Fodboldudstyr til kvinder

Er du kvinde og spiller fodbold skal du selvfølgelig have det rette udstyr, så du er godt klædt på til både træning og kamp. Derfor kigger vi i denne artikel, på fodboldudstyr til kvinder, så du kan yde dit optimale.

Egentlig er der ikke den store forskel i, hvad mænd og kvinder skal iføre sig når de skal spille fodbold. Om du er kvinde eller mand, skal du have støvler, sokker, benskinner, t-shirts og shorts på uanset om der er tale om træning eller en reel kamp.

Fodboldudstyr til kvinder

Alle de nævnte ting kan købes med unisex-pasform. Som kvinde kommer man dog ikke uden om en sports bh, ligesom elastikker og eventuelt et pandebånd ofte er mere relevant for kvinder end for mænd.

I denne artikel gennemgår vi disse ting, samt giver en introduktion til forskellige kollektioner af fodboldstøvler, specielt lavet til kvinder. Hvis der er noget du skal være særligt opmærksom på ved nogle af emnerne, står det i artiklen.

Specifikt fodboldudstyr til kvinder

  • Sports-BH
  • Pandebånd
  • Elastikker

Sports-BH

Som kvinde er den største forskel i din beklædning, i forhold til mænds, den sports-bh du har indenunder dit tøj. Denne skal sikre, at dine bryster bliver dér, hvor de skal under løb, tacklinger og lignende.

Har du ikke en sports-bh på, vil dine bryster svinge fra side til side samt op og ned og det kan i sidste ende både gøre ondt og kan skade dit brystvæv, så dine bryster bliver slappere før tid – og det er de færreste kvinder interesseret i.

Derfor er en god og velsiddende sports-bh et must, når du dyrker sport.

Og nej, det er ikke nok med en almindelig BH. Heller ikke selvom du har små bryster. Der er ikke nogen muskler til, at holde dine bryster på plads og du skader derfor det væv, som er bag ved dem, hvis du ikke har en ordentlig sports-bh på.

Bruger du en sports-bh under træning, kan du reducere brysternes bevægelser med op til 73 % (ifølge forskere fra University of Portsmouth). Du hjælper altså din krop med, at holde dine bryster i skarp form ved, at anvende den rette BH.

Hvilken BH skal jeg vælge?

Det er lidt af en videnskab, at finde den helt rigtige BH – både når det kommer til sport, men også i al almindelighed. Her vil vi dog kun koncentrere os om, hvordan du finder den rette sports-bh. Selvom vi her angiver nogle retningslinjer for, hvordan din bh skal sidde, anbefaler vi her hos FodboldFessor, at du tager ind i en butik, som forhandler sports-bh’er (det kan være Triumph eller Hunkemöller) og får professionel hjælp.

Det kan især være i god ide at gøre dette, de første par gange, du skal have en sports-bh. Ved at gå til en specialist indenfor sports-bh er du sikker på, at komme med en bh i ordentlig kvalitet, en som sidder godt og en som støtter dine bryster optimalt.

Hvordan størrelserne er skruet sammen hænger sammen med, hvordan bh’en er udformet: Skal du have en bh, som du hiver over hovedet (som den på billedet fra adidas) hedder størrelserne ofte S, M, L osv.

Skal du i stedet have en sports-bh, som du kan lukke, ligesom du kan med en almindelig bh, følger de ofte samme størrelsesmål, som de almindelige bh’er, altså omkreds under brystet og din skålstørrelse. Du kan derfor starte med, at prøve den bh, som passer din tøjstørrelse eller din normale bh-størrelse.

BH fra adidas, som du hiver over hovedet. Denne model koster ca. 250 alt efter forhandler.

BH med navnet Shock Absorber Run til 519 ,-. Fås også i farven koral. BH'en er velegnet, hvis du ar storbryster.

Har du små bryster kan du sagtens bruge den førstnævnte bh. Har du derimod store bryster (som regel over C-skål) anbefaler vi en sports-bh med brede stropper og en mere markeret, gerne formstøbt, skål. På den måde får du mest mulig støtte til dine bryster, mens du dyrker sport.

