Fodboldstøvler FAQ

Der findes rigtig mange spørgsmål, når det kommer til fodboldstøvler. Hvor tæt skal de sidde, hvor køber man de billigste og de bedste, hvilket mærke spiller stjernerne i og mange flere. Derfor har vi samlet denne Q&A om netop fodboldstøvler, så du kan få svar på de mest almindelige spørgsmål.

Hvad er fodboldstøvler lavet af?

De fleste støvler er lavet af mikrofiber eller læder. Læderet giver dig en bedre komfort end mikrofiberne og holder til mange timers kamp og træning. Materialer kræver pleje og vedligeholdelse, så dine sko altid er i topform.

Vælger du i stedet en sko i mikrofiber kræver de ikke lige så meget pleje, som dem i læder gør det. En sko af mikrofiber vejer ikke særlig meget og bliver især brugt til spillere, som skal være let til bens på banen. Materialet er tyndere end læder og kan derfor giver en mere ‘tæt’ fornemmelse til foden.

Du kan læse mere om fodboldstøvlers materialer på vores store guide til dig, som skal købe nye fodboldstøvler.

Hvad koster fodboldstøvler?

Fodboldstøvler kommer i mange forskellige prisklasser. Mange af de støvler vi har kigget på igennem tiderne, starter ved en pris på 449 kr. og opefter. Vil du have en billigere støvle kan det være en fordel at holde øje med tilbud på dem eller udsalg i butikkerne.

Jo højere prisen er på fodboldstøvler, jo bedre kvalitet. Mærker som adidas laver mange forskellige udgaver af én støvle, simpelthen fordi støvlen ‘kan’ nogle forskellige ting og materialet variere. Du kan tage et kig i vores guides til Adidas Nemesis og få en fornemmelse for, hvorfor prisen skifter:

Adidas Nemeziz 17+
Adidas Nemeziz 17.1
Adidas Nemeziz 17.2
Adidas Nemeziz 17.3

Hvad betyder FG fodboldstøvler?

Forkortelsen stammer fra de engelske ord “Firm Ground” (fast grund) og refererer til det underlag, som støvlet kan bruges på. En FG støvler kan bruges til fasteoverflader, fx en græsplane.

Du kan se en liste over, hvad de forskellige forkortelser betyder, på vores guide til, at vælge de rigtige fodboldstøvler.

Hvor store skal fodboldstøvler være?

Når du skal prøve en ny støvle, så gå, som udgangspunkt, efter din normale skostørrelse – så har du et sted at starte. Prøv gerne støvlen om eftermiddagen, hvor dine fødder er mere hævede end de er om morgenen. Så er du sikker på, du kan passe den når du skal bruge dem. Husk også, at tage dine fodboldstrømper på, når du prøver dem.

Når du står op, skal der helst være 0,5-1 cm mellem din længste to og det forreste af støvlen. Har du mulighed for det, så prøv støvlen på et underlag, som minder om det du skal spille på. Står du i en butik og prøver dem, så spørg efter et lignende underlag. MEN: Vær forsigtig med støvlen. Hvis den har fået ridser eller pletter kan de ikke byttes.

Hvor stramt skal fodboldstøvler sidde?

Din fodboldstøvle må ikke klemme den fod, når du har den på. Har du et par fodboldstøvler med snørebånd, skal du huske at binde dem hver gang du tager støvlen på. Det er altså ikke nok, bare at lade foden glide ned i støvlen når du skal på banen.

En god hovedregel er, at der ikke må være plads til, at kunne få en finger ned ved din ankel, når skoen er lukket. Kan der ikke det, sidder skoen tæt nok på din fod. Dog må den ikke stramme eller klemme.

Hvor længe holder fodboldstøvler?

De fleste fodboldspillere, som ikke dyrker det som andet end en hobby, bruger et par fodboldsko om året. Hvis du bruger den meget, kan det være du bruger mere en én støvle om året. Bruger du dem mindre kan det være din støvle holder længere end et år.

Jo bedre du plejer dem, jo længere holder de. Læs vores guide til, hvordan du plejer dine støvler her.

Hvorfor lugter fodboldstøvler?

Hvis du ikke rengør og plejer dine fodboldstøvler efter brug, vil de komme til at lugte. Et godt trick er, at lufte dine sko. Skoene er udsat for meget varme og fugt når du bruger dem, og det er derfor vigtigt at du tager dem op af tasken efter træning, og lader dem tørre helt. Husk også, at rengør støvlerne efter træning. Har du støvler i mirkofiber eller plastik, kan du nøjes med at tørre dem af med en fugtig klud. Er dine sko derimod af læder skal du både bruge en hård opvreden klud, en blød børste og måske også en neglebørste, hvis du virkelig er gået til den på banen.

Du kan se en komplet guide til, hvordan du holder dine fodboldstøvler fine og rene her.

