Kunstgræsstøvler – sådan vælger du de bedste

Selvom kunstgræs er lavet til at ligne og føles som rigtigt græs, er det bare ikke helt det samme. I denne guide vil vi fortælle dig, hvad du skal kigge efter, når du skal ud at købe kunstgræs støvler.

Du vil blive guidet igennem knoptyperne, oversider og til sidst et billigt ekstra-tip. Hvis du følger disse råd, vil du opleve:

  • Mindsket risiko for skader
  • Færre ødelagte støvler
  • Mindre ømme fødder og ben
  • Bedre manøvredygtighed

Hvis du nogensinde har prøvet at spille på kunstgræs, ved du, at det adskiller sig fra naturgræs på et par vigtige punkter:

  1. Det ene punkt er, at du ikke ser så mange glidende tacklinger – det kan give nogle fæle brandsår.
  2. Det andet er, at du kan få godt gammeldags ondt i stængerne.

Hvis du kan nikke genkendende til det sidste, er det måske fordi du ikke spiller i den rigtige type fodboldstøvler til kunstgræs. Her er nogle forskellige tips til, hvad du skal kigge efter, når du skal købe de helt rigtige støvler til kunstgræsbanerne, som der kommer flere og flere af.

Knopper til kunstgræs

Allerførst skal knopperne på plads, så her er en oversigt, der forklarer, hvilke typer underlag de forskellige knopper passer til, og hvad forkortelserne betyder, så der ikke opstår nogen tvivl.

BetegnelseForklaring
FG (Firm ground)Velegnet til fast underlag, f.eks. græs.
SG (Soft ground)Velegnet til bløde og meget bløde underlag, f.eks. vådt græs.
HG (Hard ground)Velegnet til hårde overflader, f.eks. jord- og grusbaner.
AG (Artificial ground)Som navnet antyder, er støvler med denne betegnelse, beregnet til kunststofbaner.
TF (Turf)Præcis som betegnelsen AG, er disse støvler velegnet til kunststofbaner og grusbaner.
MG (Multiground)Endnu en betegnelse for støvler der er beregnet til kunststofbaner.
IN (Indoor)Fodboldsko til indendørs brug.
VT (Versatract)I princippet er dette en multianvendelig støvle - dvs. den kan bruges på alle overflader. Reelt set bør du dog lægge den i samme kategori som FG.
ST (Street Turf)Det mange af os nok ville kalde almindelige fritidssko. Anvendelige på asfalt og lignende overflader.

FG/AG knopper

FG-støvlerne er nok de mest almindelige i Danmark, og dem kan du også godt bruge på kunstgræs, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på.

Fakta: Kunstige græstæpper bliver konstant udviklet, så de føles mere og mere som ægte græs. Langt de fleste kunstgræsbaner i Danmark er nye såkaldte 3. generationsbaner (3G)

3. generation af kunstgræsbaner er karakteriseret ved, at stråene er væsentligt længere (cirka 50-70 millimeter mod tidligere cirka 30 millimeter), at banefyldet består af et lag kvartssand nederst i græstæppet og et lag gummigranulat øverst (eller en blanding heraf) samt at cirka 20 millimeter af kunstgræsset ikke fyldes

Kilde: Videnskab.dk

Der er mere greb i kunstgræs, og det kan give skader på både dig og dine støvler. Trekantede/V-formede knopper under støvlerne giver for meget greb i kunstgræsset, hvilket giver en dårligere manøvredygtighed og sætter meget høj belastning på dine led og på støvlens samlinger (især sålen). Derfor oplever mange, at sålen simpelthen går løs fra støvlen.

I stedet bør du vælge en støvle med kegleformede knopper. Du vil kunne bruge dem både på græs og 3G, og de er fine, hvis du kun spiller på kunstgræs engang imellem. Der bliver også lavet flere og flere støvler, som er designet til at kunne bruges på begge dele, de såkaldte FG/AG-støvler.

AG knopper

Men de allerbedste knopper til 3G er altså AG, for det er det, de er designet til.