Har du store bryster skal du som regel give flere penge for din bh, da der for det første kræves mere stof til at lave den. Prisen har muligvis også noget at gøre med, at sports-bh’er i store størrelser ikke bliver solgt i lige så stor stil, som dem i små størrelser, hvilket givet en høj pris. Vi, her hos FodboldFessor, anbefaler dog at du investere i en ordentligt bh, så du bevarer dine bryster mest muligt.

Hunkemöller har lavet tre forskellige former for støtte i deres bh’er, alt efter, hvilken aktivitet du skal lave og hvor meget denne kræver af dig. Dyrker du fodbold, skal du have en sports-bh med level support 3, da fodbold kræver meget af din sports-bh, så dine bryster bliver siddende, hvor de skal.

Du kan se og læse mere her eller spørge i din lokale hunkemöller-butik. Vil du blive her på siden og læse mere, har du lavet en lille guide til to forskellige slags BH'er, som alle kan bruges, når du skal spille fodbold.

Eksempler på spors-BH'er fra hunkemöller

Som sagt, har hunkemöller lavet tre forskellige niveauer indenfor støtte. Men fordi du sandsynligvis går til fodbold og derfor gerne vil have en sports-BH til netop din sport, så vil vi udelukkende vise eksempler på en BH med support level 3. På den måde ved du, hvilken model du kan gå efter, når du skal ned i butikken og købe din nye sports-BH.

Et eksempel på en BH med support level 3 er denne model med navnet Doutzen Sport The Pro, til 349,94 kr. Den har en lynlåslukning foran, hvilket gør den nem at tage af og på, selv når den er helt våd af sved. Den holder din barm tæt ind til din krop og sikrer, at den ikke hopper unødigt frem og tilbage, mens du træner. Den består af 43 % polyamid, 38 % polyester og 19 % elastan. Den holder derfor pasformen når du bruger en meget og du efterfølgende vasker den, samtidig med den er svedtransporterende under din træning.

På ryggen har den tværgående stropper, som sikrer, at din BH bliver siddende dér, hvor den skal. De skrå stropper giver desuden mere støtte til din barm.
Vil du have dit træningstøj skal matche og du har frie muligheder for at klæde dig på til træning, kan du få leggins i samme farve og mønster til.

En anden mulighed indenfor BH’er fra hunkemöller er denne HKMX The Elite, sports-BH. Den er ligeledes support level 3 og støtter altså din barm rigtig godt under stor fysisk aktivitet – især, hvis du har en barm i skålstørrelsen C-F, er denne BH et godt valg, da det brede stykke stof foran og de skrå stropper på ryggen sikrer en optimal støtte til din barm. Den er uden bøjle, du kan tage vatteringen ud, hvis du ikke kan lide at have det i, skålene er formstøbte og skulderstropperne er regulerbare.

Den koster 299,95 kr. og er et glimrende bud på en god og effektiv sports-BH. Den er lavet af 54 % polyester, 34 % polyamid og 12 % elastan. Ligesom den foregående BH, holder den pasformen efter mange ganges brug.

Det er ikke kun hunkemöller, som har specialiseret sig indenfor sports-BH'er. Undertøjsmærket Triumph har lavet flere forskellige former for sports-bh’er, alt efter dit behov. Hos dem kan du både få en bh med og uden bøjle, en bh med fyld, en bh som får dine bryster til enten at syne større eller mindre og en model med push-up-effekt. Der er altså noget for enhver smag.

Når du prøver en sports-bh

Står du i et prøverum og har en professionel ved din side, kan vedkommende hjælpe dig til at finde den rette bh. Står du alene eller er det kun mandlige ekspedienter (i en sportsbutik, fx) og du ikke har lyst til at indvie dem i dit køb, er det en fordel at forsøge at lave de øvelser du ved du vil lave, når du har bh’en på ude på banen. Selvom du ikke kan løbe langt inde i prøverummet, så hop og løb på stedet. Hvis dine bryster ikke flytter sig, har du valgt den rette bh. Flytter de eller bh’en sig derimod, skal du en størrelse ned.

Selvom bh’en skal sidde stramt om din torso, skal du stadig kunne trække vejret og det skal følges behageligt at have den på. Husk derfor på disse ting, når du står i prøverummet.

