Bliv klar til vintertræningen

Klar til vintertræning

Hvis du flittigt har passet din fodboldtræning igennem foråret og sommeren, er der ingen grund til at stoppe nu. Du kan nemlig sagtens tage hele eller dele af din træning med ind i vinterhalvåret – både den fysiske, men også den tekniske.

Derfor har vi samlet nogle af vores artikler på denne side, så du kan få et overblik over, hvordan du bliver klar til din vintertræning. Vi har også givet nogle forslag til, hvilke produkter du kan købe, som kan hjælpe dig i din træning. Og sidst men ikke mindst har vi også givet forslag til andre træningsformer, som supplement til din fodboldtræning.

Vigtigt udstyr til vintertræningen

Tøj til den udendørs vintertræning

Hvis du gerne vil fortsætte din fodboldtræning i vinterhalvåret udendørs, så er det vigtigt at du har det rette tøj på, så du ikke kommer til at fryse. Det betyder blandt andet at du skal have fat i såkaldt baselayer, så du kan holde hele din krop varm inde de koldere temperaturer.

Overordnet set har vi tre punkter, som vi anbefaler dig at følge:

  • Klæd dig på i lag: Baselayer (det inderste lag, som er svedtransporterende), midlayer (det mellemste lag, som skal holde sig varm) og shelllayer (som skal holde vand og vind ude).
  • Hold hovedet varmt: Uanset om du er dreng eller pige er det fornuftigt at holde hovedet varmt med en svedtransporterende hue
  • Pak dine hænder og fødder ind: Hav handsker på (du kan få nogle specielle til sport) og køb et par svedtransporterende sportssokker til fødderne.

Følger du de tre ovenstående råd, burde du kunne holde dig varm igennem hele din træning.

Vi kan desværre ikke love dig, at din fodboldklub udbyder vintertræning. Det er noget du skal snakke med din klub om. Hvis klubben ikke selv har vintertræning kender de med garanti nogen, som gør så du ikke skal undvære din træning i de kolde måneder.

Baselayer

Det inderste lag kaldes baselayer. Det er vigtigt at det er lavet af et svedtransporterende materiale og at det sidder tæt til kroppen. ‘Reglerne¨gælder både for over- og underkroppen.

Der findes mange forskellige former for baselayer. Her er lidt eksempler:

Baselayer trøjer og bukser

Hvis du vil vide mere om baselayer, kan du læse mere om der i vores baselayer guide.

Forslag til huer og handsker

Som sagt er det vigtigt at holde sig varm på hovedet på hænderne når du trækker i det udendørs fodboldtøj.

Der findes mange forskellige huer, alt efter din smag.

Og selvom man siger, at man “skal holde hovedet koldt” i fodbold, så er det altså rart, at hovedet og ikke mindst ørerne, ikke fryser i den kolde danske vinter.

Udvalgte huer og handsker

Husk at vælge den rigtige størrelse, når du køber hue og handsker.

Intet er mere irriterende, end en hue der hele tiden ryger ned i øjnene, eller handsker der flagrer og er for lange.

Men vigtigst er selvfølgelig, at de holder godt nok på varmen, så du ikke fryser.

Lille tip til forældre: Undlad at gå for meget i “prof-mode”. Hvis dit barn hellere vil have en tykkere handske eller hue på, for at holde varmen, frem for de lidt smartere – og måske mere praktiske i forhold til selve spillet, så lad dem endelig vælge dem der rent faktisk holder på varmen.

Vintertøj til børnenes træning

Børn skal generelt følge de samme retningslinjer, som til voksne: De skal være godt og varmt klædt på og have handsker, huer og fodboldstrømper på.

Spiller dit barn i shorts anbefaler vi, at barnet får nogle lange bukser under shortsene, så de kan holde varmen.

Husk dog, at det inderste lag skal være svedtransporterende, så sveden ikke bliver hængende ved kroppen og giver kulde.

Nogle klubber vælger at blande aldersgrupperne, når vintertræningen skal i gang. På den måde kommer dit bar til at lære nye mennesker at kende og også udvikle sin teknik ved, at se på de andre.

