Fodboldudstyr til kvinder

Denne artikel indeholder reklamelinks til samarbejdspartnere.

Er du kvinde og spiller fodbold skal du selvfølgelig have det rette udstyr, så du er godt klædt på til både træning og kamp. Derfor kigger vi i denne artikel, på fodboldudstyr til kvinder, så du kan yde dit optimale.

Egentlig er der ikke den store forskel i, hvad mænd og kvinder skal iføre sig når de skal spille fodbold. Om du er kvinde eller mand, skal du have fodboldstøvler, sokker, benskinner, t-shirts og shorts på uanset om der er tale om træning eller en reel kamp.

Fodboldudstyr til kvinder

Alle de nævnte ting kan købes med unisex-pasform. Som kvinde kommer du dog ikke uden om en sports bh, ligesom elastikker og eventuelt et pandebånd også kan være godt at købe.

I denne artikel gennemgår vi disse ting og giver en introduktion til forskellige kollektioner af fodboldstøvler, specielt lavet til kvinder.

Specifikt fodboldudstyr til kvinder

  • Sports-BH
  • Pandebånd
  • Elastikker

Sports-BH

Som kvinde er den største forskel i din beklædning, i forhold til mænds, den sports-bh du har på, indenunder dit tøj. Denne skal sikre, at dine bryster bliver dér, hvor de skal under løb, tacklinger og lignende.

Har du ikke en sports-bh på, vil dine bryster svinge fra side til side samt op og ned og det kan i sidste ende både gøre ondt og kan skade dit brystvæv, så dine bryster bliver slappere før tid – og det er de færreste kvinder interesseret i.

Derfor er en god og velsiddende sports-bh et must, når du dyrker sport.

Og nej, det er ikke nok med en almindelig BH. Heller ikke selvom du har små bryster. Der er ikke nogen muskler til, at holde dine bryster på plads og du skader derfor det væv, som er bag ved dem, hvis du ikke har en ordentlig sports-bh på.

Bruger du en sports-bh under træning, kan du reducere brysternes bevægelser med op til 73 % (ifølge forskere fra University of Portsmouth). Du hjælper altså din krop med, at holde dine bryster i skarp form ved, at bruge den rette BH.

Hvilken BH skal jeg vælge?

Det er lidt af en videnskab, at finde den helt rigtige BH – både når det kommer til sport, men også i al almindelighed. Her vil vi kun koncentrere os om, hvordan du finder den rette sports-bh. Selvom vi her angiver nogle retningslinjer for, hvordan din bh skal sidde, anbefaler vi her hos FodboldFessor, at du tager ind i en butik, som forhandler sports-bh’er (det kan være Triumph, Hunkemöller eller en sportsforretning) og får professionel hjælp.

Det kan især være i god ide at gøre det, de første par gange, du skal have en sports-bh. På den måde er du sikker på at komme hjem med en bh i ordentlig kvalitet, en som sidder godt og en som støtter dine bryster optimalt.

BH’ens størrelser

Hvordan størrelserne er skruet sammen hænger sammen med, hvordan bh’en er udformet: Skal du have en bh, som du hiver over hovedet (som den på billedet fra adidas) hedder størrelserne ofte S, M, L osv.

Skal du i stedet have en sports-bh, som du kan lukke, ligesom du kan med en almindelig bh, følger de ofte samme størrelsesmål, som de almindelige bh’er, altså omkreds under brystet og din skålstørrelse. Du kan derfor starte med, at prøve den bh, som passer din tøjstørrelse eller din normale bh-størrelse. Du finder en masse forskellige BH-er på fx Zalando.

BH fra adidas, som du hiver over hovedet. Denne model koster ca. 250 alt efter forhandler.

BH med navnet Shock Absorber Run til 519 ,-. Fås også i farven koral. BH’en er velegnet, hvis du ar storbryster.

[clear]

Har du små bryster kan du sagtens bruge den førstnævnte bh. Har du derimod store bryster (som regel over C-skål) anbefaler vi en sports-bh med brede stropper og en mere markeret, gerne formstøbt, skål. På den måde får du mest mulig støtte til dine bryster, mens du dyrker sport.

Har du store bryster skal du som regel give flere penge for din bh. Vi, her hos FodboldFessor, anbefaler dog at du investere i en ordentligt bh, så du bevarer dine bryster mest muligt – også selvom det kan være en dyr omgang.

Støtte til dine bryster

Hunkemöller har lavet tre forskellige former for støtte i deres bh’er, alt efter, hvilken aktivitet du skal lave. Dyrker du fodbold, skal du have en sports-bh med level support 3, da fodbold kræver meget af din sports-bh, så dine bryster bliver siddende, hvor de skal.

Du kan se og læse mere her eller spørge i din lokale Hunkemöller-butik.

Eksempler på spors-BH’er fra hunkemöller

Som sagt, har hunkemöller lavet tre forskellige niveauer indenfor støtte. Men fordi du sandsynligvis går til fodbold og derfor gerne vil have en sports-BH til netop din sport, så vil vi udelukkende vise eksempler på en BH med support level 3. På den måde ved du, hvilken model du kan gå efter, når du skal ned i butikken og købe din nye sports-BH.