BH’ens holdbarhed og kvalitet

Din BH kan ’holde sig’ i 6-12 måneder, så skal den skiftes ud. Elasticiteten i den forsvinder efter de mange ganges brug og vask og du får derfor ikke den rette støtte efter et år eller halvandet brug af den. Husk derfor at skift den ofte – også selvom du ikke synes den fejler noget.

Der findes mange forskellige kvaliteter af en sports-bh. Har du små bryster skal du ofte af med mindre penge for en god og velsiddende sports-bh end du skal, hvis du har store bryster. Dog kan du risikere, at en billigere bh skal udskiftes hyppigere end en lidt dyrere BH, da kvaliteten ofte er dårligere, jo længere ned prisen kommer. Bh’er med kraftige stropper fra Nike og adidas kan købes til ca. 300 kroner, alt efter forhandler. Regn derfor med, at det er minimumsbeløbet du skal af med, når du køber en god sports-bh.

Pandebånd

En grundlæggende regel i fodbold er, at spillerne ikke må bære noget (hverken under kamp eller til træning), som kan være til fare for én selv eller de andre spillere. Her kommer kvinders (ofte) lange hår og deres smykker ind i billedet. Håret skal helst være sat og gerne i en hestehale eller en knold. Har du pandehår må du ikke bruge spænder eller hårnåle, da disse kan falde ud og skade spillerne omkring dig.

Derfor anbefaler vi et pandebånd, som du kan sætte dit hår med og lade sidde i panden under både træning og kamp. Dette skal altid være i et blødt materiale så der ikke er nogen risiko for, at det skader hverken dig eller andre.

Du kan få pandebånd i mange forskellige farver, materialer og størrelser. Vigtigst er, at de er lavet af et blødt materiale og at du finder den bredde pandebånd, som du har det bedst med. Du kan få modeller, som er en forlænget elastik, men også en model som er et svedbånd. Sidstnævnte skal ofte vaskes efter kamp, hvor du kan nøjes med at hænge det førstnævnte pandebånd udenfor efter brug.

Har du et yndlingshold kan du også ofte få et bandebånd med deres farver, så du kan tilkendegive, hvilket hold du støtter mens du træner.

Skal du bruge pandebånd i en kamp for en klub er det klubben, som bestemmer farverne på pandebåndet. Måske kan du få et pandebånd fra klubben. Kan du ikke det, så snak med din træner om farven på dit pandebånd.

Elastikker

Som sagt, skal dit hår (hvis det er langt) sidde samlet med en elastik eller lignende. Har du tykt hår kan det ofte være svært at få elastikken til at blive siddende. Derfor anbefaler vi elastikker fra en frisør (kan også købes i Matas) af mærket BLAX. Disse elastikker er specielt udviklet til tykt hår, og det vil forblive i elastikken under hele kampen.

De er lavet af genbrugsplast og de kan ofte holde i månedsvis, hvis du behandler dem ordentligt. Du kan selvfølgelig også bruge elastikkerne fra BLAX, hvis du har tyndt hår. Her vil de holde ligeså godt, som hvis dit hår var tykt.

Husk altid at købe elastikker uden en metalklemme, uanset om det er en elastik af stof eller plastisk, da klemmen kan ødelægge og knække dit hår.

Du kan få BLAX elastikker hos bl.a. NiceHair.dk.

Fodboldstøvler

De fleste fodboldstøvler er unisex og kan således bruges af både mænd og kvinder og du skal altså ikke nødvendigvis investere i noget, der konkret er lavet til kvinder. Dog findes der fodboldstøvler, som decideret er lavet til kvinder. Disse er mindre i størrelsen, smallere i foden og ofte mere farverige end de sko, som mænd bruger. Hos visse butikker kan du desuden få skrevet dit navn på støvlen, så den bliver helt unik og kun du kan bruge den.

Skal du have en ny fodboldstøvler, hvad enten du er mand eller kvinde, skal du tage højde for, hvilket materiale overdelen af støvlen er lavet af, samt hvilket underlag du skal spille på. Da disse ting er de samme for både mænd og kvinder henviser vi til guiden ”De 8 bedst tips, når du skal have nye fodboldstøvler”.