Nogle klubber har også kamp i løbet af vinteren, så det ikke kun bliver træning der er i fokus. Spørg din træner ad, om han/hun udbyder noget lignende.

Fodboldstøvler til vintertræningen udendørs

Udendørs træning om vinteren, foregår det som regel på kunstgræs. Nogle klubber har ikke kunstgræs, men har i stedet en grusbane.

Uanset hvad, kan du ikke benytte dine normale fodboldstøvler, uden risiko for skader og/eller ødelagte fodboldstøvler. Derfor vil du få rigtig meget gavn, af et ekstra sæt støvler der egner sig til kunstgræs eller grusbane/stenmelsbaner, alt efter behov.

Fodboldstøvler til kunstgræs og grus

Fodboldstøvler til kunstgræs, er markeret med AG (Artificial Grass) i navnet, og er netop bygget til at du kan undgå skader og er mere modstandsdygtige overfor det ekstra slid, kunstgræsbaner kan give på fodboldstøvler. Ligesom du hurtigt vil opdage, at der er flere og mindre knopper på støvler velegnet til kunstgræs.

Læs i øvrigt vores guide til fodboldstøvler til kunstgræsbaner, hvis du vil vide endnu mere og foretage det helt rigtige valg.

Skal du i stedet spille på grusbaner, skal du finde støvler der har TF (Turf) i navnet. Fodboldstøvler til grusbaner, har endnu flere og endnu mindre knopper end dem du skal bruge til kunstgræsbaner, og er på samme måde mere slidstærke end almindelige fodboldstøvler.

HUSK: De støvler du har brugt i udendørssæsonen kan sagtens holde til næste sæson også, hvis du plejer dem ordentligt. Derfor har vi lavet en guide til pleje af dine fodboldstøvler, så du ikke skal købe flere fodboldstøvler en højst nødvendigt. Det er jo meget rart, når man i forvejen skal bruge penge på forskellige støvler, afhængigt af underlaget.

Indendørs fodbold og futsal

Hader du kulde, eller har din klub ikke en kunstgræsbane I kan bruge om vinteren, står den højst sandsynligt på indendørs fodbold eller futsal.

Tøjet er nemt at finde ud af. Short og korte ærmer er som regel fint, og benskinnerne kan du lægge på hylden til udendørs sæsonen begynder igen.

Men skoene er naturligvis anderledes til indendørs fodbold og futsal, i forhold til udendørs træningen. De kan være markeret med IC i navnet, men kan også bare have “Indoor” i navnet.

Vil du have 100% styr på, hvordan du vælger de rigtige sko til det, skal du bare læse vores guide til indendørssko.

OBS: Du tænker måske på, hvad forskellen er på indendørs fodbold og futsal? Hvis du gør, så kan du læse mere om forskellene på indendørs fodbold og futsal her, hvor vi gennemgår fordele og ulemper ved både indedørs fodbold og futsal.

Vintertræning til fodboldspilleren

Hvis du er vant til at spille udendørs og ikke vil indenfor i en hal for at spille fodbold, findes der flere forskellige alternativer, som du kan bruge – og stadig vedligeholde din form.

Løbetræning

En rigtig god ide er løbetræning. Løbetræner du udenfor sæsonen (måske med indlagte styrketræningsøvelser?) kan du forbedre både din fart og udholdenhed og bruge disse ting på banen.

Løber du udenfor skal du huske at have lange løbebukser på, evt. lange sokker, to-tre trøjer på (gerne en kortærmet inderst og en eller to langærmede udenpå), evt. handsker og hue, hvis det er rigtig koldt. Du kan også supplere dit outfit med en halsedisse eller et lille tørklæde, hvis din løbetrøje ikke dækker din hals.

Crossfit

En anden træningsform er crossfit. Du kan både tilmelde dig et crossfit-hold (fx i et fitnesscenter) eller downloade en app til din telefon og træne med dig selv og din egen kropsvægt.

Når du dyrker crossfitt træner du alle kroppens muskler og du vil blive bedre til at accelerere på banen og din eksplosive styrke vil forbedres. Vælger du at dyrke crossfit i et center er timerne ofte sociale og folk hepper på hinanden under de forskellige øvelser.