Et eksempel på en BH med support level 3 er modellen på billedet til højre. Den har en lynlåslukning foran, som gør den nem at tage af og på, selv når den er helt våd af sved. Den holder din barm tæt ind til din krop og sikrer, at den ikke hopper frem og tilbage, mens du træner. Den består af 43 % polyamid, 38 % polyester og 19 % elastan. Den holder derfor pasformen når du bruger den meget og du efterfølgende vasker den. Den er svedtransporterende under din træning.
Du kan finde lignende BH’er her.

På ryggen har den tværgående stropper, som gør, at din BH bliver siddende dér, hvor den skal. De skrå stropper giver desuden mere støtte til din barm.

En anden mulighed indenfor BH’er fra hunkemöller er denne grå model med lyserøde og sorte detajler. Den er også support level 3 og støtter din barm rigtig godt under stor fysisk aktivitet. Hvis du har en barm i skålstørrelsen C-F, er denne BH et godt valg, da det brede stykke stof foran og de skrå stropper på ryggen giver en optimal støtte til din barm. Den er uden bøjle, du kan tage vatteringen ud, skålene er formstøbte og skulderstropperne er regulerbare.

Det er ikke kun hunkemöller, som har specialiseret sig indenfor sports-BH’er. Undertøjsmærket Triumph har lavet flere forskellige former for sports-bh’er, alt efter dit behov. Hos dem kan du både få en bh med og uden bøjle, en bh med fyld, en bh som får dine bryster til enten at syne større eller mindre og en model med push-up-effekt. Der er altså noget for enhver smag.

Når du prøver en sports-bh

Står du i et prøverum og har en professionel ved din side, kan han/hun hjælpe dig med at finde den rette bh. Står du alene er det en fordel at forsøge at lave de øvelser du ved du vil lave, når du har bh’en på, ude på banen. Selvom du ikke kan løbe langt inde i prøverummet, så hop og løb på stedet. Hvis dine bryster ikke flytter sig, har du valgt den rette bh. Flytter de eller bh’en sig derimod, skal du en størrelse ned.

Selvom bh’en skal sidde stramt, skal du stadig kunne trække vejret og det skal følges behageligt at have den på. Husk derfor på de ting, når du står i prøverummet.

BH’ens holdbarhed og kvalitet

Din BH kan ’holde sig’ i 6-12 måneder, så skal den skiftes ud. Elasticiteten i den forsvinder efter mange ganges brug og vask og du får derfor ikke den rette støtte efter et års brug af den. Husk derfor at skifte den ofte – også selvom du ikke synes den fejler noget.

Du kan risikere, at en billigere bh skal udskiftes hyppigere end en lidt dyrere BH, da kvaliteten ofte er dårligere, jo længere ned prisen kommer. Bh’er med kraftige stropper fra Nike og adidas kan købes til ca. 300 kroner, alt efter forhandler. Regn derfor med, at det er minimumsbeløbet du skal af med, når du køber en god sports-bh.

Pandebånd

En grundlæggende regel i fodbold er, at spillerne ikke må bære noget (hverken under kamp eller til træning), som kan være til fare for én selv eller de andre spillere. Her kommer kvinders (ofte) lange hår og deres smykker ind i billedet. Håret skal helst være sat og gerne i en hestehale eller en knold. Har du pandehår må du ikke bruge spænder eller hårnåle, da disse kan falde ud og skade spillerne omkring dig.

Derfor anbefaler vi et pandebånd, som du kan sætte dit hår op med og lade sidde i panden. Det skal altid være i et blødt materiale så der ikke er nogen risiko for, at det skader hverken dig eller andre.

Du kan få pandebånd i mange forskellige farver, materialer og størrelser. Vigtigst er, at de er lavet af et blødt materiale og at du finder den bredde pandebånd, som du har det bedst med.
Har du et yndlingshold kan du også ofte få et bandebånd med deres farver, så du kan tilkendegive, hvilket hold du støtter mens du træner.

Skal du bruge pandebånd i en kamp for en klub er det klubben, som bestemmer farverne på pandebåndet. Måske kan du få et pandebånd fra klubben. Kan du ikke det, så snak med din træner om farven på dit pandebånd.

Elastikker

Dit hår skal (hvis det er langt) sidde samlet med en elastik. Har du tykt hår kan det ofte være svært at få elastikken til at blive siddende. Derfor anbefaler vi elastikker fra en frisør  af mærket BLAX. Elastikkerne er specielt udviklet til tykt hår, og dit hår falder ikke ud under kampen.

De er lavet af genbrugsplast og de kan ofte holde i månedsvis, hvis du behandler dem ordentligt. Du kan selvfølgelig også bruge elastikkerne fra BLAX, hvis du har tyndt hår.

