kunststof alligevel, er det forsat Tiempos nye modeller? Ser frem til dit svar 🙂

  • Martin Hjort
   8. juni 2020 at 12:16- Svar

   Hej Martin

   Jeg vil faktisk i første omgang, netop anbefale Nike Tiempo Legend.

   Jeg lider af samme problem omkring bredden, og her føltes netop Tiempo Legend ret god i kunststof versionen 🙂

   Så prøv den i første omgang. Så må du vende tilbage, hvis det ikke er den rigtige løsning 🙂

   Mvh Martin

   • Martin
    8. juni 2020 at 14:48

    Super fedt! De er bestilt, sammen med et par Puma King, så er der både til græs og kunst! Tak for det hurtige svar!

 6. Kristian
  6. maj 2020 at 21:56- Svar

  Hej Martin

  Jeg er på jagt efter et par nye fodboldstøvler. Jeg spiller mest på kunstgræs, men af og til også på almindeligt græs. Mine nuværende støvler er et par Adidas Ace 16.1 Primeknit, og det er de bedste støvler jeg endnu har haft. De passer perfekt til mine fødder da de er ekstremt behagelige, men samtidig yder både super støtte/support og lækkert touch på bolden.
  Desværre er ACE-modellerne – så vidt kan jeg læse mig til – udgået.
  Mit spørgsmål er derfor, om du kan anbefale noget der minder om lige netop den model (Adidas Ace 16.1 Primeknit)?

  Tak for godt indlæg

  Venlig hilsen Kristian

  • Martin Hjort
   7. maj 2020 at 11:30- Svar

   Hej Kristian

   Ja, ACE modellen er desværre udgået.

   Du kan tage et kig på Adidas Copa som alternativ. Det er efter min mening, nogle af dem med den bedste komfort 🙂

   Mvh Martin

 7. Michael
  19. april 2020 at 17:16- Svar

  Hej

  Jeg er på jagt eftet et par nye støvler. Jeg er platfodet og har til tider problemer med min akillesene, så vil gerne have nogle støvler som passer godt til mig for at få mest støtte til foden. Har du et foreslag til en model som er god når man er platfodet?

  Med venlig hilsen
  Michael

  • Martin Hjort
   20. april 2020 at 16:06- Svar

   Hej Michael

   Jeg vil foreslå dig at kigge på dem der hedder Nike Tiempo Legend, som har en god støtte i hælen.

   Du kan få dem hos bl.a. Unisport og Sportmaster 🙂

   Mvh Martin

   • Pernille
    23. april 2020 at 22:29

    Hej Martin

    Jeg har en søn med meget smalle fødder – hvilken støvle vil du anbefale?

    Mvh. Pernille

   • Martin Hjort
    24. april 2020 at 10:15

    Hej Pernille

    Prøv at kigge på enten Nike Mercurial Vapor eller Superfly eller måske Adidas Nemeziz 🙂

    Mvh Martin

 8. Martin
  22. august 2019 at 19:31- Svar

  Hej Martin

  Hvilke støvler er bedst hvis jeg slås med smerter i hælen. Jeg tænker her på sål og knopper. Pris og mærke er uden betydning.

  Bedste hilsner,

  Martin

  • Martin Hjort
   23. august 2019 at 10:29- Svar

   Hej Martin

   Har du prøvet en Nike Tiempo?

   Mvh Martin

 9. James
  31. juli 2019 at 15:21- Svar

  Hej Martin,

  Tak for den gode artikel.

  Jeg skal bruge et par FG/AG fodboldstøvler til en forsvarsspiller. Jeg skal træne 2 gange i ugen og kamp i weekenden.
  Jeg ønsker ikke at bruge for mange penge på støvler, så kunne godt tænkte mig anbefalinger på støvler, hvor jeg få massere for pengene.
  Jeg vil max give 500-600 kr. Mærke og at få det nyeste på markedet er ikke vigtigt for mig.

  Kan du hjælpe?

  • Martin Hjort
   31. juli 2019 at 15:33- Svar

   Hej James

   Det er svært at give et konkret bud, hvor du får “masser for pengene”, da det er meget individuelt 🙂

   Det jeg ville gå efter som forsvarsspiller, er komfort mere end design.

   Jeg kunne godt være fristet af at foreslå dig et par støvler i skind/læder, da de som regel beskytter foden bedre, når du går ind i tacklinger.

   Det bedste du kan gøre er at prøve lidt forskellige modeller, inden du vælger.

   Nike Tiempo og Adidas Copa fås begge i den prisklasse, og er rigtig gode og solide støvler.

   Håber mit svar kan bruges, ellers skriver du selvfølgelig bare igen 🙂

   Mvh Martin

 10. Rasmus
  27. oktober 2016 at 22:19- Svar

  Det var tid til et par nye fodboldstøvler, og da jeg har en meget smal fod, faldt valget på nike vapor. Jeg synes dog ikke, at de sidder lige så tæt i bredden som mine gamle nike veloce. Kan der være forskel på bredden af støvlerne, selvom de begge er nike mercurial støvler?

  • Martin Hjort
   6. november 2016 at 20:45- Svar

   Hej Rasmus

   Det kan der godt ja. Især når du sammenligner støvler af forskellige “årgange”.

   Derudover er der forskel i materialet på de forskellige Nike Mercurial udgaver. så du kan også snildt mærke forskel i komforten og pasformen.

   Mvh Martin

 11. Henrik
  5. oktober 2016 at 16:56- Svar

  Hej Martin.
  Et spørgsmål om holdbarhed på støvler.
  Den mindste (drengen på 16 år) slider meget hurtigt sine fodboldstøvler op. De har det med at gå op i limninger eller revne i overdelen.
  De nyeste holdt kun i 2 måneder. Det er et par Adidas X15.1 FG/AG.
  Han har de sidste ca. 2 år haft:
  Adidas F50 Adizero i kunststof,
  Adidas F50 Adizero i læder
  Nike Mercurial Superfly
  Nike Mercurial 98M
  Puma V 5.11
  Alle ovennævnte har holdt i OP TIL 6 måneder før de gik i stykker. I de sidste par år har han ikke prøvet at vokse fra et par støvler 🙂
  Det skal siges han løber rigtigt meget på en fodboldbane (de kalder ham Duracell-drengen) og træner 3 gange om ugen og kampe i weekenden.
  Lige nu overvejer hans mor at de næste skal være et par Puma Evospeed SL-S II FG. Jeg synes dog de ser noget smalle ud, og drengen har altså en lidt bred fod. Desuden mener jeg at have læst et sted, at Puma har lavet Evospeed som et par meget lette støvler, på bekostning af holdbarheden.
  Hvis vi skal gå efter at købe et par gode støvler til ham, som er gode for ham at spille i, men som samtidig skal kunne holde mere end 2-6 måneder, har du så en idé til hvad vi skal kigge efter.

