Frankrigs VM fodboldtrøje

Denne side indeholder reklamelinks til samarbejdspartnere.

Da 1900 blev 2000, var Frankrig en dominerende kraft i landsholdsfodbold. Forsvarende verdensmestre og forsvarende europamestre, og på alle måder de fleste andre nationer overlegne.

Siden er det dog mest blevet til skuffelser – hvis vi ser bort fra VM finalen i 2006, hvor man dog endte som taber, efter straffespark og rødt kort til Zinedine Zidane. Exits efter gruppespil, og senest det der mest af alt mindede om en børnehave ved VM i Sydafrika i 2010, hvor store dele af landsholdet faldt ud med landstræner Raymond Domenech.

Nu må man forvente, at franskmændende jagter hævn og genoprejsning i bedste franske stil. Profilerne er ikke helt så store, som de engang var, men man har stadig spillere som Ribery, Benzema, Lloris og Pogba til at bære holdet langt.

Frankrigs VM trøje

Frankrig VM hjemmebanetrøje
Frankrig VM hjemmebanetrøje – udlånt af UniSport.dk

Endnu engang, skal vi kigge på en Nike trøje. Præcis som vi har set det med EnglandBrasilien og Holland, er det en trøje i et meget rent design. Ingen vilde effekter i farven, bare en ren heldækkende farve.

Nike har dog twistet designet en lille smule, med en flipkrave og falske knapper ved halsen, der sammen med den mørke blå farve, giver et denim look.

Du kan få alle Frankrigs VM trøjer, i en “Authentic” udgave til både børn og voksne, hos UniSport.dk →

Farver og design

Det har været langt mere reglen end undtagelsen, at Frankrig har haft den ene eller anden effekt, typisk i rød og hvid for at fuldende brugen af tricoloren, som en del af hjemmebanetrøjen.

Frankrig VM udebanetrøje
Frankrig VM udebanetrøje – udlånt af UniSport.dk

Men ved EM i 2012 og altså i år til VM i Brasilien, ser vi en fransk hjemmebanetrøje, helt blottet for effekter som tidligere nævnt. Det gør sig dog ikke gældende for udebanetrøjen.

Her er vi mere ovre i noget der lidt kunne minde om en pyjamas. Grå og hvide tynde striber horisontalt, giver et ret specielt look, og så kender man jo franskmændende igen. Anderledes er den i hvert fald, måske den kan lulle modstanderne i søvn.

Frankrigs VM legender

Det er jo ikke fordi, at Frankrig har en stor og gloværdig VM historik – specielt når man tager landets størrelse i betragtning, så findes der lande der har været en større, eller lige så stor, del af VM historien, med med mindre at gøre med. I 80’erne opnåede man en 4. plads (1982) og en 3. plads (1986) med spillere som Platini, Fernandes og Tigana, men derefter måtte man spejde langt efter Frankrig ved både VM i 1990 og 1994.

I 1998 slog man så til, da man var værter for slutrunden og med specielt Zidane som den helt store helt, slagtede Brasilien i finalen, men derefter fejlede man igen katastrofalt i 2002 med exit i gruppespillet. I 2006 var man så igen i finalen, denne gang som taber, men så gik det galt igen i 2010, hvor man igen røg ud i gruppespillet efter en forfærdelig indsats.

Men naturligvis har det ikke været svært at finde franske VM legender. Det er svært at måle dem op mod hinanden, men fælles for dem er, at de alle tre har været stjernerne på deres udgaver af det franske landshold og ført dem til medaljer ved VM.

Michel Platini

Nuværende UEFA præsident, var i 1980’erne en af verdens bedste spillere. Førte Frankrig til en 4. plads i 1982 og bronze i 1986 (foruden guld ved EM 1984), og var den alt dominerende figur på 80’ernes landshold – der i øvrigt ikke manglede profiler. 41 mål i 72 landskampe, heraf 49 kampe som anfører, understreger også Platinis generelle betydning for Frankrig.

Ved slutrunden i 1986, led Platini dog af en lyskenskade hvilket naturligvis hindrede ham i, at være helt på toppen. Alligevel fik han nettet 2 gange, og var altså med til at hive den kun 2. franske VM medalje hjem, da man besejrede Belgien i kampen om 3. pladsen.

Just Fontaine

At have deltaget ved kun én VM slutrunde og stadig være den 4. mest scorende spiller i VM historien er nu ganske godt gået. Og så kan man godt regn ud, at det må have været en hel del mål i samme turnering – og det er da også helt rigtigt. 13 mål i 6 kampe blev det til for Fontaine, der førte Frankrig frem til deres første VM medalje, da man vandt “taberfinalen” over de forsvarende verdensmestre fra Vesttyskland med 5-3, bl.a. på 4 mål af Fontaine.

Fontaine scorede i alle kampen ved VM, hvilket i sig selv er en imponerende præstation. Han fik ikke prisen som turneringens bedste spiller, men kom på turneringens All-Star hold, sammen med landsmanden Raymond Kopa og 6 brasilianere, 2 fra Nordirland og en enkelt svensker. Og alt det skete efter, at Fontaine kun kom med til slutrunden efter afbud fra landstrænerens foretrukne angriber, Fontaines klubkammerat Rene Bliard.

Zinedine Zidane

Hvor Fontaine havde marokkansk oprindelse, kan Zinedine Zidane trække rødder tilbage til Algeriet med sine algierske forældre. Han fik sin landsholdsdebut i 1994, men det var først i 1998 man for alvor så ham på den store scene – og det må man sige, skete med et brag: Som den absolutte profil på det landshold der vandt trofæet for første gang til Les Bleus.

At han 8 år senere, skulle ende sin landsholdskarriere med at blive smidt ud i en VM finale, efter at have stanget Marco Materazzi en skalle, ødelægger ikke hans position som den måske mest betydningsfulde franske spiller gennem tiderne. Han overgår i hvert fald Platini hvad angår VM trofæer, og selvom det blev til en fiasko ved VM 2002, kan man ikke tage hans VM guld og to finaler fra ham.