Det er tid til tredje del af min serie, om grimme fodboldtrøjer. Nu er det jo naturligvis 100% individuelt, hvad man mener er en grim fodboldtrøje, men i det mindste kan vi måske blive enige om, at alle de 32 fodboldtrøjer jeg præsenterer på denne liste, skiller sig ud på den ene eller anden måde.
Der er meget tradition forbundet med designet på fodboldtrøjer og de fleste klubber har én måde, deres trøje ser ud på, som kun justeres en smule fra gang til gang uden at komme i kløerne på sure fans – og altid med den samme grundidé.
Det kan være vertikale striber som Milan eller Juventus, horisontale striber som Celtic, flade farver som Real Madrid eller Manchester United eller måske 50/50 opdeling af to farver som Blackburn.
I denne del af min gennemgang af 32 grimme fodboldtrøjer, kommer vi forbi nogle kombinationer af farver og design, der alle skiller sig væsentligt ud. Om du er enig med mig eller ej, kan du jo skrive et svar til kommentarsporet, men kan vi ikke hurtigt blive enige om, at helt normale er de ikke?
Hvidt og blåt virvar
Når jeg kigger på den trøje, så er det på mange måder, som at blive hypnotiseret. Man skal ikke stirre alt for intenst på trøjen længe, før hovedet og øjnene gør lidt ondt.
Jeg kender ikke baggrunden for valget, men man kan i hvert fald sagtens konkludere, at den skiller sig ud – hvilket vel også er formålet med en udebanetrøje, så man er sikker på, at man er helt anderledes klædt på end modstanderen.
Måske har det været en del af en skummel plan fra Alex Ferguson, så dommerne kunne styres med kommandoer fra sidelinjen. Den mistanke har man da hørt fremført før i hvert fald.
Du kan se priser, på Manchester Uniteds nyeste trøjer her.
Fodboldtrøjer som cowboys laver dem
Jeg har aldrig set det før, og jeg ved ikke om du har kære læser: En fodboldtrøje med vedhæng i form af frynser. Præcis som en god gammeldags ruskindsjakke. Måske designeren havde misforstået opgaven og troet, at han skulle designe en dragt til det lokale linedance hold.
Forklaringen på designet er måske ikke så underlig endda. Den ene ejer af holdet, der kun eksisterede i en enkelt sæson før det flyttede til Kansas, ejede nemlig Caribou Ranch og så kan man jo godt se, at det er oplagt at gå den vej. Alligevel er det på en fodboldtrøje, måske også pga. farvekombinationen, ikke noget der kæler for øjnene.
En lækker pyjamas
Notts Countys hjemmebanetrøje er rimelig traditionel med sorte og hvide vertikale striber. I sæsonen 1994-95 valgte man så, at nu skulle udebanetrøjen være noget helt andet end hjemmetrøjen. Klubben er egentlig historisk set, ikke bange for at lave udebanetrøjer der skiller sig ud, men der her slår nu alligevel alt.
Jeg synes det mest af alt ligner en pyjamas, men det kunne også en være en god skovturs-dug – en fodboldtrøje er det i hvert fald ikke. Mon ikke spillerne har været glade for, at det trods alt var udebanetrøjen og ikke en trøje de skulle vise frem på hjemmebane?
Zig to the zag
Også de store klubber kan lave fejl i designet, det har vi allerede set flere eksempler på, men det virker lidt ekstra komisk at have en producent af fjernsyn som sponsor og samtidig lave et design af en fodboldtrøje, der giver mindelser om den flimmer man kunne opleve på TV i sin tid.
Eller måske har formålet været at vise, hvad der sker med hjernen hvis du ser for meget fjernsyn. En slags Corporate Social Responsibility fra før det blev et buzzword i visse kredse. Kønt er det ikke i hvert fald.
Arsenals nyeste trøjer, for den kommende sæson, kan du se her.
Vi kommer altså fra “Løvebjergene”
Hvad gør man, hvis man er lidt forladt for idéer som designer og det heller ikke hjalp med en god pause i det gode vejr? Man kigger da på hvad holdets navn betyder og dette tilfælde var det så Sierra Leone = Løvebjergene.
Så man designer da en løve og nogle bjerge, og bruger de farver man finder i holdets logo/flag og så er man godt kørende. Det virker næsten for oplagt og i dette tilfælde var det nok også lige for godt til at være sandt. Om designeren kan kaldes modig eller dumdristig kan man diskutere, men ikke specielt vellykket.
Det er bare ikke kønt
Australierne er jo ikke kendt for at være bange for at bruge lidt forskellige pangfarver, hvilket også ses på deres landsholdsfarver, så på den led kan det ikke overraske at man vælger at sætte lilla, orange og hvid sammen – og gør lilla til den mest fremtrædende farve når nu man er i gang.
På sin vis, er det et spændende design af en fodboldtrøje, men valget af farver lader en del tilbage at ønske. De holder sig klub-logoet, så måske “kreditten” burde gå til skaberen af dette, mere end trøjedesigneren.
Heldragt skal der til
Til Africa Cup of Nations i 2004, præsenterede Cameroon denne spænde løsning på problemet med at blive revet i bukser og trøjer. Ikke alene sidder dragten meget tæt på overkroppen, det er såmænd også en heldragt. Som var det en afslappet svømmedragt. Man håber lidt på, at nogen har taget et billede, da spillerne blev orienteret om dragten, for der må da have været nogle spillere der har haft et “anderledes” ansigtsudtryk.
Tanken er smart, og der er sikkert en del fra det kvindelige køn der nyder den kropsnære overdel, men det der med heldragter er forbeholdt andre sportsgrene. Og sådan bør det blive.
Fodboldtrøje most i sol og citrus
Fodboldtrøjer er som tidligere nævnt, en vigtig del af enhver klubs identitet. Japanske Shimizu S-Pulse tog dog i 2001, skridtet videre og har tilsyneladende fundet inspiration i hjemlandets øgenavn som er Solens Rige. Og hvilke frugter gror i solrige lande? Det gør citrusfrugter da. Og sådan opstod denne fodboldtrøje… måske.
Jeg ved det ikke, men tror min teori holder vand. Eller saft om man vil. Samtidig har man lige smidt et camouflage-mønster ind på trøjen, for ligesom at fastholde den røde tråd…