Den tydeligste forskel fra FG-knopper er, at AG-knopperne er lidt kortere, og der er typisk flere af dem. Dette giver blandt andet en bedre stødabsorbering.

Nikes AG-knopper er designet til ikke at have for meget greb i kunstgræsset og føles mere som at spille med FG-dupper på naturgræs. Knopperne er hule, hvilket giver mere friktionsmodstand.

Nikes AG-knopper er unikke, men de er langtfra de eneste, der laver gode og unikke AG-støvler. Puma leverer både nogle lækre og holdbare støvler, med sin egen kombination af bladede og koniske knopper, hvormed du får godt greb og god bevægelighed på samme tid.

Selvom de nævnte støvler er designet til brug på 3G kunstgræs, er kunstgræsbaner stadig hårde ved støvlerne. Derfor skal du ikke forvente helt samme holdbarhed på støvler til kunstgræs som på støvler til almindeligt græs.

Derudover skal det også nævnes, at det er ikke anbefalelsesværdigt at bruge AG-støvler på naturgræs, så, hvis du kun vil have ét par støvler, der kan bruges på både natur- og kunstgræs, så skal du vælge enten et par FG-støvler med kegleformede knopper eller et par kombinerede FG/AG støvler.

Oversiden på støvlen

En anden ting, der er vigtig at tage med i sine overvejelser er, hvilket materiale oversiden er lavet af. 3G slider meget på støvlerne, og det er derfor bedst at vælge et par støvler i kunstmateriale. Men hvis du absolut vil have et par læderstøvler, så er disse fra Nike en mulighed:

På disse støvler har Nike nemlig valgt at ”trække” sålen lidt længere op over snuden på støvlen, og det, at samlingen sidder lidt højere, giver dem bedre holdbarhed i forhold til sålseperation. Men her skal du dog stadig være opmærksom på, at læder kan blive meget hurtigt slidt på grund af kunstgræsset.

Et billigt tip

Og så lovede vi, at give et billigt tip til sidst; stødabsorberende såler.

»Fodboldstøvler er lavet af plastik, så de er bestemt ikke særligt stødabsorberende. Men hvis spillerne skifter deres fodboldstøvlers papsål ud med en let stødabsorberende sål, vil de slet ikke mærke overgangen fra græs til kunstgræs. Det har vi praktiseret længe i AaB, og nu har vi også vist det videnskabeligt,« fortæller Søren Kaalund, der ud over fodboldlægegerningen også har sin egen ortopædkirurgiske klinik i Aalborg.
Kilde: bt.dk

Hvis du har et par fodboldstøvler, du er rigtig glad for, og ikke har lyst eller råd til at gå ud at købe et par helt nye støvler til kunstgræsbanerne, men oplever at du får meget ømme fødder og ben, er det en god mulighed lige at smide et par stødabsorberende såler i dine støvler i stedet for de ”pap”-såler dine fodboldstøvler sandsynligvis har.

Især de gamle kunstgræsbaner er noget hårdere at spille på end naturgræs. Så, hvis du kun spiller på kunstgræs en gang imellem eller lige skal spare sammen til de fedeste støvler, så kan det være, et par stødabsorberende såler er en god løsning for dig.

Kan man bruge FG-støvler på kunstgræs?

Nej. Knopperne på AG-fodboldstøvler er  fodboldstøvler til kunststofbaner. Kunstgræs slider mere på dine støvler, så du bevarer dem meget bedre, hvis du vælger støvler som er designet til at bruge på kunstgræs. Knopperne her er nemlig designet, så de er mere hårdføre og kan tåle det slid, som kommer på støvlerne.

Husk nu lige

Selvom disse tips kan være gode i forhold til at finde de bedste støvler til kunstgræs, så må du endelig ikke glemme vigtigheden af et par støvler, der passer til din fod.

Det og alt det andet du behøver at vide, når du skal vælger fodboldstøvler, kan du finde 8 vigtige tips til her.