  • Martin Hjort
   6. oktober 2016 at 10:15- Svar

   Hej Henrik

   Ja det er godt nok noget af en “track record” hvad angår ødelagte støvler. Generelt mener jeg ikke man kan sætte en finger på kvaliteten af Adidas’ og Nikes støvler.

   Puma EvoSpeed tror jeg dog ikke er løsningen, da Puma selv har meldt ud, at det er en kampstøvle. Og altså ikke egnet til både kamp og træning.

   Det er vigtigt, at I sørger for at vedligeholde støvlerne.

   Dvs. fjerner snavs og skidt fra både over- og underdel og vasker dem. Har lavet en lille guide til vedligeholdelse af støvler her hvis ikke du allerede har fundet den 🙂

   Personligt mener jeg at læderstøvler er bedre end mikrofiber, hvad angår holdbarheden. Typisk er de dog også lidt sværere at vedligeholde, men kan til gengæld også være mere fleksible i pasformen.

   Håber du kan bruge hjælpen til noget 🙂

   Mvh Martin

 12. Simon
  28. juli 2016 at 17:13- Svar

  Hej.

  Jeg har lige fået et par af de klassiske copa mundial. De sidder godt på foden, og der er også mål i dem, har jeg fået bevist, men kan de holde til kundtgræs?

  VH

  • Martin Hjort
   28. juli 2016 at 18:02- Svar

   Hej Simon

   Desværre, så findes Copa Mundial kun i en udgave til alm. græs.

   Så du risikerer at ødelægge dem ved at bruge på kunstgræs, ligesom du risikerer skader.

   Du kan evt. prøve Nike Premier. Selvom det også er en FG støvle, så kan den også bruges på kunstgræs. Husk ikke at bestille dem med tryk (navn/flag) hvis du vil kunne bytte dem.

   Lad mig høre hvordan det går med at finde en løsning under alle omstændigheder 😉

   Mvh Martin

 13. Maarten
  22. april 2016 at 9:08- Svar

  Det er nike ctr 360, tror det er fg modellen 🙂

  • Martin Hjort
   23. april 2016 at 11:52- Svar

   Okay, så er det ikke umiddelbart pga. forkert underlag.

   Som jeg ser det, har du to muligheder: Prøv en anden støvle, f.eks. Copa Mundial der er ret bredde i det. Eller tage til en ortopæd for at få nogle mere specifikke råd der passer til din fod. Det kan f.eks. være omkring specielle såler eller lignende.

   Lad mig endelig høre hvad du finder frem til 🙂

   Mvh Martin

 14. Maarten
  20. april 2016 at 9:07- Svar

  Det er modellen nike ctr 🙂

  • Martin Hjort
   20. april 2016 at 9:41- Svar

   Okay og hvilket underlag er de lavet til? Du kan se de forskellige muligheder her.

 15. Maarten
  19. april 2016 at 20:45- Svar

  Hej Martin
  Har haft støvlerne i 1,5 uge, får stadig ondt i bagbenene af dem. Nogle råd til hvad jeg gør forkert? 🙂

  • Martin Hjort
   19. april 2016 at 20:53- Svar

   Hvilken model er det?

   Kunne også lyde som om, du har købt en model til et forkert underlag. Kan du se om det er en FG model eller noget andet?

   Ellers vil jeg råde dig til, at prøve nogle andre eller besøge en fodspecialist/ortopæd, da du muligvis kan have specielle behov.

   Mvh Martin

 16. Maarten
  15. april 2016 at 20:06- Svar

  Hej Martin
  Her fortiden når jeg spiller fodbold, over længere tid. Får jeg ondt i bagbenene og hælene. Det gør dermed at jeg ikke kan løbe, fordi det gør ondt. Hvad kan det skyldes( Har lige skiftet fra nogle for små støvler til nogle som passer til mine bredde fødder).
  Tak på forhånd 🙂

  • Martin Hjort
   16. april 2016 at 21:29- Svar

   Hej Maarten

   Hvor længe har du haft dy nye støvler? Det kan godt skyldes de nye støvler, fordi dine fødder skal vendes sig til dem og har du fødder der lidt brede, kan de måske være mere sarte overfor nye støvler.

   Men ellers vil jeg råde dig til at få fat i en ortopæd, der kan give dig nogle mere specifikke tips til dine fødder, hvis de er lidt anderledes end normalen 🙂

   Mvh Martin Hjort

 17. Claus Madsen
  12. april 2016 at 20:55- Svar

  Hej min søn har lige købt et par Adidas støvler , men når han løber i dem får han ondt i fodsålen og ydersiden… Hvordan kan det være?

  • Martin Hjort
   13. april 2016 at 10:24- Svar

   Hej Claus

   Hvor mange gange har han brugt støvlen?

   Det er svært at svare på. Det kan være fordi det er en ny model, som så trykker andre steder end normalt.

   Man er omkring 14 dage om at spille støvlerne til, så det kan også have noget at sige.

   Hvilket mærke er det?

   Mvh Martin

 18. Emil
  5. april 2016 at 20:09- Svar

  Hej Martin.

