Hollands VM fodboldtrøje

Denne side indeholder reklamelinks til samarbejdspartnere.

Holland er måske det land blandt alle de store fodboldlande, der er mest skuffet over endnu aldrig at have vundet VM. 3 gange er man endt som tabende finalist, to af gangene da man for alvor slog igennem, med en vis Johan Cruyff som den store stjerne, i 1974 og 1978.

Det var dengang at begrebet “Totalfodbold” slog igennem, da Holland viste et spilsystem og en spillestil, hvor alle mand forsvarer og alle mand angriber. Det er ikke et fåtal af store spillere, det lille land med omkring 16 mio indbyggere, har fostret i tidens løb.

Hollands VM trøje

Holland VM hjemmebanetrøje
Holland VM hjemmebanetrøje – udlånt af UniSport.dk

Vi så det med både Englands og Brasiliens VM trøje, nemlig et meget rent design fra Nike. I hollændernes tilfælde, er det altså i et orange outfit, som vi altid har kendt det.

Igen har vi at gøre med et landshold, hvor det ikke er farverne i flaget der afgør farvevalget på trøjen. Derimod skyldes den orange farve på Hollands landsholdstrøje, at dette er det hollandske kongehus’ farve, præcis som det er tilfældet med farverne på Italiens VM trøje.

Få Hollands VM trøjer, i “Authentic” udgave til både børn og voksne →

Farver og design

Holland VM udebanetrøje
Holland VM udebanetrøje – udlånt af UniSport.dk

Den orange farve er ingen overraskelse, og ser man på Nikes andre kreationer til dette VM, så er det heller ingen overraskelse, at trøjen er så simpel i sit udtryk. Kun syningerne og tryk gør at det ikke er en helt “flad” trøje.

Væk er den sorte kant på kraven og den hvide stribe på hver side af trøjen, som ellers har givet trøjen lidt liv de senere par år. Så er der anderledes liv i Hollands udebanetrøje. Farven er blå, hvilket heller ikke er den store overraskelse.

Hollandske VM legender

De har altså kun i underkanten af 3. gange så mange indbyggere, som vi har i Danmark. Alligevel er det anderledes svært, når man skal vælge VM legender for Holland, end det umiddelbart ville være for Danmark.

Naturligvis kommer man ikke uden om John Cruyff. Men derefter er der rigtig mange at vælge i mellem – Johan Neeskens, Rob Rensenbrink og Arie Haan vil også være værdige til betegnelsen VM legende for Holland.

Og i nyere tid må Wesley Sneijder der var den alt dominerende profil for Holland ved 2010, også kandidere. Og så er spillere som van Basten, Gullit, Rijkaard, Bergkamp ikke engang i blandt de nævnte, men når vi måler på VM præstationer, overgås de nu engang af dem jeg har valgt.

Johan Cruyff

Ikke blot er han en hollandsk legende, men der er ingen tvivl om, at Johan Cruyff også er blandt historiens største fodboldspillere. Med Rinus Michels på bænken og Johan Cruyff som dirigenten på banen, var Holland landet der introducerede verden til “Totalfodbold”. Og Cruyff var altså man der om nogen udførte det på banen.

To VM finaler i streg, 1974 + 1978, satte en tyk streg under både Hollands indtog i den absolutte verdenstop, men understregede også Johan Cruyffs status som legende (selvom han dog ikke deltog ved VM 1978) og en af verdens største spillere på daværende tidspunkt. En titel han i øvrigt kæmpede med Franz Beckenbauer om på samme tid.

Johan Neeskens

Johan Neeskens var også en vigtig del af det hollandske landshold i 70’erne, og var tæt på lige så vigtigt som Cruyff i både 1974 og 1978. Nogle vil måske endda sige, at han var vigtigere end Cruyff ved VM 1974, hvor han nettede 5 gange på trods af sin position som midtbanespiller – i øvrigt et godt eksempel på tanken bag Totalfodbold.

Neeskens var som spiller, det man i dag nok ville kalde en klassisk to-vejs spiller. Utrættelig og med en elegant teknik, er det ikke svært at forestille sig hvor vigtig en sådan spiller kan være for et hold, der kræver spillerne både kan forsvare og angribe. Ved VM 1978 spillede han endda med en skade på ribbenene, hvilket også viser et fighterhjerte uden lige.

Wesley Sneijder

Wesley Sneijder er måske nutidens største hollandske spiller – selvom andre sikker vil gøre krav på samme status. Ved VM 2010 i Sydafrika, fik han for alvor understreget sine evner, da han med 5 mål, førte Holland til VM finalen, og på mange måder, havde det nok ikke være uretfærdigt, hvis han havde løftet trofæet til sidst.

Sneijder kombinerer en fremragende teknik, med stor målfarlighed – desværre er disse egenskaber også kombineret med en stor skadesfrekvens, hvilket specielt siden 2010 har sat hans karriere lidt tilbage. Måske vi kan være heldige at få fornøjelsen af en Sneijder i topform ved det kommende VM.