Hvordan udvider man fodboldstøvler?

Har du nogle læderstøvler, som er lidt for små? Gennemvæd dem med koldt vand og tag dem på indtil de tørre. Så tilpasser skoen sig din fod og du får ikke ligeså mange vabler i dem, som du ellers ville få.
Du kan også gennemvæde dem og putte enten sten eller avispapir (stop dem helt til) i dem indtil de er helt tørre.

Har du i stedet købt sko af mikrofiber skal du til en hælebar/skomager og spørge, om han kan udvide dem for dig. Ved mikrofiberstøvler er det som regel kun indersålen, som kan udvides. Men det er et forsøg værd, hvis du ikke vil smide dine penge ud af vinduet.

Hvordan binder man fodboldstøvler?

Istedet for at beskrive, hvordan du kan binde dine fodboldstøvler har vi valgt at indsætte en video. Fra 1.32 i klippet snører værten sine egne fodboldstøvler så du kan se, hvordan han gør.

NikaHvordan er nike fodboldstøvler i størrelsen?

Nikes størrelserbetegnelser er generelt store i det. Skal du bruge en str. 42 skal du have en 8,5 fra nike, hvor du fra adidas og PUMA skal have en 8.

Fodboldstøvler, hvilken størrelse skal jeg vælge?

Vi lavet en guide til dig, så du kan se, hvilken støvle du sandsynligvis skal have. Det er dog altid en god ide at prøve støvlen før du køber den, hvis det kan lade sig gøre. Du finder størrelsesguiden her.

Kan man vaske fodboldstøvler i vaskemaskinen?

Du må ikke putte dine fodboldstøvler i vaskemaskinen. De kan ikke tåle sæbe og du risikerer at ødelægge dem.

I stedet skal du nøjes med at gøre dine støvler fugtige (enten under en rindende vandhane eller ved en opvredet klud) og tørre den fri for støv, snavs og jord. Sidder noget snavs godt fast, så brug en neglebørste til, at gøre dem rene.

Messi fodboldstøvler, Q&A fodboldstøvlerHvilke fodboldstøvler spiller Messi i?

I øjeblikket spiller Lionel Messi i de støvler, han selv har designet for mærket adidas. De hedder Messi 16. Den verdensberømte fodboldspiller bruger dog også sommetider en version af adidas Nemeziz-støvlen.

Hvilke fodboldstøvler er gode til kunstgræs?

Spiller du på kunstgræs, skal du have de støvler, som er mærket med bogstaverne AG (artificial grounds). De er beregnet til, at spille på kunstgræs med.

Hvilke fodboldstøvler er bredest?

Er du én af dem, som har en bred fod, så er der heldigvis også muligheder til dig. PUMA King kan være et bud til dig, da den er bredere end mange andre sko. Du kan også forsøge dig med adidas Copa Mundial, som ligeledes er bred i foden. Har du stadig problemer med vabler og lignende, kan du prøve at få en skomager til, at blokke dine sko ud. Alternativt kan du gøre dine sko gennemblødte og tage dem på indtil de tørre. Så tilpasser læderet sig til din fod.

Du kan se mere i vores guide til fodboldstøvler til bredefødder.

Skal fodboldstøvler imprægneres?

Har du fodboldstøvler ar mikrofiber eller plastik skal de ikke imprægneres. Har du derimod en støvle af læder, er det en god ide at give dem noget imprægnering før du tager dem i brug. Du kan læse mere i vores guide til pleje af dine fodboldstøvler.

Kan jeg selv designe mine egne fodboldstøvler?

Det korte svar er, ja, det kan du godt. Flere hjemmesider og producenter er begyndt at give forbrugeren den mulighed, at de selv kan sætte deres præg på en fodboldstøvle.

Du skal først vælge, hvilken producent du vil have din støvler fra. Nike og adidas tilbyder, at lave din støvle med dit navn og nummer på støvlen. Du kan også selv vælge farve og de knopper, som skal sidde på støvlen. Unisport tilbyder, at du kan sætte navn og flag på støvlen, så den, uanset mærke, bliver mere personlig.

Hvor kan man købe billige fodboldstøvler?

Vi anbefaler ikke, at man køber de helt billige modeller når du skal have nye foldboldstøvler. Du kan risikere de går hurtigere i stykker, de sidder ikke altid godt nok på foden og du kan få flere vabler af dem, fordi materialet ofte er dårligere end det, som de dyrere støvler er lavet af. Hvis du gerne vil have en billig støvler, anbefaler vi at du køber dem når de er på udsalg. Du kan fx holde øje med UnisportSportmaster og Sportamore. På alle siderne er der en kategori, som hedder “Udsalg”, “Tilbud” eller lignende. Her kan du se, om siden har de støvler du gerne vil have.