  Rigtig fed guide! Jeg står og skal købe nye støvler, og der er virkelig et stort udvalg og mange informationer at tage højde for. Men det lader til, at du har fantastisk godt styr på det, og jeg vil derfor spørge dig til råds:
  Jeg har selv tænkt, at de skal være lidt bredere end normalt i den forreste del af skoen, da mine gamle som oftest går fra hinanden i det område. Jeg spiller forsvarsspiller og er selvfølgelig indblandet i en masse dueller, men det virker stadig som et mønster, synes jeg. Jeg spiller mest på græs i løbet af sæsonen, men jeg har dog en håndfuld kampe på kunst (og træning om vinteren).
  Har du nogle gode tips til mig? Eller mangler du yderligere information?
  Med venlig hilsen,
  Emil

  • Martin Hjort
   6. april 2016 at 9:39- Svar

   Hej Emil

   Du skal ikke købe en støvle med en bestemt pasform, fordi den har været gået i stykker. MEN det kan godt tænkes, at hvis du har en bred forfod, og ikke har købt støvler med den rigtige pasform, at du får slidt den del af støvlen før den bagerste del.

   Når du skriver “går fra hinanden” hvad er det så der går i stykker? Hvis det er limningen/syningen, så støvlen laver den klassiske “mund” i spidsen, så kan det være dårlig kvalitet.

   Det optimale er at have støvler der er beregnet til hver sit underlag. Ud over at støvlerne lettere går i stykker, hvis de bruges på et forkert underlag, så risikerer du også skader. Adidas har forsøgt at lave en kombination af knopper i deres Ace kollektion, men har ikke selv afprøvet dem og kan godt være lidt i tvivl om den reelle værdi af det.

   Mvh Martin

 19. Linda andersen
  1. april 2016 at 21:32- Svar

  Hej .. Min søn har lige fået et på nye nike hypervenom med sok. Det er hans første støvle med sok. Det har han ønsket sig længe. De passer perfekt i længden og er vildt godt til at skyde med. Efter 10 min. Brug klager han over den strammer over vristen og man kan se har er rød og den har strammet ham. Skal man forvente at sokken tilpasser sig hans fod og ikke strammer efter lidt brug eller skal man bytte dem inden de tages i brug. ? Håber du kan råde vejlede med det her sok 😊 på forhånd tak… Han har spilletnike mercurial cr7 jr, indtil nu..
  Hilsen linda

  • Martin Hjort
   3. april 2016 at 12:13- Svar

   Hej Linda

   Hvis han var meget rød, ville jeg ikke spille videre med dem, men i stedet forsøge at finde nogle andre.

   Er det lidt “almindelig” irritation, kan det godt være han skal spille dem lidt mere til. En god tommelfingerregel er 1-2 træninger, men så heller ikke mere.

   Mvh Martin

 20. Mads kragelund
  29. marts 2016 at 17:23- Svar

  Hej, jeg vil rigtigt gerne have nye støvler..jeg træner på kunstgræs og spiller kamp på normalt græs. Så vil vide om man kan få støvler som både passer til kunstgræs og normal bane uden man får ryg problemer da jeg har haft det før..

  • Martin Hjort
   31. marts 2016 at 8:37- Svar

   Hej Mads

   Adidas har lavet deres nye Ace kollektion, med kombinerede FG og AG knopper, så de i princippet skulle virke på både almindeligt græs og kunstgræs.

   Jeg ville dog være forsigtig, når man som dig, har haft problemer med ryggen før. Det der med at lave en mellemting mellem det ene og det andet, er sjældent specielt optimalt, men bliver netop en blød mellemvare 🙂

   Mvh Martin

 21. Martin Christensen
  28. marts 2016 at 9:19- Svar

  Hej Martin:)

  Jeg synes det er blevet rigtigt svært at finde fodboldstøvler, da de er blevet meget smalle i det. Jeg har altid været til Nike, og trods min lidt høje vægt, er jeg stadig en ret hurtig angribende midtbanetype der laver mange hurtige vendinger i løbet af en kamp. Jeg har så fornyeligt fundet et par støvler jeg synes er rigtigt fede (Puma evospeed), som jeg ligeledes har prøvet i en butik. Jeg er normalt i en 43-44, men skulle op i den højest de har nemlig 45, før jeg følte at der var plads i dem til fødder, strømpe, benskinne og ankelbeskyttere. Jeg synes de var rigtigt gode at have på, men er stadig lidt i tvivl om størrelsen? For er der plads nok? De lignede nogen der var ved at springe på vristen? Men de sidder godt i hælen, og der er den 1-1,5 cm i snuden i mellem min storetå og støvlesnuden. Hvad synes du? en 46?? De havde ikke lige 46 i butikken jeg prøvede dem i.

  Mvh Martin Christensen

  • Martin Hjort
   29. marts 2016 at 10:34- Svar

   Hej Martin

   Puma EvoSpeed er en ret smal model, nok i virkeligheden den smalleste på markedet, så det kan være her du møder et problem.

   Prøv at kigge på Adidas Ace eller Nike Magista måske 🙂

   Mvh Martin

   PS: Jeg har lavet et lille guide til størrelse på fodboldstøvler, hvor du kan tage udgangspunkt i din fods længde, og se hvilken størrelse der i teorien passer dig. Det er teori, fordi den ikke tager højde for bredden på støvlerne 🙂

 22. Jacob Olsson
  6. marts 2016 at 22:50- Svar

  Hej Martin

  For det første vil jeg lige sige at det er en fed guide du har lavet!

  Jeg har et problem med mine nye fodboldstøvler som gør forbandet ondt.
  det er modellen: addidas ACE 15.2 leather
  http://sportmaster.dk/adidas_ace-152-laeder-fgag_cblackftwwhtsyello_1390487

  I starten tænkte jeg ikke over det da jeg tænkte at nye støvler vel nok skal gøre lidt ondt.
  Nu har jeg været til 3 træninger af 2 timer, plus jeg har prøvet med vand og gå rundt i dem derhjemme. Problemet er lige så snart at jeg løber og laver vendinger at de gør sindsygt ondt på indersiden af foden lige nede under anklen i støvlekanten. Selve støvlekanten er meget stiv i forhold til min gamle model som var en Nike Evopower.
  Jeg har prøvet at læse mig lidt frem til hvad der kan være problemet, men jeg kan ikke finde nogle som får smerter tilsvarende sted som mig.