Kollektioner til kvinder

Det er efterhånden kendt, at sportsmærker laver flere kollektioner af deres tøj i løbet af et år. Bag hver kollektion står en designer med en ide og inspiration fra noget bestemt. I 2015 lancerede mærket Nike sin første kollektion af fodboldstøvler til kvinder. Her kom inspirationen fra VM i Canada, som førte til en kollektion af støvler i klare farver (gul og turkis) og med en smallere pasform end, hvis støvlerne havde været til mænd.

Kollektionen fik stor anerkendelse og ros, både herhjemme i Danmark og internationalt, og mange mener, at Nike på denne måde har været med til, at sætte et større fokus på kvindefodbold.

Adidas er også hoppet med på vognen og har lavet serien Mi Adizero 5 Star, som alle er i farverigt materiale og kan fås med mønster i guld og sort, pink og hvid, pink, blå og hvid (som vist på billedet) rød og hvid og en variant med sort baggrund og flammer op af anklen.

Selvom der efterhånden er kommet flere kollektioner af fodboldstøvler til kvinder, er det stadig mændene, som dominerer på dette område, da fodbold med mandlige spillere stadig er det mest populære.

Priserne på fodboldstøvler er de samme for både mænd og kvinder. Du kan købe sko til alt mellem 300-3000 kr., uanset dit køn.

Hos Unisport kan du finde flere forskellige kollektioner af fodboldstøvler til kvinder.

T-shirts

Ligesom fodboldstøvlerne kan du finde t-shirts til fodbold med unisex-pasform og med et tættere fit, som omfavner og fremhæver de kvindelige former i højere grad, end en unisex-trøje gør det. Du har også mulighed for her at vælge mellem flere farver, hvis du vælger en t-shirt specielt designet til kvinder og du kan derfor være et farverigt input på fodboldbanen, hvis du har lyst til det.

Endnu engang er det de samme retningslinjer, som gælder for både mænd og kvinder, når de skal have en t-shirt/trøje til fodboldtræning/kampen: Den skal helst være af et svedtransporterende materiale (polyester), så trøjen ikke bliver våd og du ikke bliver kold, mens du løber på banen. I de tætsiddende trøjer kan der være elastan i, som også er svedtransporterende.

Materialet gør, at tøjet sidder tæt til kroppen. Du kan derfor sagtens vælge en trøjer i disse to materialer, når du skal på banen.

Har du en yndlingsspiller eller et favorithold, hvis trøje du gerne vil spille i til din træning? De fleste store hold, blandt andet Real Madrid som billedet viser, har en trøje til kvinder, som er mere figursyet end den til mænd. Trøjerne kan købes gennem dit favoritholds hjemmeside.

Sommetider kan du også købe en trøje i de danske sportsbutikker/hjemmeside, hvis holdet er stort nok.

Skal du spille i din klubs trøjer og farver er det derimod klubben, som bestemmer pasform, farve og lignende.

Shorts

Der er ikke den store forskel i de shorts/bukser du kan erhverve dig, når du skal spille fodbold. Du kan sagtens få tætsiddende bukser, hvis du hellere vil have dem end de normale vidde shorts, men du skal, som oftest bruge de shorts med vidde i på banen.

Derfor vil vi ikke uddybe dette punkt yderligere, men i stedet henvise til vores guide til fodboldshorts.

Benskinner og målmandshandsker

Taler vi om benskinner skal du følge de generelle anbefalinger, som også gælder for mænd. Husk at holde øje med størrelsen, så du får den rette beskyttelse, hvis du skal bruge benskinner. Læs vores guide til benskinner.

Hvad angår målmandshandsker skal du være opmærksom på størrelsen. Kvinders hænder er ofte mindre end mænds og du skal derfor finde et par handsker, som sidder godt til, gerne nogen, som kan lukkes og dermed justeres i omkredsen omkring håndleddet.

Endnu engang gælder de samme regler for målmandshandsker til kvinder og mænd og vi henviser derfor til vores guide til målmandshandsker, hvis du er målmand og skal bruge nye handsker.

VN:F [1.9.22_1171]
Indlæggets karakter
Rating: 0.0/5 (0 stemmer afgivet)

Skriv en kommentar