Husk altid at købe elastikker uden en metalklemme, uanset om det er en elastik af stof eller plastisk, da klemmen kan ødelægge og knække dit hår.

Fodboldstøvler

De fleste fodboldstøvler er unisex og kan således bruges af både mænd og kvinder og du skal altså ikke nødvendigvis investere i noget, der konkret er lavet til kvinder. MEN… der findes fodboldstøvler, som decideret er lavet til kvinder. Disse er mindre i størrelsen, smallere i foden og ofte mere farverige end de sko, som mænd bruger. Hos visse butikker kan du desuden få skrevet dit navn på støvlen, så den bliver helt unik.

Skal du have en ny fodboldstøvler, hvad enten du er mand eller kvinde, skal du tage højde for, hvilket materiale overdelen af støvlen er lavet af og, hvilket underlag du skal spille på. De ting er de samme for både mænd og kvinder henviser vi til guiden ”Den ultimative guide til nye fodboldstøvler”.

Kollektioner til kvinder

Det er efterhånden kendt, at sportsmærker laver flere kollektioner af deres tøj i løbet af et år. Bag hver kollektion står en designer med en ide og inspiration fra noget bestemt. I 2015 lancerede mærket Nike sin første kollektion af fodboldstøvler til kvinder. Her kom inspirationen fra VM i Canada, som førte til en kollektion af støvler i klare farver (gul og turkis) og med en smallere pasform end, hvis støvlerne havde været til mænd.

Kollektionen fik stor anerkendelse og ros, både herhjemme i Danmark og internationalt, og mange mener, at Nike på den måde har været med til, at sætte et større fokus på kvindefodbold.

Adidas er også hoppet med på vognen og har lavet serien Mi Adizero 5 Star, som alle er i farverigt materiale og kan fås med mønster i guld og sort, pink og hvid, pink, blå og hvid, rød og hvid og en variant med sort baggrund og flammer op af anklen.

Selvom der efterhånden er kommet flere kollektioner af fodboldstøvler til kvinder, er det stadig mændene, som dominerer på dette område, da fodbold med mandlige spillere stadig er det mest populære.

Priserne på fodboldstøvler er de samme for både mænd og kvinder. Du kan købe sko til alt mellem 300-3000 kr., uanset dit køn.

Hos Unisport kan du finde flere forskellige kollektioner af fodboldstøvler til kvinder.

T-shirts

Ligesom fodboldstøvlerne kan du finde t-shirts til fodbold med unisex-pasform og med et tættere fit, som omfavner og fremhæver de kvindelige former i højere grad, end en unisex-trøje gør det. Du har også mulighed for her at vælge mellem flere farver, hvis du vælger en t-shirt specielt designet til kvinder og du kan derfor være et farverigt input på fodboldbanen, hvis du har lyst til det.

Endnu engang er det de samme retningslinjer, som gælder for både mænd og kvinder, når du skal have en t-shirt/trøje til fodboldtræning/kampen: Den skal helst være af et svedtransporterende materiale (polyester), så trøjen ikke bliver våd og du ikke bliver kold, mens du løber på banen. I de tætsiddende trøjer kan der være elastan i, som også er svedtransporterende.

Materialet gør, at tøjet sidder tæt til kroppen. Du kan derfor sagtens vælge en trøje i disse to materialer, når du skal på banen.

Real madrid fodboldtrøje til kvinderHar du en yndlingsspiller eller et favorithold, hvis trøje du gerne vil spille i til din træning? De fleste store hold, blandt andet Real Madrid, har en trøje til kvinder, som er mere figursyet end den til mænd. Trøjerne kan købes gennem dit favoritholds hjemmeside.

Sommetider kan du også købe en trøje i de danske sportsbutikker/hjemmeside, hvis holdet er stort nok.

Skal du spille i din klubs trøjer og farver er det derimod klubben, som bestemmer pasform, farve og lignende.

Shorts

Der er ikke den store forskel i de shorts/bukser du kan købe, når du skal spille fodbold. Du kan sagtens få tætsiddende bukser, hvis du hellere vil have dem end de normale vidde shorts, men du skal, som oftest bruge de shorts med vidde i, på banen.

Benskinner og målmandshandsker

Taler vi om benskinner skal du følge de generelle anbefalinger, som også gælder for mænd. Husk at holde øje med størrelsen, så du får den rette beskyttelse, hvis du skal bruge benskinner. Læs vores guide til benskinner.

Hvad angår målmandshandsker skal du være opmærksom på størrelsen. Kvinders hænder er ofte mindre end mænds og du skal derfor finde et par handsker, som sidder godt til, gerne nogen, som kan lukkes og dermed justeres i omkredsen omkring håndleddet.

Endnu engang gælder de samme regler for målmandshandsker til kvinder og mænd og vi henviser derfor til vores guide til målmandshandsker, hvis du er målmand og skal bruge nye handsker.

Nu er du klar til at erobre banen

Efter at have læst hele vores guide er du rigtig godt klædt på til at spille kamp eller træne på banen. God fornøjelse 🙂