  Ekspedienten i Sportsmaster sagde at jeg kunne komme ned hvis noget var i vejen med dem?. Men er der overhovedet noget de kan gøre jeg har spillet i dem i 6 timer og der er allerede lidt synligt slid. Er der overhovedet noget jeg kan gøre ? eller skal jeg ud og købe et par nye støvler ?
  Kan det ha noget at gøre med jeg har højsvang at jeg får smerter lige der af de støvler ?
  Og kan du evt. anbefale nogle jeg skal prøve ?

  Med venlig hilsen
  Jacob Olsson

  Jeg er høj svanget og min fod er ikke særligt bred.

  • Martin Hjort
   7. marts 2016 at 10:39- Svar

   Hej Jacob

   Øv, det er ret træls.

   Jeg vil foreslå dig at prøve dem her https://fodboldfessor.dk/vis/2744-comments/select-svangstotte.

   Umiddelbart vil jeg ikke tro, at det har noget at gøre med selve støvlen faktisk og hvis svangstøtten ikke hjælper, så synes jeg du skal gå til en specialist 🙂

   Mvh Martin

 23. Jonathan Kingsley
  25. februar 2016 at 22:19- Svar

  Hejsa.

  Jeg har en dreng på knap 11 år der har fået lavet specialindlæg som han skal bruge i fodboldstøvler og håndboldsko.

  Indlæggene er pga smerter i hæl kaldet servers syndrom. Disse indlæg hjælper men fylder mere end almindelige såler der skal tages ud af sko og støvler.

  Han har en bred fod så derfor skal vi finde en god støvle i læder så støvlen har mulighed for at give sig lidt.

  Han er godt muskuløst bygget og spiller på top.
  Sko str er 41 1/3 /42

  Hvad kan du anbefale at vi går efter. Hans håndboldsko er asies volley elite.

  • Martin Hjort
   26. februar 2016 at 11:22- Svar

   Hej Jonathan,

   Når vi leder efter et par brede støvler, så vil jeg anbefale dig en Puma – Evopower i Skind.

   Et andet alternativ kunne være et par Nike – Tiempo, som dog er en anelse smallere, men stadig en medium-bred læder støvle. Dem finder du her.

   Skulle du have yderligere spørgsmål, så skriv endelig igen. 🙂

   Mvh Martin

 24. thomas
  22. februar 2016 at 17:32- Svar

  Hej Martin

  Min søn på 12 år vil gerne have et par nye fodboldstøvler og er faldet for denne:

  http://www.prodirectsoccer.com/products/Nike-Mercurial-Superfly-Leather-SGPro-Mens-Boots-Soft-Ground-Canvas-Black-Volt-116099.aspx?

  Han spiller middel og spiller i angreb og træner 2 gange om ugen og kamp 1 gang hver uge/hver anden uge.

  Kan du anbefale denne til unge ? – Hvordan er holdbarheden – vi har lige været i Sportmaster og de siger at sok støvlerne holder 3-4 måneder, når de kun bruges til kamp. Må jeg høre dine erfaringer og anbefalinger til en super god støvle til en 12 årig dreng?

  vh Thomas

  • Martin Hjort
   26. februar 2016 at 11:36- Svar

   Hej Thomas

   Beklager det sene svar.

   Det undrer mig lidt, at I har valgt en støvle med jerndupper, altså såkaldte Soft Ground støvler.

   Min erfaring er, at det ikke er specielt godt med jernknopper i den alder. SG støvler er kun til blødt underlag, og altså ikke alm. græs underlag, men baner der er meget bløde og våde efter meget regnvejr f.eks.

   Kig i stedet efter såkaldte Firm Ground (FG) støvler 🙂

   Jeg vil vurdere, hvis støvlen bliver holdt pænt efter brug og ud fra den træningsmængde du nævner, at den kan holde en sæson 🙂

   En anden kollektion som egner sig rigtig godt til angribere, det er Nike Hypervenom og den kan jeg sagtens anbefale til ham også. Det er bl.a. den Neymar spiller i.

 25. Hakon
  20. december 2015 at 18:23- Svar

  Hej Martin!
  Det er en fin sidde du har og jeg vil iværtfald bruge dine tips, men jeg har lidt problemer med at finde nogle fodboldstøvler, fordi de har kun 44 i butikkerne og jeg bruger 45. Mine fødder er også bredde. Jeg går meget op i mærket og udseende. Jeg spiller angriber og kunne godt tænke mig et par fede støvler, jeg ved bare ikke hvad for nogle. Jeg har prøvet mange Nike og Adidas fodboldstøvler, men som jeg sagde tidligere havde de kun 44 og dermed var de forsmå. Jeg vil gerne op i prisen 700-1200kr. Har du nogle forslag?

  • Martin Hjort
   21. december 2015 at 14:18- Svar

   Hej Hakon

   Jeg ville tage et kig på Adidas Ace 15 🙂

   De er brede og ret komfortable i det hele taget.

   Unisport har et fint udvalg https://www.unisport.dk/fodboldstoevler/7152-ace-kollektionen/

   Selvom du gerne vil have et par fede støvler, så skal du selvfølgelig primært gå efter pasform og komfort 😉

   Mvh Martin

 26. Elin Holm
  26. oktober 2015 at 22:16- Svar

  Hej Martin
  Vi er nye som “fodboldforældre” til en 10-årig dreng der startede til fodbold her efter sommerferien. Han startede ud med et par puma da vi slet ikke vidste om han ville fortsætte. Men han blev bidt af det og nu er de startet på kunstgræs 2 x om ugen og helt tilfældigt hører jeg fra en kollega, at drengen da så skal have specielle støvler. Det køber vi da også gerne, men det er svært da vores dreng har en smal og ret flad fod ( uden at været platfodet) dertil er jeg i tvivl om der skal tillægges vokseplads, eller om støvlen skal sidde godt til? Derudover er han en dreng der ikke beklager sig hvis der ikke er optimal pasform mm. Hvorledes kan vi som forældre sikre at vores børn får det optimale fodtøj? Synes ikke ekspedienterne i de generelle sportsbutikker er til meget gavn. Mvh

  • Martin Hjort
   27. oktober 2015 at 21:15- Svar

   Hej Elin

   I skal som udgangspunkt ikke købe støvler, der er vokseplads i. I stedet skal I købe støvler der passer, og så hellere købe nye støvler oftere – og så måske give lidt mindre hver gang 😉

   Det er helt korrekt, at man skal have specielle støvler til kunstgræs. Adidas har i deres nye modeller, forsøgt at lave nogle knopsystemer, der kan bruges på både alm. græs og kunstgræs, men jeg ville gå efter nogle der er rene kunstgræs støvler. Der skal du kigge efter betegnelsen “AG”, som står for Artificial Grass.

   Håber det hjælper jer 🙂

   Mvh Martin

 27. Simon Pilegaard
  15. oktober 2015 at 8:09- Svar

  Tak for hjælpen, Martin.
  Jeg valgte at droppe Jomaen og i stedet bestille et par Puma Evopower 4.2, da jeg har fået at vide at Puma generelt laver lidt bredere støvler. Så håber jeg at det viser sig som et klogt træk:-)
  PS. beklager dobbeltposten af mit sidste svar.

  • Martin Hjort
   15. oktober 2015 at 8:55- Svar

   Fedt at du fandt nogle der passer dig (forhåbentligt) 🙂

   Jeg tror evoPower kunne være et par gode støvler til dig. Som med de andre store mærker, så har Puma både smalle og brede(re) støvler, men der kan sagtens være en pointe i, at evoPower er lidt bredere end Joma’en 🙂

   Held og lykke med dem.

   /Martin

 28. Felix
  14. oktober 2015 at 21:30- Svar

  Hej
  Jeg har spillet fodbold gennem 10 år og har haft lidt af vært, men bruger nu Nike magista (sok) men har været lidt i tvivl med formen og holdbarhed angående bredden på min fod den er nemlig lidt bredere end normalt. Vi skal også til at spille på kunst så er bange for at støvlerne går helt i stykker. Hvad skal jeg gøre?

  • Martin Hjort
   15. oktober 2015 at 9:01- Svar

   Hej Felix

   Mht. bredde så er det jeg har ladet mig fortælle fra dem der har prøvet Magista, at de er lige lidt smallere end Hypervenom til at starte med, men til gengæld er lidt bedre til at tilpasse sig fodens form, frem for den lidt stivere Hypervenom.

   Mht. kunstgræsbane, så skal du have fat i et par rigtige kunstgræs-støvler og ikke et par almindelige støvler. Ellers risikerer du både at dine støvler går i stykker og at du får skader og/eller vabler mm.

   Der findes støvler i dag, der er både til alm. græs og kunstgræs, men hold øje med, at støvlen har mærket “AG” (Artificial Gras), så kan de bruges til kunstgræs 🙂

   Mvh Martin

 29. Simon Pilegaard
  14. oktober 2015 at 7:58- Svar

  Mange tak. Jeg håber at du kan hjælpe mig. Jeg har allerede haft gang i A4 papir og blyant, men jeg synes godt at det kan være lidt af en videnskab at købe fodboldstøvler. Jeg har bl.a. et par Hummel i str. 44, men også et par Nike Hypervenom i str. 45.5. Her håbede jeg at du kunne hjælpe med at fortælle hvilken str. at Joma ligger sig mest op ad.

 30. Simon Pilegaard
  13. oktober 2015 at 22:04- Svar

  Det lyder godt. Håber du kan give mig et svar. Jeg har skam allerede lavet opmålingen, men jeg synes godt at det kan være lidt en videnskab med de størrelser. F.eks har jeg nogen Hummel støvler i en str. 44, men jeg har også Nike støvler i str. 45,5. Derfor ville jeg gerne vide hvad Joma lå mest op ad😊

  • Martin Hjort
   14. oktober 2015 at 16:47- Svar

   Har undersøgt det lidt og det jeg har fundet ud af, er at kvaliteten skulle være rigtig fin, især til prisen.

   De er ret smalle i det, så har du en bred fod, er det ikke lige støvlen for dig 🙂

 31. Simon Pilegaard
  13. oktober 2015 at 17:38- Svar

  Jeg tænker blandt andet på kvaliteten i forhold til de mere gængse mærker, såsom Nike og Adidas. Derudover også om du kender noget til pasformen – er den bred i det eller mere smal og om de er store eller små i størrelserne.

  • Martin Hjort
   13. oktober 2015 at 17:49- Svar

   Jeg prøver lige at undersøge sagen lidt 🙂

   Mht størrelse, så kan du faktisk prøve vores lille værktøj her til at tjekke størrelser 🙂

 32. Simon Pilegaard
  13. oktober 2015 at 16:00- Svar

  Hej Martin
  Det er nogle gode pointer du har med og selvom jeg har købt mange fodboldstøvler i mit liv, så synes jeg bestemt at du nævnte ting, som var værd at skrive sig bag øret.
  Hvad er dit kendskab til Joma støvler? Er der nogen særlige kendetegn? jeg tænker mere specifikt på deres Joma Propulsion 3.0 model.

  • Martin Hjort
   13. oktober 2015 at 16:23- Svar

   Hej Simon

   Tak for de pæne ord 🙂

   Er ikke nogen Joma ekspert, men måske kan jeg hjælpe alligevel. Er der noget specifikt du tænker på i den forbindelse?

   Mvh Martin

 33. Julie
  17. september 2015 at 17:19- Svar

  Hej
  Jeg er nybegynder og har tænkt en del på hvilken slags støvle der ville være god for mig, jeg har en ret smal fod og høj svang. Og hvor meget vil du mene man skal spendere på et par, når man er nybegynder?

  • Martin Hjort
   18. september 2015 at 13:46- Svar

   Hej Julie

   Prøv evt. Nike Hypervenom (se dem her)

   Kombinationen af smal fod og høj svang, er lidt svær at finde den rigtige støvle til, men prøv som sagt Hypervenom eller måske Nike Mercurial, som også kan være en mulighed.

   Håber du finder den rigtige 🙂

   Mvh Martin

 34. Timm
  16. august 2015 at 18:09- Svar

  Hej Martin.

  Meget fin guide. Har længe spillet i Copa Mundial, hvilket jeg har været glad for, da jeg er hulfodet og har en meget bred forfod. Problemet er, at jeg oftest spillere på kunstgræs, og jeg synes at de meget hurtigt går i stykker. Kan du foreslå et godt alternativ?

  Mvh.
  Timm

  • Martin Hjort
   17. august 2015 at 21:51- Svar

   Hej Timm

   Tak for din kommentar 🙂

   På kunstgræs skal man bruge støvler af typen AG.

   Unisport har et ret stort udvalg.

   Håber du kan bruge det til noget.

   Mvh Martin

 35. Christian Hagelund
  16. august 2015 at 8:28- Svar

  Hej Martin

  Super informationer du kommer med, til en fod-irriteret fodboldspiller 🙂

  Jeg har spillet bold i mange år og først her de senere fået problemer med min venstre fod, da den er et halvt nummer større end den højre. Så den ene passer altid perfekt og den anden ikke 🙁
  Udfra dine oplysninger er jeg nok det der hedder hul-fodet, har spillet i mange år med Mundial, men så begyndte jeg med de nye smarte plastik støvler.
  Og så kom problemet med nedsunken forfod osv, men kan bedst li at spille med de lette nye smarte støvler! Bedst boldføling og speed!
  Vil såmænd bare høre om du har et forslag til et par støvler som ville fitte til mig, bruger en størrelse 47’ish.. Så man kan stort set aldrig prøve dem i butikkerne (nok det der er det største problem) 🙂

  På forhånd tak

  • Martin Hjort
   17. august 2015 at 21:58- Svar

   Hej Christian

   Tak for de pæne ord 🙂

   Jeg vil helt sikkert anbefale dig at vælge en skindstøvle, da disse ofte giver en bedre komfort.

   Unisport har et rigtig fint udvalg af fodboldstøvler i skind 🙂

   Der vil jeg påstå, at du kan finde nogle gode moderne støvler, som både give god komfort, og vejer mindre end Mundial.

   Mvh Martin

 36. Patrick Deluga
  5. august 2015 at 22:43- Svar

  Super fed artikel!
  Ud fra artiklen kan jeg se at mine støvler ikke er brugbare til mig, men det vidste jeg godt efter jeg havde prøvet dem i ca. 1 time, for så var der ikke meget hud tilbage på mil hæl.
  Dette har så gjort at jeg er bange for at købe nye støvler, men med din artikel tør jeg efterhånden godt, har dog brug for lidt af din hjælp. 🙂

  Jeg har en meget bred fod og det gør at jeg selv har lidt svært ved at finde fodboldstøvler der passer ordenligt, for butikkerne i nærheden af mig, har ikke nogle brede nok, også derfor jeg ikke har købt i laaang tid.
  Kender du nogle der er brede som evt. Kan passe?

  Jeg går ikke til fodbold som sådan, jeg spiller bare med en masse venner om søndagen og træner lidt derhjemme engang imellem. Min position når jeg spiller er oftest målmand og engang imellem Midtbane/Forsvar.
  Men går udfra at når jeg skal have nogle skal de være bedst egnet til målmand.
  Om skoene er en sæson, 2 sæsoner eller helt ny er jeg egentlig ligeglad med, så længe det er nogle der ikke skraber min hæl helt hudløs.

  Kan du hjælpe med det? 🙂

  Mvh
  Patrick Deluga

  • Martin Hjort
   6. august 2015 at 9:59- Svar

   Hej Patrick

   Mange tak 🙂

   Har du prøvet med Copa Mundial eller måske Puma evoPower? Det er umiddelbart de bredeste støvler jeg kender til.

   De fås begge hos Unisport (bare følg linkene ovenfor) 🙂

   Mvh Martin

 37. Erik August Møller
  2. august 2015 at 16:48- Svar

  Hej Martin.
  Jeg har en bred fod, tendens til plat (forfodsnedsynkning) med en lille knyst på venstre inderside. Jeg spiller på kunstgræs (Færøerne) og søger derfor et par skindstøvler AG nr. ca. 44. (Fod længde 28 cm x bredde 11 cm. uden strømper.)
  Har du et bud på et par fodboldstøvler?

  • Martin Hjort
   31. august 2015 at 11:23- Svar

   Hej Erik

   Beklager mit alt for sene svar. Dit spørgsmål var røget i spam-fælden desværre.

   Jeg kan anbefale Nike Magista Opus i den nye model, som er lavet i læder. Og så lige gå en 1/2 størrelse op i forhold til normalt.

   Husk at det SKAL være en AG model, som er velegnet til kunstgræs.

   Mvh Martin

 38. Frederik
  15. juli 2015 at 1:04- Svar

  Gode tips og tricks, jeg har dog et spørgsmål omkring min nye støvle jeg har købt. 🙂
  Jeg har lige anskaffet mig puma evo power 1.2 i skind, jeg fik en pris jeg ikke kunne sige nej til.
  De støvler jeg har spillet i de sidste 2 år er et par nike ctr360, en støvle jeg har været utrolig glad for, så derfor er jeg kommet i tvivl omkring pumaen, jeg har valgt en str 43 da mine nike er den samme str. dog er jeg ikke vant til at en støvle skal være så stram, da det er læder tænker jeg at den giver sig ( min tæer blev lidt røde efter at have siddet med pumaen på i 10 min )
  Så har du et forslag til hvilken støvle jeg måske skulle overveje i stedet for? Komfort og beskyttelse er det vigtigste for mig, da jeg har døjet med ankel skader og andre fodskader. 🙂

  • Martin Hjort
   15. juli 2015 at 16:54- Svar

   Hej Frederik, tak for de pæne ord 🙂

   Det er svært med størrelsen på støvler sådan, her online.

   Normalt burde en Puma støvle i samme størrelse, være større end en Nike støvle. Så det undrer lidt, at du har problemer. Og lige præcis EvoPower er en lidt bredere støvle.

   Og når det er skind, så skulle den jo gerne udvide sig mere, end en syntetisk støvle, men husker dog ikke, om CTR360’eren var en skind støvle?

   Jeg ville prøve et par træninger, men så heller ikke mere. Hvis de stadig er dårlige for din fod, så ville jeg prøve nogle andre.

   Håber du kan bruge det til noget 🙂

   Hvis du skal ud efter en ny støvle, så mener jeg faktisk Puma King, er nogle af de bredeste, men hvis ikke det er bredden der giver problemer, så skal du måske blot skifte op i størrelse.

   Du kan også gå herind og vælge din fodstørrelse og se hvilke støvler der skulle passe til din fod 🙂

   Mvh Martin Hjort

 39. Thomas Jørgensen
  6. juli 2015 at 15:38- Svar

  Hej Martin,
  Fin side du har. Det giver inspiration til støvle-valg. Har en søn der skal spille U14 nu, og på det ok højt niveau. Denne gang vil jeg gerne bruge flere penge på støvler. Har tidligere brugt 4-500 kr., men vil gerne ofre ca. omkring 900,- . Han spiller offensiv midtbane, som spilfordeler og han sparker de fleste dødbolde. Han har lidt bredde fødder og skulle gerne kunne “ånde” i støvlerne, da han sveder en del derfra 😉 Han du noget du kan anbefale ?
  På forhånd mange tak.
  /TJ

  • Martin Hjort
   7. juli 2015 at 13:08- Svar

   Hej Thomas.

   Tak for se pæne ord 🙂

   En støvle som denne fra Adidas et rigtig god.

   Skal den være endnu bredere, skal du dog gå efter Adidas Ace i stedet 🙂

 40. Jonas
  10. april 2015 at 18:53- Svar

  Hejsa!

  Jeg har købt mig et par Adidas Nitrocharge 1.0. Når jeg bruger støvlerne kommer der en brændende smerte under fødderne, som er vedvarende i ca 1 dag. Min fod er højsvang og jeg tænker, at det måske er støvlen, der ikke passer til min fod? Eller har de ikke tilpasset sig?

  Jonas

  • Martin Hjort
   11. april 2015 at 11:04- Svar

   Hej Jonas

   Det kunne godt tyde på, at støvlen simpelthen ikke passer dig.

   Du skal ikke forvente, at du skal bruge lang tid i støvlen, før den tilpasser sig. Der skal ikke gå meget mere end et par træninger max, før støvlen føles godt.

   Når du har høj svang, kan det være en god idé med et indlæg til at hjælpe.

   /Martin

 41. Kevin Schweistrup
  30. marts 2015 at 17:24- Svar

  Hej.

  Jeg har lige købt den nye Nike Mercurial der minder meget om magistaen. Jeg får dog vabler på både inderside og hælen efter snart 10 optrædener.
  Jeg har brugt over 2.000 kroner på dem, hvad kan jeg gøre? 🙁
  – Mvh. Kevin 🙂

  • Martin Hjort
   31. marts 2015 at 10:26- Svar

   Hej Kevin

   Har du en bred fod? Det kan være selve pasformen der er problemet.

   Nike Mercurial er en meget smal støvle, så hvis du har en bred fod, giver det problemer.

   Du kan prøve at smide den i varmt vand, og se om det løsner lidt i pasformen.

   Ellers er der nok ikke andre muligheder, end en ny støvle…

   Mvh Martin

 42. Mads Larsen
  18. marts 2015 at 7:42- Svar

  Super fin vejledning. Lige et par tanker fra mine mange år i branchen.
  – Det nytter intet at putte microfiberstøvler i vand, for at få dem til at give sig.
  – Imprægner dine læderstøvler efter hver 3. brug. Og med vandbaseret imprægnering.
  – Stil ALTID dine støvler udenfor døren efter brug (hver gang). Og tag indlægssålen op.

  • Martin Hjort
   18. marts 2015 at 9:09- Svar

   Hej Mads

   Tak 🙂

   Fedt med yderligere tips. Skal nok lige præcisere, at vandet gælder ikke mikrofiber.

   Helt enig med imprægnering og luftning af støvlerne. Det skriver jeg også i min guide til at pleje støvler http://fodboldfessor.dk/pleje-af-fodboldstovler/

   Mvh Martin

 43. Tino
  27. februar 2015 at 21:13- Svar

  Hej Martin

  Jeg vil mene, at hvis man skal starte lidt blidt ud og gå i dem 15-20min og evt. tage dem af hvis man kan mærke smerter. Er det samme som at gå dem til 🙂 Jeg er enig i, at der er forskel på at det du siger og så det, at gå en almindelig sko til.
  Ligesom jeg siger til mine drenge jeg træner, at de aldrig skal spille kamp i helt nye støvler. Da de skal tilpasses deres fødder, så man undgår vabler osv.
  Så jeg vil da klart mene, at de lige skal gåes til også selvom det måske kun er 15-20 min. 🙂
  Jeg synes f.eks. heller ikke at 15-20min. er nok til, at mine copa mundial passer min fod. Jeg tror jeg har det du kalder (Som det muligvis hedder) Høj svang. Hvilket gør, at min støvler skal udvide sig en del ved min forfod. Så der er lidt længere arbejde med mine støvler, så de udvider sig, uden at det går for stærkt og de går i stykker.

  Jeg er på min computer nu og her er der ingen problemer med at læse dine svar/kommentarer. Så det er kun på mobilen 🙂

  • Martin Hjort
   28. februar 2015 at 15:31- Svar

   Hej Tino

   Er det så ikke bare et spørgsmål om, hvad man kalder det ene og det andet? 🙂

   Du kan ikke nå at gå noget til på 15-20 minutter. At gå noget til, handler om at tvinge skoen/fodboldstøvlen til at passe en form, den ikke er tiltænkt.

   Hvis du skal bruge 2-3 træninger på at støvlen bare føles ok, så vil jeg vove den påstand, at du skal have en anden støvle eller måske et indlæg.

   Men selvfølgelig skal støvlen tilpasse sig din fodform i et eller andet omfang. Det jeg skriver, er jo det helt optimale scenarie 😉

 44. Tino
  27. februar 2015 at 20:16- Svar

  Jeg synes du modsiger dig selv lidt.
  Ved først at skrive, at det er noget vås at støvlerne skal gåes til, hvor du senere skriver, at du skal gå lidt rundt i dem og starte blidt ud med at spille 15-20 min. I dem.
  Er det ikke en anden måde, at sige de skal gåes til?
  Jeg ved f.eks. Ved Copa Mundial. Der starter de meget stramme, men med lidt vand og har siddet på foden længe, så former de sig efter ens fod.

  Men udover det, så super artikel og meget informations rig. Selvom jeg har spillet bold i næsten 20 år. Så lærte jeg nogle ting. Tak:)

  PS. Så skal der lige arbejdes på din webside, det er uoverskueligt at læse dine svar. Ved ikke om det er fordi jeg er på min mobil.

  Mvh Tino

  • Martin Hjort
   27. februar 2015 at 20:35- Svar

   Hej Tino

   Tak for kommentaren 🙂

   Når jeg skriver om, at “gå dem til”, snakker jeg om at bruge mere end 15-20 min på at få dem til at tilpasse sig din fodform.

   Det skal ikke være sådan, at du skal bruge 2-3-4 træninger, på at støvlen føles behagelig.

   Du kan aldrig få en støvle, der passer 100% lige nøjagtigt til din fod, men hvis du ikke på 15-20 minutter, kan få en fornuftig fornemmelse med støvlen på, så er det med at finde en anden støvle.

   Og tak for rosen 🙂

   Er det kommentarerne der er svære at læse på mobilen?

   Mvh Martin

  • Ida
   15. juli 2018 at 22:11- Svar

   Nogle støvler skal “varmes op” inden brug fordi de bløder op efter 15-20 minutters brug – det er altså ikke et spørgsmål om at gå dem til, men at man skal tage dem på lidt tid inden man skal træne/spille.

 45. Julius Haahr
  23. februar 2015 at 16:15- Svar

  Hej.
  Jeg har en bred som, har prøvet meget slags Nike, men den er får slank. én af mine venner har samme problem, han prøvede Adidas og sagde at de var gode, men han er midt midt og ikke speciel hurtig.
  Jeg spiller back og kant og er hurtig, jeg kunne godt tænke mig et par lette støvler, har kigget på Adidas – f50 Adizero FG Sort/Sølv på unisport

  • Martin Hjort
   24. februar 2015 at 15:22- Svar

   Hej Julius

   Så vil jeg helt klart anbefale dig en Puma evoPower. Den kan du også få hos Unisport 🙂

   Mvh Martin

 46. Maja Hansen
  1. januar 2015 at 17:05- Svar

  Hej
  Jeg er ved at skulle købe nye fodboldstøvler og overvejer at købe et par af de lidt dyrere. Jeg har spillet i 4 år, og vil gerne fortsætte med det. Grunden til at jeg har overvejet det er, at jeg har hørt de skulle være bedre. Men er de det og hvilke fordele/evt. ulemper er der ved et par dyre støvler.

  • Martin Hjort
   1. januar 2015 at 17:12- Svar

   Hej Maja

   Generelt er de dyrere støvler også bedre. De er bygget, så du kan udnytte dine forcer bedre.

   F.eks. Nike Mercurial Superfly, som bare den tand bedre og du derfor teoretisk set, skulle være bedre stillet i forhold til at udnytte din hurtighed, som er noget af Nike Mercurial er bygget til.

   Det afhænger dog også af dit niveau. Spiller du ikke på topniveau, vil du enten slet ikke mærke forskel på den helt dyre og den næstdyreste, eller også vil du mærke minimal forskel.

   Mit råd til dig er, at gå efter komfort i første omgang. Spiller du så på tilpas højt niveau, eller har ambitioner om det, så kan den dyre model være et rigtig godt valg 🙂

   Mvh Martin

   EDIT: Hvis du kigger i menuen “Fodboldstøvler”, har jeg lavet fire artikler under hhv. Nike og Adidas. Her forsøger jeg at give nogle retningslinjer for, hvornår det giver mening at købe de enkelte modeller 🙂

 47. Simon
  20. december 2014 at 21:15- Svar

  Hej!
  Min fod har en form for kant på ydersiden. Så jeg skal vel købe nogle brede støvler?
  Men hvilke?
  – er sådan noget som magista obra en mulighed?

  • Martin Hjort
   22. december 2014 at 11:18- Svar

   Hej Simon

   Jeg ville gå med et par Copa Mundial, som er den klart bredeste støvle og som er super komfortabel og former sig efter din fod.

   De kan hos bl.a. Unisport lige her.

   God jul og godt nytår 🙂

   Mvh Martin

 48. Lars
  2. december 2014 at 19:40- Svar

  Hej,
  Min datter er på vej op i str. 39, men har en ret slank fod og mange herre fodboldstøvler er for brede. Har du et tip til modeller, der er slanke? Mvh Lars

  • Martin Hjort
   3. december 2014 at 11:15- Svar

   Hej Lars

   Et godt bud, vil være Nikes Mercurial kollektion. Den er meget slank 🙂

   Et alternativ kan være Adidas F50.

   Begge fås hos Unisport

 49. marco chopart
  10. august 2014 at 16:06- Svar

  Dupperne på hælen, gør det en forskel om det er 4 eller 2. Fik ny fodboldstøvler og der er 4 dupper på. Ca. 2 måneder fik jeg en skade i min hæld og den har har jeg haft siden sommerferien startede(har den stadig) . Jeg er platfod og har så derfor indlæg i og bestemte såler.

  • Martin Hjort
   10. august 2014 at 16:18- Svar

   4 knopper giver som udgangspunkt, bedre støtte. Ofte er støvle med 2 knopper, beregnet til blødere underlag, for bedre greb, men på hårde overflader, får du ikke nok støtte. Mens på blødere underlag, kan du godt få god støtte med kun to knopper.

   Din skade kan måske også henføres til, at du har fået nye støvler, som dine fødder enten ikke kan lide, eller skal vænne sig til – og du måske har startet for hårdt ud med.

   Ellers synes jeg, at du skal tage kontakt til din læge og forhøre dig, om han/hun kan henvise dig til en specialist. Det er svært at svære på, om 2 eller 4 knopper gør en forskel i dit tilfælde 🙂

Skriv en kommentar